Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!CAMPERREIS LANGS DE KUST VAN PORTUGAL

16 februari - 2 april 2019


DEEL II: DE ALGARVE


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7100

Roadtrip langs kust Portugal


De AlgarveReisroute 2: De Algarve - Van Vila Real de Santo António tot Praia dos três Irmãos in AlvorFábrica, Vila Nova de Cacela - Idyllisch plekje

Zaterdag, 23 februari - Van Vila Real de Santo António naar Cabanas de Tavira

21°C - 11°C: We bollen naar Camping Ria Formosa in Cabanas de Tavira. Er is nog net één plaatsje vrij. Er staan veel langblijvers en de plaatsen zijn nogal klein. De camping valt toch mee, de prijs ook (14,65 euro per nacht, 10% bij vertoon van de Acsi-kaart). Blijkbaar zijn in de buurt fietspaden en het treinstation is dichtbij. Daarom kozen we deze camping.
14.00 u: Een lentezonnetje, geen wind en 22°C wat willen we nog meer. We fietsen naar de vissershaven en verder richting Monte Gordo. Na ongeveer 10 kilometer stranden we op een rustig, idyllisch plekje in Fábrica, Vila Nova de Cacela. Nog 12 kilometer verder rijden naar Monte Gordo zien we niet zitten. We keren terug.
Op de teller 20 kilometer. Fijne dag!

Dag 8:  27 km
Overnachting: Portugal, Algarve, 8800-591 Cabanas de Tavira, Campismo Ria Formosa, Quinta da Gomeira,
Coördinaten: N 37.14498    W 7.60317Zondag, 24 februari - Naar Tavira

20°C - 11°C: Na de middag volgen we een fietspad naar Tavira, de andere kant op dan gisteren. Dat loopt niet zo vlot.
Na een paar kilometer staan we voor een onderbroken brug. Volgens locals is het al twee jaar zo. Voetgangers klimmen over de afrastering en over de schuin gezakte brug. Voor fietsers is dat geen oplossing. We keren terug naar "af" en volgen noodgedwongen de grote weg. Berg op, berg af, ... niet erg aangenaam.
Eindelijk in Tavira laten we onze fietsen beveiligd achter. Na een wandeling door de stad nestelen we ons op een terras met een fris pintje.
De terugtocht is nog lastiger, voor mij toch. Ik ben zo al geen flinke fietser en ben ook geen 18 meer.
Na 18 kilometer zijn we terug bij de camper. Onze portie beweging hebben we alvast gehad.
De fietstocht naar Alvira is geen aanrader!

Dag 9 - Overnachting: Cabanas de Tavira, Campismo Ria Formosa


Maandag, 25 februari - Naar Monte Gordo

20°C - 12°C: We treinen naar Monto Gordo. Een ticket kost amper 2 euro, heen en terug (65-plussers betalen slechts de helft van een normaal ticket). Van het station naar het strand is een wandeling van 20 minuten.

Wat een breed en lang strand met fijn zand. Een houten wandelpad loopt evenwijdig langs de cafés, bistro's, bars, ... en verder langs de duinen. Wij houden van wandelen aan zee en nog het liefst in het water. Bij de eethuisjes is het nogal druk maar op het strand is het rustig. Hier en daar tart een "diehard" het koude zeewater. Strandlopertjes hebben het naar hun zin. Bij onze blootvoetse strandwandeling moeten we wel uitkijken om niet in een van de aangespoelde zee-egels te trappen.
Een deel van het strand is ingenomen door vissersbootjes met de bijhorende typische vissers vlaggetjes. Tussen de bootjes zitten vissers hun beschadigde netten te boeten.
Wat een kleurrijk zicht! Wat een heerlijke, ontspannen dag!

Dag 9 - Overnachting: Cabanas de Tavira, Campismo Ria Formosa


Skyline Monte Gordo

Info: Ria Formosa is een natuurgebied tussen Faro en Tavira, een 60 kilometer lange gordel van eilanden en schiereilanden met daarachter een lagune. De lagune bestaat uit zoute moerassen, slikken, schorren, zoutpannen, zandeilandjes en kanalen en is een geliefd gebied voor trekvogels.


Dinsdag, 26 februari - Van Cabanas de Tavira naar Fuzeta

Campismo da Fuzeta is moeilijk te vinden. Terwijl we in het stadje rondjes rijden op zoek naar de camping zien we op een parkeerterrein een twintigtal campers staan, hoewel er een verbodsteken staat. Blijkbaar wordt het gedoogd.
De ingang van de camping is vrij smal. De prijs verschilt naargelang de grootte van de gekozen plaats. We betalen 14,50 euro voor twee personen, inclusief stroom en goede wifi. De zee, of beter gezegd Ria Formosa ligt vlakbij.

Na de middag gaan we op verkenning langs het natuurgebied en eindigen met een rondje door het stadje. We stappen ook tot het treinstation om morgen niet te hoeven zoeken want we willen naar Faro. We weten meteen hoelang we er over stappen.

Dag - 11:  25 km
Overnachting: Portugal, Algarve, 8700-019 Fuseta, Campismo da Fuzeta, Rua da Liberdade 2
Coördinaten: N 37.05279    W 7.74507

Faro: Arco de Vila


Faro: Detail van de beenderkapel bij de Sé

Woensdag, 27 februari - naar Faro

Met de trein naar Faro, de hoofdstad van de Algarve. Ticket heen en terug voor 65-plussers kost 2,20 euro.
Van het station stappen we via de haven naar de oude stad, de idade Velha of Vila Adentro. Door de stadspoort, de Arco de Vila, lopen we de oude ommuurde stad in en komen op een groot, met appelsienbomen omzoomd, plein.
Hier zien we het voormalig Bisschoppelijk Paleis en de kathedraal, de Sé van Faro. Voor 2,5 euro hebben we toegang tot de kathedraal, het museum, de beenderkapel en de klokkentoren.
De originele kerk werd gebouwd in de 13de eeuw. Ze is in de 18de eeuw verwoest door een aardbeving. De gerestaureerde kerk is een mengeling van renaissance, barok en gotiek. Een overdaad aan goudversieringen getuigt van vroegere rijkdom.

Smalle straatjes leiden ons naar een gezellig plein met terrasjes en restaurantjes. Hier genieten we van een verdiende pauze.

Op onze wandeling buiten de omwalling passeren we de ruïne van het kasteel, de Arco de Repouso, een paar mooie kapellen, aparte gebouwen, de bekende azulejo-tableaus ... en belanden in het winkelcentrum.
Met een etentje in een van de vele bistro's sluiten we ons bezoek aan Faro af.


Faro is niet dé grootse stad maar toch een bezoek waard. Heel vervelend zijn de vliegtuigen die regelmatig, erg storend laag overvliegen en het treinspoor dat tussen de kust, Ria Formosa en de stad loopt.

Dag - 12: Overnachting: Fuseta, Campismo da FuzetaDonderdag, 28 februari - Van Fuseta naar Albufeira

20°C - 12°C: Van Fuseta trekken we naar Albufeira, naar Praia da Falésia.
Algarve Motorhome Park Falésia is volzet. In dezelfde straat, 300 meter verder, bij Motorhome Park Acoteias is gelukkig nog plaats. Overnachten kost 9 euro (inclusief stroom, wifi, wc en douche). We staan hier prima, vlak achter de duinen, dichtbij het strand, supermarkt en bushalte voor de deur en restaurantjes in de buurt.

Langs de achterkant van de camperplaats komen we in de duinen. Eigenlijk is het een lange rij kliffen, okerkleurige rotsen. De duinen zijn begroeid met pijnbomen, duinbloemen en bodembedekkers. Er loopt een pad dat in beide richtingen naar trappen leidt om bij het goudkleurige strand Praia da Falésia te komen.
Het is eb en we profiteren er van om een eind langs de zee naar Vilamoura te wandelen. De tijd vliegt. Op de terugweg stappen we flink door. We willen voor donker door de duinen zijn want er is nergens licht.
Toch nemen we nog de tijd om foto's te nemen van die fotogenieke rotsformaties die alle tinten rood, geel, koper en goud kleuren.

Dag - 13:  56 km
Overnachting:Portugal, Algarve, 8200 Albufeira, Motorhome Park Acoteias, Estrade Alfamar
Coördinaten: N 37.08911    W 8.159
Praia da FalésiaPraia da Falésia: één van de mooiste stranden van de Algarve
Vrijdag, 1 maart - Naar Albufeira

20°C - 11°C: Vandaag willen we naar Albufeira. De bus stopt bij de camping. Het is wel duurder dan met de trein reizen. Een ticket voor één rit kost 3,25 euro.
We stappen uit in de terminal, een halte te ver. Dat wordt om te beginnen een fikse wandeling door een park en onder een tunnel door om in het stadcentrum te komen. Het nieuwe centrum, met zijn discotheken waar je de hele nacht kan dansen, trekt vooral jongeren. Wij houden het bij het oude centrum, de authentieke stad.

Albufeira, een oud vissersdorp. Het oude centrum is nu heel toeristische en niet wat we verwachten. Hier geen historische monumenten. Wel smalle, autovrije, klinkerstraatjes met witte huisjes, een paar kerken en vooral veel souvenirwinkeltjes, restaurants, cafés, bistro's en terrassen. De prijzen zijn ook aangepast aan de toeristen. Tot hiertoe betaalden we 0,90 euro of 1 euro voor een koffie. Op een terras op het centrale plein betalen we 2,60 euro. Maar de sfeer is gezellig, zuiders en de zon draagt haar steentje bij. Er staat een frisse wind maar die nemen we er graag bij.

Van het plein zakken we door kronkelende straatjes af naar de Praia dos Pescadores, een strand in een baai afgeboord door kliffen waar bovenop het oude Albufeira troont. We zoeken een hoger gelegen restaurantje waar we vanop het terras genieten van het schitterend uitzicht op het langgerekte strand en de zee.

Voor we terug naar de bushalte stappen, belanden we nog eens op het Vissersplein. In Albufeira wordt vandaag carnaval gevierd. We kunnen er de laatste voorbereidingen zien van de korte maar bijzondere stoet.

Dag - 14: Overnachting: Albufeira, Motorhome Park Acoteias
Albufeira: Praia dos PescadoresCarnaval in Albufeira
Zaterdag, 2 maart - Naar Vilamoura en Quarteira

20°C - 11°C: Vilamoura, het Monaco van de Algarve, ligt amper 4 kilometer van Falésia. Er loopt een fietspad (grint) tot bij de luxueuze jachthaven, de grootste van Portugal met 1300 ligplaatsen. Het is een super mondaine stad, een echte toeristische trekpleister.
Willy en ik genieten er van om de supergrote, luxejachten te bekijken en rond te hangen op de boulevard met zijn restaurantjes, bars en winkels met internationale merken.
Rondom de haven staan sjieke appartementen en hotels.
Een drankje of een ijsje op één van de terrasjes kost hier beduidend meer dan in de omliggende plaatsen. Dat ondervinden we wanneer we verder fietsen tot Quarteira en daar een terrasje doen.

15.00 u: In Quarteira trekt net een carnavalstoet uit. Met de fiets aan de hand banen we ons een weg door het gewoel. Terug in Vilamoura fietsen we tot het einde van de pier, tot bij de vissers. Vanaf hier zien we een speedboot vertrekken waaraan een vrolijk gekleurde bolparachute hangt die de lucht in gaat. We kunnen een regatta van optimistjes volgen en zien de aankomst van de 470-zeilboten. Onze dag kan niet meer stuk!

Dag - 14: Overnachting: Albufeira, Motorhome Park Acoteias
Jachthaven in Vilamoura


Doorkijk in de Grot van Benagil

Zondag, 3 maart - Naar de Grotten van Benagil

Vandaag doen we de fietstocht naar Vilamoura nog eens over.
In de haven worden we aangesproken om een boottocht te maken langs de kust naar de Grot van Benagil. De boot vaart binnen 10 minuten af en er zijn nog een paar plaatsen vrij. Nu we toch hier zijn en de prijs gunstig is, laten we ons verleiden om mee te varen.


De kustlijn van de Algarve staat bekend om zijn fantastische rotsformaties en grotten. De Grot van Benagil is de meest populaire.
Het is fris aan boord. We weten uit ervaring dat de temperatuur op het water altijd een graadje minder is. De speedboot racet langs een spectaculair landschap van grotten, rotsformaties en stranden die alleen met een boot te bereiken zijn. Regelmatig mindert hij vaart om ons toe te laten te genieten. De zee is woelig waardoor het water hoog tegen de rotsen klotst.Bij Benagil manoeuvreert de stuurman heel behendig zo ver mogelijk de grot in zodat we een glimp kunnen opvangen van de doorkijk naar de blauwe lucht. Om foto's te nemen hebben we amper een paar seconden de tijd. Dé ultieme foto nemen zit er niet in. Daarvoor moet je kunnen uitstappen op het kleine strandje binnen. Dat kan alleen als je met een kajak naar de grot vaart of er naartoe zwemt.
Op de terugvaart zouden we dolfijnen spotten. Geen geluk, de dolfijnen geven niet thuis.
Na een tocht van 2,5 uur meren we aan in de haven. Een hele belevenis!

Dag - 14: Overnachting: Albufeira, Motorhome Park Acoteias


Grot van Benagil zoals je ze ziet op reclamefolders
Maandag, 4 maart - Van Falésia via Praia dos Arrifes en Praia da Marinha naar Praia dos Três Irmãos in Portimão

18°C - 12°C: Van Praia Falsia Acoteias vertrekken we richting Portimão. In Albufeira maken we een eerste stop bij Praia São Rafael. Tegen de tijd dat we geparkeerd staan, begint het te regenen. Toch beginnen we, met anorak aan, een wandeling langs de rotskust. Houten vlonders en trappen leiden ons naar bijzonder mooi strandje, Praia dos Ariffes. Er is één restaurant. Op het overdekte terras schuilen we voor de regen. We bestellen een koffie en genieten van het uitzicht. Gelukkig duurt de bui niet lang en kunnen we droog terug.


Praia dos Ariffes


Twintig kilometer verder stoppen we bij Praia da Marinha. Het is droog en er staat een flauw zonnetje.
We maken weer eens een flinke rotswandeling. Dit strand zagen we vanop zee tijdens onze boottocht naar Benagil. Nu zien we het van bovenaf en lopen in een mooi duinlandschap onder parasoldennen en tussen agaven, duinroosjes, hottentotvijgen en andere bodembedekkers. Na de gebruikelijke fotoshoot sjezen we naar Praia dos Três Irmãos.


Praia da Marinha


We rijden naar de kust in Alvor. Op een parking bij het strand staan al een Duitse en een Estlandse camper. We planten onze Hymer er bij. Nadien zien we dat een paar honderd meter verder en soort camperplaats is, in het zand en zonder voorzieningen. Omdat we morgenvroeg toch weer verder reizen, verplaatsen we ons niet. Trouwens we staan daar prima.
Het uitgestrekte, zeven kilometer lang, zandstrand van Alvor loopt in de ene richt naar Lagos en in de andere naar Portimão. Een houten wandelpad brengt ons na ongeveer een kilometer bij Praia dos Três Irmãos. Dit prachtig strand ligt in een beschutte baai tussen enorme kalksteenrotsen, geërodeerd door zee, wind en regen.
De avond valt. De lucht verkleurt. Het strand loopt leeg. Het is stil rondom. We horen alleen nog het geluid van de zee. Willy en ik genieten er ten volle van en wandelen langzaam door het water terug.
Zo eindigt onze laatste dag aan de kust in de Algarve.
Morgen verkassen we naar de Westkust, naar Zambujeira do Mar in de regio Alentejo.

Dag - 17:  56 km
Overnachting:Portugal, Algarve, Portimão, Praia dos Três Irmãos, vrij op parking aan zeePraia dos Três Irmãos


EINDE DEEL IIDEEL III: De WESTKUST VAN PORTUGAL
Van Alvor tot Cabo da Roca         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.