Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!WEST-FRANKRIJK en de COSTA VERDE

1 september - 13 oktober 2019


DEEL I: Door WEST-FRANKRIJK naar SPANJE


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7200We reizen voor de zoveelste keer door Frankrijk naar Spanje.
Deze keer gaat het met veel tussenstops door West-Frankrijk naar de Costa Verde. Er is nog zoveel moois te zien en we vinden steeds weer nieuwe interessante plekjes.


Reisroute 1: Van Veerle tot Gautegiz

Strand in Le Crotoy

Zondag, 1 september - Van Veerle naar Le Crotoy

20°C, koude wind, volop zon en een mooi wolkendek, prachtig weer om te reizen!
Via Brussel, Lille en Arras rijden we naar Le Crotoy voor een eerste overnachting.

Om 14.00 uur staan we gesetteld op de camperplaats in de duinen bij het stand. Bij de automaat betalen we 7 euro voor de nacht en het lozen van grijs water en toilet.
Doordat het hoogwater is, kunnen we maar een kort stukje langs het strand wandelen. Nadien moeten we de zeedijk op. Het is zondag, mooi weer en ook nog brocantemarkt dus ... druk, druk, druk, het wordt over de koppen lopen. We stappen het hele eind tot de monding van de Somme.
Op de terugweg nemen we een pauze op een terras aan zee en betalen voor een kopje thee 3,35 euro. De prijs alleen al maakt er ons attent op dat we in Frankrijk zijn. Het is wennen.
Onze eerste reisdag is alvast geslaagd.

Dag 1:  359 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, departement Somme, 80550 Le Crotoy, Aire Municipale Chemin du Marais
Coördinaten: N 50.22866    E 1.61265


Strand en kliffen in Veules-les-Roses


Waterkers in La Veules


Sunset in zee gezien van de kliffen

Maandag, 2 september - Van Le Crotoy naar Veules-les-Roses

Om in Veules-les-roses bij de camperplaats te geraken, kunnen we niet door het dorp rijden want het is er té smal! We bollen een paar kilometer verder tot we een wegwijzer zien die we volgen. Zelfs deze weg is nogal smal maar wel te doen.
19°C: We staan op de parking bij de Falaises in Veules-les-Roses. Het is een grote weide. De plaatsen zijn niet aangeduid. Iedereen zoekt zijn eigen plekje. De omgeving is schitterend. Aan de ene kant zijn er de kliffen met beneden de zoute zee, aan de andere kant het groene landschap en het zoete water van de rivier.
Vanaf de kliffen dalen we, met een pad door het bos, af naar het strand en de zee. Het keienstrand ligt in een baai begrensd door witte kliffen. Verder kuierend naar het centrum komen we uit bij de kerk Saint-Martin uit de 11de-12de eeuw. Na een kijkje binnenin gaan we op zoek naar het toeristenbureau. We krijgen er een kaartje met een toeristische lus door het dorp. Die toer plannen we voor deze namiddag.

14.00 u: Lunch in de camper en dan op stap.
Van de parking loop een baantje naar het dorp dat ooit een vissers- en weversdorpje was. De wandeling begint bij de kerk en loopt naar de bron van het riviertje La Veules en verder tot de monding in zee. La Veules is het kortste riviertje van Frankrijk, het is amper 1149 meter lang.
We passeren het Museum van de Weverij, een oud klooster waar nu het gemeentehuis gehuisvest is, een kasteel met vrijstaande duiventil, prachtige vakwerkhuizen, ... en komen zo bij de bron van de rivier. Het water komt hier gewoon aan de oppervlakte. In het ondiepe water wordt al honderden jaren waterkers geteeld.
Het kabbelend water volgend, komen we in "Les Champs-Elysées", een romantisch pad met bloemrijke huisjes en een paar oude watermolens, die bewaard gebleven zijn van de 11 die er in de middeleeuwen gebouwd werden. De wandeling eindigt bij de "Moulin de la Mer", een getijdemolen uit de 12de eeuw, waar het riviertje La Veules in zee uitmondt.
Het was een aangename wandeling van ongeveer 6 kilometer. Bij het strand rusten we even uit voor we hogerop klimmen naar de camperplaats.

En ... als extraatje kunnen we een paar uur later, vanop de kliffen, genieten van de ondergaande zon.

Dag 2:  96 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Seine-Maritime, 76980 Veules-les-Roses, Parking-des-falaises
Coördinaten: N 49.87488    E 0.79216


Oude watermolen: Le Moulin Anquetil
Dinsdag, 3 september - Van Veules-les-Roses naar Yport

20°C - 14°C en motregen: Tegen 11 uur staan we gesetteld op Flower Camping La Chênaie in Yport. Om te beginnen nemen we de tijd om te acclimatiseren en de camper te verzorgen (lozen, water nemen, ...) want in vorige camperplaats waren geen voorzieningen.

14.00 u: Ondertussen is het droog en vertrekken we naar het strand. Na ongeveer een kilometer kunnen we genieten van een heerlijk zicht op de zee en het kiezelstrand met kleurrijke bootjes aan beide kanten ingesloten door hoge kliffen. Zelfs de blauwe lucht met haar kleine wolkjes draagt haar steentje bij.
Met een ommetje door smalle straatjes stappen we terug naar de camping en komen voorbij het bekende Hotel-Normand, de Église Saint-Martin, het stadhuis, ...
17.00 u: Na een paar baantjes in het zwembad en na een lekker etentje rusten we uit van een mooie dag.

Dag 3:  48 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Seine-Maritime, 76111 Yport, Rue Henry Simon, Flower Camping La Chênaie
Coördinaten: N 49.73296,    E 0.32074
Strand YportWoensdag, 4 september - Van Yport naar Le Bec-Hellouin

20°C, regenachtig en een vrij koude wind: Onderweg naar Le Bec-Hellouin stoppen we bij een supermarkt om onze voorraad aan te vullen en voor een eerste tankbeurt in Frankrijk.
13.00 u: De receptie bij Camping Le Clos Saint-Nicolas is gesloten wegens middagpauze. We zoeken een plaatsje, installeren ons, lunchen en tegen dan kunnen we inchecken.
De camping ligt midden in de natuur. In de buurt zijn geen andere huizen en dus ook geen winkels. Met het bospadje, aan de overkant van de weg, zakken we af naar het dal en staan na 10 minuten in het dorp. Pittoreske straten met bloemen en vakwerkhuizen leiden ons naar de Abdij van Bec.

De abdij is vrij te bezoeken. Een oude, sympathieke inwoner spreekt ons aan. Hij wil ons een rondleiding en uitleg geven. Op die manier komen we de hele geschiedenis van de abdij en het dorp te weten.
Ooit, rond 1034, is de Abdij Notre-Dame du Bec gesticht door een zekere Hellouin, een ridder van de graaf van Brionne. Doordat de abdij een belangrijk centrum werd, groeide ook het dorp en leefde op hetzelfde ritme. Toen in de 15de eeuw, tijdens de honderdjarige oorlog, de abdij ingenomen werd door de Engelsen, kende Le Bec-Hellouin zwarte tijden. Tijdens de Revolutie werden de gebouwen veranderd in een kazerne voor de cavalerie. Pas in 1948 kwamen de monniken terug in de abdij. Tegenwoordig is het hele complex eigendom is van de Staat. De abdij is nu nog steeds bewoond door benedictijner monniken

Het wegje terug door het bos is een heuse klimpartij en we doen er dan ook langer over. Bij de camper aangekomen zijn we toe aan rust. Vandaag hebben we geen zin meer om in het zwembad te duiken.

Dag 4:  96 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Eure, 27800 Le Bec-Hellouin, Rue Saint-Nicolas 15, Camping Le Clos Saint-Nicolas
Coördinaten: N 49.23479,    E 0.72534
Vakwerkhuizen in Le Bec-HellouinAbdij Notre-Dame du Bec

Fresco's in de Crypte van de kathedraal


Riviertje Aure met watermolen


Foto Wikimedia Common - Myrabella
Beeld uit het Tapijt van Bayeux

Donderdag, 5 september - Van Le Bec-Hellouin via Bayeux naar Lonques-sur-Mer

12.00 u: Geparkeerd op de camperplaats in Bayeux. Gratis van 8.00 uur tot 17.00u; van 17.00 uur tot 8.00 uur 5,5 euro te betalen aan automaat. Er zijn geen voorzieningen. We staan hier ideaal voor een bezoek aan de stad en het Tapijt van Bayeux.

Na tien minuten stappen, staan we in het oude stadscentrum bij de kathedraal.
De kathedraal Notre-Dame van Bayeux is gebouwd in 1077. Vooral de crypte uit de 11de eeuw is interessant met fresco's uit de 15de eeuw. De crypte is ongeveer het enige wat overgebleven is van de in de 12de eeuw afgebrande kerk. Na de brand werd de romaanse kerk heropgebouwd maar dan in gotische stijl.

Van de kathedraal stappen we naar de oude vismarkt, naar het Office de Tourisme om een plan van de stad en uitleg te bekomen. De vismarkt ligt boven op een brug over de Aure. Het is een idyllisch pleintje. Vanaf de brug zien we een bloemrijk straatje langs de Aure met een watermolen. Links kunnen we een straatje inlopen langs het riviertje, ook met een watermolen.

Vanaf hier wandelen we naar het beroemde "Musée de la Tapisserie" waarvoor we eigenlijk naar Bayeux gekomen zijn.
Het wandtapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog vermoedelijk uit 1068. Het tapijt beeldt de geschiedenis uit van de Slag bij Hastings in 1066 waarbij Willem de Veroveraar Engeland binnenviel, de Angelsaksische koning Harold versloeg en de Engelse troon opeiste.

De toegangsprijs kost 9,5 euro. Koop je ook een ticket voor het Musée Mémorial de la Bataille de Normandie dan betaal je slechts 12 euro. Met een Nederlandstalige audioguide kunnen we in rij langsaam langs het tapijt. Bij iedere uitbeelding horen we uitleg van wat er te zien is, net als bij het lezen van een stripverhaal.
Nadien volgt nog een tentoonstelling en een film (Frans-Engels).

Het is ondertussen te laat om het oorlogsmuseum te bezoeken. We stellen het uit tot morgenvroeg. Hier langs de boulevard overnachten vinden we niet aangenaam. Ongeveeer negen kilometer verder is een camperplaats in Longues-sur-Mer aan zee. Het is een superplek. Er zijn geen voorzieningen en je hebt keggen nodig maar het uitzicht op zee maakt alles goed.

Dag 5:  161 km
Camperplaats Bayeux: Frankrijk, regio Normandië, departement Calvados, 14400 Bayeux, Boulevard Fabian Ware, Camperplaats naast oorlogsmuseum

Overnachting: 14400 Longues sur Mer, Rue de la Mer, Camperplaats op de kliffen bij de zee
Coördinaten: N 49.34584,    W 0.68980


Scène uit het Tapijt van Bayeux - Foto wikipedia.orgwiki
Vrijdag, 6 september - Van Longues-sur-Mer via Bayeux naar Fougères

20°C en zon, geen paraplu nodig vandaag. Van de camperplaats in Longues-sur-Mer rijden we richting Bayeux om er het Musée Mémorial de la Bataille de Normandie te bezoeken.
Na 400 meter staan we onverwacht bij de "Batterij van Longues-sur-Mer". Willy kan het niet laten om te stoppen en even tussen de tanks en kanonnen te lopen die op D-Day de landing van de geallieerde vloot wilden tegenhouden. Overal staan pancartes met uitleg.
Info over de geschutsbatterij


Batterij van Longues-ser-Mer


10.00 u: We staan op de parking van het oorlogsmuseum "Musée Mémorial de la Bataille de Normandie". Er is al heel wat drukte. We hoeven niet aan te schuiven in de lange wachtrij om tickets te kopen want we kochten gisteren een duoticket.
Normandië is vooral bekend om de landingsstranden waar de geallieerden Frankrijk binnenkwamen op de dag die bekend staat als D-Day. Bayeux was de eerde stad die bevrijd werd door de Geallieerden. Het museum gaat over die "Slag om Normandiê". De hele "slag", de landing op de stranden en de bevrijding wordt hier door foto's, voorwerpen, voertuigen, aanvalsplannen, ... weergegeven. Nadien volgt een interessante documentiare over "Slag in Nomandië".

Beeld uit het "Museum over de Slag om Normandië"Een paar uur later zijn we terug bij de camper. Even op adem komen, lunchen en dan ... en route naar Fougères.
15.00 u: De camperplaats in Fougères is volzet. Op de parking van de petanquebaan staan ook al zeven campers. De slagboom van de grote autoparking er tegenover staat open. Er zit niets anders op dan ons daar neer te planten naast een tiental andere campers. We staan hier op honderd meter van het kasteel.

16.00 u: We bezoeken het Kasteel van Fougères, de grootste vesting van Europa. Het toegangsticket kost 8,5 euro. Aan de hand van folders en een audioguide zoeken we onze weg.
Het kasteel bestond al in het jaar 1000 als vesting om hertogdom Bretagne te verdedigen. De stenen omwalling met zijn 13 torens kwam er in de tweede helft van de 12e eeuw. Er zijn drie verdiepingen. De muren zijn 30 meter hoog en 7 meter dik uitgerust met kanonsgaten.
Tot het einde van de 15e eeuw bleven de belegeringen elkaar opvolgen. Nadien was de vesting ineens niet meer interessant en bleef er verlaten bij staan tot de stad het kasteel kocht in 1892.

We wanen ons in de middeleeuwen en volgen de wallen van toren naar toren. In één van de gebouwen zien we een film over de rijke en tumultueuze geschiedenis van Fougères en zijn miliaire vesting. Als afronding worden we, op het hoogste punt, getrakteerd op een prachtig zicht op de omgeving met de kerk Saint-Sulpice, het oude Quartier du Marchix en in de verte de bovenstad.

18.00 u: De Jardin du Val Nançon, het openbaar park van Fougères is lang en smal met drie verschillende niveaus. Van het kasteel volgen we een pad langs de rivier Nançon door het park naar de bovenstad. Onderweg staan hier en daar sculpturen en kunnen we genieten van de mooie bloemperken en struiken. Het is een aangename, maar vermoeiende manier om in het hoger gelegen stadsdeel, uit de 13de eeuw, te komen want het pad is nogal steil.
Het is al laat. De winkels zijn gesloten. Ook het Office de Tourisme. We volgen dan maar de toeristische aanwijzingen. Al direct zien we het Theater Victor Hugo. Een eindje verder staan we bij de Église Saint Léonard met er vlak naast het stadhuis. Door een steegje naast de kerk belanden we op de Place aux Arbres in het hoogste deel van de publieke tuin. Vanaf deze hoogte hebben we een schitterend panoramisch uitzicht op het kasteel. Een pad door het park brengt ons naar beneden naar het oudste gedeelte van Fougères en vandaar naar de parking.

Dag 6:  156 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Ille-et-Vilaine, 35300 Fougères, Allée des Fêtes, Aire du Jardin des Fêtes
Coördinaten: N 48.35630,    W 1.20285


Camperplaats in Fougères


Kasteel van Fougères


Église Saint-LéonardKasteel van Fougères - Foto vanaf de bovenstad
Zaterdag, 7 september - Van Fougères naar Saint-Yrieix-sur-Charente

Van Fougères sjezen we via Rennes, Nantes en Poitiers naar Camping du Plan d'Eaux in Saint-Yrieix-sur-Charente. We doen het rustig aan met onderweg rust- en sanistops, tanken en voorraad inslaan.
Ongeveer 17.00 uur staan we geïnstalleerd op de camping. We betalen er met Acsi-kaart 14 euro per nacht, all in (stroom, lozen, water en zelfs wifi). Wat wel raar is, is dat we de eerste nacht drie euro extra moeten betalen voor administratieve kosten. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Maar we hebben geen klagen want de prijs valt mee, alle service is perfect in orde en het onthaal is supervriendelijk. We ontvangen alle nodige info en een stadsplan zodat we morgen al onmiddellijk op stap kunnen.

Dag 7:  452 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Charente, 16710 Saint Yrieix sur Charente, Rue du Camping 1, Camping du Plan d'Eau (ACSI)
Coördinaten: N 45.69133,    E 0.14599
Passerelle Hugo Pratt

Onze fietsen gestald bij het Centrum van het stripverhaal

Zondag, 8 september - Saint-Yrieix-sur-Charente

22°C en zon. Vandaag doen we het rustig aan en genieten van alle comfort op de camping. Het verwarmd zwembad is amper 10 meter lang maar kan ons toch verleiden om een paar baantjes te trekken. De tijd vliegt.

15.00 u: We willen met de fiets naar Angoulême. Vandaag gaan we alvast op verkenning. Van onze buren horen we dat Angoulême bezoeken met de fiets niet zo evident is. De oude stad ligt wat hogerop op een plateau. Ze raden ons aan om de fietsen ergens bij de rivier achter te laten en vandaar verder te voet te stappen, klimmen.

We fietsen naar het Plan d'Eau, een kunstmatig meer, dat amper 700 meter van de camping ligt. Vandaar volgen we de Voie Verte langs de rivier de Charente tot we, na ongeveer vijf kilometer, ter hoogte van Le Port l'Houmeau zijn. De aanwijzingen volgend, zouden we hier de brug moeten oversteken en de rivier langs de andere oever volgen door een drukke straat. We twijfelen, bekijken ons plannetje en blijven liever op deze oever wat ons groener en minder druk lijkt. Een vriendelijke wandelaar legt ons uit dat we gerust evenwijdig met de rivier verder kunnen fietsen tot de Quai de Charente waar het "Centre Nationale de la Bande Dessinée et de l'Image" ligt. Met de Passerelle Hugo Pratt kunnen we dan naar de andere oever en vandaar hogerop naar het oude centrum.

We zijn wat blij met deze informatie. Een paar kilometer verder staan we bij het ultra-moderne "Internationaal Centrum van het stripverhaal en het beeldmateriaal". In dit gebouw huist niet alleen het stripmuseum maar ook een bibliotheek, een immense boekwinkel,... en er zijn tijdelijke tentoonstellingen. Vandaag kunnen we er niet terecht. Een ander keer misschien.
We steken de passerelle Hugo Pratt over en staan tegenover nog een modern gebouw met veel glas wat ook deel uitmaakt van het "Centrum van het stripverhaal". Bij dit gebouw willen we onze fietsen achter laten terwijl we de oude stad Angoulême bezoeken. Dat is een plan voor morgen.
Nadat we in een bruin kroegje een Pineau de Charente geproefd hebben, pedaleren we terug naar de camping. De teller staat op 18 km.

Dag 8 - Overnachting: Saint-Yrieix sur Charente, Camping du Plan d'Eau
Angoulême: Internationaal Centrum van het stripverhaal en beeldmateriaal

Muurschildering "Mémoires du XXème siècle"

Stadhuis in voormalig Kasteel

Maandag, 9 september - Angoulême

22°C: Na de middag fietsen we naar Angoulême tot het glazen gebouw dat deel uitmaakt van het stripmuseum waar we ons stalen ros beveiligd achter laten. Met een trap, met 86 treden, naast het glazen gebouw komen we hogerop in de Avenue de Cognac. Deze hellende straat leidt naar de oude stad. Puffend komen we in het historisch centrum bij de overdekte markthallen. Een beetje verder zien we op de gevel van een huis een prachtige muurschildering "La Fille des Remparts". Later vernemen we dat er een uitgestippelde wandeling loopt langs al de muurschilderingen.
Een honderdtal meter verder staan we bij het imposante, voormalige, 13de-eeuws kasteel van de graven van Angoulême. In het omgebouwde kasteel zijn het stadhuis en het toeristenbureau ondergebracht. In het toeristenbureau worden we bijzonder vriendelijk ontvangen, krijgen veel uitleg en een stadsplan.

Van het stadhuis wandelen we in de richting van de stadswallen. Op de Place de New York passeren we het Théâtre d'Angoulême met zijn kunstig bewerkte gevel. De wallen volgend, komen we bij de monumentale 11de-eeuwse Kathedraal Saint-Pierre, het belangrijkste monument van de stad. De kerk staat in de steigers en de restauratie is volop bezig. De toegang is afgesloten. Het blijft dus bij het bekijken van de buitenkant die alleszins indrukwekkend is, vooral de gebeeldhouwde voorgevel.

We zetten onze stadswandeling voort en belanden op het gezellige Place Francis Louvel, waar het Paleis van Justitie ligt. Het is behoorlijk warm en ik ben toe aan een rustpauze. We stappen één van de vele cafeetjes binnen, het is er frisser dan op het terras, en bestellen twee wijntjes. Als we de rekening ontvangen (6,50 euro voor een glas wijn) kijken we op van de hoge prijs die waarschijnlijk alleen voor naïeve toeristen is.

Door geplaveide steegjes stappen we richting markthallen om vandaar de weg terug te vinden naar onze achtergelaten vehikels. Onderweg zien we nog, op een met bloemen en planten aangelegd pleintje, een prachtige muurschildering, de "Mémoires du XXème siècle".

Voor vandaag hebben we onze portie stadsbezoek gehad. Morgen komt nog een dag.

Dag 9 - Overnachting: Saint-Yrieix sur Charente, Camping du Plan d'Eau
Le Jardin Vert - De Groene Tuin

Dinsdag, 10 september - Angoulême

23°C: We trekken nog eens naar Angoulême. Zoals gisteren laten we onze fietsen beveiligd achter bij het "glazen huis" (deel van het Stripcentrum) en nemen de trap naar Avenue de Cognac. In het oude centrum stappen we direct naar de stadswallen waar een wandelroute loopt die het hele oude centrum omsluit. We volgen de wandeling tot in de "Jardin Vert", een mooi aangelegde bloementuin met beelden. Na enige tijd zien we een padje dat naar beneden zigzagt. We vermoeden dat we ongeveer aan "onze trap" zijn en zakken af naar de vallei. En inderdaad ... we komen uit in de Avenue de Cognac dichtbij de trap waar onze fietsen beneden op ons wachten.

Einde bezoek aan de stad Angoulême.

Dag 10 - Overnachting: Saint-Yrieix sur Charente, Camping du Plan d'EauWoensdag, 11 september - Van Angoulême naar Capbreton

22°C: Via Bordeaux rijden we naar Capbreton. Onderweg tanken we een laatste keer in Frankrijk en vullen onze voorraad aan.
Tegen 15.00 uur arriveren we op Camping Campéole. Er is nog net één plekje voor een camper. Er valt dus niet te kiezen met het gevolg dat we geen zon hebben en geen satellietontvangst. Gelukkig zijn we op doorreis en blijven maar één nacht.
Capbreton is steevast onze laatste stopplaats op weg naar Spanje. We weten bij ondervinding dat de weg van Bayonne naar de grens enorm lastig is. Over die 50 kilometer doe je lang en het vraagt volledige concentratie van de chauffeur. Er zijn veel verkeerslichten en ronde punten en de snelheidsbeperking wisselt aanhoudend tussen 30 - 50 - 70 km per uur om maar te zwijgen van de files. Daarom zorgen we er voor om niet te veel kilometers te plannen als we van Frankrijk naar Spanje rijden of omgekeerd.

Dag 11:  306 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Landes, 40130 Capbreton, Avenue des Alouettes, Camping Campéole - Domaine de Fierbois
Coördinaten: N 43.63320,    W 1.44619EINDE DEEL IDEEL II: Van Capbreton in Frankrijk tot Comillas in de Costa Verde         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.