Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!


VOORJAAR SPANJE 2015

15 februari - 4 april


Deel III: Van ALARCÓN verder door het binnenland naar
l'AMPOLLA aan de Kust en naar huis   


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D80 en Sony HW10V






Tot hiertoe valt het voorspelde koufront mee. In het binnenland verwachten we geen hoge temperaturen. Hoe dan ook, het weer is in heel Spanje in mineur maar het blijft altijd nog beter dan momenteel in ons Belgenland.
Aan de kust binnenzitten en wachten op beter weer is geen optie. We hebben er voor gekozen om ons beter aan te kleden en op stap te gaan.



Reisroute Deel III:   van Alarcón naar l'Ampolla    en    van l'Ampolla naar Veerle-Laakdal








Dorpsplein Valeria




Cuenca: Casas Colgadas - Hangende Huizen



Cuenca: Plaza Mayor - Casa Consistorial - Stadhuis



Kathedraal Onze Lieve Vrouw van de Genade
- Basilica de Nuestra Señora de Gracia

Maandag, 23 maart - Van Olmedilla de Alarcón naar Cuenca en Las Majadas.

11°C en regen: Van Olmedilla de Alarcón volgen we de CM2100 richting Cuenca. Na zo'n 35 kilometer houden we halt in de Ciudad Romanas in Valeria. We volgen de wegaanduiding en komen terecht in het centrum van Valeria op het pleintje bij de kerk. Dat is niet waar we moeten zijn dus bollen we terug naar het begin van het dorp. Het informatie bureau is gesloten. Ook de ingang voor de Romeinse ruïnes is afgesloten. Op de koop toe begint het te regenen. Pech! We vervolgen onze weg naar Cuenca.

12.00 u: We staan geparkeerd in Cuenca op een parking voor bussen en campers, boven een ondergrondse garage. Normaal ontvang je een ticket om nadien te betalen (2,5 euro per uur, maximum 17,50 euro voor 24 uur). Er staat één bus en er is niemand te bekennen om ons een ticket te bezorgen.

Cuenca behoort sinds 1996 tot het Unesco Werelderfgoed. De middeleeuwse vestingstad ligt boven op een heuvelrug tussen de rivieren Júcar en Huécar. Al in de vijftiende eeuw bouwde men huizen tegen de rotsklif. Van die Casas Colgadas of Hangende Huizen zijn er nog drie intact. Het Museum van Abstracte Kunst is er tegenwoordig gehuisvest.

13.00 u: Gewapend met paraplu en fototoestel wandelen we over de Puente de San Pablo.
De brug, 100 m lang en 144 m hoog, leidt ons naar één van de toegangspoorten. Ze is ooit gebouwd als verbinding tussen de stad en het klooster San Pablo, wat nu een Hotel Parador is. Vanaf de brug hebben we een perfect uitzicht op de Hangende Huizen en de omgeving.
Door een doolhof van smalle, geplaveide straatjes komen we op de Plaza Mayor met het barokke Casa Consistorial waarvan de gevel op drie bogen rust. Op dit plein staat ook de eerste gotische kathedraal van Spanje, de Basilica de Nuestra Señora de Gracia, uit de 12de eeuw. De voorgevel is prachtig maar ook het rijkelijk interieur is de moeite. De toegang voor gepensioneerden kost 3 euro, Audio Guide inbegrepen.
Als we na ons bezoek uit de kathedraal komen, regent het pijpenstelen. Het regent, regent,...
Gelukkig hebben we onze paraplu's mee. We benen naar het hoogste punt, naar de "mirador". Het panoramisch zicht is hier adembenemend! Van onder onze paraplu's schieten we foto's in de hoop op mooie herinneringsbeelden. De omvang van zo'n machtig uitzicht kan natuurlijk niet vastgelegd worden of het weer nu spelbreker is of niet.

Voor we afzakken naar onze camper drinken we een koffie in "El Ajipe", een onalledaags hotel-restaurant-café. Het etablissement is gebouwd op, door de rivier uitgesleten, rotsen die te zien zijn door de grote glazen vloertegels. De bediening is perfect en de prijs laag. We betalen 1,50 euro voor een cappuccino met koffiekoek.

16.00 u: Op de parking is nog altijd niemand te bespeuren om parkeergeld te ontvangen.
17.00 u: We zijn onderweg naar Villalba de la Sierra. Het is al te laat om naar het natuurpark Serranía de Cuenca te gaan. Trouwens met zo'n weer zou het toch niet aangenaam zijn. Dan maar, voor het donker wordt, naar Camping Las Majadas in Las Majadas. De camping ligt 18 kilometer van hier. Het is de enige camping in de buurt die ik op internet kon vinden.
Onderweg stellen we vast dat dit niet zo maar 18 kilometer is. De weg kronkelt en stijgt door een verlaten landschap. Nergens huizen of mensen te bespeuren. Uiteindelijk komen we in het afgelegen dorp. De camping ligt nog 3 kilometer verder. De weg is smal. De laatste 300 meter is onverhard en nog smaller. Een tegenligger passeren kan niet, laat staan hier draaien. Op de koop toe staan we bij de camping voor een gesloten poort. Dat is balen! Wat nu? In x-aantal pogingen zijn we gedraaid en kunnen terug naar het dorp.
Het is genoeg geweest voor vandaag. We zoeken en vinden een geschikt plaatsje langs de weg waar we rustig en hopelijk veilig kunnen overnachten.

Ondanks de regen werd het een onvergetelijke dag.

Dag 37:  109 km
Overnachting: Spanje, Regio Castilla-La Mancha, Provincie Cuenca, Las Majadas



Cuenca zicht Brug San Pablo

Cuenca: Zicht op de oude stad vanop de Puente San Pablo met links de Hangende Huizen


Cuenca zicht vanop Brug San Pablo

Cuenca: Zicht vanop de Puente San Pablo met rechts een stukje van het voormalige Monasterio de San Pablo wat nu een Parador is




Dinsdag, 24 maart - Van Las Majadas naar Albarracin

6°C en regen: Van Las Majadas rijden we naar Villalba de la Sierra. Hoog in de lucht doet een vlucht gieren ons uitgeleide. We volgen een aantal kilometers de CM2015 en komen bij het Ventana del Diablo. Vanaf dit punt hebben we een schitterend zicht op de diepe kloof die de Júcar heeft uitgesleten. Na een korte pauze en de gebruikelijke foto's zijn we weer op weg. Vijf kilometer verder zien we een wegwijzer naar Ciudad Encantada. Daar willen we naartoe.

Vroeger was de Serranía de Cuenca een volledig vrij natuurgebied met bossen, watervallen en vooral veel rotsen die gedurende miljoenen jaren door weer en wind geërodeerd zijn. Tegenwoordig is het domein met de meest vreemde rotsformaties, de Ciudad Encantada of Betoverde Stad, afgebakend. De toegang kost drie euro.
10.00 u: Het zit ons mee. Het is net droog. De zon doet zelfs moeite om door te breken. Gemarkeerde routes loodsen ons langs eigenaardig gevormde rotsen die allemaal een naam dragen. Er zijn de Romeinse Brug, Menselijk gelaat, Geliefden van Teruel, ... De wandeling duurt ongeveer een uur.


Onderweg naar Albarracin: Eerst zo'n dertig kilometer de CM2105 volgen, nadien en paar kilometer de CM2106 en dan komt het "zware" werk. De baan kronkelt en slingert tussen geërodeerde rotsen en het diepe dal en stijgt tien procent. Maar Willy stuurt ons camperke vakkundig en veilig naar zijn bestemming. Op het hoogste punt (1316 meter), bij de grens tussen Casilla-La Mancha en Aragón, begint het zowaar te sneeuwen.


15.00 u: Het regent, regent, ... We staan geïnstalleerd op Camping Ciudad Albarracin in Albarracin. De camping valt super mee (Acsi-camping - WiFi gratis). Het winkeltje is heel beperkt. In het restaurant eten we lekker, verzorgd en goedkoop. De eigenaar is vriendelijk en in de weer. Na het eten laat hij, bij wijze van digestief, proeven van "zelfgemaakte Elixir". Lekker!

Dag 38:  118 km
Overnachting: Spanje, Aragón, Albarracin, Camping Ciudad de Albarracin (Acsi)
Coördinaten: N 40°24'43"    W 1°25'39"


Ventana del Diablo


Ciudad Encantada


Onderweg naar Albarracin




Woensdag, 25 maart - Albarracin

Deze nacht was het amper -4°C en het wordt hoogstens 6°C vandaag. Wat een verrassing! Er ligt een laag sneeuw op de camper. Gure noordenwind zorgt voor een ijzig koudegevoel. Toch trekken we om 11 uur naar de het oude Albarracin.
Albarracin ligt op een rotsplateau boven de Rio Guadalaviar omringd door vestingwallen met Moorse torens. Bij het naderen van het centrum worden we al getrakteerd op een indrukwekkend panorama. Vóór we op verkenning gaan halen we een plannetje in het toeristenbureau. De zachtroze huizen met houten balkons hebben geen dakgoten. Daardoor valt de door de zon gesmolten sneeuw regenend naar beneden. In de smalle straten moeten we stunt en vliegwerk toepassen om er droog door te komen. Voordeel van het barre weer is dat er weinig toeristen zijn en zo kunnen we zonder storende mensen de mooiste foto' maken. De tijd vliegt. Na onze dagelijkse koffie in de sfeervolle parochiale bar dalen we af en stappen naar de camping.

Albarracin met zijn 1100 inwoners verdient terecht de titel van één van de mooiste dorpen van Spanje!

Dag 39 - Overnachting: Spanje, Aragón, Albarracin, Camping Ciudad de Albarracin (Acsi)


Albarracin


Albarracin

Albarracin




Donderdag, 26 maart - Albarracin

10°C, 4 Beaufort uit het NW: Een lentezonnetje zorg voor een aangenamer gevoel dan gisteren. Wij lassen een rustdag in.

Dag 40 - Overnachting: Spanje, Aragón, Albarracin, Camping Ciudad de Albarracin (Acsi)





Albarracin: Rotstekening - Prado del Navazo

Vrijdag, 27 maart - Van Albarracin naar Teruel

5°C en noordenwind: Vóór we naar Teruel rijden, willen we naar Prado del Navazo waar prehistorische rotstekeningen te zien zijn. De weg is nogal smal en er zijn weinig uitwijkmogelijkheden. We hebben geluk en komen geen tegenliggers tegen. Dat komt waarschijnlijk doordat het pas tien uur is. Wie gaat er nu op dit uur en met dit weer in de bossen rondhangen? Er is een enorme parking. Blijkbaar verwachten ze in het hoogseizoen veel volk.
Het infohuisje is gesloten. Er zit niets anders op dan de wegwijzers te volgen. Door de regen en de sneeuw van de vorige dagen is het bospad eerder een modderpoel. We stappen en klauteren naar de eerste rotstekening. De tekening ligt onder een overhangende rots en is beschermd met een ijzeren hek. Er staat een plaat met wat er getekend is (stieren en herten). Bij deze valt het nog mee. De volgende tekeningen zijn zo verweerd dat we amper iets, soms niets, herkennen. Toch genoten we van de interessante en sportieve klimpartij.



Teruel: Catedral de Santa Maria



Teruel: Torre de San Martin



Teruel: Escalinata
Eerst wat eten, we hebben het verdiend, en dan op weg naar Teruel.
13.00 u: We staan op een parking in Teruel tegenover de Guardia Civil. Bij de politie ga ik info vragen. Waar ligt de oude stad? Hoe geraken we er? Hoe ver is het? Is er een bus. Één van de mannen aan het onthaal gaat er prat op dat hij een woordje Frans spreekt en is bijzonder behulpzaam.
We wachten niet op een bus maar gaan onmiddellijk in sneltempo op stap. Het wordt een wandeling van 2,5 kilometer.
Naar Spaanse gewoonte sluiten winkels, banken, ook toeristenbureaus, tussen 14.00 en 17.00 uur want het is siëstatijd. We halen het net. Tien minuten vóór twee stappen we het infobureau binnen. De dame staat al met de sleutel klaar om te sluiten. Met tegenzin geeft ze ons een stadsplan en zegt erbij dat de gebouwen die binnenin te bezoeken zijn allemaal sluiten na 14.00 uur.

Geen nood. We trekken ons plan wel. Om te beginnen zoeken we een restaurant. We zijn aan een lunch toe. Tegelijk kunnen we uitrusten en een toer plannen langs de meest interessante plaatsen.

Teruel is vooral bekend om zijn Mudéjar architectuur. We starten op de Plaza del Torico met de Fuente del Torico, een oude fontein met bovenop een stier (het symbool van de stad). Dichtbij ligt het Mausoleo de Los Amantes met het praalgraf van de Geliefden van Teruel. Het interessante op de Plaza del Torico is het uitgelezen zicht op de Catedral de Santa Maria. Een juweeltje!
Op onze wandeling rond de stad komen we bij Torre de San Martin , Torre El Salvator en Torre de San Pedro, allemaal Mudéjar torens. We wandelen tot bij de Acueducto-Viaducto Los Arcos, voorbij het Palacio de Los Marqueses de Tosos (of wat er van overblijft) en het Museo Provincial.
Om 16.00 uur opent de kathedraal voor bezoek. Het interieur is de moeite, vooral het plafond en het hoofdaltaar. We betalen 2 euro voor de kathedraal en het bijhorende museum. Foto's nemen mag niet.

In een gezellige bar drinken we een koffie en houden pauze tot 17.00 uur want dan openen de "Aljibes Medievales". De baas is uiterst vriendelijk. Hij wijst ons de weg naar de ondergrondse Aljibes. Zelf hadden we het nooit gevonden. Hij maakt er ons ook attent op dat we ons bezoek aan de stad niet mogen afronden zonder naar de Escalinata te gaan. Deze Escalinata is een majestueuze trap met bovenaan twee torens in Neo-Mudéjarstijl. Inderdaad dit moet je gezien hebben als je Teruel bezoekt!
We dalen de trappen af en komen terug boven met de openbare lift. Net hier is een bushalte voor lijn 2 en 6. Ik ben al behoorlijk moe. Het was een zware dag en ik ben ook geen 18 meer. We twijfelen niet en nemen de bus die ons voor 0,75 euro naar Avenida Sagunto brengt.
Om 18.30 uur staan we bij ons campertje dat ondertussen al aardig wat buren heeft.

Na het avondeten doen we nog inkopen bij de Mercadona op de hoek. Het treft dat die open is tot 9.30 uur want onze voorraad moet dringend aangevuld.

Dag 41:  50 km
Overnachting: Spanje, Aragón, Teruel, Plaza Guardia Civil, camperplaats mix-parking
Coördinaten: N 40°19'52.7"    W 1°5'34"



Zaterdag, 28 maart - Van Teruel via Valderrobres en Beceite naar l'Ampolla

We krijgen een stralende dag met 25°C. Deze nacht stonden dertien campers op de parking om te overnachten, bijna allemaal Spaanse. Nogal logische met een zonnig weekend voor de boeg en de Semana Santa die begint.

8.30u: We zijn op weg naar Valderrobres wat een rit van 182 kilometer wordt. Valderrobres ligt in de provincie Teruel, in de regio Aragón aan de grens met Catalonië. De historische stad is tegen een heuvel aangebouwd aan de oever van de Rio Matarraña. Het kasteel, dat het dorp domineert, was vroeger een paleis van de koningen van Aragón.

Op tweehonderd meter van de oude stad is een camperplaats met service.
Over de brug, de Puente de Piedra en door het Portal San Roque komen we op de Plaza España. Op dit mooie plein staat het 16de eeuwse stadhuis. Met slechte trappen en door smalle, geplaveide straten waarvan geen twee stenen gelijk liggen, komen we bij de Iglesia de Santa María la Mayor. Vlakbij ligt het kasteel dat vandaag niet te bezoeken is.
In dit dorp hangt nog een echte middeleeuwse sfeer. De huizen zijn niet verfraaid en er zijn geen toeristische toestanden. Willy houdt van dat authentieke en geniet ten volle.

13.00 u: Na de lunch bollen we zeven kilometer verder naar Beceite waar de Rio Matarraña met zijn bronnen en watervalletjes massa's wandelaars aantrekt. De natuur is hier bijzonder. Volgens de reclame zijn er steenbokken, arenden en gieren te spotten. Er is een eerste parking voor bussen en campers. Grote wagens mogen en kunnen niet verder naar de tweede parking.
De aangeduide wandeling langs de rivier is niet te doen. Door de hevige regen van de laatste dagen staat het pad, zelfs een deel van de straat, onder water. We wandelen wat rond en schieten foto's vanaf de weg. Ons bezoek aan Beceite is vlug afgelopen.

15.30 u: Het was onze bedoeling om op de camperplaats in Valderrobres te overnachten. Maar het is nog vroeg en hier valt niets te beleven. Daarom reizen we verder naar de kust wat eigenlijk voor morgen gepland was.

17.30 u: We zijn gesetteld in Camping Ampolla Playa (Acsi).

Dag 42:  274 km
Overnachting: Spanje, Catalonië, l'Ampolla, Camping Ampolla Playa (Acsi)
Coördinaten: N 40°47'58"    E 0°41'59"


Onderweg van Teruel naar Valderrobres


Puente de Piedra naar het Portal San Roque met boven het Kasteel en de Kerk van Valderrobres


Beceite: Watervalletje rivier Matarraña



Zondag, 29 maart tot woensdag, 1 april: l'Ampolla

27°C tot 29°C en veel wind (6 Beaufort): Hier willen we een paar dagen ontspannen en genieten van de zon vóór we aan de terugreis beginnen. De camping ligt aan zee, op wandelafstand van het centrum van de stad en de Delta van de Ebro. Fietsen in de Delta is aangenaam. De paden zijn vlak en vanuit de observatiehutten zijn heel wat vogels ( steltkluten, reigers, flamingo's, zwarte ibissen, futen, eenden, meeuwen, ...) te zien.
De zon is van de partij maar de hevige wind is spelbreker. We laten ons niet kennen en maken dan maar kortere tochtjes.

Dag 43 tot 46 - Overnachting: Spanje, Catalonië, l'Ampolla, Camping Ampolla Playa (Acsi)


l'Ampolla: Delta van de Ebro



Donderdag, 2 april: Van l'Ampolla naar Millau

25°C en de wind is afgezwakt tot 2 Beaufort: Het tijd is om terug naar België te reizen.
Van l'Ampolla volgen we de alternatieve wegen via Reus, Montblanc, Tarrega, Vic, Gerona en Perpignan naar de camperplaats in Millau. Tegenslag! De camperplaats is tegenwoordig alleen voor kaarthouders (Welke kaart ???). In de aanpalende straat, waar we vroeger nogal eens stonden als de camperplaats volzet was, is nu parkeerverbod van 21.00 uur tot 7.00 uur. Wat nu? We parkeren dan maar in een straatje, gewoon langs de kant, om te overnachten. Hopelijk krijgen we geen moeilijkheden. Één ding is zeker, voor onze toekomstige reizen wordt Millau geschrapt als eventuele overnachtingplaats.

Dag 47:  641 km
Overnachting: Frankrijk, Millau, in straatje langs de weg




Vrijdag, 3 april: Van Millau naar Clamecy

We rijden van Millau via Le Cheix sur Morge naar de camperplaats in Clamecy.

Dag 48:  468 km
Overnachting: Frankrijk, Clamecy, Aire Municipale, Place de l'Abattoir
Coördinaten: N 47°27'44"    E 3°31'23"




Zaterdag, 4 april: Van Clamecy naar Veerle-Laakdal

Einde van een fantastische reis. We legden in totaal 5.224 kilometer af.

Dag 49:  552 km



EINDE


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!


         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK



Alles wat ik hier neerschrijf zoals adressen, prijzen, coördinaten, links naar andere sites, enz. zijn louter ter informatie.
Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.