Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


WEST FRANKRIJK
DEEL I:Van LAAKDAL tot ÎLE-GRANDE

2 september tot 24 september 2023




Zaterdag, 2 september - Van Veerle naar Feuillères

Nu de grootste drukte en hitte van het hoogseizoen voorbij is, vertrekken we nog eens naar Frankrijk. Via Hauts-de-France en Normandië rijden we naar Bretagne. Zoals gewoonlijk nemen we geen tolwegen. We hebben alle tijd, doen het rustig aan en beperken het aantal kilometers per dag.

Onze eerste stop wordt Feuillères. De rit verloopt vlot met uitzondering van de laatste 50 km die vooral door landbouwgebied loopt met smalle wegen en zonder markering.

Om 13.00 uur staan we bij Camping du Château in Feuillères. De receptie opent pas om 14.00 uur. Er hangt een lijst met namen voor wie gereserveerd heeft met vermelding van de plaats die toegekend is. Volgens Nederlanders die net wegrijden, was het gisteren overvol.
14.00 u: Wij zijn de eerste van vijf die wachten om te registreren. Er is nog één plaatsje vrij. We boeken al direct voor 3 dagen.
We hebben geluk gehad en beseffen dat we in de toekomst beter reserveren ook in het laagseizoen.


Ondanks het zogezegde laagseizoen noteren we 26°C!
Achter de camping ligt de rivier de Somme met wandel- en fietspad langs het jaagpad. Langs de ene kant loopt het pad tot Péronne en langs de andere kant tot Amiens en verder zelfs tot de monding in de zee. We kiezen voor de richting Péronne. Het is zalig fietsen in de schaduw van de bomen, in een bijzonder mooie groen landschap. In Péronne rijden we tot in het centrum. Dit valt tegen zonder fietspad. Behalve de kerk met een speciale toren valt er niet veel te zien.
Op de teller 25km.

Dag 1 - 247 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, departement Somme, Feuillères 80200, Rue du Château 10, Camping du Château, Acsi Camping.
Coördinaten: N 49.94804    E 2.84359

Reisroute 1: Van Veerle-Laakdal tot Pontorson






Einde van de fietsweg bij de Jachthaven in Péronne.




Fietsen langs de Somme

Zondag, 3 september - Feuillères

Volgens de weersvoorspelling krijgen we een echte nazomer. Het wordt 28°C.
Na de middag starten we een fietstocht. Deze keer volgen we de Somme richting Amiens. De Somme slingert hier door een nog mooier landschap dan gisteren. Er is meer afwisseling in de natuur. Regelmatig passeren we een sluis.
Bij Cappy verlaat het fietspad de rivier en maakt een ommetje door het dorpje. Hier ontdekken we een minipark dat bestaat uit een rondje bomen met middenin drie banken, een perfecte picknickplaats. Voorbij Cappy belanden we weer bij de Somme. Even verder pronkt een stoomlocomotief (1918). Dit vehikel rijdt toeristen rond tussen Cappy en Froissy. Waar zijn de wagons momenteel???
We volgen het fietspad verder tot de sluis in Froissy. Dit is ons eindpunt.
Aan de overkant zien we een bistro wat erg gelegen komt want we zijn toe aan een pauze en een verfrissing. De brug over de sluis is uitsluitend voor voetgangers dus moeten we onze fietsen achterlaten op deze oever.
Op de teller: 32km

Dag 2 - Overnachting: Feuillères, Camping du Château.




Maandag, 4 september - Feuillères

30°C! Gelukkig is er een zwembad in de camping. Het wordt een dagje ontspannen, zwemmen, ... en voorbereiden om morgen naar Amiens te verhuizen.

Dag 3 - Overnachting: Feuillères, Camping du Château.




Amiens: Kathedraal Notre-Dame




Saint-Leu

Dinsdag, 5 september - Van Feuillères naar Amiens

Bij Camping des Cygnes in Amiens is het bijzonder druk maar er is toch nog een plekje voor ons. We hebben niet gereserveerd omdat er bij de camping ook een grote camperplaats hoort waar we als alternatief terecht kunnen. We staan hier in een soort park, tussen de bomen, wat heel welkom is met deze hitte.

15.00 uur: Geïnstalleerd, geacclimatiseerd, geluncht en klaar voor een fietstocht naar het centrum van Amiens. Via een bomenlaan en langs de Somme is de stad vlot te bereiken.
Om te beginnen zoeken we het toeristenbureau om een stadsplan te bekomen en ook om uitleg over wat er allemaal te beleven valt in Amiens en omgeving.
Vlakbij ligt de kathedraal-basiliek Notre-Dame (13de eeuw), die blijkbaar de grootste gotische kathedraal van Frankrijk is. De drie portalen in de voorgevel zijn prachtig versierd met beeldhouwwerk. De vloer is belegd met zwarte en witte marmeren tegels. Er zijn twee bronzen graftombes uit de 13de eeuw. Wat mij vooral imponeerde zijn de houtsculpturen (15de-16de eeuw) die er boven hangen. Zo klein en toch zo gedetailleerd. Echte kunstwerk!

Van de kathedraal fietsen we naar "Saint-Leu", het oudste quartier van Amiens. We komen door smalle, pittoreske, met kasseien geplaveide, straatjes. Bruggetjes over de kanalen verbinden de kleine, kleurrijke huizen. Winkels, bistro's en koffiehuizen met terrasjes nodigen uit om te genieten van de bijzondere sfeer. In één van de steegjes nestelen we ons op het terras van een piepklein ijssalon en doen ons tegoed aan eigen bereid ijsje. Heerlijk en verfrissend! Voor we het beseffen is het tijd om terug te keren.
19.00 uur: Terug bij de camper. Op de teller: 18 km.

Dag 4 - 53 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, departement Somme, Amiens 80080, Avenue des Cygnes 111, Camping des Cygnes, Acsi Camping.
Coördinaten: N 49.92066    E 2.2595


Amiens: Portaal Kathedraal Notre-Dame





Langs het jaagpad van de Somme




Aangemeerd bij één van de eilandjes




Eén van de kunstwerken in de tuintjes

Woensdag, 6 september - Amiens - Hortillonnages

31°C !!! We willen met de fiets naar de Hortillonnages
In Amiens zijn zo'n 300 hectare kleine groene eilandjes. Hier werden, in het moerasland, al sinds de middeleeuwen drijvende tuinen of "hortillonnages" gecreëerd. Die tuintjes worden, ook nu nog, gebruikt voor het telen van groenten, fruit en bloemen die tijdens de wekelijkse markt in de buurt van de kathedraal verkocht worden.

Tussen de eilandjes is een doolhof van 65 km aan kanalen. Er is een parcours uitgelegd tussen de eilandjes waar je door kan varen met een gehuurd bootje of opstappen bij een gegidste boottour. Een deel van de eilandjes is benoemd tot openluchtmuseum. Op elk eilandje zijn natuurlijke maar ook abstracte kunstwerken te zien. Hiervoor kan je een elektrisch bootje huren aan de Rue Roger Allou.
Dat is wat wij willen doen.

Van de camping volgen we het jaagpad van de Somme door een prachtige groene omgeving. De huizen van de eilandjes zijn hier met de stad verbonden door versierde smeedijzeren, houten en soms zelf betonnen bruggetjes. Op die bruggetjes zien we deuren, poorten en ook brievenbussen. We vermoeden dat de post langs het jaagpad bezorgd wordt.
Na 9 km moeten we het jaagpad van de Somme verlaten en nog 1,5 km langs de weg naar de Rue Roger Allou, tot de toegang van de Hortillonnages en de bootverhuur.

We picknicken op een bank terwijl en wachten tot de bootverhuur om 13.00 uur opent. Normaal wordt vooraf gereserveerd. Geen probleem, er is nog een bootje vrij. Een elektrisch bootje voor 2 personen kost 10 euro per persoon.
Eerst volgt een uitgebreide uitleg over: hoe met het elektrisch bootje te varen; waar we wel en niet mogen varen; bij welke eilandjes we mogen aanmeren en de kunstwerken zoeken; ... ...
We krijgen reddingsvesten, een te volgen plan met de genummerde eilandjes en met uitleg over de kunstwerken. Na een handtekening van de veiligheidsvoorschriften kan onze tocht tussen de Hortillonnages beginnen.

De aanmeerpunten zijn aangeduid op het plan en er staat telkens bij welke kunstwerken er te zien zijn.
Het is snikheet. Sommige mensen hebben een parasol bij wat in dit weer niet overbodig is. Zelf moet ik het redden met een hoedje. Gelukkig hebben we wel water en een hapje voor onderweg voorzien. Gelukkig is er op de eilandjes schaduw.
Het hele parcours werkten we af in 2,5 uur.

Het was een bijzondere ervaring. Na dit avontuur fietsen we dezelfde weg terug naar de Camping des Cygnes. Halfweg houden we halt bij een café met schaduwterras.
Op de teller: 24 km.

Dag 5 - Overnachting: Amiens, Camping des Cygnes.



donderdag, 7 september - Amiens

Het wordt weer 31°C. In de voormiddag, als de temperatuur nog niet zo hoog is, maken we een fietstocht langs het jaagpad van de Somme. Op de teller 15 km.

Nadien houden we het rustig en genieten van het "niks doen".

Dag 6 - Overnachting: Amiens, Camping des Cygnes.



Vrijdag, 8 september - Van Amiens via Neufchâtel-en-Bray naar Campigny

33°C: We verlaten Amiens en rijden naar Neufchâtel-en-Bray, naar Camping Sainte-Claire. Het is middag en de camping opent pas om 13.00 uur. We praten met een paar Belgen die hier verblijven. De plaatsen die hier vrij zijn, liggen allemaal in de zon, zonder enige schaduw. Het is onze bedoeling om een deel van de Avenue Verte te rijden. Blijkbaar loopt dat fietspad door open veld. Dat wordt puffen onder hete zon. Dat zien we niet zitten. Zeker niet als de temperatuur morgen even hoog blijft. We beslissen om verder te rijden.
We sjezen naar Toutainville bij Pont-Audemer. Hier horen we dat de camping "volzet" "complet" "full" is. Eigen schuld. We hebben onze eigen regel (niet verplaatsen in het weekend) niet gevolgd. Het is ondertussen 16.00 uur. Het is niet dramatisch. In Campigny, 9 km van hier, is een camperplaats. Een kwartier later staan we geïnstalleerd op de gratis camperplaats in de schaduw met picknicktafel, lozen grijs water en WC en water nemen.
Wat een meevaller. Dat hoort allemaal bij het reizen met een camper.

Dag 7 - 199 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Eure, Campigny 27500, Chemin de la Motte 14, camperplaats (gratis).
Coördinaten: N 49.31139    E 0.55223



Zaterdag, 9 september - Van Campigny naar Pont-l'Évêque

32°C: Camping du Lac Terre d'Auge ligt aan een meer met zandstrand en wateractiviteiten wat, zeker met dit warme weer en in het weekend, veel volk trekt. Er zijn ook wandelroutes en fietspaden.
Ondanks kunnen we terecht op de camping (25 euro).Het sanitair, water nemen en lozen is ver. Toch valt het hier mee.

15.00 u: Een fietspad leidt ons, deels langs het meer en door een bos, naar het centrum van de Pont-l'Évêque. Bij het meer is het superdruk. Watersporters leven zich uit, zonnekloppers zoeken afkoeling in het water, ... .
In het centrum is het veel aangenamer en rustiger. Het oude centrum van Pont-l'Évêque is vrij klein en ligt gecentreerd rond één hoofdstraat, Rue Saint-Michel.

Met fiets aan de hand volgen we een wandelplan. We zien onder andere:
  • de Saint-Michelkerk (15de eeuw), in 1944 erg beschadigd door brand
  • het voormalig Hotel Montpensier (1624), nu de Intercommunale Bibliotheek
  • de tuin van het voormalig Hotel de Brilly (1736), sinds 1960 het Stadhuis
  • het Tribunaal van 1827 tot 2009, nu de Intercommunale Muziekschool
  • het voormalig Dominicanenklooster (1644-1792) wordt sinds 2000 gebruikt als Culturele ruimte en Kunstbibliotheek.
  • de Rue Vaucelles, met veel oude vakwerkhuizen (16de en 17de eeuw), die in 1995 volledig werd gerestaureerd

Na een picknick op de Place du Tribunal keren we terug naar de camping. Eerst fietsen we nog een rondje rond het meer.
Pont-l'Évêque is een bezoek waard! Op de teller 10 km

Dag 8 - 39 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Calvados, Pont-l'Évêque 14130, Cour Maheut D 48, Camping du Lac Terre d'Auge (25 euro).
Coördinaten: N 49.275310    E 0.204770


Rue de Vaucelles



Voormalig Dominicanenklooster
nu Kultureel Centrum


Zondag, 10 september - Van Pont-l'Évêque naar Torigni-sur-Vire

28°C: Ongeveer 12 uur arriveren we aan bij Camping Le Lac des Charmilles. We zijn nog net op tijd om te registreren vóór de middagsluiting. Torigni ligt op 16 km van de A84. Een ideale tussenstop. We boeken direct voor 2 dagen. Behalve een paar dagen rustig ontspannen, staat er niet op ons programma.
We staan er mooi in het groen. Er is een klein, overdekt zwembad. Daar zoeken we vandaag onze ontspanning. Vlakbij ligt het Lac de Charmilles.

Dag 9 - 107 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Manche, Torigni-sur-Vire 50160, Route de Vire, Camping Le Lac des Charmilles (Acsi)
Coördinaten: N 49.028610   W 0.972220


Het Lac de Charmilles


Maandag, 11 september - Torigni-sur-Vire

Langs het Lac de Charmilles wandelen we naar het centrum van Torigni. Het stadje is groter dan verwacht. We zien er de resten van het kasteel en de wallen, een mooie kerk en drukke winkelstraten. Op het centrale plein loopt de wekelijkse markt op zijn einde. De marktkramers zijn al bezig hun kramen aan het opbreken.
We keren terug langs de andere kant van het meer en hebben zo onze dagelijkse beweging achter de rug.

Dag 10 - Overnachting: Torigni-sur-Vire 50160, Camping Le Lac des Charmilles



Dinsdag, 12 september - Van Torigni-sur-Vire naar Pontorson

We sjezen naar Pontorson. Vóór we naar de camping trekken, tanken we vol bij de Carrefour in Pontorson en vullen onze voorraad aan.

De aangename nazomer van de voorbije dagen is voorbij. Het is bewolkt, de temperatuur haalt amper 23°C en er staat een koude noordoostenwind. Hoewel het zwembad verwarmd is (28°C), is het te koud om te zwemmen. Gelukkig zijn we hier niet beland om te zwemmen maar om Mont-Saint-Michel te bezoeken.

Na de middag zijn we "en route". Achter de camping loopt een fietspad, de Voie Verte. Het is een veilig, vrijwel vlak pad dat door het prachtig natuurgebied langs de rivier Cuesnon naar de Mont-Saint-Michel loopt (9 km).
Al van ver zien we de bekende "MSM". Hoe meer we naderen hoe groter en mooier het uitzicht en hoe meer fietsers op de baan. Het fietspad eindigt bij de indrukwekkende "beweegbare Cuesondam" en de vernieuwde toegang naar de Mont-Saint-Michel. Hier ziet het zwart van het volk.

De parking voor auto's en fietsen ligt op 2,5 km. Er zijn 4000 plaatsen. Vanaf de parking wordt het wandelen of met de shuttle naar de Mont Saint-Michel. Twee shuttles rijden constant af en aan van de parking naar de ingang. Normaal moeten we onze fietsen op de parking achterlaten. Omdat we niet van zin zijn om de abdij te bezoeken (we bezochten die vroeger al) stappen we met de fiets aan de hand dichterbij om te genieten van dit imposant, monumentaal, historisch bouwwerk. We schieten een reeks foto's en keren terug naar de camping.

Een buitengewone belevenis! De Mont-Saint-Michel is en blijft een uniek gebouw, een must om te zien als je ooit in de buurt bent!

Dag 11 - km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Manche, Pontorson 50170, Chemin des Soupiers, Camping Seasonova Haliotis (Acsi)
Coördinaten: N 48.55673   W 1.5143


Fietspad langs de rivier Cuesnon
met in de verte Mont-Saint-Michel



De Cuesnondam met daarachter
in de verte Mont-Saint-Michel



Mont-Saint-Michel met stukje van de vernieuwde toegang





Kapel Sainte-Anne-de-la-Grève





Geodetisch monument

Woensdag, 13 september - Pontorson

Hetzelfde weer als gisteren. Niet goed om te zonnen, wel om te fietsen. Vandaag volgen we het fietspad richting Mont-Saint-Michel tot we, na een paar kilometer, de afslag naar Cancale zien. Hier verlaten we de rivier en volgen verder de wegaanduiding (groen fietske). De weg is heuvelachtig en slingert door een groen landschap. Hier treffen we alleen fietsers en wandelaars. Na 15 kilometer arriveren we bij de Chapelle Sainte-Anne-de-la-Grève.
Kapel Sainte-Anne (uit de vroege middeleeuwen) is een eenvoudige, eenzaam gelegen kapel in de Baai van de Mont-Saint-Michel. Ze is gewijd aan Sainte-Anna die aanroepen wordt om de moerassen te beschermen tegen de invasie van het getij.
Vanaf hier kijken we uit op een prachtige omgeving met een variatie van landschappen: de graslanden en weiden die bij vloed overspoelt worden door de zee; de polders; de dijk en natuurlijk de Mont Saint-Michel.

We zien hier ook een geodetische markering, één van de 80.000 markers van het Frans Geodetisch Netwerk (NTF).
INFO: Het hoofddoel van de geodesie is de vorm en de grootte van de aarde bepalen.
Een geodetische monument is een permanente markering die de exacte locatie aangeeft van een geodetisch punt waarvan de lengtegraad, breedtegraad en hoogte precies bekend zijn. Ze worden gebruikt om coördinaten te bepalen volgens de nationale referentiesystemen.

We fietsen verder richting Cancale. 3,5 km verder zijn we in Cherrueix aan zee. Het strand is enorm breed. Bij hoogwater overspoelt het zeewater de oesterbedden en komt tot op 1 km van het stadje. Op een terras met zicht op strand en zee volgen we de zeilwagens. Met grote snelheid rijden ze heen en weer over het zand op de kracht van de wind zonder storend geluid van motors.

Hier stopt het voor ons. Naar Cancale is nog ongeveer 20 km, maakt 40 km heen en terug. Dat is net iets teveel voor ons! We keren terug naar Pontorson.
Ongeveer 18.00 uur staan we terug bij de camper. Op de teller 39 km.

Dag 12 - Overnachting: Pontorson, Camping Seasonova Haliotis




Reisroute 2: Van Pontorson tot Île-Grande.





Strand in Binic

Donderdag, 14 september - Van Pontorson naar Binic

Pontorson was ons laatste verblijf in Normandië. Vanaf nu trekken we door Bretagne.
Camping Le Panoramic in Binic ligt in het departement Côtes d'Armor. De temperatuur is behoorlijk gezakt. We noteren 21°C.
Binic is een toeristische badstad. Binic is niet ideaal om gezellig te wandelen of te fietsen. In het centrum en bij de haven valt het mee. Het is er vlak. Daarbuiten heb je eerder een mountainbike nodig.
Van de camping naar de stad begint met een sterke afdaling. Dit wordt dan een sterke helling op de terugweg.
We toeren wat rond bij de haven. Het toeristenbureau is gesloten. Dat betekent geen info over de omgeving.
We beslissen om slechts één dag te blijven, hoewel het weekend voor de deur staat. Ik reserveer alvast voor een paar dagen in de volgende camping, in Lanloup bij Camping Le Neptune.

Dag 13 - 118 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Côtes-d'Armor, Binic 22520, Rue Gasselin, Camping Le Panoramic (Acsi)
Coördinaten: N 48.5918   W 2.82388





Pointe de Minard





In de verte de Phare de l'Ost Pic

Vrijdag, 15 september - Van Binic naar Lanloup

Camping Le Neptune is een toffe camping. Het onthaal is vriendelijk en we krijgen veel praktische info. Het fietspad "Route des falaises" blijkt interessant maar is niet aan te raden zonder elektrische fiets.

Na de middag starten we de de uitdagende "klifroute". De zon is wel van de partij (25°C) maar de koude wind vraagt om warme kleding.
Vanaf de camping naar de Plage de Bréhec is zo'n 2,5 km. Het pad loopt sterk dalend wat sterk klimmend wordt bij de terugkeer. Net vóór de plage begint het fietspad langs "Les Hauts de Lanloup", de kust tussen Plouha en Plouézec met de hoogste kliffen van Bretagne. We volgen de groene pijlen die ons langs de kliffen leiden. De weg is grillig, klimmend en dalend. En, ik moet toegeven, zonder elektrische fiets zou ik dit niet aankunnen.

We fietsen door een prachtig landschap met ruige natuur, heidevelden, hoge kliffen, wilde baaien en stranden.
Van de Plage de Bréhec fietsen we tot de Pointe de Pors Pin en verder tot de Pointe de Minard. Dit punt is een prachtig stuk natuur met geweldig uitzicht tot aan de Pointe de Pilfot en de Phare de l'Ost Pic. Er staan een drietal campers (wildparkeerders). Kunnen we misschien ook eens doen. Het moet zalig zijn om te overnachten in dit weids gebied, zonder geluid, tenzij van de vogels en de zee.

We vinden het een ook uitgelezen plaats voor een pauze en picknick. Na een poging om dit prachtig panorama digitaal vast te leggen, keren we terug. Verder rijden zou te vermoeiend zijn, voor mij toch.
Op de teller 19 km.

Omwille van de minder goede weersvoorspelling moeten we ons programma voor de volgende dagen herzien. De temperatuur zakt en de volgende dagen zal het regenen.

Dag 14 - 22 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Côtes-d'Armor, Lanloup 22580, Ker Guistin, Camping Le Neptune (Acsi)
Coördinaten: N 48.71366   W 2.96701




Zaterdag, 16 september - Lanloup

Regen, regen, regen, ... . We blijven nog een dagje op de camping. In deze nattigheid kunnen we niet anders dan binnen blijven, plannen maken voor morgen, de was verzorgen, ... .

Dag 15 - Overnachting: Lanloup, Camping Le Neptune





Camperplaats Sillon de Talbert

Zondag, 17 september - Van Lanloup via Pleubian naar Penvénan

Van Lanloup rijden we naar Pleubian om er de Sillon de Talbert te zien en er te wandelen.
Sillon de Talbert is smalle kusttong van zand en strandkeien, gevormd door de tegengestelde stromen van de Trieux en de Jaudy. Het loopt zo'n 3 km de zee in en is een beschutting voor de vogels, een weg voor de wandelaars en beschermt ook de vaargeul tussen Paimpol en Bréhat.
Voor de vorming van de Sillon is een geologische verklaring maar ook een verklaring geïnspireerd door een legende.

Na wat zoeken vinden we een parking op 500 m wandelen tot de Sillon (18 Rue du Sillon de Talbert, Pleubian, gratis, geen service, 6 plaatsen).


Op weg naar de Sillon passeren we het Maison de Sillon dat jammer genoeg momenteel gesloten is. Bij de Sillon aangekomen, horen we dat het nog geen laagwater is. Daardoor is een groot deel van de wandelweg nog overspoeld door de zee. We zullen de 3 km nu niet kunnen lopen. We stappen toch door tot we gestopt worden door het water. We zien dappere wandelaars, met schoeisel in de hand en broekspijpen opgerold, toch verder stappen. Daar wagen we ons niet aan. We hebben toch een "klein beetje" de unieke ervaring van "wandelen door de zee".
Als we twee uur wachten, tot laagwater, zouden we het hele traject kunnen wandelen. Dat doen we niet. Het is toch geen aangenaam wandelweer. Het kan zo beginnen regenen.
We trekken verder naar Penvénan naar Camping les Hauts de Port Blanc. Het is een kleine camping met verzorgd sanitair. Bij de receptie ontvangen we interessante uitleg over de omgeving en fietsroutes voor e-bikes die door de camping zelf zijn uitgestippeld.
Regen, regen, regen, ... we blijven knus in de camper.

Dag 16 - 53 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Côtes-d'Armor, Penvénan 22710, Rue de Keranscoualc'h 12, Camping les Hauts de Port Blanc (Acsi)
Coördinaten: N 48.81735   W 3.30309




Preekstoel in Kapel Notre-Dame de Port-Blanc

Maandag, 18 september - Penvénan

17°C en veel wind. Geen fietsweer dus plannen we een wandeling naar Port-Blanc (3 km).
We dalen af naar de zee. In Port-Blanc bij de kleine haven hebben we een mooi uitzicht op de eilanden. Rechtover het Grand Hotel de Port-Blanc zien we de bijzondere Rots van Sentinelle met bovenop een kapelleke.
Bij de receptie van de camping werd ons gezegd dat we een bezoek aan La Chapelle de Notre-Dame de Port-Blanc niet mogen missen. We zien nergens aanwijzingen naar die kapel. Een Engelse toerist, die de kapel net bezocht, wijst ons de weg. Een lange, stenen trap leidt ons naar de Kapel Notre-Dame de Port-Blanc, die nu als "historisch monument" erkend is. Ze is gebouwd in de 16de eeuw en ligt gedeeltelijk ingegraven, wat je alleen van buiten ziet. Het interieur is bijzonder. Vooral de preekstoel vind ik speciaal. Er hangen drie modellen van schepen die door lokale zeilers gemaakt zijn uit uitgeholde stukken hout.

De lucht is vochtig en de wind koud. Na een lange wandeling langs de kust hadden we graag nog ergens, liefst lekker binnen, een koffie gedronken. Pech. Geen enkel café, bistro, restaurant, ... is open. We zullen moeten wachten tot in de camper.

Op de koop toe begint het op de terugweg te regenen. Het regenen wordt gieten. We stappen, het is eerder snelwandelen, naar de camping. Drie kilometer in de nattigheid duurt lang. Verzopen arriveren we na een tijd bij de camper.
Een warme douche en een warme soep en ... de miserie is vergeten.

Dag 17 - Overnachting: Penvénan, Camping les Hauts de Port Blanc




Rots Sentinelle



Dinsdag, 19 september - Penvénan

Hetzelfde weer als gisteren, 19°C en buien. Dat betekent weer geen fietsweer.
We houden het bij een wandeling naar het dorp. Tegen de middag zijn we in het centrum in Restaurant Le Crustacé, ons aangeraden door een landgenoot. We kunnen er nog net terecht zonder reserveren. Her restaurant valt bijzonder mee. Het eten is lekker, betaalbaar en mooi geserveerd. Voor 22 euro kan je een menu kiezen met voor- en nagerecht.

Na ons etentje stappen we naar de Carrefour om onze voorraad wat aan te vullen.
De rest van de dag houden we het rustig.

Dag 18 - Overnachting: Penvénan, Camping les Hauts de Port Blanc



Woensdag, 20 september - Penvénan

We blijven een extra dag in Penvénan. Met dit triestig regenweer kunnen we evengoed hier een dag gewoon kamperen. We hebben hier alle comfort. Morgen verkassen we.

Dag 19 - Overnachting: Penvénan, Camping les Hauts de Port Blanc



Donderdag, 21 september - Van Penvénan via La Roche-Derrien naar Pleumeur-Bodou

Eerst in Penvénan bij de Carrefour onze voorraad aanvullen en dan "op weg" naar La Roche-Derrien. Na zo'n 10 km staan we geparkeerd op de camperplaats in La Roche-Derrien, Rue du Jouet (N 48.74644   W 3.25965). Er zijn 6 plaatsen en kost 5 euro voor lozen, water en stroom.

Zo gauw het stopt met regenen gaan we op verkenning. La Roche-Derrien is een klein, oud dorp. Veel is er niet te zien, een kerk, een kapel, oude huizen, ... maar het landschap langs de rivier Jaudy is mooi! We schieten een paar foto', maken een wandeling en keren terug. Net vóór de regen met bakken neerplenst zijn we binnen.



De rivier Jaudy


Na overleg beslissen we om verder te rijden naar Pleumeur-Bodou. We belanden op de camperplaats van het Parc du Radôme (20 plaatsen, buiten de camperplaats is een servicezuil, lozen is gratis).
Het regent nog altijd. 250 meter verder ligt het Parc du Radôme met het Planetarium de Bretagne, Village de Gaulois en La Cité des Télécom. Tussen de vlagen door maken we een wandeling tot het park.

Dag 16 - 53 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Côtes-d'Armor, Pleumeur-Bodou 22560, Route du Radôme, Parc du Radôme
Coördinaten: N 48.78294   W 3.52544




Vrijdag, 22 september - Pleumeur-Bodou: van Parc du Radôme naar Camping Municipal de Landrellec

Stralende zon, 17°C en veel wind. De camping ligt aan zee. De GR34 loopt langs de kust. Het is aangenaam wandelen langs een met rotsen bezaaid strand en door een groen natuurgebied. Een blauwe hemel met wit wolkjes zorgt voor mooie foto's. In Bringwiller verlaten we het douanepad en volgen de gewone weg terug.

Na de lunch volgen we de GR34 in de andere richting tot haven. Een fantastische wandeling. We hebben genoten van de zon en de zee!
Een sunset in zee sluit onze dag af. Op de teller 12.877 stappen.

Dag 21 - 6 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Côtes-d'Armor, Pleumeur-Bodou 22560, Voie Communale Corniche de Landrellec, Camping Municipal de Landrellec
Coördinaten: N 48.81823   W 3.53812




Zaterdag, 23 september - Van Landrellec naar Île-Grande

We verhuizen naar Île-Grande wat in de gemeente Pleumeur-Bodou ligt. Een kleine, stenen brug leidt ons naar het eiland. Eerst passeren we een duinlandschap en dan komen we in het dorp en bij Camping Municipal le Dourlin.
De prijs per nacht is 19,40 euro. De receptionist praat ons een plaats, met zicht op zee, aan waar we 3 euro extra voor betalen. We kunnen maar 2 dagen blijven want volgende maandag, 25 september, sluit de camping.

Ongeveer 11.00 uur: Geïnstalleerd, thee gedronken en klaar om inkopen te doen. Op internet zag ik dat in het centrum een winkel is. We fietsen naar het centrum. Daar is geen winkel te zien. We vragen aan een local waar we terecht kunnen. Dat zal niet lukken op het eiland. We moeten voor alles naar Pleumeur-Bodou.
Dat zal wel lukken. Het moet wel of we hebben de eerste dagen geen eten of fruit.

Via de Rue du Pont rijden we naar de stenen brug naar het vasteland. We volgen het fietspad langs de Route de l'Île-Grande. Na 6 kilometer staan we bij een Carrefour. Het is een kleine supermarkt maar we vinden er alles wat we nodig hebben.

Op de weg terug zien we een wegwijzer naar de "Menhir de Sint-Uzec" en bijna automatisch volgen we die weg. Een heuvelachtige weg brengt ons bij de Menhir. We maken een paar foto's en keren terug naar de Route de l'Île-Grande. Een paar honderd meter verder staat, aan de andere kant van de weg, een wegwijzer naar "Chapelle de Saint-Uzec". Ook die volgen we en komen terecht bij de 14de-eeuwse Kapel die hoog op een rots ligt in een prachtige, groene omgeving. Dit was echt een ommetje waard.
En nu ... weer "en route" naar het eiland, naar de camping.
Zo hebben we, ongepland, een mooie fietstocht gedaan en er van genoten! Op de teller 20 km.

16.00 u: Na een uitgebreide late lunch trekken we op verkenning op het eiland Île-Grande. Het hele eiland rondwandelen langs het kustpad is 7 km en duurt zeker een paar uur. Dat laten we voor morgen.
Nu fietsen we tot het Ornitholgisch Station waar onder andere zieke of gekwetste vogels verzorgd worden. Voor een bezoek zijn we te laat. Onze fietsen laten we hier beveiligd achter en wandelen tot de Pointe de Kastel Erek. Hier blijven we een tijdje zitten op de rotsen, genietend van het overweldigend uitzicht en het ontspannende geluid van de zee en het klotsen van de golven.

Op weg terug naar de camping rijden een paar straten om want we willen de "Allée Couverte" zien. Dit Galerij Graf is sinds 1956 geklasseerd als Historisch Monument. Het ligt 35 meter boven de zeespiegel, is 8,5 meter lang en 1,6 meter breed.

Het was een drukke maar plezante dag.

Dag 22 - 7 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Côtes-d'Armor, Pleumeur-Bodou 22560, Île-Grande, Rue Toul ar Stang, Camping Municipal Le Dourlin
Coördinaten: N 48.7991   W 3.58391


Menhir de Saint-Uzec



Pointe de Kastel Erek



Allée Couverte, 8,5 m lang en 1,6 m breed


Zondag, 24 september - Île-Grande

Vandaag volgen we het kustpad rond het eiland. Het getijdenverschil is hier vrij groot en daardoor kan je bij eb naar de eilanden aan de overkant wandelen.
Om te beginnen stappen we langs de Plage du Dourlin richting Pointe de Toul-ar-Staon. Het rotspad naar de "pointe" is niet gemakkelijk. We zoeken een weg tussen de rotsen. Aan de rand van het pad is het vlakker maar dan moet je door het water waden.

Op het puntje van Toul-ar-Staon liggen ruïnes. Willy is geïnteresseerd in het "wat, hoe en waarom". Zelf heb ik meer oog voor de grillige rotsen en kloven waar de golven schuimend tegenaan spatten. Uren kan ik er naar kijken terwijl ik pogingen doe om dit natuurgeweld op foto vast te leggen.

Na een tijdje trekken we naar de Pointe de Kastel Erek, wat we gisteren al bezochten, en verder tot Pors Gwen. Dit is ons verste punt. We maken rechtsomkeer en keren terug.

Op zee, vlak voor de camping is het nogal druk. Een club kitesurfers leven zich hier uit, maken acrobatische sprongen en doen een poging om te vliegen. Spannend om naar te kijken. Weer doe ik hopeloze pogingen om dit digitaal vast te leggen. Na een tijdje neemt de wind af en valt het spektakel stil.
We wandelen nog in de andere richting tot de Port Saint-Saveur.

Willy en ik houden van de zee en alles er rond. Het was dan ook een zalige dag voor ons. Op de teller 11.900 stappen.

Dag 23 - Overnachting: Île-Grande, Camping Municipal du Dourlin


Pointe de Toul-ar-Staon


Kitesurfer in actie



Pointe de Toul-ar-Staon



EINDE DEEL I



Deel II: Van Île-Grande tot LAAKDAL




         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.



Laatste update: 25 11 2023


free counter