Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


UIT IN EIGEN LAND: DE ARDENNEN (vervolg)

27 mei - 13 juni 2021


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7200 en Sony HW10V



België leeft nog altijd in de ban van het coronavirus. Naar het buitenland reizen is voorlopig niet toegelaten. We trekken dus nog een keertje naar de Ardennen om er te wandelen, te fietsen, ... .



Reisroute 1: Van Han-sur-Lesse naar meerdere plaatsen in de omgeving en telkens terug naar Han-sur-Lesse om te overnachten. Daarna van Han-sur-Lesse naar Anseremme, Rochefort en Saint-Hubert





Parking Natuurreservaat Furfooz




Collegiale kerk Sint-Hadelinus van Celles

Donderdag, 27 mei - Van Veerle-Laakdal naar Han-sur-Lesse in de provincie Namen.

Het is miezerig Belgisch weer. Toch vertrekken we richting Ardennen want de weersvoorspelling voor het komende weekend is veelbelovend.

We zetten koers naar het Natuurreservaat in Furfooz. Een wandeling in de regen zien we niet zitten. Dus stellen we ons tevreden met info voor later. Als we ooit het reservaat willen bezoeken, zullen we vroeg moeten aankomen en zeker niet in het weekend want de parking is nogal klein. Een camper parkeren wordt moeilijk.

Vier kilometer van hier ligt het Kasteel van Vêves. Ook hier is de parking klein. Ze ligt schuin en staat vol plassen. Momenteel is er plaats genoeg. We zijn hier helemaal alleen doordat het kasteel uitsluitend in het weekend open is voor publiek. Bij eventueel bezoek kan parkeren een probleem worden.

Twee kilometer verder ligt Celles wat blijkbaar één van de mooiste dorpjes van de Ardennen is. We parkeren aan de rand van het dorp. De kerk is inderdaad mooi. Het is een klein, oud en rustig dorp zoals er veel zijn in deze streek.

We rijden naar de camperplaats in Han-sur-Lesse, zoeken een plekje en installeren ons.
's Avonds, rond 20.00 uur wordt het geld opgehaald (in dit seizoen 12 euro, all-in, ook Wifi).

Dag 1 -  174 km
Overnachting: Provincie Namen, 5580 Han-sur-Lesse, Rue de la Lesse 3, camperplaats (12 euro)
Coördinaten: N 50.12765    E 5.1879




Vrijdag, 28 mei - Han-sur-Lesse: Éprave - Houyet

De lente is begonnen!!!

Uit ervaring weten we dat verkassen in een weekend met mooi weer nefast is. Vrijdag begint de toeloop en 's avonds zijn de camperplaatsen en campings meestal volzet. Daarom plannen we fiets- of wandeltochten vanaf hier. Verplaatsen zal ten vroegste zondag zijn.

Er loopt een Ravel (een fiets- wandelpad over een oude spoorlijn) van Rochefort tot Houyet. Het plannetje is gratis te bekomen bij het toeristenbureau van Han-sur-Lesse.
We rijden van Han-sur-Lesse naar Éprave. In Éprave volgen we de aanwijzing naar knooppunt 38. Bij knooppunt 38 belanden we op de Ravel. We kiezen de richting naar Houyet.

Het fietspad loopt in de vallei van de slingerende Lesse. Regelmatig moeten we de rivier oversteken. Na vijf kilometer verlaten we de Ravel en fietsen naar Villers-sur-Lesse. We dachten er een pittoresk dorpje te vinden met een terrasje als tussenstop. Het enige interessante wat we hier zien, is een kasteel dat eigendom is van de Koninklijke Schenking met een koninklijke boerderij uit de 18de eeuw.
Op de terugweg naar de Ravel zien we hoog boven ons nog een kasteel. Dit blijkt het Kasteel van Ciergnon te zijn, een buitenverblijf van de Belgische koninklijke familie.

Hoe verder we rijden, hoe meer we genieten van onze fietstocht. We stellen vast dat een terrasje zoeken niet nodig was. Langs het water zijn heel wat rust- en picknickplaatsen. De natuur is mooi. Hier en daar staat nog een overblijfsel van het vroegere treinspoor. En dan ineens loodst een 400 meter lange tunnel ons onder de rotsen door. De Ravel stopt in Houyet vlak bij de plaats waar kajaks starten voor de afdaling van de Lesse. Vlakbij zien we een camping met terras. Daar houden we een welverdiende rust- en sani pauze voor we aan de terugtocht beginnen.

Tegen 18.00 uur zijn we terug bij de camper met op de teller 42 km.
Het was een topdag.

Dag 2 - Ovenachting: 5580 Han-sur-Lesse, camperplaats (12 euro)


Ravel Rochefort - Houyet




Kasteel van Ciergnon



Zaterdag, 29 mei - Han-sur-Lesse: Éprave - Rochefort

Zon, 20°C en 3 Bft NO: Op de camperplaats worden 's morgens al stoeltjes en tafeltjes buitengezet hoewel campergedrag niet toegelaten is. Het wordt oogluikend toegelaten.

Na de middag fietsen we weer eens naar Éprave, naar de Ravel. Bij knooppunt 38 kiezen we deze keer richting Rochefort. Het pad richting Houyet vonden wij aangenamer. Het liep meer langs de Lesse en er waren meer rustplaatsen.
In Rochefort fietsen we de stad in. Niet langs het centrum want dat is behoorlijk bergop. We rijden naar het park en volgen de rivier de Lomme tot bij een gezellig café. Café's zijn nog niet open omwille van Covid-19 maar terrassen wel. En, niet te verwonderen, hier kan je een echte Trappist Rochefort bestellen. We hebben er wel zin in maar bestellen toch een koffie want we zijn niet gewoon om alcohol te drinken en moeten nog terug fietsen.

Vandaag minder kilometers op de teller, amper 22.

Dag 3 - Ovenachting: 5580 Han-sur-Lesse, camperplaats (12 euro)


Camperplaats Han-sur-Lesse




Geparkeerd bij Kasteel van Vêves







Kasteel van Vêves

Zondag, 30 mei - Van Han-sur-Lesse naar het Kasteel van Vêves, naar het Kasteel van Lavaux Sainte-Anne en terug naar Han-sur-Lesse

22°C, 3 Bft N0: Zondagavond zijn de meeste weekenders weer naar huis. Dus moeten we niet meer vrezen dat de camperplaatsen volzet zijn en kunnen we gerust rondtrekken.

We snorren naar het kasteel van Vêves. Bij aankomst stellen we vast dat de kleine parking vol is. Het lukt ons om zelf een plekje te creëren. Een groepje mensen vertrekt voor een wandeling. Ze zullen pas in de namiddag terug zijn. Het stoort hen niet dat we de camper dwars achter hun auto's neerplanten.

Bij het kasteel hoort een cafetaria "La Terrasse du Château" dat nu een "take-away" is. Hier kopen we de tickets voor een bezoek aan het kasteel (7 euro voor senioren). Eenrichtingsbezoek en het dragen van een mondmasker zorgt er voor dat alles covidproof verloopt.

Volgens de Walen is dit kasteel, het zogezegde Kasteel van Doornroosje, één van de mooiste van België. Het ziet er wel sprookjesachtig uit met zijn 5 prachtige torens. Het is trouwens heel oud.
De funderingen van het primitieve kasteel gaan terug tot de tijd van Pepin de Herstal (670-714). Sinds die tijd is, door de eeuwen heen, aan het gebouw heel wat veranderd en verbouwd. Het kasteel is nog steeds bewoond en volledig ingericht.

Om het ook voor kinderen aangenaam te maken, krijgen ze bij aankomst een prinsessenpak of ridderuitrusting om op schattenjacht te trekken. Bezoekers mogen op eigen ritme ronddwalen.
Via een overwelfde ingang komen we op het binnenplein, waar 15de-eeuwse walmuren contrasteren met het hoofdgebouw. Van verdieping tot verdieping komen we door rijkelijke versierde zalen (de zaal La Tour de Pin, de Zegelzaal, de wapenzaal, ...). We zien o.a. een eetkamer met gedekte tafel vol met zilverwerk, porselein, ... uit de 18de eeuw; een slaapkamer; een keuken; de Graventoren; de donjon en ook een vakwerkgalerij.

Na ons bezoek aan het Kasteel van Vêves genieten we van een rustpauze in de camper en ... Willy trakteert met een lekkere lunch.



Waterburcht van Lavaux-Sainte-Anne




Damhertenpark


14.00 uur: We maken er een kastelendag van en rijden naar het Kasteel van Lavaux Sainte-Anne.
Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne is een imposante waterburcht en is niet te vergelijken met het sprookjesachtige Kasteel van Vêves.
De oorsprong van het kasteel ligt in de 15de eeuw. Door de eeuwen heen werd het meerdere keren verbouwd en heringericht. Uiteindelijk, in 1938 liet barones Lemmonier het kasteel restaureren. Vanaf dan werd het opengesteld voor het publiek.
Er is een grote parking. Een ticket kost 7 euro voor senioren. Alles is coronaproof (handen ontsmetten, mondmasker dragen).

Door een toegangspoort komen we op de binnenplaats met aangelegde tuin. Dan pas zien we de brede slotgracht. Het gebouw staat volledig in het water, het water van de Wimbe, een bijriviertje van de Lesse.

Er zijn drie musea in het kasteel.
Ons bezoek begint in de kelders waar het plattelandsleven in de Famenne aan het eind van de 19de eeuw weergegeven wordt.
Gelijkvloers zien we hoe de heren van Lavaux in de 17de eeuw leefden in hun weelderig verblijf.
De eerste verdieping is gewijd aan de natuur en de jacht met een collectie opgezette dieren.
Bijzonder interessant.

Om ons bezoek af te sluiten wandelen we rond het kasteel, langs de slotgracht en het hertenpark. We naderen de damherten rustig en stil. Ondanks schrikken de diertjes en vluchten zo ver mogelijk weg. Jammer.

Dag 4 -  55 km
Ovenachting: 5580 Han-sur-Lesse, camperplaats (12 euro)




Maandag, 31 mei - Van Han-sur-Lesse naar het Natuurreservaat in Furfooz, naar het Domein van Chevetogne en terug naar Han-sur-Lesse

We vertrekken al vroeg naar het Natuurreservaat in Furfooz om zeker te zijn dat we een plekje hebben om de camper te parkeren. In een houten huisje bij de ingang van het park kopen we een toegangsticket (3 euro voor senioren).

En dan start onze ontdekkingstocht, aan de hand een plannetje en de informatieborden langs het parcours, in een 50 ha groot reservaat in de vallei van de Lesse. Het wordt een wandeling van ongeveer 4 km.

Al bij het begin van de wandeling, zien we gerestaureerde Romeinse baden (gebouwd in de 3e eeuw na Christus).

Een eindje verder komen we bij de eerste grot. Via een uit de rots gehouwen, stenen trap komen we bij een indrukwekkend uitzicht over het dal. Vanop de steile rotswand zien we beneden de Lesse stromen met een enkele kayakkers. Een trein slingert door het groene landschap. Hier word je stil van!

We wandelen door het bos, langs enorme gaten, holen, rotsen, grottten, ... . Het pad loopt omhoog, soms met trappen, soms gewoon met boomwortels en dan weer omlaag tot aan de oever van de Lesse. Bij de Lesse staat een chalet met een terras waar ook kayakkers kunnen aanmeren. Hier kunnen we even uitrusten en onze dorst lessen. Die afstand (4 km) wandelen vinden we niet zo erg, maar het klimmen en dalen vraagt wel veel energie.
Het moeilijkste deel is achter de rug. Vanaf nu volgt nog een mooi stukje natuurwandeling door het bos.

Indrukwekkend uitzicht vanuit de rots





Natuurreservaat in Furfooz


Na twee uur zijn we terug op de parking. Eerst lunchpauze en dan weer op weg naar de volgende bestemming. Bij het wegrijden uit het oude, afgelegen dorpje Furfooz ervaren we hoe mooi en rustig het leven hier is.
Huisje in het dorp Furfooz



Weg door de velden onderweg van Furfooz





De Tuin van de Eenhoorns









We hebben nog de hele namiddag om een ander natuurgebied te bezoeken. Het wordt het Domein van Chevetogne.
Volgens internet zijn in dit park fabelachtige speeltuinen, prachtige siertuinen, sportterreinen, picknickplaatsen, een toeristisch treintje, een kinderboerderij, ... .
Ons interesseert alleen het wandelen en het genieten van de tuinen.

Bij de slagboom is een kassa met ticketverkoop. De toegang kost 10 euro. We ontvangen een plannetje maar geen info. Buiten gezinnen met kinderen die naar de speeltuin gaan, zien we geen andere bezoekers.
Op ons plannetje staan een tiental tuinen aangeduid: de Landschapstuin, de Moestuin der begeerte, de Haagbeukenlaan, de Woodland garden, de Geneeskrachtige plantentuin, de Hervé Bazin tuin, de Braamstruikentuin, de Tuin van de eenhoorns, de Tuin van het plein en de Japanse tuin.

Het park is enorm groot en er zijn geen wegwijzers. Het plannetje is niet te volgen. De weinige aanduidingen die er zijn kloppen niet. Zelfs het startpunt van de wandeling vinden we niet. In de verte zien we een wit kasteel wat het enige herkenbare is op ons plan.
We beginnen onze wandeling dan maar bij het kasteel. De paden die we zien, zijn afgesloten omwille van werken. Ineens staan we in een tuin. Welke tuin? Het blijkt de Woodland Garden te zijn. En ...in welke richting moeten we nu? We beslissen om gewoon rond te wandelen en te genieten van wat komt.
De natuur is hier groots en mooi! Zonder de ergernis om die doolhof waarin we lopen, zou het een stuk aangenamer en meer ontspannen zijn. Na verloop van tijd hebben we toch meerdere tuinen doorkruist en aardig wat kilometers gestapt.
Opeens staan we bij de "Tuin van de Eenhoorns". Dat is duidelijk herkenbaar. En nu? Hoe geraken we terug bij het "kasteel" of het vertrekpunt of de parking?
Er waren de hele tijd geen andere bezoekers. Net nu komt er een gezinnetje met kinderwagen aangewandeld. Zij wijzen ons de weg. En dan, geloof het of niet, staan er ineens toch wegwijzers. Eén ervan duidt aan: "Parking 9 min".
Einde van onze dwaaltocht.

We hadden veel verwacht van dit park en de tuinen maar houden een negatief gevoel over aan het Domein van Chevetogne.

Dag 5 -  70 km
Ovenachting: 5580 Han-sur-Lesse, camperplaats (12 euro)




Domein van Chevetogne




Les Aiguilles de Chaleux gezien vanaf de Lesse







Hoog boven op de rots het Kasteel Walzin

Dinsdag, 1 juni - Han-sur-Lesse - Afvaart van de Lesse - Rochefort

23°C en 2 Bft ZO: Online reserveerden we tickets voor de afvaart van de Lesse vanuit Gendron. We rijden naar Anseremme waar we de tickets moeten afhalen. De camper laten we achter op de voorziene parking. Onze tickets kosten 28,5 per persoon, all-in. Normaal kan het vanaf 18,5 euro per persoon. maar wij kozen voor luxe kajaks omdat we onze rug willen sparen.
Met de trein komen we in Gendron. In dit seizoen en op een gewone weekdag zal het niet druk zijn, dachten we. Maar ... bij aankomst in Gendron zien we verwonderd hoeveel mensen hier afstappen om in te schepen.

Het is aanschuiven om onze kajaks te krijgen. Maar in een mum van tijd is de massa uitgedund. De afstand tot Anseremme is 12 km. Wij doen het rustig aan. De Lesse voert ons kronkelend mee met hier een daar een stroomversnelling waardoor we niet veel inspanning moeten leveren. Het is zalig rustig op het water en verrassend mooi tussen prachtig groene oevers afgewisseld met hoge rotsen.
We varen voorbij "Les Aiguilles de Chaleux", prachtige kliffen die hoog boven ons uittorenen. Willy doet moeite een foto te schieten wat niet gemakkelijk is want de stroom stuwt ons vooruit.

Er zijn meerder plaatsen aangeduid waar we kunnen aanmeren. We zoeken een plaatsje waar het ondiep is want we willen geen natte voeten. Een paar galante jongens trekken ons aan wal. Op dit mooie plekje genieten we optimaal van onze picknick, van de rust en de omgeving.

We passeren de aanmeerplaats bij het Natuurreservaat van Furfooz waar we gisteren tijdens onze wandeling een rustpauze namen.
Na een tijdje schuiven we voorbij het Kasteel van Walzin dat hoog boven op een rots ligt. En dan ... volgt het spannendste deel van de hele afvaart. We moeten twee keer een niveauverschil van ongeveer een meter bedwingen. Sensatie!

De afvaart van de Lesse was voor Willy en mij puur genieten!

Van Anseremme rijden we niet naar Han-sur-Lesse, wel naar Camping Les Roches, in Rochefort.

Dag 6 -  69 km
Overnachting: Provincie Namen, 5580 Rochefort, Rue du Hableau 26, Camping Les Roches (Acsi)
Coördinaten: N 50.15928    E 5.2262




Woensdag, 2 juni - Rochefort

27°C, warm, zwoel weer en onweer op komst . Nu het nog droog is stappen we door het park en volgen de rivier de Lomme naar de Spar om onze voorraad aan te vullen. Als de weerman het juist heeft, volgen er een paar hete dagen en onweersbuien met donder en bliksem.
We overleggen of we naar huis rijden of op de Camping blijven tot het beter wordt. Camping Les Roches valt prima mee. Iedere plaats heeft eigen elektriciteit en water, de wifi is goed en gratis, en we betalen slechts 18 euro per nacht.
Het is beslist. We blijven hier. Lui, lekker niks doen is ook vakantie.

Dag 7 - Overnachting: 5580 Rochefort, Camping Les Roches (Acsi)


Rochefort: Met het rivierwater van de
rivier Lomme wordt elektriciteit opgewekt.



Zondag, 6 juni - Van Rochefort naar Saint-Hubert

16°C, bewolkt en het blijft droog. In Saint-Hubert is een Openluchtmuseum, het "Domaine du Fourneau Saint-Michel". Daar willen we naartoe.

Bij het naderen van Saint-Hubert stuurt TomTom ons langs een kilometers lange weg door groene bossen. Uiteindelijk belanden we bij het "Waalse Bokrijk".
Er is een parking tegenover het Museum. Vlakbij is ook een gratis camperplaats met service voor wie wil overnachten. We installeren ons op de parking, lunchen en starten ons bezoek aan het Openluchtmuseum. De eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Dat valt mee. Aan de hand van een gedetailleerd plan verkennen we het Domein. Een geheel van gebouwen (woningen, boerderijen, een school, een kapel,...) zijn allemaal op traditionele wijze hier heropgebouwd in het hart van de Ardennen. Iedere groep vertegenwoordigt een andere streek: Belgische Lotharingen, de Semoisvallei, de Centrale Ardennen, de Amblève vallei, ... . Het is de bedoeling dat we kennis maken met het landelijk leven, de Ardense levensstijl en de architectuur in Wallonië.
Al die gebouwtjes liggen verspreid in het park waardoor we tegelijk een fikse wandeling maken in dit mooi stuk natuur.
Halfweg is een cafetaria. De tafels en stoeltjes staan covidproof opgesteld in de tuin. Hier nemen we pauze en doen ons tegoed aan een echte Trappist Rochefort.
Na ongeveer twee uur zijn we uitgewandeld.

Het Domein is een bezoek waard maar kan toch niet tippen aan ons Bokrijk.

Het Musée du Fer ligt vlakbij. We slenteren langs de oude gebouwen en de oude "hoogoven" die getuigen van de ijzerindustrie in de 18de eeuw. Overal valt uitleg te lezen. Interessant! Het museum binnen is momenteel gesloten.

18.00 u: We verkassen naar de camperplaats in het centrum van Saint-Hubert. Er zijn 3 plaatsen (gratis lozen en water nemen, geen stroom). 's Avonds komt de zon er eindelijk door. Met een wandeling naar het centrum tot bij de Sint-Pieter en Paulusbasiliek sluiten we onze dag af.

Dag 11 -  17 km
Overnachting: Provincie Luxemburg, 6870 Saint-Hubert, Rue de Lavaux, camperplaats (gratis)
Coördinaten: N 50.02689    E 5.381










Saint-Hubert: de Sint-Pieter en Paulusbasiliek



Huisje in het Domein van Fourneau Saint-Huberyt





Camping Moulin Willaime







Waterviolier bepaalt het waterlandschap

Maandag,7 juni - Van Saint-Hubert naar Herbeumont

"En route" naar Herbeumont. Onderweg stoppen we in Bertrix bij de supermarkt Delhaize wat hoognodig is. Dan rijden we naar Herbeumonnt, naar Moulin Willaime. Daar begint en eindigt de wandeling "Le Tombeau du Chevalier". Volgens internet zouden er parkeerplaatsen zijn. Mis poes! Er zijn geen parkeerplaatsen. Er is zelfs geen plaats om een auto of camper te parkeren langs de weg.

Ik ga uitleg vragen bij Moulin Willaime wat zowel een boerderij, een café als een camping is. Het hele complex is oud. De eigenaars, al iets oudere mensen, zijn nogal excentriek en de receptie idem dito. De idyllische ligging, pal aan de Semois, maakt dat we hier graag blijven.
Er staan vooral vaste verblijvers in lange rijen langs de rivier. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor passanten. Het kost 18 euro (cash betalen) per dag; elektriciteit, lozen cassettetoilet en water nemen (zuiver bronwater)is inbegrepen. Grijs water lozen kan niet.
We vinden een plaatsje op de eerste rij met supermooi uitzicht op de rivier.

Na de middag starten we de wandeling, Le Tombeau du Chevalier, een lus van vijf kilometer langs de meanderende Semois. We volgen het pad langs de rivier. Massa's waterviolier, met kleine witte bloempjes en lange stengels als slierten achter zich aan, bepalen het waterlandschap.
We kunnen rechts een afslag nemen die nogal pittig bergop loopt. Dit pad loopt over de bergrug en komt na de afdaling terug bij het vertrekpunt.
Wij houden het rustig en blijven de oever volgen wat een redelijk vlak parcours is. Na een tijdje verlaat het pad het water en loopt door het bos om uit te komen op een verharde weg met een huis aan de linkerhand. Hier zouden we de wandeling kunnen uitbreiden naar de Ruïnes van het Kasteel van Herbeumont. We doen het niet. Achteraf hebben we spijt en beslissen om morgen voormiddag toch naar het kasteel te trekken.

Dag 12 -  39 km
Overnachting: Provincie Luxemburg, 6887 Herbeumont, Rue du Moulin Willaime 1, Camping Moulin Willaime
Coördinaten: N 49.774155    E 5.233175




Dinsdag, 8 juni - Van Herbeumont via Chassepierre en Florenville naar Tintigny

9.00 u: Op weg naar de Ruïnes van het Kasteel van Herbeumont. Van de camping volgen we een korte tijd de Semois en slaan dan af naar de verharde weg. Nu wordt het, met een bospad, klimmen naar de ruïne van het Kasteel.
Boven genieten we van het uitzicht over de vallei, de slingerende Semois en het dorp. We zien zelfs in de verte Camping Moulin Willaime.

Het was best een pittige klim maar de moeite waard. Vooral Willy is tevreden. Hij houdt meer van ruïnes dan van netjes gerestaureerde kastelen.




Ruïne van het Kasteel van Herbeumont
11.00 u: We verplaatsen ons ongeveer 2 km naar een camperplaats in Herbeumont. Het is een groot, saai, betonnen plein. Niet te vergelijken met Camping Moulin Willaime. Er zijn 25 plaatsen, verblijven is gratis, water nemen en toiletcassette lozen kan. Het lozen van de cassette is hier nog primitiever dan op de camping.
Hier wil je alleen staan om er te wandelen of te fietsen. Het was onze bedoeling om vanaf hier de Ravel van Herbeumont naar Bertrix, "La voie des pierres que parlent", te fietsen. De weg wordt volledig heraangelegd. Er valt niet te fietsen of te wandelen. Er zit niets anders op dan door te rijden.

Na onze koffiepauze zijn we weer op weg, de Semois volgend, richting Tintigny naar Camping Chênefleur. Bij de Point de Vue in Chassepierre houden we halt, genieten van het panorama, schieten een paar foto's en dan ... weer "en route". Ook in Florenville, na amper vijf kilometer, stoppen we bij het uitzichtpunt bij de kerk om er het landschap te bekijken en digitaal vast te leggen.
Een uurtje later staan we geïnstalleerd op Camping Chênefleur in Tintigny.

Dag 13 -  33 km
Overnachting: Provincie Luxemburg, 6730 Tintigny, Norulle 16,Camping Chênefleur (Acsi)
Coördinaten: N 49.6849    E 5.520241



Parking bij Point de Vue in Chassepierre



Woensdag, 9 juni - Tintigny

23°C en 2 Bft: Bij de receptie zijn fiets- en wandelplannen te bekomen. We kiezen een fietstocht (37,2 km) die loopt van de camping naar het Abdijklooster van Orval, naar het Kasteel van Faing in Chiny en terug naar de camping.
Dat wordt een flinke tocht. We vertrekken al om half elf richting Bellefontaine. Na een tiental kilometer moeten we een smal weggetje op. Hier worden we verondersteld rechtdoor te rijden tot aan de Rue de Virton. We zijn in een open veld beland. We rijden rechtdoor, rechtdoor ... . Waar blijft die Rue de Virton? Nergens staan straatnamen. Nergens staan huizen of zien we iemand om de weg te vragen. Dit zit niet goed! En dan, uiteindelijk, komen we toch in een iets grotere straat met huizen. Er is een man buiten aan het werk. Bij de vraag waar de Rue de Virton is, kijkt hij verwonderd. In dit dorp is geen Rue de Virton. Jullie zijn hier in Valansart op een paar kilometer van het Kasteel van Faing. Orval ligt ongeveer 9 kilometer van hier.

Ergens is het fout gelopen. We fietsen naar Chiny, naar het Kasteel van Faing. Onderweg stoppen we bij een frituur langs de weg, installeren ons op het terras, bestellen frietjes en houden een lange pauze.
We beslissen om Orval te vergeten en er een kortere fietstocht van te maken. De terugtocht gaat vlot. Na 4 uur zijn we terug bij de camper met op de teller 28 km.
De rest van de dag genieten we van de zon en lui niks doen.

Dag 14 - Overnachting: 6730 Tintigny, Camping Chênefleur (Acsi)

Kasteel van Faing



Donderdag,10 juni - Van Tintigny via Botassart naar Rochehaut

Van Tintigny rijden we naar Botassart. Botassart is bekend voor zijn Point de Vue op "Het graf van de Reus". Volgens internet is er een nieuwe parking aangelegd in de Rue de Chateaumont (N 49.8211, E 5.04386). Daar begint en eindigt ook de wandeling "Het graf van de Reus" (13 km) langs de oevers van de Semois.

Vreemd, als we er aankomen, stellen we vast dat het voor campers verboden is om hier te parkeren. Trouwens het terrein is er ook niet op voorzien. De plaatsen zijn net groot genoeg voor auto's. Geen probleem voor ons. We vinden de wandeling toch te lang en willen alleen maar genieten van het uitzonderlijk uitzicht. Na een korte stop vertrekken we naar Rochehaut.



Uitzicht over "Het Graf van de Reus" in de Semoisvallei


Tegen de middag arriveren we bij de Aire de Camping-car Le Palis in Rochehaut. Er zijn 39 plaatsen (15 euro all-in). Gezien van bij de slagboom zijn er genoeg plaatsen vrij. Toch niet. Bij nader inzien, zijn alle plaatsen bezet of gereserveerd. De baas komt naar ons toe en vraagt hoe lang we denken te blijven. Met dit mooi weer en het weekend dat er aankomt liefst tot maandag. Dat zal niet lukken. Er is wel een plaats die gereserveerd is vanaf zaterdagmiddag. Daar mogen we 2 dagen staan.

In Rochehaut zijn meerdere wandelroutes. Dat is waarom we naar hier gekomen zijn. De spectaculaire "Laddertjes-wandeling" van 5 km begint en eindigt in het dorp. Er moet flink geklommen worden. Rotsen en boomstronken dienen als trappen. Er zijn 4 ladders bij steile rotswanden.
Willy en ik zijn in dubio. Doen we die wandeling of niet? Het wordt geen "laddertjes-wandeling"!


Witte herten
14.00 u: We stappen naar het centrum op verkenning. Een toeristentreintje staat klaar om te vertrekken. We kunnen nog net mee. De rit kost 11 euro voor senioren.
Het treintje rijdt om te beginnen naar de Brasserie Rochehaut. Het rijdt werkelijk de brouwerij binnen. Daar krijgen we een voorstelling op een groot scherm met uitleg over de brouwerij, over het bottelen en brouwen van het bier. Er worden 6 soorten bier geproduceerd met water van Rochehaut, Abdijgist en Belgische mout.

Nadien rijdt het treintje buiten en leidt ons rond in het Dierenpark. Regelmatig is er een stop en wordt uitleg gegeven zowel in het Frans als in het Nederlands. Een 300-tal dieren van Ardense en Europese oorsprong, waaronder enkele zeldzame exotische soorten, leven hier in gedeeltelijke vrijheid in een domein van 40 hectaren.
Er zijn verschillende soorten herten en runderen. Heel uniek zijn de witte herten die we zagen. Het is een speciele soort. Het zijn geen albinos. Ze zijn wel wit en hebben bruine ogen.

Na het bezoek aan het Parc à Gibier sjokt het treintje terug naar het centrum en passeert eerst nog bij het "Uitzichtpunt over Frahan".
Het was een bijzondere rondrit!

Wandeling Notre Dame in Frahan


Wandeling Notre Dame in Frahan
Het is ondertussen behoorlijk warm geworden. We stappen naar Le Palis om er lichtere kleren en wandelschoenen aan te trekken. Even later staan we terug bij het "Uitzichtpunt over Frahan" waar meerdere wandelingen beginnen.

We kiezen de luswandeling Notre Dame, nummer 29 met symbool een rode rechthoek. Na een afdaling door het bos staan we ineens bij de Brug van Frahan. Hier maakt de wandeling een scherpe bocht en volgt de Semois. Eerst maken we een ommetje in het kleine dorpje Frahan. Het dorpje ligt in een kronkel van de Semois en telt slechts 74 inwoners.

We vervolgen onze wandeling nr 29 langs de Semois. Na een kilometer maakt de wandeling weer een bocht en slingert zigzaggend omhoog naar het eindpunt. Dit laatste stuk is best lastig. Het pad loopt nogal steil omhoog over trappen die gevormd zijn door rotsblokken en boomwortels. Af en toe moet ik even rusten om op adem te komen.

Als we uiteindelijk boven komen, hebben we hoge nood aan rust en een biertje is welkom. Het was een drukke dag.

Dag 15 -  106 km
Overnachting: Provincie Luxemburg, 6830 Rochehaut - Bouillon, Le Routi 25, Aire de Camping-Car Le Palis
Coördinaten: N 49.84179    E 5.01137



Vrijdag, 11 juni - Van Rochehaut via Mouzaive en Bohan naar Cerfontaine

Op deze camperplaats in Rochehaut mogen we tot morgenmiddag blijven. Vanaf dan is alles gereserveerd en moeten we weg.
Verplaatsen in het weekend, zeker met dit mooie weer, dat is om moeilijkheden vragen.
Daarom beslissen we niet te blijven maar nu al op zoek te gaan naar een plaats en overnachting voor het weekend.

We rijden naar Camping le Héron in Mouzaive. Volzet!
Dan proberen we 15 km verder bij Camping Confort in Bohan. Zoals verwacht ook volzet.


Brug in Bohan



In deze omgeving, in al die toeristische dorpjes hebben we geen kans. We sjezen naar Aire de Motorhomes Les Roches in Cerfontaine. Er zijn 22 plaatsen (10 euro, all-in ook wifi).
Deze keer hebben we geluk. Er zijn nog plaatsen vrij.
Na de lunch fietsen we naar het Office de Tourisme (850 m). We bekomen er een plan en uitgebreide informatie over de knooppuntenroute rond de Lacs de l'Eau d'Heure, die begint en eindigt hier in het dorp. Dat zetten we alvast op het programma voor morgen.
Nog een meevaller. Hier in het centrum is een Carrefour-supermarkt. Daar maken we al direct gebruik van. Terug fietsen naar de camperplaats valt tegen. Het is niet ver maar wel een pittige klim.
Zoals verwacht is de camperplaats ondertussen volgelopen.

Dag 16 -  101 km
Overnachting: Provincie Namen, 5630 Cerfontaine, Rue les Roches 29, Aire de Motorhomes Les Roches

Coördinaten: N 50.16541    E 4.41258



Zaterdag, 12 juni - Cerfontaine - Lacs de l'Eau d'Heure

Het weer ziet er niet zo fraai uit. Het wordt maximum 22°C en bewolkt. De grijze lucht belooft regen. Toch fietsen we na de middag richting Lacs de l'Eau d'Heure.

Op het plan dat we gisteren kregen, staan de knooppunten. De hele route rond de meren bedraagt 38 km. Er is ook aangeduid hoe we de tocht in twee kunnen splitsen. Vandaag doen we de ene helft, morgen de andere.

Het valt ons meteen op dat de bomen met hun voeten in het water staan. Heeft het hier zo hard geregend of staat het water altijd zo hoog in het meer? Bij de waterskiclub stoppen we voor een hapje en een drankje. Nadien pedaleren we tot de Barrage, rijden er over en volgen de knooppunten tot het einde van de route.
Er ontbreekt een knooppunt wat ons de verkeerde richting uitstuurt. Wandelaars helpen ons op de juiste weg zodat we terug in Cerfontaine en bij de camperplaats geraken.

Het was een fijne rit. Af en toe omhoog en omlaag, wat meer inspanning vraagt, maar dat hoort er bij. De teller staat op 26 km.

Dag 17 - Overnachting: 5630 Cerfontaine, Aire de Motorhomes Les Roches



Het water staat hoog in de Meren van l'Eau d'Heure



Zondag, 13 juni - Cerfontaine - Lacs de l'Eau d'Heure

De zon staat hoog aan de hemel. Het wordt een heerlijke lentedag en een graadje warmer dan gisteren. Een prima weertje om te fietsen.
We doen vandaan de andere helft van de route rond de meren. Dit deel valt minder mee. In het begin was her enorm druk bij het strandgedeelte wat niet te verwonderen is op een zondag met mooi weer. Op het fiets- wandelpad vorderen we stapvoets. Nadien zien we nog weinig van het meer. We rijden langs een golfparcours en lange tijd langs de gewone weg. Het gaat de hele tijd stijgend en dan ineens 9 % dalend.
16.00 u: Terug bij de camper. We profiteren nog een tijdje van de zon. Het is onze laatste vakantiedag.
19.00 u: Op weg naar huis. Twee uur later: einde vakantie in de Ardennen.

Dag 18 -  137 km

Overnachting: Thuis in Veerle-Laakdal

In totaal legden we zowat 800 km af.
Uit in eigen land valt bijzonder mee.
We doen dit zeker nog eens over!


EINDE


         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.