Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!


     KroatiŽ  -  Montenegro  -  BosniŽ en Herzegovina

2 mei - 14 juni 2015

KroatiŽ is een fantastisch vakantieland met zijn zuiders klimaat, zijn lange kustlijn, prachtige natuurgebieden en prima campings. Dit jaar reizen we direct naar Zuid-DalmatiŽ. Van daaruit trekken we verder naar Montenegro want de Baai van Kotor blijkt bijzonder mooi te zijn. Nadien willen we ook een paar interessante steden in BosniŽ en Herzegovina bezoeken.
Hopelijk worden onze verwachtingen ingevuld!

Map Balkan

Klik op de kaart voor vergroting

DEEL 1: KROATIň - HRVATSKA

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van ťťn of meerdere foto's mag mits vermelding van mijn naam als fotograaf.

Vlag KroatiŽ


Republiek KroatiŽ
Map KroatiŽ
Klik op de kaart voor vergroting

Reisroute 1: Van Laakkal naar Senj in KroatiŽ

Reisroute 2: Van Senj tot Mlini

Zaterdag, 2 mei - Van Veerle naar Kempten im AllgaŁ

8.40 u, 16įC en zon, heerlijk reisweer!
Via Aken, Koblenz, Ludwigshafen, Karlsruhe en Ulm naar Kempten im AllgaŁ. De camperplaats is volzet. Noodgedwongen stallen we onze camper op de parkingplaats ernaast. Uiteindelijk staan we met achttien campers op de parking om te overnachten.

Dag 1:  681 km
Overnachting: Duitsland, Beieren, Camperplaats Kempten im AllgaŁ, Illerdamm, Jahnstrasse
CoŲrdinaten: N 47į43'44"    E 10į19'9"
Kerktoren van de oude stad Graun
die uit de Reschensee steekt

Zondag, 3 mei - Van Kempten im AllgaŁ naar Marostica

Het heeft de hele nacht geregend. Gelukkig is het nu droog en fijn om te rijden. Via Landeck in Oostenrijk naar ItaliŽ langs de Reschenpas gaat het tot Curon Venosta waar we aan het meer een lange rustpauze houden. Weer op weg bollen we via Merano, Bolzano en Trento en verder met de SS47 naar Marostica. In dit mooie stadje overnachtten we al een paar keer op de kamperplaats van de lokale Camperclub. We staan er op een rustige mixparking met mogelijkheid om te lozen en water te nemen.

Dag 2:  428 km
Overnachting: ItaliŽ, Marostica, Veneto, Camper Club Marostica, Via della Rimembranza
CoŲrdinaten: N 45į44'39"    E 11į39'11"
Autokamp Skver Senj

Maandag, 4 mei - Van Marostica naar Senj

Uit ervaring weten we dat de alternatieve wegen van Marostica naar TriŽst vermoeiend en tijdrovend zijn met het risico op een reeks boetes. Bij uitzondering nemen we dus de autoweg Milaan - VenetiŽ - TriŽst. Die 241 kilometer tolweg kost ons 17 euro wat we in dit geval graag geven. Van TriŽst rijden we door SloveniŽ richting Rijeka en verder naar Senj.
15.00 u en 24įC: We staan in Senj aan het water op minikamp Skver. Als tussenstopplaats valt het hier wel mee. We betalen 115 kuna (Ī 15 euro) douche, wc, elektriciteit en WiFi inbegrepen. Er zijn al 23 campers die hier willen overnachten. De meeste camperisten zitten lekker te zonnen. Willy en ik maken een wandeling langs de zee naar de haven en het oude stadsgedeelte, eten een lekker ijsje voor amper 5 kuna (Ī 0,66 euro) en genieten van onze eerste echte vakantiedag in KroatiŽ. Het reizen op zich proberen we ook zo aangenaam mogelijk te maken maar het blijft toch altijd kilometers vreten en attent zijn in het verkeer.

Dag 3:  376 km
Overnachting: KroatiŽ, Kvarner, Senj, Autokamp SKVER
CoŲrdinaten: N 44į59'37"    E 14į53'59"
Onderweg naar Sibenik

Dinsdag, 5 mei - Van Senj naar Sibenik

Het wordt warm, laat zeggen heet 29įC. Van Senj rijden we met route 8 via Zadar naar Sibenik. De weg loopt tussen het Velebitgebergte en de Adriatische Zee waar kale, witte eilanden voorbijschuiven. Het landschap, de natuur is prachtig. Overal kleurige wilde bloemen langs de kant, vooral blauwe irissen. En dan ... loopt ineens een ree voor ons uit. Eerst rijdt Willy trager, het diertje spurt verder en ... dan springt het opgejaagde dier weg in de zijkant. Wat een geluk dat het net niet druk is en dat we het niet aangereden hebben.

13.00 u: Solaris Camping Resort is een grote, viersterrencamping aan zee met modern en net sanitair. Met Camping Cheques mag je overal staan ook in sector A aan het water. WiFi is gratis maar de verbinding laat te wensen over. Vlak bij de receptie lukt het wel.

Ik houd niet van deze hitte maar een frisse wind maakt het draaglijk. Het voordeel is dat het water een aangename temperatuur heeft. We kunnen dus afkoelen in zee of in het zwembad.

Dag 4:  231 km
Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Sibenik, Solaris Camping Resort (Acsi en Camping Cheques)
Camping Solaris Beach Resort

Woensdag, 6 mei - Donderdag, 7 mei - Vrijdag, 8 mei  :  Camping Solaris Beach Resort in Sibenik

Camping Solaris Beach Resort is een super camping (4*). Met camping cheques mag je overal staan, zelfs aan zee op de duurste plaatsen. Het resort bestaat uit de camping en meerdere hotels. Het pad tussen de zee en het domein is wel vier kilometer lang. Langs dit pad is heel wat te beleven. Er is zelfs een miniatuur Dalmatisch dorp.
Het wordt 28įC tot 30įC. Dit is net iets tť heet voor ons. Uren in de zon liggen is aan ons niet besteed maar fietsen met een fris windje erbij is best te doen. Voor twee jaar verbleven we hier ook. We kennen van toen nog interessante fietspaden langs de zee en naar de ruÔnes van het Fort Sveti Nikola. Dit jaar ontdekten we dat er een nieuw wandelpad (fietspad) is. Het loopt van het Sv. Nikola fort langs het kanaal van St. Ante naar de Vidikovac heuvel.
Klik hier voor foto's van vorige reis van de camping, van de stad Sibenik en van het Fort Sv Nikola

Dag 5,6 en 7
Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Sibenik, Solaris Camping Resort (Acsi en Camping Cheques)
Map Schiereiland Peljesac


Onderweg naar het Schiereiland Peljesac

Camping Palme in Kuciste

Zaterdag, 9 mei - Van Sibenik naar het Schiereiland Peljesac

We trekken verder naar het Zuiden, naar het Schiereiland Peljesac. Hopelijk halen we om 12.00 uur de ferry in Ploce naar Trpanj. In dit seizoen vaart die niet zo dikwijls (6.45 u, 12.00 u, 17.00 u en 20.00 u). Vanuit Sibenik is het 181 kilometer. Dat wordt drie uur rijden. Er wordt aangeraden er ťťn uur vooraf te zijn en ook het ticket vooraf te kopen (kan niet op de ferry).
We volgen route 8 die kronkelt tussen de zee en het binnenland. Onderweg komen we voorbij de mooie steden Trogir en Split die we in een vorige reis bezochten. Het landschap onderweg is fantastisch en nodigt uit om af en toe pauze te houden. We zijn met vakantie en het reizen van de ene bestemming naar de andere moet ook aangenaam zijn.

Al vlug beseffen we dat we de ferry van 12.00 uur niet halen. Er zijn twee mogelijkheden:
Ofwel wachten we tot de volgende overzet Ploce-Trpanj om 17.00.
Ofwel volgen we de kust tot Zaton Doli waar we het schiereiland Peljesac kunnen oprijden. Volgens onze TomTom is dit 119 kilometer en duurt 2.15 uur.
We beslissen door te rijden want we willen ook nog naar de supermarkt om voorraad in te slaan en naar een bank want onze kuna's zijn op. Onderweg passeren we de korte en enige kustlijn die tot BosniŽ en Herzegovina behoort, wat betekent dat we door twee grensposten moeten. Het gaat heel vlot. Veel tijd hebben we hierdoor niet verloren. De afstand tussen de twee grensposten is amper negen kilometer.

Met een temperatuur van 30įC zo lang in een camper zitten is niet ideaal. Maar de route was uitzonderlijk mooi en we stopten op idyllische plaatsjes om te pauzeren en af te koelen.

Om 16.00 uur arriveren we op Camping Palme in Kuciste, een kleine gezinscamping aan zee. We worden bijzonder vriendelijk onthaald door de eigenaar. WiFi kost 1 euro voor 24 uur.

Dag 8:  292 km
Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Schiereiland Peljesac, Kuciste, Camping Palme (Acsi)Blauwe IJsvogelvlinerZondag, 10 mei - Van Kuciste naar Viganje en naar Orebic

Peljesak Het wordt minder warm, 24įC. In de voormiddag trekken we op verkenning langs het wegje vlak langs de zee. We fietsen tot Viganje. Onderweg zien we oude herenhuizen en villa's die vroeger toebehoorden aan zeekapiteins. Tropische wilde planten en bloemen zorgen voor een pittoresk uitzicht en heerlijke geur. Voorbij Viganje stijgt de weg ineens en loopt weg van de zee. We maken rechtsomkeer en zoeken verfrissing op een terras. De koffie die hier geserveerd wordt, is de beste die we in KroatiŽ al dronken.
Terug bij de camper staat de teller op 9 kilometer


Na de middag pedaleren we de andere richting op, naar Orebic. Orebic is een levendige stad die op slechts 20 kilometer van Corcula ligt. Dagelijks varen ferries naar Korcula. Er is een ferry voor auto's, bussen, ... die een paar kilometer buiten de stad Korcula aanmeert. Er is ook een voetgangers ferry die zijn passagiers tot in de oude stad Korcula brengt. We plannen morgen een uitstap naar de overkant. Vandaag beperken we ons tot het verzamelen van info en het verkennen van Orebic.
We fietsen door het oude gedeelte en verder langs de zee tot het fietspad ophoudt. Onze dag eindigt op een terras aan het water met lekkere plaatselijk gekweekte mosselen. Dit is vakantie! We hebben er ondertussen weer 24 kilometer op zitten.

Dag 9
Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Schiereiland Peljesac, Kuciste, Camping Palme (Acsi)


Viganje


Orebic


Maandag, 11 mei - Korcula

8.30 u: We fietsen naar Orebic. De voetgangers ferry naar Korcula vaart af om 9.30 uur. Onze fietsen maken we veilig vast bij het bushokje aan de haven. Hopelijk vinden we ze deze namiddag goed en wel terug.

Van op de boot hebben we een prachtig zicht op de middeleeuwse stad Korcula, haar omwalling en torens. Vanaf de haven stappen we direct de oude stad in.
Alle straatjes lopen omhoog naar het hoogste punt, het Sveti Markaplein met de Katedrala Sv Marka. In een doolhof van steegjes vinden we kerkjes en paleizen die herinneren aan de Venetiaanse tijd. Het geboortehuis van de ontdekkingsreiziger Marco Polo is nu een museum. Korcula is een mooie stad maar voor het ogenblik enorm druk en niet erg gunstig om te bezoeken. Dit komt door de massa toeristen die hier met bootjes naartoe gevaren worden vanaf de cruiseboten.

14.00 u: We nemen de boot naar Orebic. Onze fietsen staan nog intact op ons te wachten. Het is nog vroeg. De rest van de namiddag hangen we rond in Orebic waar het rustiger en gezelliger is dan in het overdrukke Orebic.

Dag 10
Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Schiereiland Peljesac, Kuciste, Camping Palme (Acsi)


Van Orebic naar Korcula


Korcula


Zicht op Korcula
Zicht op de stad Korcula bij het naderen met de ferry uit OrebicDinsdag, 12 mei

We blijven nog een laatste dag genieten. Een poging om te zwemmen valt tegen. Het water is te koud ondanks de hitte. De wind waait krachtig vandaag. Er staan zelfs schuimkopjes op het water. Op de camping worden luifels en paraplu's binnengehaald. Willy en ik fietsen nog maar eens tot Viganje waar surfers en kiters heen en weer vliegen over het water. Viganje is na Bol (op het eiland Brac) de meest bekende windsurfplek in KroatiŽ. De maestral wind waait hier tweemaal zo snel dan op andere plekken in de Adriatische Zee omdat het in het midden ligt van een smal kanaal tussen Peljesac en Korcula.

Morgen zakken we nog meer naar het zuiden. We komen beslist nog eens naar Peljesac.

Dag 11
Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Schiereiland Peljesac, Kuciste, Camping Palme (Acsi)Woensdag, 13 mei - Van Kuciste via Ston naar Mlini

25įC: We verlaten Camping Kate met uiteindelijke bestemming Mlini, net voorbij Dubrovnik. Peljesac is een unieke wijnstreek en staat al eeuwenlang bekend om het kweken van de beste druiven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we onderweg heel wat wijngaarden en wijnshops zien. Na 62 kilometer houden we, op het einde van het schiereiland, een stop op de grote gratis parking in Ston. Van hier hebben we een uitzicht op de lange verdedigingsmuur. De muur werd in de 14e eeuw aangelegd om Ston en haar kostbare zoutvelden te beschermen. Ze is 5,5 kilometer lang, loopt rond Ston en dan de heuvel op naar het Pozvizd Fort en verder door tot Mali Ston. Van de 40 torens die ooit op de muur stonden zijn er nu nog 20 over, samen met vijf forten.
De hele muur kan bewandeld worden. In deze temperatuur beginnen wij niet aan zo'n vermoeiende wandeling. Ook de zoutpannen van Ston zijn te bezoeken. Wij houden het bij een terrasje en een wandeling in het gezellige stadje Ston zelf.

We zijn weer op weg naar het vasteland waar we met Route 8/E65 richting Mlini rijden. Camping Kate in Mlini ligt ongeveer 8 kilometer voorbij Dubrovnik. In de buurt van Dubrovnik stoppen we op een parking langs de weg. Het is een uitgelezen plek om het schitterend uitzicht op de haven en de stad beneden ons te fotograferen.

Ongeveer 16.00 uur komen we aan op Camping Kate. Het is een kleine familie camping en kost 15 euro, alles inbegrepen, zelfs WiFi. Het sanitair is beperkt maar net. We zoeken een plaatsje. Veel keuze hebben we niet. Iedereen weet deze camping te vinden. Toch vinden we een plaatsje naar onze zin.

Dag 12:  124 km
Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Mlini, Camping Kate


De muur van Ston en Mali Ston


Onderweg naar Mlini


Zicht op Korcula
Zicht op de Dubrovnik van op parking langs de D8/E65
Geankerde cruiseschepen bij Dubrovnik


Stadsmuren Dubrovnik


Dubrovnik: Het Loggiaplein

Donderdag, 14 mei - Van Mlini naar Dubrovnik

Van Camping Kate rijdt een bus in ongeveer 20 minuten naar Dubrovnik. Van de bushalte moet je dan wandelen naar de oude stad. Heen en terug kost 36 kuna. Volgens onze buren is die bus altijd overvol.
Het kan ook met een boot. Daarvoor moet je aan de achterkant van de camping met een heleboel trappen naar het haventje van Mlini. Dit kost wel 80 kuna heen en terug. De boot meert aan in de haven bij de toegang van de oude stad.
Wij opteren voor een boottocht naar Dubrovnik. Onderweg liggen megagrote cruiseschepen geankerd. Met kleine bootjes worden de passagiers naar de stad gevaren wat we ook zagen in Korcula. Vanuit zee de oude stad Dubrovnik naderen is indrukwekkend!


Wat een drukte! Door de toegangspoort bij de oude haven komen we al direct op het Loggiaplein waar het Stradun, de hoofdstraat, begint. We willen ons bezoek beginnen met een wandeling op de stadswallen nu het nog niet te warm is. Er is een toegang aan het andere eind van het Stradun, dichtbij de Onofriofontein. Voor 100 kuna kunnen aan de klus beginnen.
De monumentale muren rondom de stad zijn 2 kilometer lang en op sommige plaatsen 6 meter dik en 25 meter hoog. Ze zijn gebouwd tussen de 3de en 16de eeuw en beschermden de stad eeuwenlang. Van op de muren hebben we een mooi zicht op de stad beneden, op de rode daken, het stradun, de onofriofontein, ... Om fotokes te schieten moeten we overal wachten tot de groepen met gids weg zijn.


Voor we weer op stap gaan in de oude stad zelf nemen een pauze. In ťťn van de zijstraten van het stradun vinden we een net restaurant dat toch betaalbaar is. Nadien dwalen we rond door de steegjes en tussen de historische kerken, paleizen, fonteinen, ... We zien de onofriofontein, het Franciscanenklooster met zijn tuin en oude apotheek, het Rectorenpaleis, de Kathedraal O.L.V. hemelvaart en op het Loggiaplein de Klokkentoren, het Sponzapaleis en de St.Blasiuskerk. Het is een aaneenschakeling van historische gebouwen.
Dubrovnik is zijn naam "Parel van de Adriatische kust" zeker waard.

Dag 13 - Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Mlini, Camping Kate
Cavat


Cavtat: Wandelpad

Vrijdag, 15 mei - Van Mlini naar Cavtat

Cavtat ligt ongeveer 10 kilometer zuidelijker dan Mlini. Ieder half uur rijdt er een bus naar Cavtat maar er vaart ook een boot naartoe. Een boottocht kost wel 60 kuna heen en terug maar we vinden het toch meer ontspannend en het geeft ons een echt vakantiegevoel.
Het is 25įC, warm, zwoel en bewolkt. Een jong stel Fransen en Willy en ik, zijn de enige passagiers. De zee is woelig, de golven slaan hoog op en maken het hele bootje nat. We kruipen alle vier onder het afdakje om toch enigszins droog te blijven. Gelukkig duurt het tochtje maar een 15 minuten. De terugvaart is voorzien om 15.30 uur.
Cavtat is een klein, oud en gezellig stadje. Al bij het naderen van de haven krijgen we een pittoresk beeld van de stad. We wandelen de kade af, langs een aaneenschakeling van restaurantjes en toeristenkraampjes naar het centrum. Hier is een tweede haven in een tweede baai. Rondom het uitstekende landgedeelte tussen de twee baaien is een wandelweg met aan de ene kant de zee en aan de andere kant een natuurgebied. De wandeling eindigt voorbij de kerk Sv Nikola aan de kade. Net voorbij de kerk loopt een smal stijgend steegje naar de bovenstad, naar een bekend mausoleum. Zelf heb ik geen energie meer om tot daar te klimmen. Willy heeft er blijkbaar ook niet veel zin in. We vinden het eerder tijd voor een hapje en een drankje. Het is moeilijk een keuze te maken met zo'n groot aanbod. Maar een terras met zicht op de haven met alle bedrijvigheid errond kan niet tegenvallen.

Na ons etentje stappen we naar de afgesproken plaats. De boot is een half uur te laat. Dan krijgen we het bericht dat de boot helemaal niet komt. De zee is te wild. Het is te gevaarlijk. We moeten met de bus terug naar Mlini. Morgen krijgen we ons geld terug aan de kassa waar we het ticket kochten. Een overvolle bus brengt ons terug naar Camping Kate.
Ondanks genoten Willy en ik ten volle van onze uitstap!

Dit was voorlopig onze laatste dag in KroatiŽ. Morgen starten we onze tour in Montenegro.

Dag 14 - Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Mlini, Camping KateEINDE DEEL I


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!


DEEL II: MONTENEGRO
         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

Alles wat ik hier neerschrijf zoals adressen, prijzen, coŲrdinaten, links naar andere sites, enz. zijn louter ter informatie.
Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.
Niets mag worden gekopieerd zonder mijn toelating.