Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek


!!! Klik op de foto's of op de links voor meer foto's !!!

Klik hier voor overzicht en meer info over bezochte camperplaatsen

DEEL 3: UMBRI╦ en LOMBARDIJE
Regio Umbria
De regio UmbriŰ, het "Groene hart van ItaliŰ", is een schilderachtige streek met middeleeuwse heuvelplaatsjes, golvende vlakten en hoge berggebieden. UmbriŰ is een goed alternatief voor het drukke Toscane met zijn massatoerisme.

Link naar UmbriŰ bezocht in 2011

Dinsdag, 29 mei - Van Montefiascone via Orvieto naar Todi

De zon is er weer en we halen 23░C. We verlaten Montefiascone en de regio Lazio en zetten koers naar Orvieto in de regio UmbriŰ.
Orvieto ligt, zoals Civita di Bagnoregio, hoog boven het dal op een rotsplateau dat bestaat uit roodbruine tufsteen.
Op de Area Sosta Camper Orvieto, aan de voet van de stad, parkeren we onze camper. Het kost 18 euro voor 24 uur, alle service, stroom en WC inbegrepen. Of, je kan er parkeren voor 2 euro per uur.
ReliŰf in voorgevel
Duomo di Orvieto: ReliŰf in de voorgevel
10.30 uur: Voor twee 2 euro per persoon, heen en terug, brengt de vlakbij gelegen kabelbaan ons naar de hoger gelegen oude stad. Daar staat een bus klaar (is inbegrepen in ticket) die ons naar de Piazza del Duomo voert.
De Duomo di Orvieto is een juweel. Ze is gebouwd in romaanse stijl met horizontale zwart-witte banden zoals die van Siena en Florence. De kleurrijke gotische voorgevel heeft bronzen deuren. Het prestigieuze interieur, met zijn zuilen uit afwisselende lagen zwart basalt en licht kalksteen, is versierd met grote fresco's. We mogen hier geen foto's maken. Maar, in het Museo dell'Opera del Duomo wat we nadien bezoeken, zien we interessante kunstwerken terug (kopies of originele?) en hier mogen we wel fotograferen.
Duomo di Orvieto
Duomo di Orvieto


Ondergrondse Orvieto
Orvieto: Ondergrondse stad
We kopen een "all-in ticket" voor 15 euro waarmee we de meeste paleizen en musea kunnen bezoeken.
Net nu vertrekt een rondleiding door de duizendjaar oude stad onder de stad.
Voor de bouw van de monumentale gebouwen in de stad zijn eeuwenlang stenen uit het plateau gehaald waardoor onderaardse gangen en gewelven ontstonden. Terwijl bovengronds de stad veranderde, zijn de ondergrondse structuren vrijwel intact gebleven.
De gids leidt ons door een doolhof van grotten, tunnels, trappen, doorgangen en kamers. Door openingen in de buitenmuur krijgen we een panoramisch beeld van het dal beneden. In de honderden vierkante nissen in de muren huisden vroeger duiven. Molenstenen zijn stille getuigen van vroegere olieproductie.
Het werd een interessante ontdekkingsreis.


Piazza della Repubblica
Orvieto: Piazza della Repubblica

 Pozzi di San Patrizio
Orvieto: Pozzi di San Patrizio
Na een bezoek aan het Etruskisch museum op de Piazza del Duomo en een terrasje, wat nogal duur uitvalt, verkennen we de rest van Orvieto. Door de corso Cavour komen we bij de Torre del Morte. De 400 meter hoge toren is te bezoeken en belooft daarboven een schitterend uitzicht . Willy en ik vinden dat tÚ vermoeiend. We lopen liever binnen bij het Museo del Oil waar we bruschetta met pesto en olie te proeven krijgen.
Nadien zien we nog verschillende mooie pleinen, paleizen, kerken en musea. Als laatste bezoeken we de Pozzo di San Patrizio, een 62 meter diepe waterput die in 1527 ontworpen is in opdracht van paus Clemens VII.Om 16.30 uur zijn we terug bij de camper. Er is nog tijd genoeg om naar onze volgende geplande bestemming te rijden. Dus ... op naar Todi wat ongeveer 35 kilometer van hier ligt.

17.00 u: We staan ge´nstalleerd op de camperplaats in Todi, bij de lift naar het centrum. Er trekken donkere wolken over begeleid door zwaar dondergeroffel. Dat voorspelt onweer!

Dag 31: 65 km
Camperplaats Todi, Area Porta Orvietana, Via di Montesanto
Co÷rdinaten: N 42.78094    E 12.40153Woensdag, 30 mei - Van Todi naar Sant'Arcangelo

Todi ligt ingesloten door drie goedbewaarde stadswallen: een middeleeuwse, een Romeinse en een Etruskische. De parking ligt net buiten de middeleeuwse, de buitenste stadsmuur, aan de Porta Orvietana.

9.00 uur: Met de lift bij de parking komen we in het Parco della Rocca, in het 400 meter hoger gelegen historisch centrum. We hebben nog geen stadsplan, lopen dezelfde richting uit als de meeste mensen en komen zo bij de Tempio di San Fortunato. Een gazon en brede trappen leiden ons naar de ingang. We zijn duidelijk te vroeg op pad. De kerk is nog gesloten.

De aanwijzingen naar het toeristenbureau volgend, arriveren we in het hart van de stad, op de Piazza del Popolo. Rondom dit pittoreske plein liggen prachtige gebouwen: de 12de-eeuwse Duomo Santa Maria Assunta; het Palazzo dei Priori, het Palazzo del Capitano en het Palazzo del Popolo.

Van de Piazza del Popolo wandelen we, door nauwe, steile straatjes richting Porta Perugina. Hier voelen we ons pas echt in de Middeleeuwen. We geraken aan de praat met een 77-jarige man die hier woont. Hij spreekt vlot Engels en vertelt met trots honderd uit over zijn stad. Het was een zeer aangename ontmoeting.

We keren langzaam terug naar het Parco della Rocca. Van in het park zien we over het dal de heuvels in de verte. We zien zelfs, net buiten de stadspoorten, de Santa Maria della Consolazione wat een van de mooiste renaissancekerken van UmbriŰ blijkt te zijn.

13.00 uur: De lift brengt ons terug naar de parking. Willy zorgt voor een smakelijke lunch en dan ... zijn we weer op weg. We hebben even genoeg van stadsbezoeken en willen gewoon ontspannen. Dus ... rijden we naar een camping in Sant'Arcangelo bij het Lago di Trasimeno.

Dag 32: 58 km
Overnachting: Sant'Arcangelo, Magione, Camping Villagio Italgest, Via Martiri di Cefalonia
Co÷rdinaten: N 43.08833    E 12.15611Piazza del Popolo

Todi: Piazza del Popolo

Todi
Todi
Woensdag 30 mei tot maandag 4 juni - Sant'Arcangelo

We blijven hier een paar dagen om heerlijk lui te ontspannen, te lezen, zwemmen, tennissen, niks doen ... en 's avonds te genieten van de zon die zachtjes in het meer verdwijnt.

Dag 32 tot 36
Overnachting: Sant'Arcangelo, MagioneSunset Sant'Arcangelo

Sant'Arcangelo

Regio Lombardije
De regio Lombardije is het financiŰle hart van ItaliŰ met rijke steden, progressieve industrie en grootschalige landbouw. Het Lago Maggiore en het Lago di Como zorgen voor winstgevend toerisme. Dank zij het mecenaat van machtige families uit de 14de en 16de eeuw zijn in de regio nog altijd prachtige kunstwerken, paleizen en kerken te bewonderen. Vooral Milaan, de hoofdstad, maar ook Mantua, Cremona, Pavia, ... zijn een bezoek waard.

Maandag 4 juni - Onderweg naar Mantova

Vandaag trekken we een eind meer naar het noorden. We ruilen dus regio UmbriŰ voor regio Lombardije. Oorspronkelijk wilden we naar Modena. Nu de streek tussen Modena, Ferrara en Bologna geteisterd wordt door aardbevingen zijn (ramp)-toeristen daar niet erg welkom, denken we. Daarom zullen we ongeveer zeventig kilometer hoger rijden naar Mantova.

landschap onderweg
Landschap onderweg
We volgen de alternatieve route tot Tavarnuzze. Vandaar nemen we de tolweg tot Bologne omdat de alternatieve weg door de bergen loopt en dat is te vermoeiend en te tijdrovend. Het is 23░C maar de lucht is sterk bewolkt. We zijn amper op de tolweg of we worden getrakteerd op een heuse wolkbreuk. De lucht wordt zwart, we zien niets meer van de omgeving en de hemelsluizen staan volle bak open. Gelukkig kunnen we vluchten op een parking. De parking staat op een mum van tijd overvol met een massa reizigers die hier een verplichte pauze inlassen. Na een uurtje is het watergeweld over. De lucht klaart op en het is terug een gewone zomerse dag.
Vanaf Bologne nemen we weer de alternatieve wegen tot Mantova.


Camperplaats Mantova
Camperplaats Mantova
In Mantova staan we geparkeerd op een parking bij de haven. Ik heb er een onveilig gevoel en vraag Willy om een andere plaats te zoeken. Zo komen we terecht op een mixparking bij het stadion op Viale Te. Het is hier rustig. Alleen een paar joggers en wandelaars passeren. We staan hier met vijf campers om te overnachten. Er zijn geen voorzieningen en het kost 1 euro voor 24 uur.
Zo'n reisdag is vermoeiend en we hebben geen zin meer in een bezoek aan het centrum van de stad. Na een korte wandeling in de buurt kruipen we vroeg in bed.

Dag 37: 382 km
Overnachting: Camperplaats Mantova, Viale Te
Co÷rdinaten: N 45.14657    E 10.79021Dinsdag, 5 juni - Van Mantova naar Monzambano

Na 47 kilometer belanden we op de camperplaats in Monzambano. Voor 10 euro staan we hier 24 uur, campervoorzieningen en stroom inbegrepen. En we betalen 1 euro voor 12 uren WiFi wat spotgoedkoop is in vergelijking met wat we op sommige campings betaalden.

26░C en open hemel: Er loopt een fietspad langs de rivier de Mincio van Peschiera del Garda tot Mantova. Na de middag volgen we het fietspad richting Mantova. Na ongeveer 7 kilometer zijn we in Borghetto, een romantisch middeleeuws dorpje. Het dorpje telt slechts een handvol huizen die gebouwd zijn rond watermolens, waarvan sommige nog in werking zijn.
We binden onze fietsen veilig vast bij het begin van het dorp, mengen ons tussen de toeristen en schieten een boel foto's. Na een lunch in een van die gezellige, kleine restaurantjes maken we een wandeling rond het dorp tot bij de ru´nes van de 14de-eeuwse Ponte Visconte. Vanaf de brug hebben we een fantastisch panorama over de Mincio en Borghetto.

We fietsen verder langs de Mincio. Na een tiental kilometers komen we weer eens bij een idyllisch plekje, een stopplaats voor fietsers met terras, restaurantje en fietsherstelplaats. Onze dag kan niet meer stuk. De natuur, het weer, het fietspad, ... alles valt super mee.

18.00 uur: Terug van weggeweest. We hebben ongeveer 35 kilometer afgelegd. Morgen fietsen we andere richt uit.

Dag 38: 47 km
Overnachting: Camperplaats Monzambano, Area attrezzata camper Comunale di Monzambano, Via degli Alpini 9
Co÷rdinaten: N 45.38916    E 10.69277

Camperplaats Monzambano
Camperplaats MonzambanoBorghetto
Borghetto
Borghetto
Borghetto: Ponte Visconte
Woensdag, 6 juni - Monzambano

27░C, bewolkt en een fris windje: Al vrij vroeg peddelen we langs de Mincio richting Peschiera del Garda. Het fietspad eindigt bij de stervormige omwalling van de stad. We hangen hier wat rond. Het valt wat tegen. Het is ons hier tÚ toeristisch.
We fietsen verder met een weg die evenwijdig loopt aan het Lago di Garda en voor we het beseffen staan we op het schiereiland Sirmione. Hier is het nog meer toeristisch en druk, druk, ... .


Sirmione ligt op een lang, smal schiereiland aan de zuidoever van het Gardameer. In een klein haventje liggen veelkleurig bootjes te wachten op toeristen om een tochtje op de meer te maken. Bij de ingang van de stad staat de achthonderd jaar oude waterburcht, de Rocca Scaligero met zijn torens, kantelen, ophaalbruggen, en valhekken. De historische binnenstad, die alleen te bereiken is via een brug bij de Scaligeri-burcht, is autovrij, zelfs onze fietsen mogen niet mee binnen.

Eigenlijk is de binnenstad ÚÚn lange straat met winkeltjes en restaurants. Helemaal aan het einde, op de uiterste punt van het schiereiland vinden we de Grotten van Catullus, de ru´nes van een Romeinse villa. Het is een heel eind stappen en met deze temperatuur nogal vermoeiend. Dus shuttelen we terug naar de burcht.
Sirmione is wel indrukwekkend maar Willy en ik verkiezen toch het kleine dorpje Borghetto.

Tegen 19.00 uur zijn we terug in Monzambano na een fietstochtje van 45 kilometer.

Dag 39 - Overnachting: Camperplaats Monzambano

Sirmione
SimioneDonderdag, 7 juni - Van Monzambano naar Cisano di Bardolino, in de regio Veneto

Voor we definitief onze terugreis aanvatten, verblijven we nog een paar dagen op Camping Cisano San Vito. Het is een grote, heel drukke camping aan het Gardameer. Het sanitair is verzorgd, er is een zwembad, een tennisterrein en het is hier uitstekend gelegen om langs het meer te fietsen. Meer hebben we niet nodig om onze laatste dagen vakantie te vieren en te genieten van het mooi weer.
In de namiddag fietsen we langs het meer naar Lazise wat amper drie kilometer verder ligt. Het kleine, gezellige stadje met zijn haventje en winkeltjes trekt veel toeristen. We zien er een groot deel van de vroegere omwalling, het gerestaureerde kasteel van Scaligeri uit de 11de eeuw en een oud kerkje waarvan het bovenste gedeelte opgebouwd is uit kiezelsteen en afvalmateriaal.

Dag 42: 24 km
Overnachting: Regio Veneto, Camping Cisano San Vito
Co÷rdinaten: N 45.52556    E 10.72861

Sirmione
LaziseVrijdag, 8 juni - Cisano di Bardolino

Vandaag 28░C maar bewolkt en een miezerig buitje verpest onze voormiddag. Na de middag riskeren we toch een tochtje, in de andere richting deze keer. We fietsen door Bardolino tot Guarda. Tussendoor nestelen we ons op een terras om te schuilen voor de regen.
Het wordt een prachtige laatste dag. Jammer genoeg zijn we ons fototoestel vergeten!

Dag 41 - Overnachting: Camping Cisano San Vito


Zaterdag, 9 juni - Van Cisano di Bardolino naar Kempten im Allgńu

We starten onze terugreis. Via de Resiapas en Oostenrijk arriveren we tegen de avond in Kempten im AllgaŘ om er te overnachten.

Dag 42: 420 km
Overnachting: Duitsland, Beieren, Camperplaats Kempten im Allgńu, Illerdamm, Jahnstrasse
Co÷rdinaten: N 47,72915    E 10,31940

Kempten
Camperplaats Kempten im AllgaŘ

Zondag, 10 juni - Van Kempten im Allgńu naar huis

Dag 43: 682 km

We legden 4800 kilometer. Door de dure dieselprijs in ItaliŰ (rond 1,7 euro de liter) zijn onze reiskosten hoger opgelopen dan voorzien. Dat neemt niet weg dat we weer eens een fantastische camperreis hadden. We keren zeker nog terug.

EINDE


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, co÷rdinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.