Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


BRETAGNE:
DEEL II: Van Huelgoat tot Laakdal

12 juni - 10 juli 2022






Reisroute: Van Huelgoat tot Laakdal




Dinsdag, 28 juni - Van Huelgoat naar Concarneau

We verkassen naar Camping Les Sables Blancs in Concarneau. Na een uur zijn we gesetteld op een camping om U tegen te zeggen. Met Acsi betalen we 18 + 0,55 taxe pp. maakt 19,10 euro en dat voor lozen, water, stroom, wifi, grote plaatsen, prima sanitair, verwarmd zwembad en whirlpool, restaurant, ... .

Concarneau ligt in de regio Bretagne, het departement Finistère. De stad bestaat uit de moderne stad op het vasteland en de middeleeuwse vestingstad, de "Ville Close".
De "Ville Close" is een ommuurde stad, gelegen op een eiland in het hart van de haven.

Na de middag gaan we alvast op verkenning. Een wandelpad (1,5 km) brengt ons vanaf de camping naar het centrum. Daar komen we op een drukke baan met aan de overkant een groot plein en daarachter de haven met de Ville Close.
Momenteel is het vloed en is de vesting omgeven door water. Bij eb liggen grote delen droog.

Over een brug komen we binnen de omwalde muren van de 15de-eeuwse vesting. Op het grote plein zorgen straatartiesten voor sfeervolle muziek. We volgen de stroom toeristen door de smalle straatjes met winkeltjes en cafeetjes. Een wandeling over de wallen zorgt voor een prachtig zicht op de jachthaven waar een oude driemaster onze aandacht trekt.

De kustweg volgend, wandelen we van de haven tot het strand Les Sables Blancs. Vanaf hier is het nog 150 meter en we zijn terug in de camping.

Dag 17-  82 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, 29900 Concarneau, Avenue du Dorlett 17, Camping Les Sables Blancs, Acsi
Coördinaten: N 47.88193    W 3.92915


Camping Les Sables Blancs






Wandelweg langs de kust




Concarneau: Vestingstad "Ville Close"



Woensdag, 29 juni - Concarneau

Het weer zit in een dip met amper 18°C, 19°C en buien. We laten het niet aan ons hart komen en maken er een wasdag van. De "laverie" is perfect met wasbakken voor de handwas, wasmachines, droogkasten en zelfs een strijkplank. Tegen de middag ligt alles netjes in de kast.
Na de middag, tussen twee buien door, profiteren we van het zwembad en de whirlpool.
Ondanks het slechter weer hebben we ons geen ogenblik verveeld.

Dag 18 - Overnachting: Concarneau, Camping Les Sables Blancs




Donderdag, 30 juni - Concarneau

In de camping kan je broodjes, croissants, ... bestellen en er is een winkeltje met niet bedervende producten. Voor de rest zijn we aangewezen op een supermarkt in de stad. Dat is simpel want met de Voie Verte, die op een paar honderd meter van de camping passeert, zijn we na 2,6 km in het centrum en bij de Mini-Carrefour.
De Voie-Verte, een fiets- wandelroute, is aangelegd in de bedding van een treintje dat vroeger vis vervoerde van de haven van Concarneau naar Roscoff (144 km).
In de namiddag genieten we nog een keertje van het zwembad en de whirlpool, deze keer onder toezicht van een zonnetje!

Dag 19 - Overnachting: Concarneau, Camping Les Sables Blancs


Voie Verte: fiets- en wandelweg


Concarneau: Laatste honderd meter van de Voie Verte naar het centrum van de stad.



Vrijdag, 1 juli - Concarneau

Zoals gisteren fietsen we naar de stad. Onderweg zien we vrij veel mensen ook naar het centrum wandelen of beter gezegd op stap om inkopen te doen want het is marktdag vandaag. In tegenstelling tot wat we verwachten is het fruit hier nogal duur. Er is wel veel keuze.
We nestelen ons op het terras van een restaurant-café en willen een etentje bestellen. Dat lukt niet want na 14.00 uur is het restaurant gesloten. Pech. We moeten tevreden zijn met een koffie. We kopen dan maar een "broodje gezond" om onze honger te stillen.

Bij het terugrijden, ontmoeten we een vriendelijk local die vroeger visser was. Van hem vernemen we de hele geschiedenis over de tijd toen men hier leefde van de visserij. Ooit waren sardines de belangrijkste vangst. Bij gebrek aan sardines is het tegenwoordig vooral tonijn. De vis werd vroeger van Concarneau naar Roscoff vervoerd met een treintje. Tot de conservenindustrie zich hier ontwikkelde met 32 fabrieken.
In de bedding van dat afgeschafte treintje werd de Voie Verte aangelegd.
Nog volgens onze local zijn vanaf Concarneau, de eerste 10 km van de Voie Verte, vlak. Verder wordt het golvend maar niet al te steil want het is toch een treinbedding.

Op onze terugtocht beslissen we ineens om niet af te slaan naar Camping Les Sables Blancsmar verder door te rijden om te ervaren tot waar de weg vlak blijft. Het is aangenaam fietsen tussen het groen. Hier en daar passeren we een jogger voor de rest is het rustig.
Op de teller 18 km.

Dag 20 - Overnachting: Concarneau, Camping Les Sables Blancs




Zaterdag, 2 juli - Concarneau

21°C, mooi fietsweer. We trappen met de Voie Verte naar het centrum tot de haven. We volgen de kade zover we kunnen. Af en toe moeten we uitwijken naar de gewone weg. Uiteindelijk bereiken we het punt waar de haven overgaat in de zee.
Het panorama is hier bijzonder met een apart uitzicht op de vesting.

Er is één cafeetje. Het terras is overvol. Gelukkig zijn er binnen nog een paar plaatsjes vrij. Vlakbij is een overzetboot die ons met fiets voor 1 euro naar de overkant vaart, naar de Ville Close.
Nu moeten we met de fiets aan de hand tussen de menigte toeristen, door de drukke smalle straatjes, naar de brug om terug op het vasteland te komen.
Als afsluiter rijden we lang de kustweg terug naar het strand Les Sables Blancs en naar Camping Les Sables Blancs.

Dag 21 - Overnachting: Concarneau, Camping Les Sables Blancs


Overzet: Kade naar Ville Close


Plaats van aankomst overzetboot in Ville Close



Zondag, 3 juli - Concarneau

21°C: Onze laatste dag in Concarneau. We maken nog een wandeling naar de stad en genieten een laatste keer van het zwembad en de whirlpool.
En dan ... inpakken want morgen zijn we weer "en route"!

Ons verblijf in Concarneau was super!

Dag 22 - Overnachting: Concarneau, Camping Les Sables Blancs





Vakwerkhuizen in Josselin




Kasteel van de Rohans - Pontivy

Maandag, 4 juli - Van Concarneau naar Josselin

22°C: We staan op een gratis camperplaats op een plein in Josselin (grijs water en toiletcassette lozen kan).

Op weg naar het centrum stappen we even binnen bij het toeristenbureau. We krijgen er de nodig uitleg en een stadsplan.
Josselin is een charmant, Bretoens, stadje dat aan het kanaal Nantes - Brest ligt. De straatjes zijn geplaveid met kasseistenen. Langs oude, kleurige vakwerkhuizen komen we bij de Basiliek Notre-Dame-du-Roncier met daarachter het Stadhuis.

Nu willen we naar "het kasteel" dat vanop zijn rots de stad domineert. We zien het wel maar waar is de ingang? De ingang blijkt via het Poppenmuseum te zijn, dat gehuisvest is in de vroegere stallen. Het Château des Rohan de Pontivy is nog steeds in het bezit van de nazaten van de stichters, de familie Rohan.
Voor 10 euro kunnen we het Poppenmueum, het kasteel met een deel van het interieur en de tuinen bezoeken. Het kasteel is prachtig met een panoramisch zicht op het kanaal en de omgeving.

We zakken af naar het kanaal op zoek naar een geschikt cafeetje voor een verfrissing. Tevergeefs. We klimmen terug naar het centrum van het dorp, kopen een ijsje en stappen al lekkend terug naar de camper.

Willy zorgt voor een lekker etentje en zo zijn we weer een fantastische dag rijker.

Dag 23 - 122 km
Overnachting: regio Bretagne, 56120 Josselin, Place Saint-Martin, camperplaats
Coördinaten: N 47.95599    W 2.54999



Kasteel van de Rohans - Pontivy langs het kanaal Brest-Nantes




Rond het kasteel



Rochefort-en-Terre

Dinsdag, 5 juli - Van Josselin naar Rochefort-en-Terre

Om 12.15 u arriveren we bij Camping Au Grés des Vents. Bij de receptie staan we voor een gesloten deur. Er hangt een bericht dat in het laagseizoen de camping gesloten is voor middagpauze tussen 12.00 en 16.00 uur. Pech! We hangen hier wat rond tot een jongeman, de zoon van de eigenaars, ons vraagt of hij ons kan helpen. Ja, graag. En hij schrijft ons in zodat we niet tot 16.00 uur moeten wachten. Gelukkig!.

De camping valt mee. Niet te vergelijken met de Camping in Concarneau waar alles nieuw is. Maar we hebben alles wat we nodig hebben en het is netjes. Geen mooi aangelegde tuin, maar wel een natuurlijke beplanting met wilde bloemen, struiken en gras wat ook zijn charme heeft. En er is een overdekt zwembad met schuifdeuren die open kunnen zodat je toch een beetje in de buitenlucht zwemt.
Het is ondertussen 25°C. Na de lunch zoeken we verfrissing in het zwembad. We zijn hier helemaal alleen en hebben het zwembad voor ons alleen! Zalig baantjes trekken

Tegen 18.00 uur is het al wat frisser. We wandelen op verkenning naar het dorp.
Rochefort-en-Terre is een van de "karakteristieke stadjes" zoals ze in Frankrijk zeggen, met vakwerkhuizen en overal bloemen.
Net voor het centrum volgen we een pijl naar "Het Kasteel van Rochefort-en-Terre".
Door een laan van bomen komen we bij "het kasteel" dat hogerop ligt. Voor het ogenblik is er een tentoonstelling van gebakken potten. De toegang is gratis. Bij de ingang staat een dame die uitleg geeft over de tentoonstelling. Omdat we geïnteresseerd zijn krijgen we de hele geschiedenis te horen en tegelijk ook hoe het komt dat het interieur van het gebouw zo vervallen is. De tentoonstelling heeft plaats in de enige grote kamer die deels gerestaureerd is.


Kasteel van Rochefort-en-Terre
Dit kasteel dateert uit de 11de eeuw en werd regelmatig verwoest. Een derde keer tijdens de Franse Revolutie. Sindsdien ligt het kasteel er verwaarloosd bij. Op het einde van de 19e eeuw werd Rochefort veel bezocht door schilders die gecharmeerd waren van de oude huizen en hun geschiedenis. Een van deze schilders, de Amerikaan Alfred Klots, werd verliefd op Rochefort. In 1907 kocht hij het kasteel, of toch de ruïnes er van. Alfred Klots stierf in 1939. In 1976 kocht de Algemene Raad van Morbihan het kasteel van de erfgenamen. Het kasteel, of wat er van overblijft, is sindsdien open voor bezoekers.




Rochefort-en-Terre
Heel de omgeving heeft iets idyllisch. Van hierboven hebben we een apart zicht op het dorp. We wandelen verder naar het centrum met zijn gezellige terrasjes en met bloemen versierde oude huizen. Vrij vlug verhuizen we naar het gezellige tuinterras en bestellen de ons aanbevolen menu.
En zo krijgt onze dag een romantisch einde.

Dag 24 - 55 km
Overnachting: regio Bretagne, 56220 Rochefort-en-Terre, Chemin de Bogeais 2, Camping Au Grés des Vents (Acsi)
Coördinaten: N 47.69528    W 2.34917




Woensdag, 6 juli   Rochefort-en-Terre

De temperatuur stijgt naar 27°C. Het wordt een rustdag. We houden het bij een partijtje zwemmen en de voorbereiding om morgen vroeg te vertrekken.

Dag 25 - Overnachting: Rochefort-en-Terre, Camping Au Grés des Vents




Donderdag, 7 juli - Van Rochefort-en-Terre via Lassey-les-Chateaux naar Giverny

We verlaten Bretagne en rijden beetje bij beetje naar huis.
Vanavond willen we overnachten in Giverny. Het wordt een lange rit. 430 km in één keer en dat in een temperatuur van 29°C dat wordt te lastig voor de chauffeur. Daarom lassen we halfweg een lange tussenstop in.
Na 225 km pauzeren we op een camperplaats in Lassay-les-Chateaux (Allée du Haut Perrin) in de regio Pays de la Loire. Eerst zorgen we voor de innerlijke mens. Dan willen we wat frisse lucht halen. De camperplaats ligt aan de rand van het dorp, vlak bij een rozentuin. Als we door de tuin wandelen, komen we in het dorp en even verder bij een middeleeuwse kasteelburcht met acht torens. Een mooie wandelplek met twee vijvers, een openbare wasplaats en een oude kruidentuin en boomgaard.


Oude openbare wasplaats
We zijn uitgerust en sjezen 251 km verder naar Giverny in de regio Normandië. Morgen willen we "Het huis en de tuinen van Claude Monet" bezoeken.
Op internet wordt aangeraden om online een ticket te kopen om lange wachtrijen te voorkomen. Dat hebben we niet gedaan omdat we vooraf niet exact weten welk dag we er zouden zijn en ook niet hoe het weer op die dag zal zijn. Een tuin in de regen bezoeken, lijkt ons niet aangenaam.
In Giverny is een camperplaats waar je 24 uur mag verblijven. Vanavond zullen we informeren hoe het zit met die tickets en eventueel nog online bestellen.

Ongeveer 19.00 uur staan we op de camperplaats in Giverny. De camperplaats ligt achter de parking voor bussen. Er is plaats voor 16 campers We gaan op verkenning naar "Het huis en de tuinen van Claude Monet". Onderweg komen we Belgen tegen. Zij hebben hun tickets vandaag aan de kassa gekocht. Blijkbaar is het geen probleem. Na een wandeling in de mooie omgeving keren we gerustgesteld terug naar de camper.

Dag 26 - (1) 225 km + (2) 251 km = 471 km
Overnachting: regio Normandie, 27620 Giverny, D5, Camperplaats, gratis, geen service
Coördinaten: N 49.07343    E 1.53000




Vrijdag, 8 juli - Van Giverny naar Conty

Vandaag bezoeken we eindelijk "Het huis en de tuinen van Claude Monet". Dit stond al lang op ons verlanglijstje.
Claude Monet, kunstschilder uit de beginperiode van het Impressionisme, woonde 43 jaar in Giverny. Omwille van zijn grote voorliefde voor waterlelies, liet hij in zijn tuin waterpartijen aanleggen met vooral waterlelies. Met "De Waterlelies" worden al zijn schilderijen over dat onderwerp bedoeld. En het zijn er veel.

Het wordt warm, 29°C. Om 9 uur staat de parking voor bussen al behoorlijk vol. De tuinen openen van 9.30 u tot 18.00 u. Er is een aparte toegang voor groepen en voor mensen met een onlineticket. Wij staan in de wachtrij om een ticket aan de kassa te kopen. Het wachten val mee in tegenstelling tot de massa mensen die binnen zijn.
We starten met een bezoek aan "Het Huis". Er is éénrichtingverkeer van de gelijkvloers naar de 1ste verdieping en het is over de koppen lopen. De groepen met gids blijven overal lang staan en blokkeren het doorlopen. We doen het rustig aan om toch een glimp te kunnen opvangen van de schilderijen die er hangen.

In de tuinen is zoveel te zien dat je niet weet waar te beginnen. De bloemen en planten staan volgens kleur en ze staan ook heel dicht bij elkaar. Aan het einde komen we in de watertuinen met bruggetjes, mooie waterplanten en vooral met waterlelies. Hier en daar staan banken om even uit te rusten of wat langer te genieten van al die bloemenpracht.
We zouden hier nog uren kunnen rondhangen. Het zou wel aangenamer zijn moest er wat minder volk zijn.
Wij hebben genoten en zijn blij dat het ons eindelijk gelukt is om een bezoek te brengen aan "Het Huis en de Tuinen" van Claude Monet.

Terug in de camper lassen we een rustpauze in. Willy zorgt, zoals gewoonlijk, voor lekker eten. En dan ... zijn we weer "en route". We rijden naar een camperplaats in Conty om er een laatste keer in Frankrijk te overnachten.

Als tussenstop is deze camperplaats bijzonder geschikt. We staan er gratis, op grote plaatsen, in een natuurlijke omgeving. In het dorp loopt een wandeling langs het water waar we kunnen uitwaaien en tot rust komen na al die drukte vandaag.

Dag 27 - 105 km
Overnachting: regio Hauts-de-France, 80160 Conty, Rue du Marais, camperplaats
Coördinaten: N 49.74436    E 2.15654


In het huis van Claude Monet




Waterlelies




In de watertuin


Het Huis waar kunstschilder Claude Monet 43 jaar woonde



Zaterdag, 9 juli - Van Conty naar Veerle-Laakdal

We sjezen naar huis.
Het was weer een bijzondere uitstap.
Frankrijk is en blijft een mooi en campervriendelijk land!
In totaal legden we zo'n 2400 km af.

Dag 28 - 339 km




EINDE



         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.