,           

Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


UIT IN EIGEN LAND: De Vlaamse Kust

22 augustus - 10 september 2021

Deel I: DE KUST OMGEVING DE HAAN


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7200, Sony HW10V en gsm Samsung A52



Omwille van "corona" blijven we nog in België.
Het wordt, als het weer meewilt, hoofzakelijk een fietsvakantie aan de Vlaamse Kust, langs zeedijken, door Duinbossen en Polders.



Zondag, 22 augustus - Van Veerle naar De Haan

Het regende de hele morgen. Tegen 14.00 uur staan we geïnstalleerd op Camping Ter Duinen en ... ondertussen is het, gelukkig, droog. Er staat wel een sterke noordenwind.
We trekken alvast op verkenning in de omgeving. De kustfietsroute loopt door de Wenduinse Steenweg, vlak voor de camping. Dat is al een pluspunt en biedt de mogelijkheid om zowel richting Knokke als richting De Panne te fietsen.
Met het wandelpad door het Duinenbos, dat aan de overkant van de camping begint, komen we na ongeveer 400 meter, bij de tramhalte "zwarte kiezel" op de Koninklijk Baan. De Koninklijke Baan, de N34, is een weg die bijna de volledige lengte van de Belgische Kust beslaat. We kunnen dus indien nodig met de tram zowel tot Knokke-Heist als tot De Panne.
Aan de overkant van de Koninklijke Baan komen we met een hoge trap over de duinen bij een breed strand en bij de zee.
Wat een landschap! Rechts zien we in de verte Wenduine liggen, links De Haan en tussenin alleen maar zee, zand en duinen.


We volgen de zee richting Wenduine. Na een wandeling van zo'n drie kilometer bereiken we de dijk van Wenduine waar we een gezellig terras kiezen, een koffie met gebak bestellen en een lange pauze nemen. Daarna zoeken we een wandelpad dat ons door het Duinenbos terug naar de camping leidt. De stappenteller staat op 8 km.

Werkelijk een geslaagde eerste dag!

De camping ligt echt ideaal. Dit wordt zeker een verblijf van meer dan de twee geplande nachten.

Dag 1 -  170 km
Overnachting: Provincie West-Vlaanderen, 8421 Vlissegem - De Haan, Wenduinse Steenweg 143, Camping Ter Duinen (Acsi - 20 euro) Coördinaten: N 50.02689    E 5.381


Op de achtergrond is de Spioenkop,
het wit paviljoentje met rood dak te zien



Maandag, 23 augustus - Van Camping Ter Duinen naar Knokke-Heist

We beloofden een bezoek te brengen aan familie in Knokke-Heist. Ondanks een vrij krachtige wind verkiezen we de fiets boven de tram. Na de middag fietsen we via Wenduine, Blankenberge en Zeebrugge naar Knokke-Heist. Het is een pittige rit. Zelf heb ik soms moeite om recht te blijven. Maar, we geraken heelhuids op onze bestemming.
De terugtocht 's avonds, met wind in de rug, valt mee. We worden werkelijk teruggeblazen.
Op de teller lezen we 34 km.

Dag 2 - Overnachting: De Haan, Camping Ter Duinen





Dinsdag, 24 augustus - Van Camping Ter Duinen naar Oostende

Vandaag volgen we de kustfietsroute in de andere richting. Via De Haan en Bredene komen we in Oostende waar we afslaan naar de Oosteroever, naar het Maritiem Plein. Hier nemen we de gratis overzetboot naar de Visserskaai.
We bezochten Oostende al dikwijls. Het is een prachtige, populaire stad. Sinds 2016 gaat hier jaarlijks het kunstenfestival "The Crystal Ship" door. Nationale en internationale street artists brengen ieder jaar indrukwekkende muurschilderingen aan op verschillende plaatsen in de stad.

In het toeristenbureau halen we een plan met de te volgen route om de nieuwe aangebrachte kunstwerken te bekijken. Dit jaar is de totale route 26 km.
We starten met goede moed en volgen het plannetje van mural naar mural. Zoals vorige jaren wordt het een zoektocht. En, doordat we telkens een foto schieten van het kunstwerk vorderen we traag. De tijd vliegt. Voor we het beseffen is het al laat en we zijn nog maar halfweg. Geen nood, we zijn met vakantie. Morgen komt nog een dag.
We fietsen terug naar de camping met de wind tegen (5 bft). Het wordt een harde dobber. Tegen acht uur arriveren we in Ter Duinen. Op de teller lezen we 38 km.

Dag 3 - Overnachting: De Haan, Camping Ter Duinen


Mural van de Crystal Ship 2021: Matthew Dawn



Mural van de Crystal Ship 2021: MEDIANERAS




Op de overzetboot van de
Oosteroever naar de Visserskaai




Zicht op het Montgomerydok

Woensdag, 25 augustus - Van Camping Ter Duinen naar Oostende

Grijze lucht, regenachtig, 4 Bft N: Ondanks het minder goed weer fietsen we naar Oostende om er de route van de Crystal Ship af te maken. De overzetboot vaart ons naar de Visserskaai. We zoeken een geschikt plekje om te picknicken. Het wordt de Montgomerykaai. We zitten er uit de wind en hebben een magnifiek uitzicht op de boten in het dok.

Een uurtje later pedaleren we naar Mariakerke, naar de plaats waar we gisteren stopten. Het duurt niet lang voor de eerste druppels vallen. We vluchten onder de Venetiaanse Gaanderijen en wachten tot de bui over is. Vandaar gaat het zigzaggend door de straten, de nummers op de map volgend, op zoek naar de muurtekeningen. Het vlot niet zo goed als gisteren. Er is een omleiding waardoor we sommige kunstwerken niet vinden. Toch vinden we het nog de moeite waard. Het is fietsen, zoeken, foto's nemen, ... .
En dan, ineens worden we getrakteerd op een fikse regenbui. Vlakbij is een restaurant waar we kunnen schuilen, onze honger stillen en een pauze inlassen.

Na een uurtje klaart de lucht uit. Voor vandaag stoppen we er mee. We fietsen naar de Visserskaai om er de overzet te nemen.
Pech ... er hangt een kaartje met de melding dat wegens de hevige wind en golfslag de boten niet meer uitvaren. Wat nu? We moeten nog 14 km terug en dat met tegenwind. Ik zie het niet zitten.
Willy stelt voor de tram te nemen tot De Haan. Uit voorzorg hebben we een paar dagen geleden tramtickets gekocht voor onze fietsen. Die tickets voor de fiets kan je namelijk niet op de tram kopen, ook niet via gsm. Ze zijn 3 jaar geldig.
Met die elektrische fietsen met daarbij die volle fietszakken de tram op is niet zo simpel. Maar we krijgen hulp van twee toeristen die, zoals wij, met de fiets de tram op moeten.
Van De Haan fietsen we de laatste drie kilometers naar de camping.

Op de teller: 39 km.

Dag 4 - Overnachting: De Haan, Camping Ter Duinen




Nieuwe tram! Gezien tijdens onze fietstocht in Oostende




De Haan: zee, strand en duinen

Donderdag, 26 augustus - Van Camping Ter Duinen naar De Haan

3 Bft N: Het wordt een rustige dag. In de voormiddag fietsen we naar de supermarkt Delhaize in De Haan (2,3 km) om onze voorraad aan te vullen.
Na de middag volgen we het bospad, rechtover de camping, naar het strand. We binden onze sandalen aan de rugzak en wandelen pootjebadend naar De Haan. Van het strand stappen we de zeedijk op waar een prachtig beeld van een Griekse God al direct onze aandacht krijgt. Het is een creatie van de artiest Xu Tzen gemaakt naar aanleiding van de Kunsttriënnale Beaufort. Aan het einde van de dijk stappen we naar het centrum waar we het pad zoeken dat ons, door het Duinenbos, terug naar de Camping leidt.

Heerlijke dag! Wandeling: 7 km.

Dag 5 - Overnachting: De Haan, Camping Ter Duinen




Vrijdag, 27 augustus - Van Camping Ter Duinen naar Het Groene Lint van Oostende

Nog een keer naar Oostende.
We bezochten Oostende al meerdere keren en genoten telkens van de zee, de dijk, de dokken maar ook van de stad en het winkelcentrum. Eergisteren waren we op zoek naar een bepaalde muurschildering en kwamen onverwacht terecht in de groene rand van Oostende. Toen beslisten we om bij ons volgend bezoek de groene stadsrand te verkennen.

Oostende heeft blijkbaar een fietsroute van 33 km: "het Groen Lint" dat bewegwijzerd is met Blauw-Groene bordjes met het logo van het Groen Lint. Het is een lus zodat men overal kan beginnen en eindigen.

Heen en terug van Ter Duinen naar Oostende en dan nog 33 km fietsen dat is ons iets te veel. We opteren ervoor om het aangenaam te houden en slechts een gedeelte van het Groene Lint te volgen. Hier en daar lassen we een stop in om te genieten van de omgeving.
Op die manier werd het een gezellige, ontspannende fietstocht met op de teller 41 km.

Dag 6 - Overnachting: De Haan, Camping Ter Duinen






Het Duinenpad Wenduine - Blankenberge

Zaterdag,28 augustus - Wandeling van Wenduine naar Blankenberge

18°C, 4 Bft N: Van de camping wandelen we door het Duinenbos naar de Zwarte Kiezel om er de tram naar Wenduine Molen te nemen. Van Wenduine Molen stappen we naar de zeedijk en volgen die tot het einde waar het Duinenpad naar Blankenberge begint. Het Duinenpad is een prachtig natuurpad dat parallel loopt met de zee, tussen de duinen en de kustweg N34.
Onderweg passeren we de imposante brug "Het Wrakhout". Het is een functioneel, kunstwerk dat voetgangers veilig over de drukke kustweg N34 naar het strand en de zee loodst. We schieten een paar fotokes en wandelen verder. Het pad eindigt bij een Bistro aan het Westerstaketsel in Blankenberge.

Voor 1 euro vaart een overzetbootje ons naar de overkant, naar het begin van de dijk. Dat is welkom want we hebben geen zin om helemaal om te wandelen langs de haven. Op de zeedijk is het enorm druk, ook bij de horecazaken is geen plaatsje meer vrij. Even uitrusten zit er niet in want alle banken zijn bezet. We flaneren tot bij de pier waar het al rustiger is. Van de pier trekken we door oude straatjes naar de markt. We komen voorbij een pittoreske huisje. Het blijkt het oude stadhuis te zijn dat omgevormd is tot tentoonstellingsruimte. Een straat verder komen we voorbij "Frituur de Markt". Het is er niet druk en dat nodigt uit om hier onze honger te stillen.
Vóór we op de markt de tram terug nemen, rusten we even uit in een klein, gezellig café en genieten van een welverdiende cappuccino.
De wandeling (8 km) was de moeite!

Dag 7 - Overnachting: De Haan, Camping Ter Duinen




De voetgangersbrug "Wrakhout" die voetgangers veilig over de drukke kustweg N34 naar het strand en de zee loodst.
Ze is 83 meter lang en 4,4 meter breed, opgebouwd uit een stalen frame met een houten vakwerk
en wordt ondersteund door betonnen steunpoorten.



Zondag,29 augustus - Belle Époquewijk De Haan

18°C, 4 Bft N: Na de middag fietsen we tussen de regenvlagen door naar De Haan om er de Belle Époquewijk, de concessie, te doorkruisen.
In 1889 gaf de Belgische Staat 50 ha duinen in erfpacht (concessie) voor 90 jaar aan bouwpromotoren om er een villawijk in de duinen te bouwen. Het was de Duitse urbanist Joseph Stübben die de villawijk ontwierp, aangepast aan het landschap met de bedoeling om zoveel mogelijk natuur te behouden. De wijk werd aangelegd naar Engels voorbeeld in cottagestijl met veel terrassen, torentjes, kleine vensters en vooral witte kleuren. Het hele project werd uitgevoerd volgens strenge stedenbouwkundige principes zoals beperkte bouwhoogte (maximum 11 meter of 3 verdiepingen); het aanleggen van bossen als bescherming tegen de wind; ...

We starten onze verkenning van de beschermde villawijk bij het historische tramstationnetje, wat tegenwoordig het Infokantoor van De Haan is. Fietsend door kronkelende lanen die de golvende beweging van de duinen volgen, komen we voorbij de oude, stijlvolle villa's. Ondanks hun leeftijd zijn ze in goede staat. De meeste zijn nu prestigieuze hotels, in originele staat maar perfect gerestaureerd. De regels zijn ook al versoepeld. Het hoeft niet allemaal wit te zijn, er mogen tegenwoordig ook kleuren gebruik worden.

Regelmatig stoppen we om foto's te schieten. Rondhangen in dit villapark maakt ons nostalgisch.
En dan te bedenken dat Einstein hier in 1933 zes maanden verbleef, voor hij naar de VS reisde, op de vlucht voor de nazi's in Duitsland. Hij had de gewoonte om dagelijks te kuieren langs de kronkelpaadjes van de villawijk en in duinen.

Het is dankzij de strenge bouwkundige voorschriften van toen dat de De Haan zijn charme en eigen karakter behouden heeft en gespaard is gebleven van de hoogbouw die kenmerkend is voor de rest van de Belgische kust.
Willy en ik vinden De Haan de mooiste Belgische badstad!

Voor we de terugtocht aanvatten, trekken we nog eens naar de zeedijk. We zijn nu eind augutus; einde hoogseizoen aan de Vlaamse Kust. De lucht is vochtig en grijs. Het strand ligt er triestig bij en is klaargemaakt voor de winterstop. Ondanks het slechte weer zijn er nog enkele dappere toeristen op de dijk.
Voor we het beseffen is het 18.00 uur en tijd om terug te fietsen.

Dag 8 - Overnachting: De Haan, Camping Ter Duinen


Historiche tramstationnetje




De zeedijk



Maandag, 30 augustus - Fietslus door de Polders

20°C,5 Bft NW: Ondanks het grijze weer plannen we een tochtje door de polders. We fietsen richting De Haan en vandaar het hinterland in door de kleine landelijke dorpjes Vlissegem, Houtave en Nieuwmunster. De interessante plekken die we zouden zien volgens de fietsfolders zijn sterk overdreven. Eigenlijk is het een beetje saai. Ook de gure polderwind doet geen deugd. Deze uitstap viel echt niet mee.
Het is onze laatste dag in Camping Ter Duinen. Morgen verkassen we naar Gistel.

Dag 9 - Overnachting: De Haan, Camping Ter Duinen







Camperplaats Gistel






Mercator

Dinsdag,31 augustus - Van Camping Ter Duinen naar Gistel

Tot hiertoe was onze vakantie super. Toch trekken we verder want we willen ook de andere kant van de kust verkennen. Om te beginnen rijden we naar een camperplaats in Gistel waar we een dag blijven als tussenstop naar Adinkerke.
Voor 14 euro hebben we alle service, zelfs wifi. Water moet apart betaald worden.
Het centrum ligt op 500m. In het infokantoor bekomen we alle mogelijk uitleg over de omgeving. En... zeggen ze, voor fietsers is er de "Groene 62".

De voormalige spoorlijn 62 Parijs-Oostende is de Groene 62 geworden, een 22 km lange, verkeersvrije, fietsroute tussen Torhout en Oostende die ook door Gistel loopt. Interessant!

Na de middag pedaleren we dus nog een keertje naar Oostende. De Groene 62 is een ideaal fietspad door een vlak polderlandschap, met kronkelende watergeulen en wilde flora, bewegwijzerd met paaltjes en knooppunten (van Gistel naar Oostende 89 - 83 - 20 - 11 - 20 - 45).
Onderweg zien we grote kudde herten lui liggen in een wei. We vragen ons het "hoe" en "waarom" af van die dieren.

Na 13 km arriveren we in Oostende bij het Mercatordok.
De Mercator, de historische driemaster, ligt hier afgemeerd. Het is tegenwoordig een museumschip. We zijn nog net op tijd om het te bezoeken. Een ticket voor senioren kost 4 euro. Willy's dag kan niet meer stuk.

Nadien toeren we wat rond in de stad en belanden uiteindelijk bij de banken op de Montgomerykaai om er wat uit te rusten.
De terugtocht naar Gistel gaat bijzonder snel. We worden echt teruggeblazen.
Op de teller lezen we 31 km.

Dag 10 -  18 km
Overnachting: Provincie West-Vlaanderen, 8470 Gistel, Vaartstraat 35, Kampeerautoterrein (14 euro)
Coördinaten: N 51.16391    E 2.96892


Natuurlandschap langs de Groene 62


EINDE DEEL I


DEEL II: De Kust omgeving De Panne

         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.