HOME     Naar plaatsen     Naar Antwerpen

SINT-FELIXPAKHUIS

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50 - 2008


Met de bijna 57 meter lange gevel aan het Willemdok is het Sint- Felixpakhuis één van de grootste en meest karakteristieke ‘entrepots’ op het eilandje.
Het stapelhuis werd gebouwd op initiatief van de Compagnie Générale de Matériels de Chemin de Fer naar ontwerp van architect Felix Pauwels.
Na een twee jaar lange bouw viel het magazijn in december 1861 al ten prooi aan een enorme brand die het pand grotendeels vernielde.
Na de heropbouw, die weer twee jaar duurde, kon het Sint-Felixpakhuis opnieuw in gebruik genomen worden voor de opslag van verbruiksgoederen
zoals koffie, hop, graan, kaas, wijn en tabak. Meer dan een eeuw lang zou het pakhuis deze functie vervullen.
In 1976 werd het Sint-Felixpakhuis omwille van zijn bijzondere architecturale waarde erkend als historisch monument en was het gebouw gered van de sloophamer, maar niet van de leegstand.
Vanaf 1975 werd nog enkel de benedenverdieping voor opslag gebruikt en stond de rest van de 24.412 m2 opslagruimte leeg.
In 1985 verliet de laatste baal tabak het pakhuis en kwam ook de benedenverdieping leeg te staan.
Omdat het stadsarchief aan de Venusstraat uit zijn voegen barstte en niet meer aan de hedendaagse normen op het gebied van klimaatbeheer en brandveiligheid beantwoordde, was het Antwerpse stadsarchief op zoek naar een nieuwe locatie.
Het oude monumentale pakhuis werd getransformeerd tot een modern archief en van 2006 is het stadsarchief gehuisvest in dit gerestaureerde historische stapelhuis.
Bron en meer info: Sabine Van Dooren "St.Felix" een pakhuis vol geschiedenis"
Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50 - 2008

Terug    Naar top