Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!CAMPERREIS LANGS DE KUST VAN PORTUGALDEEL V: Terugreis door Spanje en Frankrijk

Van Braga tot Laakdal


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7100

Zondag, 24 maart - Van Braga naar Palencia
24°C - 11°C: Onze reis langs de kust van Portugal zit er op. Het was de bedoeling nog een dagje in Braga te blijven maar dit kan onverwacht niet doorgaan. Vanaf Braga reizen we door Spanje en Frankrijk naar huis.

Door het prachtig landschap van het Parque Nacional Gerês komen we in Lindoso op de grens met Spanje. We bollen verder langs Verin en Benavente naar Palencia. Dit wordt onze enige stopplaats in Spanje. De terugreis is ingezet. De camperplaats ligt bij een benzinestation. Overnachten, lozen, water nemen, stroom, wifi ... is allemaal gratis. Er wordt wel verwacht dat je hier tankt.

Het was een lange, inspannende rit,vooral voor Willy. De rest van de dag houden we het rustig.

Dag 37:  460 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, 34005 Palencia, Area de Suances, Ctra N-610a
Coördinaten: N 42.01056    W 4.54568
          Reisroute 5: Van Braga tot Laakdal
          

Maandag, 25 maart - Van Palencia in Spanje naar Capbreton in Frankrijk
Van Palencia rijden we via Burgos, Mirande de Ebro, Vitoria Gasteiz en San Sebastian naar een camperplaats in Capbreton. In dit seizoen betalen we 10 euro (incl. lozen, water nemen en stroom). We stonden hier al meerdere keren. De camperplaats ligt vlak achter de duinen.
In Capbreton kunnen we een pull meer verdragen. We noteren amper 14°C en 's nachts 4°C met een koude noordoostenwind.
Nadat we geïnstalleerd en geacclimatiseerd zijn en de innerlijke mens versterkt is, gaan we op stap. We maken een rondje Capbreton. Van de camperplaats wandelen we naar het centrum, dan naar de haven en de vismarkt. We kuieren de dijk af tot aan de duinen en keren terug. Op die manier hebben we vandaag onze portie beweging en frisse lucht gehad.

Dag 38:  389 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, 40130 Capbreton, Aire de Camping-Car de Capbreton, allée des Ortolans
Coördinaten: N 43.63572    W 1.44654

Dinsdag, 26 maart - Capbreton - Bayonne
14°C - 6°C: Voor we naar onze volgende bestemming snorren, willen we bij de serviceplaats lozen. We moeten even op onze beurt wachten. Willy zet de motor af. Na een tijdje wil hij over de put rijden maar onze Coral wil niet meer meespelen. Het lukt niet om te schakelen. Wat nu? Gelukkig staan we op een plaats waar we niemand hinderen.
Na contact met Ethias Assistance komt een takelwagen ons op oppikken en brengt ons naar een garage in Bayonne. Hier staan we dan op de parking van de garage te wachten tot een deskundige tijd heeft om vast te stellen wat er loos is.
16.00 u: Eindelijk worden we geholpen. Blijkbaar zijn kabels van de versnellingspook de oorzaak van de panne zijn. Ze moeten vervangen worden. Die hebben ze niet in voorraad en moeten besteld worden. Morgen om 10.00 uur worden ze geleverd.
Onze verzekering boekt een kamer met ontbijt in Hôtel Restaurant Les Genêts wat in de buurt ligt.
We zouden liever in de camper slapen. Dat mag niet want om 17.00 uur wordt het bedrijf en de parking afgesloten.

Dag 39 - Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, 64100 Bayonne, Hôtel Restaurant Les Genêts, 86 Avenue du 8 Mai 1945

Woensdag, 27 maart - Bayonne - Capbreton
10.00 u: Er wordt niet direct aan onze camper gewerkt (wachten op de kabels, eigen klanten gaan voor, ...).
12.00 u: Nog geen beweging in de zaak. Wij gaan hier niet de hele dag zitten wachten. We maken een flinke wandeling naar het Centre Commercial (heen en terug ongeveer 9 km).
16.00 u: Eindelijk wordt de camper binnengereden en beginnen ze met het plaatsen van de nieuwe kabels.
17.00 u: De camper is in orde. Een pak euro's lichter en met twee dagen vertraging in ons reisplan, sjezen we naar de camperplaats in Capbreton.
Eind goed, al goed. Morgen hervatten we onze terugreis.

Dag 40:  30 km
Overnachting: 40130 Capbreton, Aire de Camping-Car de Capbreton, allée des OrtolansDonderdag, 28 maart Van Capbreton naar La Rochelle
Met alternatieve wegen rijden we van Capbreton via Bordeaux naar La Rochelle. Onderweg lunchen we, tanken en vullen onze voorraad aan.
17.00 u: Geïnstalleerd in La Rochelle op Aire de Camping-Car de Port-neuf (12 euro inclusief lozen, water, stroom en wifi).
Er is tijd genoeg om een wandeling te maken.
Langs de Baie de Port-neuf en door een park en het centrum komen we bij de oude haven. La Rochelle is mooi. De haveningang is geflankeerd door twee torens, de fortachtige Tour Saint-Nicolas en de Tour de Chaîne. De tour de Chaîne werd zo genoemd omdat een dikke ketting 's nachts beide torens met elkaar verbond om zo het binnenvaren van schepen te verhinderen. Een honderd meter verder staat de Tour de la Laterne die in de 15de eeuw diende als verdedigings- en als vuurtoren. Met één ticket kunnen de drie torens bezocht worden.
Moesten we meer tijd hebben, zouden we hele stad verkennen. Dat zal voor een volgende keer zijn.

Dag 41:  380 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, 17000 La Rochelle, Aire de Camping-Car de Port-neuf, Boulevard Aristide Rondeau 6
Coördinaten: N 46.16033    W 1.18432
Place Royale met imposante fontein met op de
achtergrond de toren van de Église Saint-Nicolas
Passage Pommeraye
Monumentale trap uitgewerkt met beelden


Vrijdag, 29 maart Van La Rochelle naar Nantes
19°C - 6°C: Om twaalf uur staan we al gesetteld op de camping in Nantes. Met Acsi-kaart betalen we 20 euro. Aanpalend is een Etappes-camperplaats maar we verkiezen om eens wat meer comfort te hebben (stroom, douche, ...).
De ontvangst bij de receptie is bijzonder vriendelijk. Ze geven ons uitleg en een stadsplan. Naar het centrum kan met de tram of met de fiets. De tramhalte is vlakbij.

Met een fiets- wandelpad langs de rivier Erdre, een zijrivier van de Loire, fietsen we naar het centrum. De rivier stopt bij de Place du Pont Morand, een kruispunt van grote straten. Hier staan we dan in de grote stad Nantes. Ondanks het stadsplan dat we meekregen lopen we wat verloren. Er zijn veel fietspaden, autoluwe en autovrije straten. Nergens zien we plaatsaanduidingen. Welke richting moeten we uit? We zien een toren die hoog boven de andere gebouwen uitsteekt. Het blijkt de Tour Bretagne te zijn. Die toren wordt ons oriënteringspunt.
Goed dat we een paar woorden Frans spreken en regelmatig de weg kunnen vragen zodat we uiteindelijk toch in het oude stadsdeel belanden. Op weg naar Place Royale lopen we even binnen in een grote kerk. Een bewaakster, die ziet dat we toeristen zijn, komt naar ons toe en geeft uitleg over de kerk. En ... neen dit is niet de kathedraal, wel de Basilique Saint-Nicolas.

We steken de Place Royale, met zijn imposante fontein, over om bij de Passage Pommeraye te komen.
De Passage van Pommeraye is een overdekte winkelgalerij, gebouwd in de 19de eeuw, in een heel aparte stijl. Er is een glazen dak dat voor veel licht zorgt. De galerij telt drie verdiepingen omdat van de ene gevel naar de andere een niveauverschil te overbruggen. Met een monumentale trap, uitgewerkt met prachtige beelden, komen we boven en lopen daar naar buiten in een klein straatje. Het gebouw op zich is een bezoekje waard. De winkels zijn niet speciaal. Eerlijk gezegd hebben we er geen aandacht aan gegeven.

Dit was onze eerste dag in Nantes. De kilometerteller staat op 16.

Dag 43 - Overnachting: Frankrijk, regio Pays de la Loire, 44300 Nantes, Boulevard du Petit Port 21, Camping Nantes (Acsi)
Coördinaten: N 47.2433    W 1.55678Zaterdag, 30 maart - Nantes
20°C - 7°C: Als we in Nantes arriveren, worden we door locals verwittigd dat vandaag les Gilets Jaunes, voor de zoveelste zaterdag, op straat komen. Dat zou wel eens uit de hand kunnen lopen. Dat is iets voor na de middag. Ons bezoek aan het aan het Château des Ducs de Bretagne zal tegen dan wel achter de rug zijn.

Nantes is eigenlijk ontstaan rond dit kasteel. Op deze plek werd Anne van Bretagne geboren. Ze trouwde er 22 jaar later met Lodewijk XII. In het kasteel werden belangrijke verdragen ondertekend en er verbleven meerdere Franse koningen.

Het kasteel ligt binnen een stevige omwalling. De binnenplaats en de slotgracht zijn gratis te bezoeken. Voor het Musée d'Histoire de Nantes over de geschiedenis van Nantes en alles wat met de stad te maken heeft, betalen we 8 euro toegang. Het is echt boeiend. Jammer dat er geen Nederlandstalige uitleg is.
Tegen dat ons museumbezoek beëindigd is, wordt alles afgesloten om vandalisme en ... te voorkomen. Tegen 13.00 uur begint de betoging.

Aan de overkant van het kasteel is nog wel animatie. In de Miroir d'Eau spelen kinderen in de opspuitende fonteinen. Als de fonteinen niet aan zijn, weerspiegelt het kasteel in het water.
Vlakbij zien we La Tour Lu van de oude biscuiterie van de legendarische Petit-Beurre LU koekjes.

Vóór we ons uit de voeten maken voor "les gilets jaunes" willen nog de Cathédrale de Saint-Pierre et Saint-Paul bezoeken. We hebben geluk. Ze is open. Wat ons vooral opvalt in de mooi gerestaureerde kathedraal is het marmeren praalgraf van François II, Duc de Bretagne, en zijn echtgenote Marguerite de Foix.

We pedaleren door de Cours Franklin Roosevelt en doen zoals de jeugd, we picknicken in het gras. Nadien volgen we de Loire tot de Passerelle Victor-Schoelcher en steken daar over naar l'Île de Nantes met de bedoeling er de Machines de l'Île te zien.

Als we er aankomen, is er veel ambiance. "l'Éléphant Mécanique" is net op wandel. Dat gebeurt niet elke dag en dan nog maar 1 of 2 keer per dag.
Het is indrukwekkend hoe de immense olifant mechanisch voortbeweegt. Vooral de kinderen gieren het uit als hij trompet of water spuwt. De camera's draaien op volle toeren.
Deze enorme olifant is 12 m hoog, 8 meter breed en 21 meter lang. Hij is vervaardigd uit 45 ton staal en hout. Het gevaarte kan tot 49 passagiers aan boord meenemen voor een wandeling over het terrein.

La Galerie des Machines bevindt zich in de vroegere havenloodsen. Er worden mechanisch aangedreven machines (een reuzenmier, een spin, eens rups,...) gecreëerd, gebaseerd op de fantasieen van Jules Vernes. Jules Verne is trouwens in Nantes geboren. Toen wij er aankwamen was de loods net gesloten. Blijkbaar is het aangeraden om te reserveren.

We fietsen tot het einde van het eiland waar vroeger de scheepsbouwwerven waren. Tegenwoordig zijn die omgebouwd tot cafés, restaurants, bars, ... allemaal met terrassen. Op één van die terrasjes vatten we post voor een lange pauze. Met een biertje en een hapje genieten we van het uitzicht op de Loire en observeren de bedrijvigheid rondom.

Op de terugweg stoppen we nog bij de Japanse tuin, l'Île de Versailles, één van de vele tuinen en parken in Nantes.
Nantes valt best mee. We plannen nog een dag te blijven.

Dag 43 - Overnachting: 44300 Nantes, Camping Nantes (Acsi)
Kasteel des Ducs de BretagnePraalgraf van de ouders van Anne de BretagneMechanische olifant op l'Île de NantesJapanse tuin - l'Île de Versailles

Jardin des Plantes

Zondag, 31 maart - Nantes
21°C - 7°C: Na de lunch zijn we weer "en route" met de bedoeling te fietsen langs de Loire.
Na een tijdje stellen we vast dat we per ongeluk op Île de Nantes, een eiland gevormd door de Loire, beland zijn. Het wordt dus een rondje eiland langs de Loire. Dat was niet onze bedoeling. Na zo'n tien kilometer zijn we het beu. We steken de Pont Eric Tabarly over en pedaleren naar het centrum, naar de Jardin des Plantes.
Met de fiets aan de hand doorkruisen we de prachtige tuin en genieten van de planten, bloemen, waterpartijen en allerlei soorten eenden.
Om ons bezoek aan Nantes af te sluiten, rusten we uit op een terras midden in de bruisende stad.

Nantes met de fiets is fantastisch meegevallen.

Dag 44 - Overnachting: 44300 Nantes, Camping Nantes (Acsi)Maandag, 1 april - Van Nantes naar Bourseville
Met de nodige tussenstops (tanken, lunchen, voorraad aanvullen, ...) rijden we van Nantes via Rennes, Lisieux en Rouen naar Bourseville. Het wordt een lange rit naar de laatste overnachtingsplaats van deze reis.

Dag 45:  541 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, 80130 Bourseville, Rue Lotissement le Village, Aire Municipale
Coördinaten: N 50.10412 E 1.52728Dinsdag, 2 april - Van Bourseville naar huis.
Via Abbeville, Amiens, Lille, Doornik en Brussel rijden we naar Laakdal.

Fijne reis geweest, fijn weer thuis te zijn.

Dag 46:  354 kmEINDE PORTUGALREIS
         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.