Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


Via West-Frankrijk en West-Spanje naar ZUID-PORTUGAL


10 februari - 20 februari 2018


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7100 en Sony HW10VOp zoek naar zon en hogere temperaturen trekken we nog maar eens naar het Zuiden. Onze eindbestemming wordt Portugal. Een tiental jaren geleden doorkruisten we Portugal en bezochten er de meest bekende en mooiste plaatsen. Maar, er is in Portugal nog meer te beleven en moois te zien. Door West-Frankrijk en West-Spanje rijden we naar het uiterste zuiden van Portugal, naar de Algarve om van daaruit langs de West-kust terug te keren.
In Frankrijk en Noord-Spanje is het in deze maanden nog vrij koud met nachtvorst. Dat betekent dat we 's avonds en 's nachts zullen moeten verwarmen wat veel gas verbruikt. We beschikken over twee gasflessen (geen Franse of Spaanse zoals veel overwinteraars). Om gas te sparen overnachten we tijdens de heenreis op camperplaatsen of campings waar stroom ter beschikking is. Op die manier kunnen we later, waar het warmer is, meer vrij staan. In 2009 konden we in de Algarve, in Boliqueime, een fles laten vullen. Of dit tegenwoording nog mogelijk is?

Reisroute 1: Van Laakdal tot Badajoz
Camperplaats Honfleur

Zaterdag, 10 februari - Naar Honfleur

2°C - 8°C en 5 Bft - Z: In de gietende regen rijden we via Doornik, Aras, Abbeville en Rouen naar de camperplaats in La Rivière St.Sauveur. Je kan er gratis staan. Stroom kost aan de zuil vijf euro voor een uur. Het terrein is drassig. Hier overnachten is vragen om vast te zitten. Twee kilometer verder bij de haven in Honfleur is ook een Aire de Camping-Car. Er is plaats voor 240 campers. In de zomer staat het er altijd vol. Nu staat hier en daar een camper. De regen plenst nog altijd neer. Bij de automaat nemen we een ticket wat 11 euro kost voor 24 uur, stroom inclusief. We staan hier op beton dus laat het maar regenen.

Onderweg tankten we bij de Intermarché in Abbeville en stelden vast dat de dieselprijs in Frankrijk bijzonder hoog is. Langs de weg kost diesel 1,565 euro/liter bij de supermarkt 1,355 euro/liter.

Dag 1 -  513 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Calvados, 14600 Honfleur, Aire de Camping-Car, Parking Bassin de l'Est
Coördinaten: N 49.41924    E 0.24154Zondag, 11 februari - Van Honfleur via Nantes naar Condac

7°C - 11°C en 4 Bft - W: Reizen moet aangenaam blijven. Daarom proberen we niet te veel kilometers per dag te doen. Op die manier komen we vroeg op onze bestemming en kunnen ter plaatse nog de benen strekken en een frisse neus halen.

We verlaten Honfleur met de bedoeling in Nantes op een camping te overnachten. Ongeveer 13u30 zijn we bij Nantes. Normaal hebben we nog een hele namiddag om de stad te verkennen. Maar, het weer is spelbreker. Het regent pijpestelen en het ziet er niet naar uit dat het vlug zal stoppen. De hele namiddag in de camper zitten, is niet voor ons weggelegd.

We snorren verder zuidwaarts en belanden om 17u00 op camping du Réjallant in Condac (langs de N10 tussen Poitiers en Angoulême). Met onze Acsi-kaart betalen we 13 euro inclusief 10 ampère stroom en Wifi. Het is een kleine familiecamping, wat gedateerd maar mooi en verzorgd. We genieten van het comfort, douchen uitgebreid en gaan met de kippen op stok.

Dag 2 -  585 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Charente, 16700 Condac, Les Grands Champs, Camping le Réjallant (Acsi)
Coördinaten: N 46.01475    E 0.21498
Pamplona by night

Maandag, 12 februari - Van Condac naar Pamplona

. 0°C - 8°C en 4 Bft en zon: Met de N10 snorren we naar Angoulême en verder langs Bordeaux, Bayonne en Irun. Behalve het deel tussen Bayonne en Irun, dat lastig en tijdrovend is, valt de weg bijzonder mee. Van Irun leidt de N121A ons naar Pamplona.
We willen overnachten op de camperplaats Parking Pamplona/Iruna waar we 10 euro betalen, inclusief 10 Ampère stroom. Dat zullen we nodig hebben want er is nachtvorst voorspeld.
Bij aankomst rijden we tot tegen de slagboom die automatisch opent. We zoeken een plaats en installeren de camper. Een ticket betalen lukt niet. De uitleg is uitsluitend in het Spaans. Gelukkig helpt een sympathieke Spanjaard ons uit de nood.

Het is bar koud. Ondanks maken we een avondwandeling naar het centrum van de stad en we genieten er van. Er hangt een heel andere sfeer dan overdag. Vorig jaar bezochten we het bruisende Pamplona in volle drukte. Klik hier voor foto's.

Dag 3 -  460 km
Overnachting: Spanje, regio Navarra, Provincie Navarra, 31011 Pamplona, Parking Pamplona/Iruna, Calle Biurdana
Coördinaten: N 42.82114    W 1.6569
Logroño - Camperplaats


Logroño - oude stadspoort

Dinsdag, 13 februari - Van Pamplona via Logroño naar Burgos

. 2°C - 10°C: Van Burgos volgen we de A12 naar Logroño. Logroño is de hoofdstad van de provincie en regio La Rioja.
Na een uur staan we geparkeerd op een enorm parkeerterrein bij de Camino delas Norias. Er staat slechts één andere camper. Het is een geschikte plaats om de stad te bezoeken.
Op dit ogenblik sneeuwt het. Goed aangepelst en met de paraplu in de aanslag vertrekken we richting stad. We volgen het fietspad, steken de voetgangersbrug over de Ebro over en komen zo bij wat overblijft van de omwalling en in het oude centrum. Even verder vinden we het Oficina de Turismo. Met een stadsplan en info over de omgeving kunnen we op stap. We zien het Parlement van Rioja en in het steegje er naast een oude schouw van de tabaksfabriek. De straten zijn smal en veel huizen hebben arcaden. Gelukkig, zo kunnen we het droog houden want de sneeuw is ondertussen smeltende sneeuw geworden en daar worden we nat van.
Op de Plaza del Mercado zien we de gotische Concatedral de Santa Maria de la Redonda met een mooi portaal, één van de vijf kerken die we tegenkomen. We stappen van de ene kerk naar de andere en telkens, tenminste als de kerk open is, nemen we kijkje binnen. Het valt ons op dat in Spanje nog veel gelovigen mensen zijn die zelfs midden in de week naar de kerk komen bidden.
Street Art vrolijkt de straten op. Sommige tekeningen zijn echt opvallend. Ook de toegang tot de "passerelle" is mooi geschilderd.
De smeltende sneeuw is nu echt regen geworden. We schuilen in een gezellig café-restaurant. De prijs valt mee. We betalen 1,20 euro voor een cappuccino. Tegen dat we buiten komen is de regen gestopt.
Een stop in Logroño is goed meegevallen.Bodega Ysios
Een twintigtal kilometer van Logroño in Laguardia, Alava, ligt de Bodega Ysios, een werk van architect-ingenieur Santiago Calatrava. De vorm van dit opmerkelijk gebouw is volledig geïntegreerd in het achterliggende berglandschap. De bodega is nu niet geopend voor bezoekers. Voor een geleid bezoek moet vooraf een reservatie gemaakt worden.
Dat vinden we het niet erg want we komen vooral voor het speciale gebouw.
We kijken, genieten, schieten een paar foto's en zijn weer onderweg.Ruïne Castillo Clavijo boven op rots.
In het toeristenbureau van Logroño hangt een spectaculaire foto van het Castillo Clavijo, of toch van de ruïne er van. Het ligt 18 km langs de andere kant van Logroño. Nu we toch in de buurt zijn willen we er naartoe. De weg er naartoe wordt smaller en smaller maar is toch te doen. Uiteindelijk komt de hoog op een rots liggende ruïne in zicht. De weg loopt dood en hier staan we dan. In het onooglijk dorpje dat amper een paar huizen telt, is geen levende ziel te bekennen. Parkeren kan niet, draaien is moeilijk. Ik ga te voet op verkenning en vind een wegje om rond te rijden en ... we kunnen er parkeren bij één van de huizen. We zijn een beetje ontgoocheld want hadden er meer van verwacht. Maar ja, papier is gewillig en foto's zijn niet altijd realistisch. Toch is het een bijzonder beeld. Het blijft weer eens bij kijken en foto's nemen.


Het wordt tijd dat we verder reizen naar Burgos waar we in Camping Fuentes Blancas plannen te overnachten.
De vrieskou zit er weer in. De waterkranen buiten zijn bevroren. We maken het ons gezellig in de camper. Morgen hebben we een lange tocht voor de boeg. We trekken naar Mérida.

Dag 4 -  274 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië-León, Provincie Burgos, 09193 Burgos, Camping Fuentes Blancas
Coördinaten: N 42.34122    W 3.65775
Teatro Romano Mérida


Museo Nacional Arte Romano

Woensdag, 14 februari - Van Burgos naar Mérida

6°C - 16°C, bewolkt met af en toe een zonnetje: Van Burgos rijden we langs Valladolid, Salamanca en Caceres naar Mérida. Mérida, de hoofdstad van de regio Extremadura, was ooit een belangrijke stad in het Romeinse Rijk, bekend als het "Rome van Hispania". Nu, 2000 jaar later, zijn in heel de stad belangrijke, goed bewaard gebleven restanten uit die tijd te zien, wat een citytrip in Mérida speciaal maakt.

Op weg naar de camperplaats in Mérida wil TomTom ons onder een tunnel doorsturen die maar 3 meter hoog is. Dat is té laag voor onze camper. We maken rechtsomkeer en zoeken een alternatieve weg. Na een tijdje komen we per toeval, door de wegwijzers naar het Teatro Romano te volgen, terecht.
15.30 u: Geïnstalleerd op camperplaats Parking Teatro Romano. Bij de bewaker aan de slagboom betalen we 15 euro (waarin 3 euro voor de stroom) en kunnen blijven tot morgen 22.00 uur. De hele oude stad ligt op wandelafstand.
Het is nog vroeg. Na wat rust en een etentje stappen we richting Teatro Romano waar ook het Oficina de Turismo ligt. Een ticket voor het Teatro Romano kost 6 euro voor "pensionistas"; een combiticket voor de hele stad 7,5 euro. Alle monumenten sluiten om 18.30 uur. Het ticket is meerdere dagen geldig. We kunnen dus gerust morgen de rest van de stad doorkruisen.

Vandaag bezoeken we alvast het indrukwekkende Teatro Romano. Er rest zelfs nog tijd voor het Museo Nacional de Arte Romano. Willy en ik zijn allebei onder de indruk van wat we te zien krijgen.

Dag 5 -  530 km
Overnachting: Spanje, regio Extremadura, Provincie Badajoz, 06800 Mérida, Parking Teatro Romano, Calle Cabo Verde 2
Coördinaten: N 38.91896    W 6.33602
Alcazaba Árabe


Casa del Mithreo


Templo Teatro Mérida

Donderdag, 15 februari - Mérida

6°C - 17°C: Met een stadsplan en onze fototoestellen gewapend, zijn we al vroeg op stap voor een toeristische toer door Mérida onder begeleiding van een zacht zonnetje en een fris windje.
We beginnen bij het Circo Romano. Daarna komen we bij de Basilica Santa Eulalia met de crypte. Dan stappen we tot het Acueducto de los Milagros en volgen verder de Rio Guadiana tot de de Puente Lusitania en de oude Puente Romana. De voormiddag sluiten we af met een bezoek aan het Alcazaba Árabe.

De middagpauze nemen we op de Plaza España waar we even iets anders zien dan archeologische monumenten. Het is druk op het plein. De terrassen zitten vol. Er wordt ijverig met hoge kranen gewerkt aan een grote constructie, een soort feesttent voor één of andere activiteit. Dat belemmert het zicht op de mooie fontein in het midden van het plein en de oude huizen er rond.
De appelsienbomen hangen zwaar beladen. Zijn het zuiver sierbomen? De ober die ons bedient, beweert dat die vruchten niet eetbaar zijn. Hoe kan je dat weten?
We genieten op het terras uit de wind en in het zonnetje. De jassen worden uitgetrokken. Zalig. En dan te weten dat het thuisfront met een winterprik zit.

We zijn weer op pad, wandelen door de Arco de Trajana en zoeken in de doolhof van smalle straten naar de Templo de Diana. De tempel is vrij goed bewaard gebleven. Het is tot hiertoe het enige gebouw met een religieus karakter.
Een eind verder, aan de rand van de stad, ligt het Casa del Mithreo met het Colombarium. Dit wordt ons laatste bezoek.

Vóór we terugkeren naar de camper rusten we uit in een lokaal cafeetje waar we ons tegoed doen aan een koffie en een hapje. Momenteel zijn wij de enige klanten en krijgen alle aandacht. De bazin staat een speciaal gebak ("iets in de aard van tiramisu") te maken aan de toog.

15.00 u: Terug bij de camper kunnen we even uitrusten, eten, lozen en hozen. En dan ... zijn we op weg naar onze volgende bestemming, Badajoz.


Mérida - Teatro RomanoCamperplaats Badajoz


Plaza Minoya - Teatro López de Ayala
De camperplaats in Badajoz is gratis met service, behalve stroom. Ze is super gelegen bij de voetgangersbrug Puente de Palmas. Aan de andere oever van de rivier Guadiana ligt de omwalde stad. Overal zien we palmbomen en wandelparken. En ... het voelt hier veilig aan.

Hier ontmoeten we de Belgen die ook in Pamplona op de camperplaats overnachtten. Na een babbel stappen we over de Puente de Palmas naar het oude centrum. Het is al laat dus willen we direct naar het toeristenbureau. Gelukkig zijn we nog net voor sluitingstijd binnen. Over een stadsplan beschikken is voor ons een "must" geworden om een stad te verkennen.

Ondertussen, zonder het te beseffen, is de hele stad verlicht. Het wordt een gezellige avondwandeling. We passeren de Plaza España met het Palacio Municipal en de Catedral de San Juan Bautista. Even verder op de Plaza Minoya zien we het Teatro López de Ayala. En dan komen we in het sfeervolle Parque San Francisco met kleurrijke banken met azulejos, een kiosk, volle terrassen, ... .
De supermarkt Dia op dit plein is nog open. We profiteren er van om wat fruit te kopen.
Ondanks ons plannetje moeten we de weg naar de voetgangersbrug vragen.

21.00 u: Moe terug bij de camper. We zijn allebei toe aan een etentje en rust.

Dag 6 -  66 km
Overnachting: Spanje, regio Extremadura, Provincie Badajoz, 06006 Badajoz, Camino viejo de San Vicente
Coördinaten: N 38.8849    W 6.97827

PS: Om de camperplaats te vinden is het best de coördinaten te gebruiken.
La Giralda


Iglesia en Convento de São José
Vrijdag, 16 februari - Badajoz

8°C - 19°C: Het wordt een rustige, ontspannen dag. Op ons programma alleen een bezoek aan het oude centrum van Badajoz.
11.00 u: Over de voetgangersbrug Puene de Palmas stappen we door de Puerta de Palmas naar de Calle Santa Lucia die ons naar de Plaza de la Soledad leidt. Bij dit plein ligt La Giralda, een replica van de Giralda in Sevilla, gebouwd in neo-Arabische Andalusische stijl. Even verder op het pleintje zien we de Hermitage van La Soledad, en twee opmerkelijke huizen Casa Alvarez en Las Tres Campanas. Een paar honderd meter verder staan we op de Plaza de San José met de Iglesia en het bijhorende Convento de São José in Mudejarstijl.

Vlakbij is de ingang van het Alcazaba. De toegang tot het fort en tot het Palacio de los Figueroa met het Provinciaal Archeologisch Museum is gratis. Volgens de informatie in het toeristenbureau, zijn in Badajoz behalve de kathedraal alle gebouwen, musea, kerken, ... gratis toegankelijk.

Na een wandeling op de wallen komen we terecht op de Plaza Alte met het Oude Stadhuis. Dit speciale plein was ooit de voornaamste plaats van de stad. Nu is het een gezellig, toeristisch plein. Ideaal om hier onze middagpauze te houden. We nestelen ons op een terras, bestellen eten en drinken, genieten van de omgeving, hebben een aangenaam gesprek met een jong Portugees koppel en nemen alle tijd om uit te rusten voor we Badajoz verder doorkruisen.

Weer op stap volgen we de omwalling, komen voorbij de Puerta Mérida en de Puerta El Pilar, wandelen door parken, komen bij de Puerta de Palmas bij de rivier, steken over met de Puente de Palmas en stappen door de Puerta San Vicente naar de camperplaats.
Einde bezoek aan Badajoz.

Dag 7 - Overnachting: Spanje, regio Extremadura, Provincie Badajoz, 06006 Badajoz, Camino viejo de San Vicente
Coördinaten: N 38.8849    W 6.97827Plaza Alta - Badajoz


Zaterdag, 17 februari - Van Badajoz naar Burgos

Vandaag zouden we Spanje verlaten en naar Portugal verkassen, naar Tavira. Van daaruit planden we een Portugaltoer. Dat kan jammer genoeg niet doorgaan. We moeten onverwacht dringend naar huis.
We hopen in de toekomst ons "Portugalavontuur" toch nog te kunnen beleven.
Nu snorren we in een paar dagen terug naar België.

Via Caceres, Plasencia, Salamanca en Valladolid komen we in Burgos.

Dag 8 -  538 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië-León, Provincie Burgos, 09193 Burgos, Camping Fuentes Blancas
Coördinaten: N 42.34122    W 3.65775Zondag, 18 februari - Van Burgos naar Nonaville

Van Burgos rijden we via Vitoria-Gasteiz, Irun, bordeaux naar een camperplaats in Nonaville.

Dag 9 -  568 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, Département de la Charente, 16120 Nonaville, Aire Municipale Pont à Brac
Coördinaten: N 45.52593    W 0.09044Maandag, 19 februari - Van Nonaville naar Moulins la Marche

Van Nonaville via Angoulême, Poitiers en Le Mans naar Moulins la Marche.

Dag 9 -  398 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, Département de l'Orne, 61380 Moulins la Marche, Salle des fêtes, route de l'Aigle (D3)
Coördinaten: N 48.65135    E 0.47566Dinsdag, 20 februari - Van Moulins la Marche naar Laakdal

Van Moulins la Marche via Rouen, Abbeville, Arras en Doornik naar huis.

Dag 10 -  532 kmEINDE VAN DEZE REIS

Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!

         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.