Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


WEST FRANKRIJK

DEEL I: NOUVELLE-AQUITAINE

15 april tot 9 mei 2023
We kiezen nog eens voor een reis naar Frankrijk. Om te beginnen rijden we iets meer naar het zuiden, naar NOUVELLE-AQUITAINE, en hopen dat de temperatuur er een paar graden hoger is.
Na een paar weken trekken we dan hogerop, naar BRETAGNE, om er de rest van onze vakantie rond te zwerven.


Vroeger reden we 500 km en meer om zo vlug mogelijk op onze uiteindelijke bestemming te komen. Tegenwoordig nemen we onze tijd. De weg er naartoe is een deel van de reis en moet ook aangenaam zijn. We plannen korte routes naar een overnachtingsplaats. Op die manier is de chauffeur niet te moe en hebben we tijd om te ontspannen en ter plaatse de omgeving te verkennen.

Tolwegen vermijden we. Op die manier duurt de verplaatsing wel langer maar kunnen we meer genieten van de omgeving, vinden aangenamere stopplaatsen, kunnen voordeliger tanken,... .
Reisroute 1: Van Laakdal tot Condom

Huizen in Vlaamse barokstijl op Heldenplein
Marmeren preekstoel in de Kathedraal

Zaterdag, 15 april - Van Laakdal naar Arras

14°C, droog en zonnig. Een fijne dag om onze reis te starten. Vandaag rijden we tot Arras. Tegen de middag zijn we geïnstalleerd in Arras. We staan er op een nieuw, volledig geautomatiseerd camperpark, aangelegd door de stad. We betalen 11,20 euro voor 24 uur, all in, ook wifi.

Na een lange break en lunch wandelen we naar het centrum. Als we de straat oversteken en dan altijd rechtdoor stappen, komen we in het centrum van de stad. Dit is de kortste weg. Toch verkiezen Willy en ik de weg langs het water, de brug over en dan rechtdoor. Zo komen we er ook en het is minder saai.

Zo komen we bij de monumentale kathedraal Notre-Dame de l'Assomption et Saint-Vaast. De kathedraal was tijdens de Franse Revolutie grotendeels verwoest maar werd hersteld. Het interieur is sober. Wat opvalt zijn de enorme marmeren zuilen. Vooral de marmeren preekstoel is bijzonder. Dit heb ik nooit eerder gezien.

Een eind verder arriveren we op de Place des Héros of het Heldenplein, het toeristisch centrum met het historisch Stadhuis en Belfort uit de 16de eeuw. Het werd in 1914 verwoest door bombardementen en volledig identiek heropgebouwd en ingehuldigd in 1932.
Het groot, geplaveid plein is omzoomd met meer dan honderd huizen in Vlaamse barokstijl met arkades en gekrulde dakgevels.
Onder de arcades zijn cafés, bistro's, restaurants met uitnodigende terrasjes. We zouden hier een pauze kunnen inlassen maar het is ons te druk momenteel.
We keren naar de camper om er rustig, gezellig een biertje te drinken. Toen we bij het camperpark aankwamen, hing er een kaartje "COMPLET". Je kan hier dus best niet te laat aankomen.
Volgens teller: 4,5km gewandeld.

Dag 1 -  237 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, departement Pas-de-Calais, 62000 Arras, Boulevard Robert Schuman 19, camperpark.
Coördinaten: N 50.29733    E 2.77577

Ruïne Abdij van Jumièges


Vakwerkhuis langs de Seine

Zondag, 16 april - Van Arras naar Jumièges

We zetten koers naar Jumièges. Rijdend langs de Seine zien we de eerste, voor de streek kenmerkende, vakwerkhuizen.
Om 12 uur komen we aan bij Camping de la Forêt. Gelukkig, want tussen 12u30 en 13u30 is de receptie gesloten.


Na de middag bezoeken we de Ruïnes van de Abdij van Jumièges , de oudste en mooiste van Frankrijk. Tickets kosten 7 euro per persoon.
De Abdij is in 654 gesticht en werd sindsdien dikwijls verwoest, vernield, geplunderd en diende tenslotte als steengroeve voor bewoners uit de buurt. Maar wat er overblijft is nog altijd indrukwekkend. Het is om stil van te worden. Als je denkt aan de architect die dit bedacht heeft en mogelijk gemaakt (zonder computer) en aan de massa mensen die hieraan gewerkt hebben. Ook de omgeving waar dit complex ingeplant is, zorgt voor een uniek geheel.

Onze tweede stopplaats is geslaagd!

Dag 2 -  226 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Normandië, Departement Seine-Maritime, 76480 Jumièges, Rue de Mainberte 582, Camping de la Forêt (Acsi)
Coördinaten: N 50.29733    E 2.77577
Maandag, 17 april - Van Jumièges via Saint-Céneri-Le-Gérei naar Alençon

15°C, zon maar nijdig windje uit het Noorden: Vandaag trekken we naar Saint-Céneri-Le-Gérei.
Bij het naderen van Saint-Céneri-Le-Gérei ondervinden we dat het een moeilijke, soms smalle weg is. De brug in het dorp over rijden is ook spannend. Achteraf blijkt dat campers het dorp best aanrijden via Saint-Pierre-des-Nids.

De camperplaats is een weiland aan de rivier de Sarthe. Momenteel is de rivierstand hoog en het gras is drassig. Hier durven we niet parkeren want we willen niet vastlopen. We staan dan maaar langs de weg. Op verkenning naar het dorp zien we dat er nog een parkeerplaats is in het dorp op verharde grond. Te laat voor ons.
Saint-Céneri-Le-Gérei is een klen, idyllisch, schilderachtig dorpje. We genieten van een kort bezoek, schieten veel foto's en maken een wandeling. Om te overnachten rijden we naar Alençon, naar een gratis mix-parking zonder service.

Dag 3 -  198 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Normandië, Departement Orne, 61000 Alençon, Boulevard de la République, camperplaats
Coördinaten: N 48.42727    W 0.09312


Drassige camperplaats
Zicht vanop de brug in Saint-Céneri-Le-Gérei
Dinsdag, 18 april - Van Alençon naar Vitré

15°C, zon - bewolkt: We staan geïnstalleerd op Camping Municipal de Vitré. Hier is ook een mooie "Insectencamping". Een mooie plek waar die beestjes gratis onderdak wordt geboden.

Na de lunch fietsen we naar het oude centrum op verkenning. Bij het Office de Tourisme bekomen we een kaartje met de stadswandeling. Dat plannen we morgen te doen. Op de terugweg stoppen we bij de plaatselijke supermarkt Leclerc om onze voorraad aan te vullen.
Onze eerste dag Vitré zit er op.

Dag 4 -   136 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Bretagne, Departement Ille-et-Vilaine, 35500 Vitré, Boulevard des Rochers 109, Camping Municipal de Vitré
Coördinaten: N 48.10928    W 1.19807

Woensdag, 19 april - Vitré

19°C en nijdige noordenwind: Vlakbij de camping nemen we de gratis shuttlebus naar de oude stad. Aan de hand van het plannetje dat we bij het Office Tourisme kregen, starten we een rondwandeling. De uitleg en nummering kunnen we niet volgen. Dus lopen we gewoon door de smalle, oude straten met middeleeuwse vakwerkhuizen, oude herenhuizen, ... en komen uit bij het niet te missen imposante kasteel. Dit fort moest in de middeleeuwen de streek verdedigen tegen indringers.

We stappen de loopbrug over, betalen 6 euro per persoon, en kunnen het kasteel met museum bezichtigen. In een groot deel van het gebouw zijn nog renovatiewerken bezig. Ondanks is het kasteel en ook het museum een bezoek waard.

Nadien wandelen we nog langs de rivier La Vilaine met de Pré des Lavandières of de weide van de wasvrouwen.
We eindigen in het zonnetje op een terras met prachtig uitzicht.

Dag 5 - Overnachting: Camping Municipal de Vitré
Kasteel van Vitré
Romaanse kerk

Donderdag, 20 april - Van Vitré naar Vouvant

Om 14.00 uur komen we aan bij de camperplaats in Vouvant. Bij de automaat betalen we 10,90 euro voor een verblijf van 24 uur, alle service (lozen, stroom, wifi, ...) inbegrepen. We staan op gras, in een rustige omgeving en niet ver van het dorp.
Na 300 km rijden, hebben we wel wat rust en een etentje verdiend.

Tegen 15.30 zijn we geacclimatiseerd en klaar om het dorp te verkennen. Vouvant is een klein middeleeuws dorp aan de oever van de rivier de Mère met amper 867 inwoners. Door een landelijk wegje komen we bij de rand van het dorp, bij de donjon en wat overblijft van het kasteel en de wallen. Met een wankele trap komen we tot boven op de toren en genieten er van het mooie uitzicht, met de kronkelende rivier, het meer en de bossen. Het pad langs de rivier volgend, komen we in het charmante dorpje met zijn steegjes, cafeetjes, kunstateliers, ... en bij de kerk. De 11de-eeuwse Romaanse kerk heeft een rijkelijk gebeeldhouwd portaal. Ze is opmerkelijk groot, eigenlijk te groot voor zo'n klein dorp.

In één van de typische cafeetjes lessen we onze dorst. De waardin weet ons te vertellen wat we nog meer kunnen beleven. Dus gaan we op stap en wandelen verder langs de rivier tot de Romaanse brug en de lavoir. Een promenade in zo'n landschap vinden wij puur genieten.

Vouvant staat terecht op de lijst van "mooiste dorpen van Frankrijk".

Dag 6 -  283 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Pays de la Loire, Departement Vendée, 85120 Vouvant, Rue du Duc d'Aquitaie, camperplaats
Coördinaten: N 46.57439    W 0.77494Vrijdag, 21 april - Van Vouvant via La Sauve naar Villandraut

24°C en volle zon: We zijn op weg naar de Abdij van Sauve-Majeure. Het wordt een lange tocht (295 km). In Saint-André-de-cubzac stoppen we bij de Casino-Géant om te tanken, onze voorraad aan te vullen en een hapje te eten. En dan, weer "en route". Nog een 50-tal kilometers en zijn bij de Ruïnes van de Abdij van La Sauve-Majeure.

Door meerdere omleidingen waren we langer onderweg dan voorzien. Het is ondertussen 16.30 uur als we geparkeerd staan op de parking van de abdij. De abdij sluit om 17.30 uur. We hebben dus alle tijd voor een bezoek.

De Abdij, of beter gezegd de ruïnes van de abdij, liggen op een heuvel in het dorp La Sauve, in het hart van de wijngaarden van Entre-Deux-Mers. Bij de abdij ligt ook het Maison des Vins de l'Entre-Deux Mers geïnstalleerd in een oude schuur. Interessant om hier nadien wijn te proeven en eventueel te kopen.
De toegang tot de abdij kost 8 euro per persoon. Met de nodige info voor de rondgang starten we ons bezoek. De voormalinge benedictijner abdij is gesticht in 1079. De ruïnes zijn spectaculair. Door 157 treden in de klokkentoren te beklimmen, kan je genieten van een buitengewoon uitzicht over de omgeving.
Willy en ik hebben een "déjà vu"-gevoel. Een paar dagen geleden bezochten we de Ruïnes van de Abdij van Jumièges wat sterk te vergelijken is met wat we hier zien.

Aan ons bezoek komt een abrupt einde door een pijnlijke bijensteek in mijn hals. Het wijnproeven kunnen we ook vergeten. Gelukkig heb ik in de camper zalf die hopelijk de pijn verzacht.

Op deze parking langs de weg, de D239, blijven we niet overnachten. We snorren zo'n 43 km verder tot Villandraut. Volgens Park4Night kunnen campers daar overnachten in de Cours Daniel dartigues. Onderweg passeren we het kasteel dat we morgen planden te bezoeken. Dit valt enorm tegen. Hoewel, het er aantrekkelijk uitzag op de foto's op internet.

Dag 7 -  295 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Nouvelle-Aquitaine, Departement Gironde, 33730 Villandraut, 2 Cours Daniel Dartigues, P4N
Coördinaten: N 44.4569    W 0.3712
Zaterdag, 22 april - Van Villandraut via Fources naar Condom

Het regende de hele nacht en het regent nog!
Het kasteel van Villandraut slaan we over. We rijden naar onze volgende bestemming, naar Fources. De weg er naartoe valt niet mee. Een groot deel loopt langs smalle wegen met langs beide kanten een grachtje. Oppassen geblazen voor Willy. Het wordt zeker spannend als er een tegenligger is. Gelukkig is er weinig verkeer.

Fources is een klein, heel oud dorp met kasteel en park. Ideaal om een middeleeuwse film te draaien. De camperplaats valt tegen. Je betaalt er 7 euro, inclusief lozen, stroom en water maar je staat er op gras. Het terrein is drassig, zompig met het risico dat je vast loopt. We beslissen niet te blijven. Hoewel het dorp absoluut de moeite waard is, hebben we jammer genoeg geen foto's genomen, wat te wijten was aan de gietende regen.

Dan maar naar Condom. Tegen de middag staan we geïnstalleerd op Camping L'Argenté - Onlycamp. We staan hier ook op gras maar er is minder kans op vastrijden. Vandaag houden we het bij acclimatiseren en ontspannen.

Dag 8 -  95 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Occitanië, Departement Gers, 32100 Condom, Chemin de l'Argenté, Camping Onlycamp l'Argenté
Coördinaten: N 43.94899    E 0.36391
Zondag, 23 april - Condom

Volgens het weerbericht gaat het om 15.00 uur regenen. Willen we Condom verkennen dan moet het in de voormiddag. Om 10.00 uur wandelen we naar het centrum. De weg er naartoe loopt door een riant stukje natuur, langs de rivier Baïse Na twee kilometer staan we in het centrum. Het Office de Tourisme is gesloten. Op het grote plein zien we de Sint-Pieterskathedraal (16de eeuw). Doordat er juist een misviering bezig is, kunnen we de kathedraal niet bezoeken.
Naast de kerk pronkt een groot, bronzen standbeeld van d'Artagnan en de drie musketiers, als eerbetoon aan d'Artagnan die in deze streek geboren is. Terwijl we een poging doen om dit op foto vast te leggen, breekt er ineens een regenbui los. We zoeken toevlucht in het dichtsbijzijnde café. Het is een klein, typisch Frans café waar blijkbaar vooral locals komen. We bestellen een "café allongé au lait" want we hebben geen zin in een "klein kopje sterke zwarte koffie" wat je hier krijgt als je gewoon koffie besteld.
Ondertussen blijft het maar regenen. Na een tijdje beslissen we om, ondanks de regen, te vertrekken. Gelukkig hebben we paraplu's mee. We stappen eerst nog de kathedraal binnen, nu het kan, en dan starten we een snelwandeling terug naar de camping.

Dat was dan Condom!

Dag 9 - Overnachting: Condom, Camping Onlycamp l'Argenté


Reisroute 2: Van Condom tot Coulon
Maandag, 24 april - Van Condom via Larressingle en Bassoues naar Labastide-d'Armagnac

Van Condom rijden we, met de D507, zes kilometer verder naar - Larresingle. Er is een grote parkeerruimte bij het dorp waar je mag overnachten. Wij stonden op een plein net buiten het dorp, met mooi uitzicht op de omgeving maar zonder verlichting.

Larressingle is een charmant middeleeuws vestingsdorpje dat bekend is als "La Petite Carcassonne". Het is het kleinste vestingsdorp van Frankrijk en ligt midden in een groene omgeving
De oude, vervallen vesting is in de 20ste eeuw gerestaureerd. De oorspronkelijk ophaalbrug is nu vervangen door een bruggetje. De site is omwald door hoge muren met torens en slotgracht. Binnen de muren zijn middeleeuwse huizen, de kerk en de kerker.
Het is een plezier om hier rond te slenteren en foto's te schieten.

Larressingles' Middags lunchen we in de camper en zetten dan koers naar Bassoues. We parkeren bij de Basiliek, aan de rand van het dorp. Volgens Park4Night mag je hier ook overnachten.
Bassoues ligt op een heuvel in een groene omgeving. Ooit was het plaatsje volledig ommuurd en had een kasteel met donjon van 43 meter hoog.
We wandelen naar het dorp en vinden zonder probleem het infopunt want het is gevestigd in de donjon en die is van ver te zien. Met het plannetje dat we hier krijgen, komen we al direct bij het centrale plein. Bassoues is werkelijk een typische bastide. Rond het plein, met grote markthal en kerk, liggen rechte straatjes met veel oude vakwerkhuizen.
De foto's spreken voor zich. Wij vonden Bassoues fantastisch!Bassoues: Oude Vakwerkhuizen
17.00 u: We zijn weer op weg. We sjezen naar Labastide d'Armagnac. De camperplaats is gratis met mogelijkheid om te lozen en water te nemen. Maar ... het is een groot grasland wat na de regen van de laatste dagen nogal dubieus is om te parkeren met een camper. Waar staan we best om niet vast te rijden? Misschien best dicht bij de baan blijven? We riskeren het.
Het regent weer. Dat betekent dat we alle tijd hebben om op adem te komen. Willy zorgt zoals gewoonlijk voor een lekker etentje.
Tussen twee buien door stappen we naar het historisch centrum dat vlakbij ligt. Zoals meestal in die oude dorpen bestaat het uit een groot plein met rondom vakwerkhuizen. We hebben het vlug gezien, nemen wat foto's en keren terug naar de warmte van de camper.

Dag 10 -   136 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Nouvelle-Aquitaine, Departement Landes, 40240 Labastide-d'Armagnac, Chemin de l'Argenté, Camping Onlycamp l'Argenté
Coördinaten: N 43.94899    E 0.36391


bronzen beeld van jonge vrouw die in het water duikt


Lavoir aan de rivier

Dinsdag, 25 april - Van Labastide-d'Armagnac naar Mont-de-Marsan

Regen, regen,... We willen naar Mont-de-Marsan maar zitten vast in het gras. Willy probeert een paar keer vooruit te rijden zonder resultaat. Dan maar achteruit. Er staat niemand achter ons geparkeerd. Het kan dus. En ja, het lukt.
Lozen en afwassen van het opgespatte slijk doen we wel op de volgende camperplaats.

Een uurtje later staan we geïnstalleerd op de camperplaats in Mont-de-Marsan. Onderweg hebben we bij de Carrefour getankt en onze voorraad aangevuld. We kunnen er weer tegen.
De camperplaats is volledig geautomatiseerd: bij de slagboom alle gegevens invullen, betalen en je bent klaar. We betalen 11,40 euro (7,5 euro voor 24 uur; 45 cent pp toeristenbelasting; 3 euro voor 12 uur; wifi gratis). Het wordt weer parkeren op gras. Het is zoeken voor een plaatsje met minste kans om weg te zakken.
Toen we hier aankwamen stonden er 2 campers. Nu, nog geen uur later staan we hier met 10 campers. Iedereen zoekt een toevlucht voor de regen. Tot het stopt of mindert met regenen, houden we het gezellig in de camper.

17.00 u: Eindelijk is het gestopt met regenen. We wandelen naar het centrum (2,5 km). Mont-de-Marsan, de hoofdstad van de Landes, is een drukke, grote stad. Niet te vergelijken met de middeleeuwse dorpjes die we bezochten.
We zijn ruim laat voor een uitgebreid bezoek. Het toeristenbureau is al gesloten. Ook het museum, gewijd aan de beeldhouwkunst uit de 20ste eeuw, en de bijhorende beeldentuin zijn gesloten. Zonder plan is het niet mogelijk het Circuit van sculpturen in de straten te volgen. Eigenlijk lopen we hier zowat verloren. Bij de brug op de Esplanade zien we wel een prachtig bronzen beeld van een jonge vrouw die in het water duikt, een creatie van Annick Leroy.
Wandelend langs het water zien we hoe de rivieren "la Midou" en "La Douze" samenvloeien en zo de Midouze vormen.
Het is ondertussen al acht uur. Op de Place Saint-Roch rusten we even uit op een terrasje voor we al snelwandelend terugkeren naar de camperplaats.
Het is jammer dat we niet ten volle kunnen genieten van wat Mont-de-Marsan te bieden heeft.

Dag 11 -   39 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Nouvelle-Aquitaine, Departement Landes, 40000 Mont-de-Marsan, Avenue de Villeneuve 541, Aire de Camping-Car Mont-de-Marsan
Coördinaten: N 43.88983    W 0.47564
Woensdag, 26 april - Van Mont-de-Marsan naar Messanges

Het wordt weer een miezerige regendag. We hebben er genoeg van. Ooit willen we terugkomen om Mont-de-Marsan te bezoeken. Maar nu verkassen we naar de kust. Onderweg stoppen we bij een Carrefour om de voorraad aan te vullen. Tegen elf uur staan we op Camping Les Acacias in Messanges.
En ... het is hier droog!!!
De camping ligt wel 15 km van de oceaan. Maar er zijn "voies vertes" in de omgeving. De "Vélodyssée" die loopt van Roscoff tot Capbreton loopt ook door Messanges. We zullen kunnen fietsen!
De rest van de dag wordt wassen, poetsen, ... en een fietstocht plannen voor morgen.

Dag 12 -  89 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Nouvelle-Aquitaine, Departement Landes, 40660 Messanges, Chemin du Houdin 101, Camping Les Acacias (Acsi)
Coördinaten: N 43.79838    W 1.37573
Donderdag, 27 april - Messanges

Het wordt een stralende dag. Het blijft niet alleen droog. De temperatuur stijgt tot 27°C.
Na de lunch starten we een fietstocht. We volgen de "voie verte" richting Vieux-Boucau tot het Lac Marin. Over een houten bruggetje komen we op Plage Lac Martin. Hier moeten we verder met de fiets aan de hand tussen kramen, cafeetjes en bistros door. Na een ijsje op één van de vele terrasjes peddelen we verder langs de Voie Verte richting Soustons-Ville. Langs het Lac de Soustons en Azur komen we terug in Messanges.
Wat een zalige fietstocht. Op de teller 37 km.

Dag 13 - Overnachting: Messanges, Camping Les Acacias (Acsi)
Vrijdag, 28 april - Messanges

De temperatuur is gezakt naar 21°C met een zachte zuidenwind. In de voormiddag fietsen we naar het centrum van Messanges. Bij een klein winkeltje kopen we groenten en fruit. Dan fietsen we verder naar Plage Nord waar vooral surfers actief zijn. Het laatste stuk moeten we te voet door de duinen.

In de namiddag fietsen we over de "voie verte" nog een keer naar Vieux-Boucau. Bij het Lac Martin volgen we het wandel-fietspad rond het meer. Het pad loopt langs de beboste oever. Onderweg moeten we over een houten brug die over het kanaal loopt dat het meer met de oceaan verbindt. Op het einde moeten we, fiets aan de hand, door de drukke toeristische straatjes.
Voor we terugkeren naar de camping nemen we nog even pauze op een idyllisch plekje.
Op de teller 24km.

Dag 14 - Overnachting: Messanges, Camping Les Acacias (Acsi)

Zaterdag, 29 april - Van Messanges via Mimizan naar Sainte-Eulalie-en-Borne

Het is de bedoeling om te verhuizen naar een camping in Mimizan. Doordat de oplader van mijn laptop het begeven heeft, zullen we eerst naar S.O.S. Informatique du Born in Mimizan rijden. Er moet een nieuwe besteld worden. Dat kan een paar dagen duren want maandag 1 mei is een feestdag, dus een verlengd weekend.
Geen probleem. Indien nodig, blijven we een paar dagen langer op de camping.

Aangekomen bij Camping Club Marina Landes stellen we vast dat die pas half mei opent. Dat wil zeggen dat we een alternatief moeten zoeken. Het wordt Camping du Lac in Sainte-Eulalie-en-Borne. Dit dorpje ligt zoals ook Mimizan op de route van de Vélodyssée.
La Vélodyssée is een fietsroute die Bretagne doorkruist en langs de Atlantische Oceaan naar de Baskische kust loopt.

Bij Camping du Lac in Sainte-Eulalie-en-Borne staan we voor een gesloten deur. Het secretariaat opent pas om 15.00 uur. Er hangt een nota dat we een plaats mogen kiezen en ons installeren. Registreren kan later.
Het is een Acsi-camping. Voor 15 euro staan we hier in het groen, rechtover het Lac de Biscarrosse. De sanitaire blok is net en we hebben 10 Ampère stroom.
Ondanks de regen maken we een wandeling naar de haven. Er is veel bedrijvigheid doordat het "visseizoen" vandaag opent. Behalve boxen voor boten zien we hier ook een rij bootgarages op het water. Nooit eerder gezien. Hoewel dit in deze omgeving vrij normaal blijkt.
Voor de sunset boven het meer zijn we net te laat. We zien alleen nog de verkleurde lucht.

Dag 15 -   84 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Nouvelle-Aquitaine, Departement Landes, 40200 Sainte-Eulalie-en-Born, Route du Lac 1590, Camping du Lac (Acsi)
Coördinaten: N 44.30653    W 1.18184


Camping Sainte-Eulalie-en-Borne


Zondag, 30 april - Van Sainte-Eulalie-en-Borne via Gastes naar Parentis-en-Borne

Aan de hand van kaarten, met de routes van de Vélodyssée, bereiden we een paar tochten voor. Vandaag plannen we via Gastes naar Parentis-en-Borne te fietsen. Eerst rijden we nog naar het centrum van Sainte-Eulalie (5 km). Met de route die doorloopt tot Mimizan komen we bij de Mairie en de voormalige wasplaats. Winkelen kan niet. Het kleine winkeltje is vandaag gesloten.

Na de lunch vertrekken we richting Parentis-en-Borne. In Gastes zien we, zoals in Sainte-Eulalie, bootgarages "Abris des bateau". Volgens inwoners wordt in dit Meer van Parentis ruwe olie ontgonnen. We zien meerdere pompstations geëxploiteerd door het bedrijf Vermilion-Rep-Sas. Jammer voor het natuurbeeld. Ondanks blijf het een prachtige omgeving.
Het is heerlijk fietsen langs het meer en tussen de bomen in een groen landschap.

In Parentis-en-Borne is niets te beleven. Het centrale plein, de Place général de Gaulle, is pittoresque met een kerkje, kiosk, banken, ... . En dat is het dan. Geen enkel café, bar, bistro is open. Volgens inwoners is dat zo, zelfs op feestdagen. Waarom? Dat vragen die mensen zich ook af.
Mooie fietstocht!!! Op de teller 29 km.

Dag 16 - Overnachting: Sainte-Eulalie-en-Born, Camping du Lac (Acsi)Gastes: Pompstation

Promenade Fleurie - Lac d'AureilhanEen minder druk plaatsje bij het kanaal
nadat de show afgelopen is.

Maandag, 1 mei - Van Sainte-Eulalie-en-Borne naar Mimizan

Vandaag staat een langere tocht op het programma.
Om 12.30 uur zijn we op weg met de "voie verte" (de Vélodyssée) die van de camping in Sainte-Eulalie tot Mimizan loopt. Onze eerste stop is de Promenade Fleurie aan het Lac d'Aureilhan. Fietsen mogen niet mee in dit park. Willy houdt minder van bloemen en parken. Daarom blijft hij bij de fietsen terwijl ik een toertje maak in dit groene paradijs en een paar foto's schiet.

Vanaf hier willen we naar Mimizan-Plage. Dat kan via de "voie verte" maar het blijkt dat dit deel nogal sterk klimmend en dalend is. Dat doen we liever niet. Een vriendelijk dame legt ons uit dat er ook een fietsweg naar Plage-Sud loopt, evenwijdig met het kanaal Le Courant. Langs deze weg is het aangenaam rijden tot Plage-Sud. Een paar honderd meter van de oceaan ligt een brug over het kanaal die naar Plage-Nord leidt. Op die brug staat een massa volk te kijken naar een show van boten met feestbevlagging. Wat een drukte, wat een lawaai. De fanfare draagt ook haar steentje bij. We murwen met de fiets aan de hand naar de overkant, naar Plage-Nord. Er valt niet te genieten van het uitzicht bij de Corniche du Courant. Ook op de dijk ziet 't zwart van het volk! En, dan komt de fanfare er nog door gemarcheerd. Jammer, we hebben de verkeerde dag gekozen om naar Mimizan te komen. We beperken ons tot een drankje op een overvol terras.

Gelukkig is fietsen onze hobby en ontspanning. Op die manier is onze dag toch geslaagd.
Op de teller: 49 km.

Dag 17 - Overnachting: Sainte-Eulalie-en-Born, Camping du Lac (Acsi)
Dinsdag, 2 mei - Sainte-Eulalie-en-Borne

De temperatuur zit in de lift. Het wordt 24°C en volle zon.
We fietsen naar het winkeltje in Sainte-Eulalie. Hopelijk is het vandaag open want we hebben broodnodig brood nodig. Fruit en groenten genoeg maar geen vers brood. De enige warme bakker in het dorp is vandaag gesloten. We moeten het stellen met een industrieel broodje.

Na de middag trappen we nog eens naar Parentis. De voie verte eindigt in de stad vlak naast de Intermarché. Goed om weten maar niet praktisch. Het is 14 kilometer van de camping (heen en terug = 28 km).

De voie verte loopt van Parentis naar Biscarrosse wat betekent nog ongeveer 10 kilometer. We volgen de weg maar slaan na een paar kilometer af naar het strand van Moutéou Pipiou aan de oevers van het meer van Parentis. De weg er naartoe loopt door een bos. Het strand heeft fijn zand, er is een speeltuin voor kinderen en er zijn picknicktafels in de schaduw van bomen. Momenteel ligt het er verlaten bij. Hier is niemand op een paar jongens die genieten van een zwempartij. De enige bar die er is, is gesloten. Voor ons is het een ideaal plekje om te picknicken.
Op de terugweg stoppen we in Gastes, installeren ons op een terras en doen ons tegoed aan een verfrissend ijsje.
Tegen 18.00 uur zijn we terug van weggeweest.

Het fietsen in deze streek is zalig! Op de teller 43 km.

Dag 18 - Overnachting: Sainte-Eulalie-en-Born, Camping du Lac (Acsi)
Woensdag 3 mei en donderdag 4 mei - Sainte-Eulalie-en-Borne

Het wordt nog warmer, 29°C tot 30°C.
Ik ontvang een sms van S.O.S. Informatique du Born. De bestelde oplader kan ik pas vrijdag ophalen. Het is geen ramp om een paar dagen langer op deze camping te blijven in een groene omgeving, vlakbij het meer met fietsmogelijkheden te over. Door dit warme, hete weer is het zelfs beter om het wat rustig aan te doen.

Dag 19 & 20 - Overnachting: Sainte-Eulalie-en-Born, Camping du Lac (Acsi)

Camping in Coulon

Vrijdag, 5 mei - Van Sainte-Eulalie-en-Borne naar Coulon

Adieu Sainte-Eulalie. We trekken naar Coulon. De temperatuur is gezakt tot 24°C wat meer comfortabel is voor zo'n lange rit. Eerst de bestelde oplader ophalen in Mimizan en dan "en route". Het wordt een reisdag met bijhorend tanken, voorraad inslaan en stops onderweg.

17.00 uur: gearriveerd in Camping Venise Verte. Nu installeren en uitrusten.

Dag 21 -  354 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Nouvelle-Aquitaine, Departement Deux-Sèvres, 79510 Coulon, Route des Bords de Sèvre 178, Camping La Venise Verte (Acsi)
Coördinaten: N 46.3147    W 0.6087
Zaterdag, 6 mei - Coulon

25°C, mooi weer om te fietsen. Coulon ligt in het Marais Poitevin aan de rivier de Sèvre Niortaise. De rivier loopt van Coulon naar Niort en verder naar de Atlantische Oceaan. Het is een heel mooi dorp dat het Venise Verte of het Groene Venetië genoemd wordt. Groen omwille van de groene moeraslandschap. Venetië omwille van de bootjes die, zoals de gondels in Venetië, door een staande "gondelier" voortbewogen worden.

We gaan op verkenning. De rivier volgend komen we na 2 kilometer in het centrum. Coulon is een toeristisch dorp met souvenirwinkels, restaurants, het museum "Maison du Marais Poitevin", een treintje dat rondtoert en natuurlijk met verhuur van bootjes, kano's en fietsen.
Het is werkelijk een prachtig zicht het water met al die bomen er rond, de gekleurde bootjes die wachten op toeristen, de landelijke huisjes aan de overkant, ... .

In het toeristenbureau worden we vriendelijk geholpen. De dame legt ons uit dat we best het wandel- en fietspad langs de Sèvre volgen. We kunnen niet missen, de weg is goed aangeduid. Voor 1,5 euro kopen we de fietskaart Le Marais Poitevin à Byciclette.

Daar gaan we dan. Het eerste stukje langs de Sèvre moeten we met de fiets aan de hand lopen. Wandelaars hebben hier voorrang. Verder is het minder druk. Veel wandelaars komen we niet tegen. Het pad is omzoomd door bomen. Op de andere oever zien we af en toe een landelijk huis met bootje voor. Langs de oever zitten vissers geduldig te wachten op vis die bijt. We passeren een paar bruggen en sluizen. Er is een kettingveerpont die je zelf moet trekken als je naar de overkant wilt.
Het is heerlijk fietsen.

Na zo'n tien kilometer zijn we bij de Auberge La Roussille. Een idyllische plek die uitnodigt om een pauze te nemen. We nestelen ons op het terras voor een drankje en genieten. Minder leuk is de nogal dure rekening die volgt.

Van La Roussille naar Niort is nog zeven kilometer. Na een paar kilometer is de weg niet meer autovrij en de omgeving ook niet meer zo mooi. We vinden het maar saai en beslissen om niet tot in Niort te fietsen maar terug te keren. De fietsroute is geen lus dat betekent dat we dezelfde weg terug moeten.

Op de terugtocht, met nog zo'n drie kilometer te doen, begint het onverwacht hevig te regenen. We sjezen volle vaart naar de camping waar we druipnat toekomen. Een half uurtje later stop het met regenen en de zon komt er zelfs weer door. Geen probleem, dat hoort er allemaal bij. We douchen en hangen onze natte spullen bij de buurman op de wasdraad.
Mooie, bijzondere dag! Op de teller 44 km.

Dag 22 - Overnachting: Coulon, Camping La Venise Verte (Acsi)


Coulon: Bootjes op de SèvreFietspad omzoomd door bomen

Kettingveerpont over de Sèvre
Zondag, 7 mei - Coulon

Eerst rekenen we af bij Camping La Venise Verte en dan verhuizen we naar de Aire de Camping-car in Coulon. Niet omdat we hier niet tevreden waren maar omdat de Air de Camping-car in Coulon zelf ligt, aan de D123. In het toeristenbureau is ons verteld dat vlak bij de Aire, op de D123, een halte is voor de gratis shuttlebus van en naar Niort. Niort is een stad die de moeite is om te bezoeken. Dat plannen we morgen, maandag, te doen nu we de gelegenheid hebben.

We betalen hier 12,30 euro, all in, ook wifi. Pech wifi doet het niet. We hebben hier zelfs geen verbinding met 4G.
We kuieren door het dorpje. Het is goed weer en zondag. Bij de rivier en de bootjes is het druk, druk. Er is zelf opstopping bij het doorvaren onder de bruggetjes.


Na de middag doen we de fietstocht van gisteren nog eens over. Deze keer slaan we bij een brug af naar het dorp Magné. Dit dorp is bijzonder. Het wordt omringd door de armen van de Sèvre Niortaise en vormt een eiland dat toegankelijk is via vijf bruggen. Het landschap is er overwegend groen. Magné is amper 14,80 km groot en telt 2700 inwoners. Het is er erg rustig. In de tuin bij het kerkje is een picknickplaatsje en dat komt ons goed uit.
Verder fietsen we vandaag niet. Op de teller 32 km.

Dag 23 -  2 km
Overnachting: 79510 Coulon, D123, Aire de Camping-Car
Coördinaten: N 46.32075    W 0.59114


Camperplaats Coulon


Kerk in MagnéMaandag,8 mei - Coulon

18°C, eventueel een bui. We staan te wachten op de shuttlebus die ons gratis naar Niort brengt. De bus is laat, meer nog, hij komt niet. Bij navraag blijkt dat die bus niet rijdt op zon- en feestdagen. Vandaag is toch geen feestdag? Toch wel. Op 8 mei, fête de la Victoire, wordt in Frankrijk het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De winkels zijn gesloten en er is een militaire herdenkingsceremonie. Dat weten we dus weer.
Uit nieuwsgierigheid wandelen we naar het kerkplein. Bij de kerk is de plechtigheid volop bezig. Er is zelfs een afvaardiging oudstrijders aanwezig. Vrij indrukwekkend.

Nu we niet naar Niort kunnen, zoeken we een fietstocht die in Coulon start. Het wordt de fietslus die aangeduid met nummers 7 en 9.
Daarvoor moeten we met de brug de rivier over, een eindje een aftakking volgen en zo komen we bij het beginpunt van de route. Aanvankelijk is het een smal wegje door een bos. Daarna loopt het evenwijdig met een natuurgebied. Het moet ooit een prachtige fietsroute geweest zijn. Nu liggen de vlonderpaden en het hele gebied er verwaarloosd bij. Wat is hier gebeurd? Is dit het resultaat van een overstroming?

Ineens wordt de weg omgeleid langs de gewone autoweg. Eerst zien we het natuurdomein nog. Nadien rijden we gewoon op de straatweg tussen de huizen en we zien geen aanduiding meer naar fietspad 7 of 9.
Dit is saai. We hebben geen zin om nog een 20 kilometer zo verder te fietsen. Dus maken we rechtsomkeer en peddelen terug. Einde fietstocht vandaag.

Jammer dat het zo in mineur moet eindigen. Ons verblijf in Coulon viel tot hiertoe super mee. Morgen verlaten we Coulon en ook Nouvelle Aquitaine. Wij trekken hogerop, naar Bretagne voor het tweede deel van onze vakantie

Dag 24 - Overnachting: Coulon, Aire de Camping-Car


Militaire herdenkingsceremonie op 8 mei, Fête de la Victoire

EINDE DEEL IDeel II: BRETAGNE
         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.


free counter