Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!WEST-FRANKRIJK en de COSTA VERDE

1 september - 13 oktober 2019


DEEL V: TERUGREIS door FRANKRIJK: Van Capbreton tot Laakdal


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7200


Reisroute 5: Van Capbreton tot Veerle-Laakdal

Woensdag, 2 oktober - Van Elorrio in Baskenland naar Capbreton in Frankrijk

Regen, regen, regen, ... Van Elorrio rijden we naar de Eroski in Abadina en tanken er supervoordelig. En dan "en route" naar Capbreton, naar camping Campéole. Slecht weer en een gewone weekdag maakt dat er genoeg plaatsen vrij zijn en dat we deze keer zelf een plekje kunnen kiezen.

Bij de receptie vernemen we dat de Championship Tour van de World Surf League morgen start in Hossegor. Dat is amper 6 kilometer van hier. Dit spektakel van de surfelite willen we niet missen!

Het "World Surf Championship" bestaat uit 11 etappes die over de hele wereld worden gehouden. Er zijn er slechts 2 in Europa, 1 in Hossegor (Frankrijk) en 1 in Nazaré (Portugal).
De spectaculaire golven in Hossegor moeten niet onderdoen voor die op Hawaï. De golf van la Gravière, gelegen in Hossegor, heeft een zandbankvorming, die een van de meeste iconische ter wereld is.
Hoe komt het dat in Capbreton, dat slechts een paar kilometer van Hossegor ligt, de golven maar half zo groot zijn?
Klik hier voor uitgebreide uitleg.

Dag 32:  156 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Landes, 40130 Capbreton, Avenue des Alouettes, Camping Campéole - Domaine de Fierbois
Coördinaten: N 43.63320    W 1.44619Donderdag, 3 oktober - Capbreton - Hossegor

10.00 u: We volgen het fietspad naar Hossegor, naar de Plage de La Gravière.
Momenteel leven "hobbysurfers" zich hier uit. Wat ons betreft zijn hun capriolen ook interessant om te bekijken. Maar vandaag gaat onze voorkeur uit naar de Championship Tour van de World Surf League. Het is voor ons een uitzonderlijke kans om dit mee te maken.
Op de dijk is de Worldcup op een groot scherm te volgen. De competitie is volop bezig, niet op Plage La Gravière maar ongeveer een kilometer verder op de Plage des "Culs Nus".
Met een pad door de duinen komen we op het strand. Er is enorme beveiliging. Gewapende soldaten staan klaar om te reageren bij eventueel onheil. Een groot deel van het strand is afgebakend. Bij het binnengaan van dat deel moeten we onze rugzak openen en worden we gefouilleerd, lijfelijk betast.

Er is veel volk en ambiance. Op een dak staan professionals te filmen. Over de hele plage klinkt uitgebreid verslag (in het Engels). Regelmatig horen we "oh's" of "ah's".
Willy installeert zich tussen de toeschouwers die in het zand zitten. Zelf neem ik post vlak bij het water naast een resem fotografen die met statief en super grote lens klaar staan om alles digitaal vast te leggen. Er staan ook surffans met een smartphone. Met mijn 140 mm lens zal het ook wel lukken, hoop ik, om de stunts van de wavesurfers te fotograferen.

Ooit maakte ik in Capbreton foto's van surfers in actie. Dat lukte aardig vooral omdat de golven er dichter bij waren en omdat de lucht het water kleurde. Ik vind het spannend om op het juiste moment te kunnen klikken, het moment dat de surfer een acrobatische toer maakt, of het moment dat een golf de surfer de lucht in keilt , of ... .

Er zijn telkens drie surfers aan de beurt. Ze worden onder andere beoordeeld op de moeilijkheidsgraad waarmee ze de golven nemen en ... .
Toevallig is juist nu de Braziliaan Gabriel Medina, de titelverdediger, aan het werk. Het is indrukwekkend om te zien, niet alleen de surfers maar ook de hoge golven, de kracht van het water, ... .

Wat een dag! Dit is puur genieten!

Dag 33 - Overnachting: 40130 Capbreton, Camping Campéole - Domaine de Fierbois


Hobbysurfers op Plage de La Gravière


Toeschouwers WK - Surf


Deelnemer WorldcupGolven in Hossegor
Vrijdag, 4 oktober - Capbreton

Regen, de hele dag regen, het wordt een donkere grijze dag. Op internet lezen we dat de "surfwedstrijd" vandaag niet doorgaat.
Tussen de vlagen door fietsen we naar de Intermarché (± 3 km) om onze voorraad aan te vullen want onze koelkast is leeg.
Als de weerman het juist heeft, blijft het morgen droog.

Dag 34 - Overnachting: 40130 Capbreton, Camping Campéole - Domaine de FierboisZaterdag, 5 oktober - Capbreton - Hossegor

Het blijft droog vandaag met 21°C, zon en 2 Bft wind.
9.00 u: We pedaleren naar Hossegor naar de Plage de La Gravière waar volgens internet de competitie vandaag doorgaat. Alles loopt hetzelfde als op de Plage des "Culs Nus": gewapende soldaten zorgen voor de veiligheid, het fouilleren, een massa enthousiaste toeschouwers, surfers die proberen optimaal te presteren en wij de niets willen missen van het spektakel.Tegen de middag doen we een poging om een hapje te eten in één van de vele eethuisjes, restaurants, take away's, ... . Niet te doen. Bomvolle terrassen, wachtrijen om te bestellen, ... . We hebben er geen zin in en fietsen naar Capbreton waar het rustiger en aangenamer is.
Na de lunch blijven we hangen op de Plage Santosha. Het is hier ook interessant. De golven zijn minder hoog maar dichterbij het strand, af en toe zorgt de zon voor kleur in het water en de surfers voor animatie. Meer moet het voor ons niet zijn.

17.00 u: Na een fotoshoot keren we terug naar de camping. Bij de haven houden we halt om een paar foto's te schieten van een foeragerende zilverreiger.

Dag 35 - Overnachting: 40130 Capbreton, Camping Campéole - Domaine de Fierbois


Surfers Plage Santosha Capbreton


Ziverreiger in haven van Capbreton


Zondag, 6 oktober - Capbreton

21°C, bewolkt en regen. Het wordt een druilerige dag. Toch blijven we nog een dag in Capbreton. Ondanks het miezerig weer fietsen we in de late namiddag nog eens naar de Plage Santocha. We wandelen tot het einde van de dijk en terug. Als afsluiting van ons aangenaam verblijf in Capbreton nestelen ons op een terrasje met zicht op de zee, het strand en de surfers.

Morgen beginnen we echt aan de terugreis. We doen het wel rustig aan met onderweg stops in de mooie dorpjes van 'La Douce France'.

Dag 36 - Overnachting: 40130 Capbreton, Camping Campéole - Domaine de Fierbois
Maison Henri IV
Beelden geprojecteerd in één van de koepels

Maandag, 7 oktober - Van Capbreton naar Cahors

Via Dax, Mont-de-Marsan, Villeneuve-sur-Lot en Tournon d'Angenais rijden we naar Cahors. In Cahors stoppen we bij de Carrefour om te tanken en de voorraad aan te vullen.
16.00 u: De camperplaats heeft slechts 3 plaatsen. Campers kunnen ook terecht op een grote mix-parking 150 meter verder. Wat een toeval. Net als we er aankomen, rijdt een camper weg waardoor we aan de rivier kunnen staan met vlakbij de service (lozen en waternemen).

17.00 u: We wandelen de brug over. De oude binnenstad ligt op zowat 800 meter, als een schiereiland in een bocht van de rivier de Lot. Bij het toeristenbureau halen we een stadsplan en gaan op verkenning. De grote Cathédrale Saint-Etienne met haar twee koepels is het eerste monument waar we bij komen. We nemen een kijkje binnenin. De kerk is oud en dringend aan restauratie toe, vooral het voorportaal met zijn mooie, half vergane fresco's uit de 13de eeuw.
Van de kathedraal komen we door de middeleeuwse wijk bij de oever van de rivier met l'Horloge monumentale, het Maison Henri IV, ...

Nadien volgen we de Rue du Président Wilson die ons dwars door de stad naar de imposante "Pont Vanlentré" leidt. Deze 14de eeuwse vestingbrug is dé trekpleister van Cahors. Ze is 172 meter lang, heeft acht bogen en drie torens waarvan twee voorzien zijn van schietgaten.
Vanaf de oever hebben we een perfect beeld op de brug. Ideaal om te fotograferen.
Als we de rivier volgen, komen we terug bij ons beginpunt, bij de brug naast de camperplaats.

Cahors heeft nog meer interessants te bieden zoals La Fontaine de Chartreux, La Maison de l'Eau, l'Arc de Diane, de "Jardins Secrets", ... . Je moet het wel eerst weten te vinden. Er zijn nauwelijks aanduidingen. Met het stadsplan alleen kom je er niet.

Dag 37:  287 km
Overnachting: Frankrijk, regio Occitanie, departement Lot, 46000 Cahors, Chemin de la Chartreuse, Parking Saint Georges 1
Coördinaten: N 44.44062    E 1.44188
Middeleeuwse vestingbrug Pont Valentré
Dinsdag, 8 oktober - Van Cahors naar Saint-Cirq-Lapopie

We rijden van Cahors naar Saint-Cirq-Lapopie. De weg er naartoe valt mee. Als we er aankomen, stellen we vast dat langs de weg een paar parkeerterreinen zijn vanwaar je Saint-Cirq-Lapopie kan bezoeken. Maar wij willen naar de camperplaats en die ligt beneden in het dal. Het wordt een spannende afdaling langs een nogal smalle weg. Gelukkig blijft Willy rustig.

22°C en zon! Om 11.00 uur staan we geïnstalleerd op de camperplaats, een groot, groen grasplein bij de rivier de Lot. Een uitgelezen plekje. Er zijn geen markeringen. Ieder kiest waar hij wil staan en hoeveel plaats hij inneemt. De stoeltjes en tafel worden buiten gezet, de luifel opengedraaid, ... .

Saint-Cirq-Lapopie is een charmant dorp dat 100 meter hoog op een steile rots ligt. Tegenwoordig telt het slechts 217 permanente inwoners waarvan er een dertigtal in de winter blijven. Toch heeft het dorp zijn authenticiteit en pittoreske karakter weten te behouden.
Schilders en kunstenaars vinden hier hun inspiratie. In de zomer zijn er zowat 500.000 bezoekers.
Ooit was het dorpje bekend als regionaal centrum van het ambacht houtdraaien. Dankzij de grote wijngebieden stroomafwaarts was er een grote vraag naar houten vaten, persen, kraantjes en andere houten gereedschap. Nu is er nog één houtdraaier in het dorp actief.Saint-Cirq-Lapopie gelegen op een steile rots 100 meter boven de Vallei van de Lot

Rots Lapopie met de top de ruïne van het kasteel

Één van de versterkte poorten

12.00 u: We starten de klim van 1,5 kilometer naar het historisch centrum.
Een honderd meter voorbij de versterkte poort is een ideaal uitzichtpunt om Saint-Cirq-Lapopie, met de kerk die oprijst aan de rand van de klif, te fotograferen. Door één van de middeleeuwse, steile, geplaveide straatjes met vakwerkhuizen uit de 14de en 15de eeuw, komen we bij het Bureau de Tourisme. We ontvangen er een plan met de bezienswaardigheden en ook interessante uitleg over de omgeving.
Langs het Office de Tourisme is het toegangspad naar de ruïnes van het middeleeuwse kasteel, de top van Lapopie. We worden er verrast met een panoramisch uitzicht op de vallei waar de Lot doorslingert; op de Eglise Saint-Cirq en op het dorp met de afdalende straatjes.

We zakken af naar de Place du Sombral, flaneren verder door de smalle straten en komen voorbij kunstgalerijen, winkeltjes met streekproducten, ambachtelijke kraampjes, restaurants en cafés.
We zien er ook:
 • het Museum Rignault, een versterkt huis met kantelen uit de 15de eeuw, gebouwd op de rand van de rots.
 • De voormalige Auberge des Mariniers, een versterkt huis met een toren. Het oudste huis van het dorp dat ooit eigendom was van de dichter André Breton, die er elke zomer zijn vakantie doorbracht tot zijn dood in 1966. Het is nu eigendom van de gemeente.
 • Het huis Fourdonne dat tegenwoordig een verzamelplek is voor cultuur en erfgoed, met een openluchttheater en een tuin.
 • De huizen van Daura uit de 14de eeuw zijn vandaag de dag een "Internationaal Artiestenverblijf".


 • Het is warm en we zijn toe aan een pauze. Een terrasje waar we terecht kunnen voor een drankje of een hapje vinden we niet. Alle horecazaken zijn volzet wat niet ongewoon is met dit mooi weer in een toeristisch plaatsje als Saint-Cirq-Lapopie.
  We dalen dan maar af naar de camper. Willy maakt een lekkere etentje en we rusten heerlijk uit genietend van de natuur rondom.
  Saint-Cirq-Lapopie gezien vanaf de Rots Lapopie

  Chemin de Halage: In de rots uitgehakt bas-reliëf


  "Château des Anglais"

  We planden morgen "Le Chemin de Hallage" te wandelen.
  De Chemin de Halage is een jaagpad uitgehakt in de rotswanden langs de Lot tussen Saint-Cirq-Lapopie en Bouziés. Het pad werd in 1845 uitgehouwen en werd gebruikt om met paarden de platbodems met goederen stroomopwaarts te trekken.
  Van de camperplaats tot Bouziés is ongeveer 4,8 kilometer, dat maakt 9,6 kilometer heen en terug. We hoorden in het Bureau de Tourisme dat het ook met de fiets kan. Het uitgehakte deel moet dan met de fiets aan de hand. Op die manier is het vandaag nog te doen.

  16.00 u: We volgen het fiets-wandelpad door een groen landschap langs de Lot richting Bouziés. Na een paar kilometer passeren we een sluis die handmatig bediend wordt. Er wordt net een rondvaartboot versluist. Vanaf hier worden we door torenhoge kliffen langs beide oevers van de rivier als het ware ingesloten. Even verder zijn we bij het in de rotsen uitgehakte pad. Dit deel stappen we met de fiets aan de hand. En dan ... worden we aangenaam verrast. In de zijwand van het pad is een kunstig bas-reliëf uitgehouwen over een lengte van 10 meter. Het is een werk uit 1985 van Daniel Monnier, een beeldhouwer uit Toulouse. Alle wandelaars bijven hier geïnteresseerd staan kijken en genieten.
  Na het in de rots uitgehakte deel van de Chemin de Hallage pedaleren we tot het jachthaventje in Bouziés. Er loopt een brug over de Lot naar de andere oever. Daar zien we in de rotswanden het "Château des Anglais". Een vesting die in de 11de en 12de eeuw diende als schuilplaats om de bevolking, in geval van aanvallen, te beschermen.
  We zien er ook een tunnel en bedenken dat dit de weg D662 richting Cahors is. Met die weg reizen we morgen verder. Kan onze camper wel door die tunnel? We vragen het aan een paar locals in de haven. Volgens hen is het geen probleem. Er rijden ook bussen en vrachtwagens door. Oké, we zijn gerustgesteld.
  Na een bezoekje aan het dorp Bouziés beginnen we aan de terugtocht.
  Ongeveer 19.00 uur zijn we terug van een bijzondere uitstap, net op het moment dat de parkwachter 8 euro komt ophalen.

  Dag 38:  27 km
  Overnachting: Frankrijk, regio Occitanie, departement Lot, 46330 Saint-Cirq-Lapopie, zijweg D40, Aire de Camping Car Saint-Cirq-Lapopie
  Coördinaten: N 44.47027    E 1.67908  Woensdag, 9 oktober - Van Saint-Cirq-Lapopie naar Saint-Ybard

  Vandaag rijden we tot Saint-Ybard, een tussenstop op onze terugweg. Van de camperplaats in Saint-Cirq-Lapopie moeten we met een brug over de Lot naar de D662 en van daar richting Cahors tot Vers. De D662 is net breed genoeg om auto's te kruisen. De weg loopt langs de rivier die meandert tussen de hoge rotsen. Dit deel van onze tocht wordt spannend. Gelukkig is er niet veel verkeer.
  Het landschap is geweldig! Af en toe hangen de rotsen over de weg. Op een bepaald ogenblik staat er een verkeersbord dat een maximum hoogte van 2,90 meter aangeeft. Wat nu? Willy rijdt uiterst links, langzaam vooruit. Het is gelukt. Waarom is dat niet aangeduid aan het begin van die weg?
  Een eind verder staan we bij de tunnel met daarboven het "Château des Anglais". De maximum hoogte is 3,10 meter. Dit is erger. Links rijden helpt hier niet. Draaien kan ook niet. Volgens de GPS is doorrijden op eigen risico. Waarom horen we dat nu pas? Gisteren is ons nochtans verzekerd dat door deze tunnel rijden geen probleem is. We riskeren het om door te rijden. Willy rijdt pal in het midden. Het is kantje boordje. Gelukkig is onze radio-antenne flexibel. De rest van de D662 tot Vers verloopt vlot en zonder hoogtebeperkingen. Gelukkig maar.

  D662: tuinnel met mamximum 3,10 meter hoogte

  Van Vers rijden we met de D653 en de D32 tot Labastide-Mura. Nadien volgen we de D820 die evenwijdig loopt met de tolweg. Bij Brive-La Gaillarde kunnen we de A20 op die vanaf hier tolvrij is.
  Ongeveer 13.00 uur staan we geparkeerd op de camperplaats in Saint-Ybard. We staan gratis op een nette parking waar we kunnen lozen en water nemen.
  Het regent, regent, ... Even houdt het op maar net als we klaar staan voor een wandeling in het park, valt de regen weer met bakken neer ... en hebben we huisarrest

  Dag 39:  166 km
  Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Corrèze, 19149 Saint Ybard, Impasse des Tilleuls, Aire Municipale l'Espace Garaboeuf
  Coördinaten: N 45.44914    E 1.52260  Donderdag, 10 oktober - Van Saint-Ybard naar Montreuil-Bellay

  We rijden van Saint-Ybard via Limoges en Poitiers naar Montreuil-Bellay. De camperplaats is net vernieuwd en daardoor voorlopig nog gratis. Niet te geloven, de vrij nieuwe infrastructuur om te lozen en water te nemen is door vandalen vernield.
  14.00 u: Willy zorgt nog eens voor een lekkere lunch. Verder wachten we tot het droog is om naar het centrum te wandelen.
  16.00 u: Met de Escalier Saint-Pierre komen we in het hoger gelegen, oude deel van de stad. Er is een kasteel uit de elfde eeuw met een tuin en kapittelkerk. Voor een bezoek zijn we te laat want de poorten sluiten om 17.00 uur. Behalve het kasteelcomplex is het hier maar armzalig met povere huizen, een paar oude café's, een bakker en ... . Niets bijzonder maar toch aangenaam om rond te slenteren in die rustige omgeving.

  Dag 40:  266 km
  Overnachting: Frankrijk, regio Pays de la Loire, departement Maine-et-Loire, 49260 Montreuil Bellay, Parking Rue Georges Girouy
  47.13086    W 0.16050


  Kasteel in Montreuil-Bellay  Vrijdag, 11 oktober - Van Montreuil-Bellay naar Dreux

  De camperplaats in Dreux ligt aan de rand van de stad in een industriegebied. Het is gewoon een ideale tussenstop op onze weg door Frankrijk naar huis. Er valt niets te beleven maar het is er rustig en heeft alle nodige voorzieningen. We betalen er aan een automaat met Pass'Etapes 10,43 euro.
  Bij het reizen proberen we niet langer dan vier uur te rijden. Op die manier blijft het ook voor Willy aangenaam.

  Dag 41:  246 km
  Overnachting: Frankrijk, regio Centre-Val de Loire, departement Eure-et-Loire, 28100 Dreux, 10 rue Jean Louis Chanoine, Aire Camping-Car Park Dreux
  N 48.74029    E 1.33227  Zaterdag, 12 oktober - Van Dreux naar Doornik

  Van Dreux in Frankrijk bollen we via Rouen, Abbeville, Arras en Lille naar Doornik in België voor een laatste overnachting tijdens deze reis. De camperplaats is gratis en heeft alle service. Na al die uren stilzitten, hebben we nood aan wat frisse lucht en beweging. Een toertje door de mooie stad Doornik zal ons deugd doen.

  Dag 42:  360 km
  Overnachting: België, provincie Henegouwen, 7500 Doornik, Avenue des Frères Rimbaut, Esplanade du Conseil de l'Europe
  N 50.60444    E 3.38167


  Doornik: Het oudste Belfort van België (12de eeuw)


  Zondag, 13 oktober - Van Doornik naar Veerle-Laakdal

  We hebben de laatste overnachting van onze reis achter de rug en sjeezen naar Veerle-Laakdal, naar huis.

  Het was weer eens een spannende, sportieve, toffe reis.
  We legden in totaal 4704 km af.
  Ons motto: Reizen is plezant, thuis komen ook!


  EINDE           FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

  P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.