Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


WEST FRANKRIJK
DEEL II: Van ÎLE-GRANDE tot LAAKDAL

25 september tot 14 oktober 2023





Reisroute 3: Van Île-Grande tot Paimpont



Maandag, 25 september - Van Île-Grande naar Locquirec

We verlaten de Côtes d'Armor. Vanaf nu zijn we in de Finistère.
Op weg naar Locquirec stoppen we bij de Carrefour in Plestin-les-Grèves om er, zoals gewoonlijk, voorraad in te slaan. Achteraf blijkt het een goed idee want Locquirec is een kleine stad, met weinig winkels die ver van de camping liggen.

12.00 u: Geïnstalleerd in Camping Municipal du Fond de la Baie. Het is een langgerekte camping die langs de baai ligt. Alle plaatsen liggen dicht bij en evenwijdig aan de zee. We hebben een plekje op de eerste rij met voor ons de zee en een groot zandstrand. Tussen de zee en de camping loopt, zoals langs de hele kust in Bretagne, het douanepad de GR34.
Bij laagtij kunnen we langs het strand tussen rotsen door, naar de haven en het stadje (± 1 km). Bij hoogtij moeten we helemaal rond langs de weg.

21°C en een zwakke oostenwind: We wandelen langs de weg, het kan niet anders want het is hoogtij, op verkenning naar het centrum van de stad. Er is een klein, oud kerkje met een speciale toren. Volgens de wegwijzers zijn er verderop een paar winkeltjes. We zien ook het startpunt van een wandelroute naar de Pointe de Locquirec. Dat plannen we alvast voor morgen.
Bij de haven genieten we van een verfrissing en de vakantiesfeer op het enige terras dat open is.

Dag 24 -32 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Finistère, Locquirec 29241, Route de Plestin, Camping Municipal du Fond de la Baie
Coördinaten: N 48.68076   W 3.6539


Camping Municipal du Fond de la Baie


Dinsdag, 26 september - Locquirec - "Pointe de Locquirec"

21°C en zwakke wind: Zelfde weer als gisteren, aangenaam wandelweer.
11.00 uur, laagtij, nu kunnen we langs de baai naar de haven waar het wandelpad naar de Pointe de Locquirec begint. Het water is wel weggetrokken maar tussen de rotsblokken ligt hier en daar een plas. Een korte tijd kunnen we langs het strand wandelen. Nadien moeten we, willen we geen natte voeten krijgen, over rotsblokken klauteren. Het lukt ons aardig de haven en de op het droge liggende boten te bereiken.
Na een verpozing volgen we de pijl naar de "Pointe de Locquirec".
Het wandelpad loodst ons door een prachtig landschap tot aan het uiterste punt van Locquirec. Het uitzicht is hier prachtig. Langs de ene kant zien we de zee met de grillig gevormde, met mosselen bedekte, rotsen. Aan de andere kant een groen duinlandschap. We rusten uit op één van de banken, picknicken en genieten optimaal van de omgeving en de stilte.
We keren dezelfde weg terug naar de haven. Van daar wandelen we langs de gewone weg door het stadje. Langs de baai kan niet meer want het water is opkomend. Top wandeling!
Op de teller: 12.825 stappen.

Dag 25 - Locquirec, Camping du Fond de la Baie


Pointe de Locquirec


Woensdag, 27 september - Van Locquirec naar Plouguerneau

Regen, regen ... en harde wind (30 km/u - vlagen tot 65 km/u).
We verkassen van Locquirec naar Plouguerneau. Ondanks het juiste adres in de gps loopt het fout in het centrum. Door heel wat smalle straten belanden we uiteindelijk om 12.00 uur bij Camping de la Grève Blanche. Bij de receptie leggen ze ons uit dat we het centrum moesten vermijden door de wegaanduiding naar "La Grève Blanche" en niet de GPS te volgen.

De camping is groot en ligt uitgestrekt langs de zee. De sanitaire blok (er is er maar één) ligt centraal. In dit seizoen en met dit weer is er plaats genoeg. We vinden een plekje met zicht op zee. Zoals in Landrellec, Île-Grande en Locquirec loopt ook hier de GR34 tussen de zee en de camping.

17.00 u: Het is eindelijk gestopt met regenen en de lucht klaart op. Ondanks de koude wind maken we een wandeling. We volgen de GR34, lopen door een zandstrand, een eind door de duinen en bereiken uiteindelijk de rotsachtige Pointe Roc'h pelguent. Op de punt zien we een rots die op een "liggende puppy" lijkt.
Het uitzicht is prachtig. In de verte zien we de Vuurtoren op Île Vierge die met zijn 82,5 meter hoogte de grootste van Europa is.
Het werd toch nog een toffe dag. Op de teller 11.250 stappen.

Dag 26 - 88 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Finistère, Plouguerneau 29880, Place de l'Église 17, Camping de la Grève Blanche (Acsi).
Coördinaten: N 48.6304   W 4.52386


De GR34 tussen de camping en de zee.


Donderdag, 28 september - Plouguerneau

Zelfde triestig weer als gisteren, regen, regen ... en harde wind.
Een dag om lekker binnen te blijven en zalig niets te doen.

Dag 27 - Plouguerneau, Camping de la Grève Blanche.



Vrijdag, 29 september - Van Plouguerneau naar Quiberon

20°C en de wind is geluwd tot 15 km/u.
Van Plouguerneau in de Finistère verhuizen we naar Quiberon in de Morbihan. Vóór we het schiereiland oprijden, vullen we onze voorraad aan en tanken voordelig bij de Super-U in Plouharnel.
Er zijn veel campings op het schiereiland. De meesten zijn momenteel gesloten. Camping du Goviro is sinds kort heel het jaar open. De camping ligt aan zee en dicht bij het centrum van Quiberon. Ze is ook ideaal gelegen als startpunt voor wandel- en fietstochten langs de Côte Sauvage.



Eerst installeren, acclimatiseren, lunchen en plannen maken zodat we optimaal kunnen genieten van ons verblijf.
We fietsen naar de stad, naar het toeristenbureau, waar we een plan met de fietspaden en veel interessante info bekomen. In het centrum van Quiberon is het gezellig druk en het kriebelt al om te gaan shoppen. Maar daar hebben we nu geen tijd voor.
We sjezen terug naar de camping en rijden een paar kilometer door tot de Pointe de Conguel.
De Pointe de Conguel is het zuidelijkste punt van het schiereiland Quiberon. Bij de parking laten we onze fietsen achter want op het wandelpad rond de punt zijn fietsen niet toegelaten. Het is hier aangenaam en rustig wandelen. Het landschap is vrij vlak en het uitzicht weids. Er zijn stranden met wit zand en grote, platte rotsen.
Na een korte rustpauze keren we terug naar de camping. Onze eerste kennismaking met de schiereiland valt super mee.

Dag 28 - 2016 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Morbihan , Quiberon 56170, Boulevard du Goviro, Camping Municipal du Goviro.
Coördinaten: N 47.47416   W 3.1054










Ruïne op Port du Percho

Zaterdag, 30 september - Quiberon - de Côte Sauvage

21°C en zuidwestenwind, ideaal fietsweer!
11.00 u: Van de camping fietsen we naar Quiberon waar de Voie Verte V45 start. De fietsweg is goed gemarkeerd en loopt door een duinlandschap en heidevelden, evenwijdig aan de kust, naar Port Bara. Na ongeveer 7 km belanden we op de parking bij de Plage de Port Bara.
Het stuk van het kustpad tussen Port Bara en Port Blanc is bijzonder mooi. Daarom werd ons in het toeristenbureau aangeraden om dit stukje van het pad te wandelen. Dus laten we onze fietsen beveiligd achter en wandelen met de GR34 door de duinen en langs de zee tot de Plage de Port Blanc.
Zo maken we kennis met de Côte Sauvage, de "wilde kust" van Quiberon met zijn kliffen en kloven, zijn baaien ingebed door grillige rotsen, zijn stranden met wit fijn zand, hoog opslaande golven, ... .
Omwille van de ruige golven is het verboden te zwemmen. Ondanks zien we surfers die het gevaar tarten en verwoede pogingen doen om de golven te bedwingen.

Van de Plage Port Bara komen we voorbij Port Rhu bij de Arche de Port Blanc, een door erosie uitgesleten granieten rots. Deze "Arche" is het uithangbord van de Quiberon en trekt veel toeristen.
Tijdens de winter van 2020 dwongen aardverschuivingen en nieuwe breuken de gemeente om de trap, die rechtstreeks naar het kleine strandje van de Arche leidde, te verwijderen. De toegang vanaf de kliffen is nu ten strengste verboden.
Om toch bij de "Arche" te geraken moeten we nu verder wandelen tot de Plage de Port Blanc en vandaar langs het strand terug stappen. Dit kan alleen bij eb. Daarom zijn we deze morgen zo vroeg vertrokken. Het is nog niet helemaal laagtij. Dus stappen we, met onze schoenen in de hand, door het zand en het zeewater dat hier en daar nog staat, tot aan de bewuste "boogrots".
De hele omgeving is hier trouwens geweldig! We zien nog meer rotsen met geërodeerde holten. In de verte zien we Pointe du Percho met de ruïne van de oude douanepost.
Willy en ik leven ons uit in het maken van foto's en dan ... wandelen we terug naar Port Bara, naar onze fietsen.
Op een bankje in de buurt eten we onze meegebrachte picknick. In de hele omgeving is geen enkel café of horecabedrijf. Willen we iets eten of drinken dan moeten we naar Portivy.



Côte Sauvage: Arche de Port Blanc




Parking bij Port Bara



Herdenkingsmonument geëxecuteerde verzetstrijders.
We volgen de kustroute naar Portivy waar auto's en fietsers de weg moeten delen. Bij mooie punten stoppen we om te genieten van het natuurgeweld en de omgeving. Na 3 km zijn we in de haven van Portivy, de perfecte plek om een tussenpauze in te lassen. Er is net een groep fietsers neergestreken. Daardoor is het bij de cafés en restaurants extra druk en aanschuiven voor een plaatsje. We hebben geluk en vinden een minder druk cafeetje met terras. Terwijl we onze dorst lessen, genieten we van de omgeving, van het zicht op de baai en de haven.

Een uurtje later fietsen we via de landengte van Penthièvre naar het Fort de Penthièvre. De landengte van Penthièvre verbindt het vasteland met het schiereiland van Quiberon en is op het smalste deel nog geen 100 meter. Aan de ene kant ligt de baai van Quiberon, aan de ene kant de Atlantische Oceaan en het Fort Penthièvre.

Het fort van Penthièvre, dat de landengte domineert, is gebouwd in 1747 als verdedigingsfort. In 1933 werd het geclassificeerd als historisch monument. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Duitse troepen in de Atlantikwall geïntegreerd en ook als gevangenis gebruikt. Tegenwoordig doet het dienst als militaire trainingsbasis en is binnen niet te bezoeken.
Het monument en de crypte ter nagedachtenis aan de 59 verzetsstrijders, die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden geëxecuteerd, zijn wel toegankelijk voor publiek.

Na ons bezoek aan de crypte beginnen we aan de terugtocht. We volgen de kustroute tot bij de Voie Verte V45 die ons terug naar Quiberon en de camping leidt.
Op de teller 30 km   en   10.825 stappen.

Dag 29 - Overnachting: Quiberon, Camping Municipal du Goviro.




Het Kasteel van Turpault

Zondag, 1 oktober - Quiberon - Côte Sauvage

Vandaag houden we het rustiger. Willy zorgt voor een uitgebreide lunch en dan zijn we klaar voor nog eens een fietstocht langs de Côte Sauvage. We fietsen naar de Voie Verte V45 die start bij het Kasteel van Turpault. Het kasteel markeert het begin van de Côte Sauvage.
Zoals gisteren rijden we tot Port Bara en stallen onze fietsen. Deze keer verkennen we de rotsige omgeving met kliffen en kloven. Het is hier geweldig!
Port Bara is ons eindpunt. We keren terug via de kustroute die we met de auto's moeten delen. Regelmatig lassen we een stop in om te genieten van het landschap, het natuurgeweld van de wilde Atlantisch Oceaan", van de Côte Sauvage.

Terug in Quiberon flaneren we, met de fiets aan de hand, langs de Promenade van "La Grande Plage" met zijn winkeltjes en terrasjes. Er is een massa volk. Niet verwonderlijk met dit mooi weer en het is nog weekend ook.
Op de teller: 19 km.

Dag 30 - Overnachting: Quiberon, Camping Municipal du Goviro.




De Côte Sauvage



Maandag, 2 oktober - Quiberon

23°C en zon maar ook veel wind (35 km/u met vlagen tot 65 km/u). Weg ideaal fietsweer!
Na de middag wandelen we naar het centrum van stad om er te windowshoppen, een terrasje te doen en gewoon te genieten van onze laatste dag in Quiberon. Het waren 4 mooie dagen in Quiberon!
Op de teller: 12.340 stappen.

Dag 31 - Overnachting: Quiberon, Camping Municipal du Goviro.



Dinsdag, 3 oktober Van Quiberon naar Vannes.

Bij het verlaten van het schiereiland Quiberon stoppen we nog in Plouharnel, bij de Super-U om onze voorraad aan te vullen en dan ... "en route". Tegen de middag staan we geïnstalleerd op Camperplaats Cantizac in Séné, Vannes.
Registreren en betalen werkt allemaal via een automaat. Nu, in oktober, betalen we 11,20 euro/24 uur (all in, behalve water). De plaatsen zijn nogal smal maar het hindert niet doordat de camperplaats maar half bezet is.

De zon schijnt, het blijft droog en de wind is geluwd tot amper 15 km/u.
De camperplaats is goed gelegen om Vannes te bezoeken met de fiets (5 km). Na de lunch rijden we naar de stad. Het fietspad eindigt bij de jachthaven. In het toeristenbureau, op het plein naast de haven, krijgen we een plan dat ons door de oude stad moet loodsen. Zonder zouden we zeker verloren lopen.

Vannes ligt aan de Golf van Morbihan die Bretagne met de Atlantische Oceaan verbindt.
Met de fiets aan de hand starten we een bezoek aan het ommuurde, historisch centrum. Door de Porte Saint-Vincent komen we op vrijwel autovrije pleintjes en straatjes met veel oude vakwerkhuizen, winkels en horecazaken.
We hebben nood aan een pauze en een verfrissing en zoeken een gezellig terrasje. Het is er behoorlijk druk en er zijn geen tafeltjes meer vrij. Een paar toeristen geven ons een teken dat we bij hen mogen aanschuiven. Toevallig zijn het ook Vlamingen. Het wordt een gezellige babbel terwijl we genieten van onze bestelde koffies. De rekening die we nadien gepresenteerd krijgen, is minder plezant. Het is vrij duur. Een speciaal prijsje voor toeristen?

Met het fototoestel in de aanslag zetten we onze verkenning door de smalle, middeleeuwse steegjes verder. We zien het statige stadhuis en komen bij de Kathedraal Saint-Pierre. Door de Porte de Prison verlaten we het historisch centrum en arriveren bij de omwallingen met Promenade de la Garenne.
Het is hier bijzonder mooi. We fietsen door de tuinen tot de Lavoirs, de voormalige wasplaatsen, en tot bij het Château de l'Hermine. Dit prachtig gebouw met uitzicht op een Franse tuin waar de Marle door stroomt, is een herenhuis uit de 18e eeuw. Het is gebouwd op de plaats van het voormalige, het echte Château de l'Hermine.
Wat we hier, buiten het omwalde centrum, zien is een heel ander facet van de stad Vannes.
Door de Porte de Poterne komen we terug in het historisch centrum, bij de Porte Saint-Vincent en de jachthaven.

Om ons bezoek aan Vannes af te sluiten, maken we nog een toer langs de kade. Na een paar kilometer komen we over een fiets- en voetgangersbrug op de andere oever en terug in het centrum vanwaar we naar de Camperplaats Cantizac in Séné fietsen.
Vannes is, wat ons betref, één van de mooiste steden in Bretagne. Op de teller: 19 km.

Dag 32 - 53 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Morbihan, Séné 56860, Rue des Orchidées, Aire de Camping-Car de Vannes-Séné
Coördinaten: N 47.62752   W 2.74084


Porte Saint-Vincent



Porte de Prison



Château de l'Hermine


Woensdag, 4 oktober Vannes-Séné

Zon en weinig wind: We planden een mooie fietstocht van Séné via Port Anna, Conleau, Arcal en terug naar Séné. Maar dat kan niet doorgaan want de veerponten varen niet meer uit sinds 30 september. Jammer. Daarom fietsen we naar Montsarrac en verder tot port Anna. Daar rusten we uit op het terras van het enige cafeetje dat open is en genieten er van het panoramisch uitzicht.
Omwille van de veerboten die niet meer uitvaren, moeten we terug langs dezelfde weg. Die weg loopt vooral door een groen landschap waardoor het toch aangenaam fietsen blijft.
Op de teller: 19 km.

Dag 33 - Overnachting: Séné, Aire de Camping-Car de Vannes-Séné


Port Anna







Donderdag, 5 oktober Van Vannes-Séné naar Le Roc-Saint-André

19°C, zonnig en zwakke zuidoostenwind: Camping Domaine du Roc ligt in een groen landschap langs het kanaal Nantes-Brest. Het is een kleine camping (30 plaatsen voor campers) maar verzorgd. Het verwarmd zwembad (28°C) is open tot november. Het fietspad loopt langs het jaagpad aan de ene kant naar Malestroit, aan de andere kant naar Ploermel.

Bij de receptie krijgen we een folder van "l'Univers du Poète Ferrailleur", een openluchtmuseum in Lizio wat ongeveer 6 km van de camping ligt.
Om 15.00 uur zijn we op weg naar Lizio. We moeten langs een gewone rijweg met fietsstrook. De weg is kronkelend en heuvelachtig. Gelukkig is er weinig verkeer.

Een toegangsticket kost 7,5 euro. Eerst is er een film over het leven van de dichter-artiest. We zien er hoe zijn werken tot stand komen. Nadien kunnen we ronddwalen in het nogal immense domein waar een grote variatie van al zijn bizarre creaties ten toon staat.
Al 30 jaar leeft deze ingenieuze fantast zich uit in het maken van sculpturen, bewegende en vliegende machines, nutteloze of ongebruikelijke apparaten, ... . Die hele fantasiewereld heeft hij geschapen met gerecupereerd materiaal.
We wandelen hier met bewondering rond en maken heel wat foto's die een idee moeten geven van wat je hier ziet en ervaart.
18.00 uur: Terug in Domaine du Roc. Op de teller 12 km.

Dag 34 - 44 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Morbihan, Le Roc-Saint-André 56460, Rue Beaurivage, Val d'Oust, Camping Domaine du Roc (Acsi)
Coördinaten: N 47.86368   W 2.44605




Eén van de "architecturale creaties"



Vrijdag, 6 oktober - Le Roc-Saint-André - Loyat

22°C en zwakke westenwind: We plannen een tocht naar Ploërmel.
Van de camping fietsen we over de brug over het kanaal Nantes-Brest, slaan een paar honderd meter verder links af en volgen het jaagpad van de rivier d'Oust tot Monterletot. In Monterletot begint de miserie. Er zijn werken aan de sluis en we kunnen dus de rivier niet oversteken naar de Voie Verte Ploermel-Guer.
We volgen "route barré - déviation" en daarna (op zijn Belgisch) geen indicaties meer. Met aanwijzingen van onze gsm rijden we over landelijke, heuvelachtige wegen en door velden richting Ploërmel. Na een hele tijd komen we toch op de Voie Verte Mauron - Questembert terecht.
Vanaf hier is het een plezier om te fietsen. Het vlakke pad loopt door een groen landschap.

De stad Ploërmel bezoeken, vinden we niet interessant. We fietsen verder tot Loyat. Het fietspad loopt evenwijdig met het Lac du Duc. Het doet deugd hier pauze te nemen om te picknicken in deze prachtige, rustgevende omgeving.
Na ongeveer 8 km komen we aan in Loyat, een klein dorp waar niemand te zien is. We vinden toch een cafeetje en ... het is open. Daar gaan we lekker een koffie drinken (1,80 euro). Aan de toog zitten twee locals. Ze hebben vooral oog voor onze elektrische fietsen en geven volop commentaar.

Na een tijdje zijn we weer "en route". We rijden via de Voie Verte terug naar Le Roc-Saint-André. Het gaat vlot tot bij de werken in Monterletot. Een paar fietsers wijzen ons hoe we via een hobbelige, deels opgebroken weg de omweg kunnen omzeilen.
18.00: Terug in Domaine du Roc. Op de teller: 43 km

Dag 35 - Le Roc-Saint-André, Camping Domaine du Roc






Zaterdag, 7 oktober - Le Roc-Saint-André - Malestroit

25°C en zwakke zuidoostenwind: Vandaag willen we langs het jaagpad van het kanaal Nantes-Brest naar Malestroit. De weg is wel mooi en vlak maar wat eentonig.
Na 8 km zijn we bij de bruggen die het Île Notre-Dame verbinden met het vasteland. Een brug over het kanaal Nantes-Brest verbindt het eiland met de oude stad. Een andere brug over de rivier d'Oust verbindt het met de andere oever.
Vanaf de bruggen komen we in het oude centrum op de Place du Bouffay, een plein met vakwerkhuizen en de middeleeuwse kerk Saint-Gilles. Op het terras van Bar le Squaire zoeken we verpozing. We zijn de enige klanten. Ik profiteer er van om oesters te bestellen. Willy houdt het bij, een nogal groot uitgevallen, coupe ijs.
We hebben het hier zowat gezien en fietsen verder tot Saint-Laurent-sur-Oust (5,5 km) en dan peddelen we terug naar de camping.
Op de teller: 33 km.

Dag 36 - Le Roc-Saint-André, Camping Domaine du Roc



Zondag, 8 oktober - Le Roc-Saint-André

27°C: Het wordt een rustdag, zwemmen en gewoon genieten van het zomers weertje.

Dag 37 - Le Roc-Saint-André, Camping Domaine du Roc




Camping Domaine du Roc




Abdij Notre-Dame

Maandag, 9 oktober - Van Le Roc-Saint-André naar Paimpont
We verlaten het departement Morbihan en trekken naar Paimpont in het departement Ille-et-Vilaine. Onderweg stoppen we in Ploërmel bij de Intermaché om, zoals gewoonlijk, onze voorraad aan te vullen.
Om 11.00 uur staan we geïnstalleerd op Camping Municipal Paimpont Broceliande.
27°C, volle zon en geen wind wat behoorlijk warm is in oktober. 's Morgens en 's avonds is het wel koud en het is ook langer en vroeger donker.
Het grootste deel van het beroemde bos van Brocéliande ligt in Paimpont. Aangezien we middenin dit bos verblijven, zullen we wel kunnen wandelen en fietsen. Dat dachten we toch. Het is ideaal fietsweer maar er zijn geen fietswegen in de buurt. Wandelen kan wel.
Na de middag wandelen we naar het centrum. We kunnen niet rond het meer omdat het jachtseizoen begonnen is. Langs de ene kant kunnen we tot de Grot Sint-Anne en langs de andere kant tot de bruggen.
De imposante Abdij Notre-Dame (13de eeuw), domineert het hele dorp en beslaat het grootste deel van het centrum. We zijn er doorheen gewandeld en wilden de abdijkerk bezoeken. Pech. Ze is gesloten.
Op de teller: 13.400 stappen. Van ons verblijf in Paimpont hadden we meer verwacht.

Dag 38 - km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Ille-et-Vilaine, Paimpont 35380, Rue du Chevalier L du Lac 2, Camping Municipal Paimpont Broceliande
Coördinaten: N 48.02406   W 2.17254




Reisroute 4: Van Paimpont tot Veerle-Laaldal




Strandcabines van Gouville-sur-Mer

Dinsdag, 10 oktober - Van Paimpont naar Gouville-sur-Mer.
Paimpont was onze laatste stop in Bretagne. Omdat we ten laatste volgende zaterdag thuis moeten zijn, begint vandaag onze terugreis. We trekken naar Gouville-sur-Mer in Normandië.

Willy en ik houden van de zee, niet om te liggen zonnen op het strand maar om de rust, de zeelucht, de golven, ... .
We staan hier met een tiental campers op de dijk met zicht op de zee en het strand. Tot 19.00 uur staan we hier gratis, nadien kost het 14,50 per nacht, ook als je geen elektriciteit gebruikt of nodig hebt. Vinden we nogal veel in het najaar. Maar we staan hier graag.

Aan zee wandelen is tof maar fietsen in het achterland is zeker zo plezant.
Na de middag starten we een fietstocht. Om te beginnen rijden we tussen de duinen, langs de kleurrijke strandcabines naar Linverville. Van Limmerville fietsen we door Gonneville naar Blainville waar we bij het toeristenbureau hopen een plan met fietsroutes te bekomen. Mis poes! Het bureau is gesloten. Geen probleem we rijden dezelfde weg terug naar de camper. Op de teller: 12 km.
Interludium
Bij de camper sla ik een babbeltje met onze buurman, een landgenoot. Al vlug gaat ons gesprek over "oesters" ... , oesters lusten of niet, de prijs, oesterkwekerijen, ... . Willy lust geen oesters, de vrouw van onze buurman ook niet. Toevallig heeft Luc, zo heet onze buurman, vandaag een grote partij oesters gekocht bij een oesterkweker en dat aan een belachelijk lage prijs. Plots krijgt hij de idee om me een half dozijn oesters te offreren.
Niet zo maar. Hij opent de oesters deskundig en serveert ze mooi geschikt op een bord met citroen zoals het hoort.
Wat een verrassing! Het smaakte heerlijk. Wat een bijzonder aangename kennismaking met Luc Boigelot.



Toegangspoort naar het Kasteel van Pirou

Ondertussen staat de tijd niet stil. Het is al 16.30 uur. Toch vertrekken we nog naar Pirou met de hulp van de gsm. Ja, we weten dat gsm'en op de fiets verboden is en dat er fikse boetes kunnen volgen. Maar, praktische Willy, heeft een gsm-houder op zijn fiets. Dus geen probleem.
Eerst rijden we langs de zee. Dan volgen we een fiets- wandelpad tot we op de D650 komen. Die weg volgen we zo'n 500 m tot de D72. De D72, een baan die fietsers en auto's moeten delen, leidt ons naar het Kasteel van Pirou.
Na 9,5 km staan we bij het middeleeuws kasteel dat op een kunstmatig eiland ligt. Jammer genoeg kunnen we het niet bezoeken want het is momenteel gesloten.

Ongeveer 20.00 uur zijn we terug bij de camper. We zijn nog maar pas binnen of we zien de zon zakken. Ik loop vlug naar het strand en kan nog enkele foto's maken van de sunset.
Wat een speciale, fijne dag.

Dag 39 - 193 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement La Manche, Gouville-sur-Mer 50560, Rue du Beau Rivage, Camping Municipal Paimpont Broceliande
Coördinaten: N 49.10056   W 1.60865



Woensdag, 11 oktober - Van Gouville-sur-Mer naar Saint-Lô

Nog altijd mooi weer, 23°C. We zouden wel een dagje langer willen blijven, maar we worden zaterdag thuis verwacht. Onze laatste overnachtingen staan gepland en we willen ook niet teveel kilometers op één dag bollen. Dat zou niet aangenaam zijn voor de chauffeur.
Naar Saint-Lô is maar 44 km. Onderweg tanken we in Coutances bij supermarkt Leclerc. Onze voorraad aanvullen lukt niet want de toegang tot de parking is in hoogte beperkt.

11.00 u: Geïnstalleerd op de camperplaats in Saint-Lô. Er zijn 12, nogal smalle plaatsen. Als iemand naast ons parkeert, kunnen we met onze fietsen niet uit de garage.
Na een uitgebreide lunch gaan we op stap naar het centrum. Het toeristenbureau is pas open om 14.00 uur. We volgen de wandeling op de wallen naar de Kerk Notre-Dame.
Als we terugkeren is het toeristenbureau net open. We worden er heel vriendelijk geholpen en krijgen een berg info. Vooral het plan van de Voies Verte van Saint-Lô en de omgeving vinden we interessant. Het fiets- wandelpad loopt langs de rivier de Vire. Volgens de dame aan de receptie is het stuk dat naar het zuiden loopt het mooiste. Super!
We halen onze fietsen van stal en weg zijn we.
De weg is mooi en vlak en loopt door een groen landschap. Onderweg zien we af en toe kunstwerken. We passeren een kajakclub met een vrij moeilijk parcours waarbij heel wat hoogteverschil te overbruggen is.
Na 15 km zijn we in Condé-sur-Vire. Vanaf hier verlaten we de rivier en volgen de wegwijzers naar "Les Roches de Ham".
"Les Roches de Ham" is een rotsachtig natuurgebied met een piek van 105 meter.
De 1,5 km naar de top is sterk stijgend. Zelfs met elektrische fiets heb ik het echt moeilijk. Boven gekomen worden we beloond voor onze moeite met een machtig uitzicht op het dal, op de Vire en zijn meanders. Bij de "Crêperie Les Roches de Ham" bekomen we van de inspanning en proeven er de vers gemaakte Normandische pannenkoeken.
Terug naar beneden vind ik nog lastiger dan naar boven. Zo gauw we in het dal bij de rivier zijn, wordt het ontspannen en aangenaam fietsen terug naar Saint-Lô.
18.00 uur bij de camper. Op de teller: 30 km.

Dag 40 - 193 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement La Manche, Saint-Lô 50000, Place de la Vaucelle, Aire Municipale Saint-Lô (gratis incl lozen).
Coördinaten: N 49.11362   W 1.10291


Zicht van op de wallen in Saint-Lô




Eén van de kunstwerken langs het jaagpad van de Vire



Donderdag, 12 oktober - Van Saint-Lô naar Evreux

Om 12.30 u staan we op de camperplaats in Évreux (11,70 euro all in als je al een Pass'Étapes hebt). Er zijn 6 plaatsen.
Na de lunch stappen we naar het centrum, wat een wandeling van 2 km wordt, tot bij het Bureau de Tourisme. Vlakbij ligt de Kathedraal Notre-Dame en het voormalig Bisschoppelijk Paleis waar tegenwoordig het Museum voor Kunst, Geschiedenis en Archeologie gehuisvest is. De toegang tot het museum is gratis. Jammer dat een paar van de meest interessante beelden momenteel uitgeleend zijn.
Na een bezoek aan het museum maken we een wandeling langs de rivier de Iton. Op die manier ontdekken we op een aangename manier het historisch centrum van de oude stad. We komen bij de Stadstoren, het Stadhuis, het Legendre Theater, het Sepmanvilleplein, ... .
Évreux is een oude, grote stad. Een bezoek is de moeite waard maar vermoeiend. We zoeken de kortste weg terug naar de camper want ik ben behoorlijk moe geworden van dat wandelen en slenteren.
Op de teller: 9900 stappen.

Dag 41 - 202 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Eure, Évreux 27000, Boulevard de Normandie 64, Aire Camping-Car Park Evreux le Cadran.
Coördinaten: N 49.02302   W 1.13839


Stadhuis Evreux



Kathedraal Notre-Dame en rechts het voormalige Bisschoppelijk Paleis



Vrijdag,13 oktober - Van Evreux naar Arras

23°C, bewolkt en krachtige wind. We rijden naar Arras voor onze laatste overnachting. Triestig weer om te reizen maar we hebben tijd en doen het rustig aan. Als we in het centrum van Arras aankomen, belanden we in een tumult van politiewagens die met loeiende sirenes in topsnelheid tussen het verkeer doorslingeren. Op de radio horen we dat in Arras deze middag een aanslag gepleegd is waarbij 1 dode en 3 gekwetsten vielen. De politie zoekt nu met man en macht naar de dader.
Als we bij de camperplaats aankomen, ondervinden we de spanning bij de mensen. Overal is "de aanslag" het onderwerp van gesprek. Ook op radio en TV wordt uitgebreid verslag gegeven.
De laatste avond van onze reis is dus geen saaie, maar wel trieste bedoening.

Dag 42 - 253 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, departement Pas-de-Calais, Arras 62000, Boulevard Robert Schuman 19, Aire de Campingcar Arras.
Coördinaten: N 50.29733   W 2.77577



Zaterdag, 14 oktober - Van Arras naar Veerle

We snorren naar Veerle-Laakdal.
224 km en twee en een half uur later zijn we thuis!
Reizen is plezant, thuiskomen ook.

In totaal legden we 2.301 km af.


EINDE



         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.


Laatste update: 12 12 2023


free counter