Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van ťťn of meerdere foto's mag mits vermelding van mijn naam als fotograaf.

KROATIň - HRVATSKA

4 mei - 6 juni 2014
Vorig jaar reisden we voor het eerst naar KroatiŽ en dat beviel ons enorm. Logisch dat we dit jaar weer naar dat bijzonder vakantieland trekken. Er valt nog zoveel te zien en te beleven.
kroatiemap

Klik kaart voor vergroting

Reisroute 1    Reisroute 2    Reisroute 3   


Zaterdag, 4 mei - Van Veerle naar Kempten im AllgaŁ

Via Aken, Koblenz, Ludwigshaven, Karlsruhe, Stuttgart en Ulm rijden we naar de camperplaats in Kempten im AllgaŁ. Een wandeling door deze typisch Beierse stad bezorgt ons wat beweging en frisse lucht wat na zo'n lange rit geen overbodige luxe is. Nadien zoeken we ons bed op want morgen willen we vroeg op pad.

Dag 1:  685 km
Overnachting: Duitsland, Beieren, Camperplaats Kempten im AllgaŁ, Illerstadion, Illerdamm
CoŲrdinaten: N 47į43'44"    E 10į19'9"
Camperplaats Marostica

Maandag, 5 mei - Van Kempten im AllgaŁ naar Marostica

Naar gewoonte volgen we de alternatieve wegen. Van Kempten in AllgaŁ in Duitsland, rijden we via Landeck in Oostenrijk naar ItaliŽ. Langs de Reschenpas gaat het naar Trento. De SS47 richting Padua leidt ons naar Marostica. De camperplaats ligt op wandelafstand van het oude centrum. Overnachten is gratis en er is een servicezuil. We stonden hier reeds eerder en genoten telkens van ons bezoek aan het gezellige, oude stadje. Marostica is bekend om het levend schaakspel dat om de twee jaar op het Piazza Castello gespeeld wordt, een traditie die teruggaat tot in 1454.

Dag 2:  428 km
Overnachting: ItaliŽ, Marostica, Veneto, Camper Club Marostica, Via della Rimembranza
CoŲrdinaten: N 45į44'39"    E 11į39'11"
Het Pretoriaans Paleis op het Titoplein.

Dinsdag, 6 mei - Van Marostica naar Ankaran in SloveniŽ.

Tegen onze gewoonte in nemen we de tolweg VenetiŽ-TriŽste wat ons 11 euro kost, maar veel tijd en moeite bespaart. Van TriŽste rijden we met de kustweg tot Muggia. Hier is het even spannend. De weg is smal en steil maar het lukt Willy aardig om de camper zonder problemen naar de Sloveense grens te sturen. Vanaf hier is het nog 7 kilometer naar Camping Adria in Ankaran.

16.00 u: We zijn geÔnstalleerd en klaar om naar Capodistria te fietsen. De eerste kilometers zijn dalend en langs de gewone weg. Dit belooft voor de terugkeer. Verder zijn er fietspaden tot in het centrum van Capodistria. In de oude stad, de vroegere Venetiaanse stad, duwen we onze fietsen door de steile steegjes tot het centrale plein, het Titoplein met het Pretoriaans paleis, de Kathedraal en de Loggia.
Op een gezellig terrasje bij de universiteit genieten we van een koffietje aan studentenprijs (80 eurocent). Vlakbij is een uitzichtpunt met panoramisch zicht op Golf van Capodistria, het achterland en de industriŽle haven.
We zakken af tot de jachthaven, fietsen wat rond en keren uiteindelijk terug naar de camping. Zoals verwacht is het laatste eind lastig, voor mij toch.

Dag 3:  243 km
Overnachting: SloveniŽ, Ankaran, Camping Adria (Acsi)
CoŲrdinaten: N 45į34'40"    E 13į44'9"
Zicht op Izola - Foto genomen van een poster

Woensdag, 7 mei - Izola

10.30 u: Vandaag willen we het schiereiland Izola bezoeken. Daarvoor moeten we eerst tot Capodistria en verder met een fietspad langs de zee. Ondanks de lastige laatste kilometers verkies ik te fietsen in plaats van een uitstap met de bus.
Izola is geen kulturele of historische stad, wel oud en authentiek met een mooie promenade langs de zee en de haven. In een van de smalle straatjes belanden we op een gezellig en kraaknet terrasje. We lummelen wat rond en stevenen terug langs de zee tot Capodistria.
In een restaurant bij de haven proeven we de "Sloveense" mosselen. Mosselen worden hier meestal gemengd met andere schaaldieren opgediend. Wij opteren voor simpelweg mosselen en krijgen een oogstrelende schotel geserveerd. Het smaakt en we zijn gesterkt om het laatste, lastige eind terug naar Ankaran aan te kunnen.

Dag 4 - Overnachting: SloveniŽ, Ankaran, Camping Adria
CoŲrdinaten: N 45į34'40"    E 13į44'9"
Piran: Vuurtorenkapel

Donderdag, 8 mei - Van Ankaran naar Portoroz

We willen naar Piran. Daarom verplaatsen we ons naar camping Lucija in Portoroz. Van Ankaran volgen we kleine kustwegen via Bertoki, Capodistria, Izola naar Portoroz. Op die manier hoeven we geen vignet te kopen wat in SloveniŽ verplicht is op de meeste hoofdwegen.
11.00 u: Camping Lucija stelt niet veel voor en valt duur uit, vooral omdat we meestal op Acsi- of Pasarcampings verblijven. Hier betalen we 30,50 euro per nacht. Het voordeel is dat Piran op amper 5 kilometer van de camping ligt.
Na de lunch fietsen we langs het water naar het pittoreske, autovrije stadje. Het is de moeite waard ... het grote plein met daar rond interessante gebouwen, de haven , de vuurtorenkapel, ... . We schieten fotokes, wandelen met de fiets aan de hand door de smalle straatjes en langs de zee, houden een koffiestop en fietsen terug naar Portoroz.
Piran is heel toeristisch maar bijzonder mooi.
16.30 u: Het is nog vroeg in de namiddag dus pedaleren we nog een paar kilometer de andere richting op langs de salines. Om onze honger te stillen zorgt Willy achteraf voor een heerlijk dinertje.
Dat is dan het einde van ons Portoroz-Piran bezoek en ook van ons verblijf in SloveniŽ. Morgen bollen we richting KroatiŽ om IstriŽ te verkennen.

Dag 5:  29 km
Overnachting: SloveniŽ, Portoroz, Camping Lucija
CoŲrdinaten: N 45į30'6"    E 13į36'2"Vrijdag, 9 mei - Van Portoroz naar Novigrad

11.00 uur, 24įC en een koud windje: Van Portoroz bollen we naar Camping Sirena in Novigrad. De camping ligt aan zee en de stad op wandelafstand. Bij de receptie ontvangen we een fietskaartje voor mountainbikes en voor stadsfietsen. Dat is alvast veelbelovend. Na de middag fietsen we naar het centrum op verkenning. De weg is bezaaid met stalletjes en terrassen die uitnodigen om iets te drinken of te eten. Verhongeren zullen we hier niet.

Dag 6:  30 km
Overnachting: KroatiŽ, IstriŽ, Novigrad, Camping Sirena (Acsi)
CoŲrdinaten: N 45į18'54"    E 13į34'33"


Novigrad - Camping Sirena


Zaterdag, 10 mei - Novigrad

De thermometer wijst 26įC. Het wordt een aangename vakantiedag. In de voormiddag fietsen we naar Novigrad om op de dagelijkse markt verse groenten- en fruit te kopen. Na de middag maken we een flinke fietstocht langs het water. Het valt hier super mee.

Dag 7 - Overnachting: KroatiŽ, IstriŽ, Novigrad, Camping Sirena (Acsi)


Novigrad: fietspad


Zondag, 11 mei - Excursie naar Rovinj

22įC en 3 Beaufort: We lieten ons verleiden om in te schrijven voor een boottocht naar Rovinj, het grootste schiereiland van IstriŽ.
9.00 u: Een busje haalt ons op bij de receptie en brengt ons naar Porec Laguna waar we afvaren naar Rovinj. Onderweg, in Vrsar, worden nog een paar toeristen opgepikt.
11.00 u: We naderen het karakteristieke stadje Rovinj. Bij het binnenvaren van de haven zien we een kanjer van een vijfmaster geankerd liggen. Prachtig!
En vůůr ons ontplooit zich een schitterend panorama van de stad Rovinj.


Rovinj met de toren van de St.Eufemiakerk
We krijgen twee uur om Rovinj te bezoeken. Om te beginnen klimmen we naar de St. Eufemia, een grote barokke kerk waarvan de toren ver uitsteekt boven alle andere gebouwen. Het is trouwens het hoogste punt van Rovinj en we worden hier getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht. Daarna wandelen we door het oude centrum met zijn smalle, gladde, stenen straten vol winkels en galerietjes die volledig op het toerisme afgestemd zijn.


…ťn van de vele steegjes in Rovinj

Rovinj

Rovinj: foto genomen van op de kade


13.00 u: Voor de lunch worden we verwacht op een aan de kade aangemeerde boot. De lunch, die inbegrepen is in de excursieprijs (35 euro), stelt niet veel voor maar de stad Rovinj is een bezoek meer dan waard.

14.00 u: Terugvaart via de Lim Fjord en de piratengrot. De zee is woelig en de wind wakkert aan. In Vrsar legt de boot aan en vaart niet meer uit omwille van het zwaar weer. Het busje haalt ons hier op en voert ons terug naar Novigrad.

Vanavond en vannacht wordt storm verwacht. Als we op de camping aankomen is iedereen druk bezig om alles wat losstaat binnen te halen. Onze buren waren zo lief om ook onze zetels en tafel plat te leggen zodat ze niet worden omvergeblazen.

De wind blaast en huilt. Onze camper schudt heen en weer. Het voorziene gedonder blijft uit. Wat een weer!

Dag 8 - Overnachting: KroatiŽ, IstriŽ, Novigrad, Camping Sirena (Acsi)
Werkzaamheden in steengroeve
naast Camping Sirena

Maandag, 12 mei en dinsdag, 13 mei - Novigrad

De storm van gisteren was kort en krachtig. Vandaag is de zon weer van de partij, een heldere hemel en 22įc. We blijven hier nog een paar dagen vakantie vieren, fietsen, lezen, luieren, zonnen, ...

Het enige storende in deze camping is het lawaai van de vlakbij liggende steengroeve. Er worden de hele dag stenen op boten geladen. Die boten varen naar de overkant van de Adriatische zee, naar VenetiŽ, om die stad door een of andere constructie te beschermen tegen het wassende water.

Dag 9 en 10 - Overnachting: KroatiŽ, IstriŽ, Novigrad, Camping Sirena (Acsi)
Woensdag, 14 mei - Van Novigrad naar Funtana-Vrsar

Zonnige dag, 22įC: Nadat we geÔnstalleerd zijn op Camping Valkanela zetten we koers naar Vrsar. Vrsar is een gezellig stadje dat amper vier kilometer van de camping ligt. Vanop een terrasje observeren we de activiteiten in de haven. Vissers boeten veelkleurige netten. Hun mascotte, een husky, houdt alles in de gaten en snoept ondertussen een ijsje af van toeristen. Boten varen in en uit.
Hogerop ligt het oude centrum. Het is een fijne namiddag geworden.

Dag 11:  24 km
Overnachting: KroatiŽ, IstriŽ, Funtana, Camping Valkanela (Acsi)
CoŲrdinaten: N 45į9'54"    E 13į36'28"
Porec: Eufrazijana Bazilica

Donderdag, 15 mei- Porec

Het weer is iets minder. De zon verdwijnt regelmatig achter de wolken en er staat een frisse wind. We laten het niet aan ons hart komen en plannen een uitstap naar Porec.
De gewone weg naar Porec is voor fietsers tť gevaarlijk. Camperisten die hier al jaren komen, tonen ons een interessantere weg grotendeels langs de zee. Langs een zijuitgang verlaten we Camping Valkanela. Daarna peddelen we langs de zee, door drie campings tot Porec Laguna. Van hier volgen we het officiŽle fietspad en bereiken na ongeveer 15 kilometer het centrum van Porec.
Om te beginnen nestelen we ons op een terras en bestellen als naar gewoonte een Cava Velika, een grote koffie. We kunnen er weer tegen en starten ons bezoek aan het oude centrum. Door smalle, geplaveide straatjes komen we bij de bekende Eufrazijana Bazilica, een 6de-eeuwse Byzantijnse kerk versierd met mozaÔeken op gouden achtergrond, een atrium, een achthoekig baptisterium, een voorportaal, een herdenkingskapel, ...

Om 16.00 uur zijn we terug in de camping. De gevreesde regen is uitgebleven. Het was een fijne uitstap.

Dag 12 - Overnachting: KroatiŽ, IstriŽ, Funtana, Camping Valkanela (Acsi)
Pula: Amfitheater

Vrijdag, 16 mei- Van Funtana-Vrsar naar Pula

Het weer is in mineur, 18įC, grijze hemel en af en toe wat miezerige regen.
We verblijven op camping Village Stoja in Pula. De stad ligt op slechts 3 kilometer afstand. Met de fiets is het niet te doen. Dus, nemen we de bus die om de 20 minuten voor de camping stopt. We stappen uit aan de Giardini, vlakbij de Poort van Hercules. Karakteristieke smalle straatjes leiden ons naar een groot plein met de Tempel van Augustus en het Gradska Palace of het stadhuis (1296).


Pula

Pula: Centrale plein - links Tempel van Augustus, midden het Gradska Palaca


Op de terugweg passeren we de Tweelingboog bij het Archeologisch Museum, dat jammer genoeg gesloten is.
Na een heerlijke cappuccino op een terrasje wandelen we, om af te sluiten, nog even door de shoppingstraat Corso Giardini en bussen terug naar ons campertje.

Dag 13:  58 km
Overnachting: KroatiŽ, IstriŽ, Pula, Camping Village Stoja, (Acsi)
CoŲrdinaten: N 44į51'34"    E 13į48'52"
Strand bij Medveja

Zaterdag, 17 mei - Van Pula naar Medveja

We verkassen naar Medveja. Medveja wordt onze laatste stop in IstriŽ. De natuur onderweg is prachtig. Het laatste deel van onze rit loopt evenwijdig met de zee. De camping is sober, het sanitair is oud maar net en WiFi is gratis. Het strand is aan de overkant van de straat.
Nadat we geÔnstalleerd en geacclimatiseerd zijn, wachten we op een straaltje zon om op verkenning te trekken.

Lovran
Aanvankelijk wilden we naar Lovran fietsen maar de weg is te gevaarlijk. Uiteindelijk vertrekken we te voet naar Lovran. Drie kilometer moet toch kunnen. Bij het naderen van het centrum breken de hemelsluizen open. We vluchten een cafetaria binnen, verorberen een koffie met veel te zoet gebak en ... na een half uurtje is de bui over.
Het kleine, oude stadsdeel is vlug gezien en na een uurtje stappen we terug naar Medveja.

Dag 14:  83 km
Overnachting: KroatiŽ, IstriŽ, Medveja, Autocamp Medveja (Camping Cheques Pasar)
CoŲrdinaten: N 45į16'11"    E 14į16'06"
Eilanden onderweg naar Otok Rab

Zondag, 18 mei - Van Medveja naar Otok Rab

We verlaten IstriŽ en rijden via Opatija en Senj naar het eiland Rab in de Kvarnerbaai. Het wordt een echte "sightseeing trip". De weg kronkelt tussen de rotsen van het Velebitgebergte en de Adriatische zee. Door de zon beschenen eilanden, overkoepeld door een prachtig wolkendek, schuiven als witte maanlandschappen voorbij. Wat een panorama!
Als chauffeur moet Willy al zijn aandacht bij de weg houden. Voor mij is het puur genieten en fotokes schieten. Gelukkig vinden we een parkeerplekje waar we allebei rustig kunnen pauzeren en genieten.
Overzet Stinica - Misnjak, Otok Rab
In Stinica vaart de overzet ons in tien minuten van het vasteland naar Misnjak op het eiland Rab. Dat kost ons 195 kuna of 26 euro. Van Misnjak volgen we onze GPS naar Camping Padova III.Dag 15:  141 km
Overnachting: KroatiŽ, Kvarnerbaai, Eiland Rab, Camping Imperial Padova III (Camping Cheques Pasar)
CoŲrdinaten: N 44į45'16"    E 14į45'42"
De vier torens van de Stad Rab

Maandag, 19 mei - Rab

De zon schijnt. We lezen 20įC op de thermometer en er staat geen koude Borawind.
Van de camping loopt een fietspad langs het water naar de omwalde, middeleeuwse stad Rab. Na de middag trappen we naar het oude centrum. Onze fietsen laten we, veilig op slot, achter in de haven. Dan volgen we het plannetje langs alle mogelijke kerken en bezienswaardigheden. Nadien zoeken we rust en afkoeling op een gezellig terras met zicht op het park en de omwallingmuren.
Rab-stad verdient inderdaad haar titel van "Mooiste stad van het land".

Dag 16 - Overnachting: KroatiŽ, Kvarnerbaai, Eiland Rab, Camping Imperial Padova III (Camping Cheques Pasar)
Fietspad op het eiland Rab

Dinsdag, 20 mei - Rab

Stralende zon en 24įC. Op ons programma staat "fietsen". Een stel Oostenrijkse toeristen bezorgde ons een kaartje met de fietswegen van het eiland. Langs het water, langs mooie baaien rijden we heel wat kilometers tot aan het Franciscanenklooster waar we een bezoek brengen aan het museum. En dan ... fietsen we terug.
Het was een fijne, ontspannende vakantiedag.

Dag 17 - Overnachting: KroatiŽ, Kvarnerbaai, Eiland Rab, Camping Imperial Padova III (Camping Cheques Pasar)

Rab

Stad Rab - Gezellig plein met ons geliefkoosd terras aan de haven


Woensdag, 21 mei - Rab

25įC: 's Morgens fietsen we naar de Konsum in de stad om onze voorraad aan te vullen. Niet dat er op de camping geen winkels zijn maar we verkiezen toch het grote aanbod verse producten in een supermarkt. En ... de prijzen zijn er ook economischer.

Na de lunch peddelen we de andere richting uit. Weer langs het water, langs haventjes en terrasjes tot we niet meer verder kunnen en ... terug. We zien dat het eiland verderop volledig kaal rotsgebied is. De gure, droge Borawind die vanaf het Velebitmassief over het eiland waait, maakt dat hier geen begroeiing mogelijk is.

Dag 18 - Overnachting: KroatiŽ, Kvarnerbaai, Eiland Rab, Camping Imperial Padova III (Camping Cheques Pasar)Donderdag, 22 mei en vrijdag, 23 mei - Rab

26įC: Het bevalt ons hier. We blijven nog een paar dagen vakantie vieren. Dat wordt genieten van het mooie weer, fietsen en afkoeling zoeken in zee.

Dag 19 en 20 - Overnachting: KroatiŽ, Kvarnerbaai, Eiland Rab, Camping Imperial Padova III (Camping Cheques Pasar)Eiland Rab: Overzetboot Misnjak naar Stinica

Zaterdag, 24 mei - Van het eiland Rab naar Zaton

26įC: In Misnjak nemen we de ferry naar Stinica (195 kuna = 26 euro). Van Stinica gaat het richting Zadar. Zoals de weg waarmee we van Senj naar Stinica kwamen is ook deze bijzonder schilderachtig. Een gelijkaardig panorama schuift voorbij. Het is een beleving op zich. Onverwacht moeten we in Zadar voor een stukje van 10 kilometer tol betalen (8 kuna = ongeveer 1 euro).

Om ongeveer 14.00 uur komen we aan op de enorm grote camping, Zaton Holiday Resort. Het is hier super! De camping ligt aan zee en heeft een zandstrand en een verwarmd openluchtzwembad. Rondom het modern sanitair is een mooie tuin aangelegd. WiFi is gratis.

Dag 21   118 km
Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Zaton Holiday Resort (Acsi)
CoŲrdinaten: N 44į14'4"    E 15į09'58"Zondag, 25 mei - Zaton Holiday Resort

Bij de receptie verwijzen ze ons voor alle informatie over de omgeving naar het mooie stadje Nin dat op twee kilometer van de camping ligt. Dus, fietsen we naar Nin want we willen weten hoe we in Zadar geraken. Met de fiets is het te moeilijk. De afstand (15 km) is geen probleem maar de laatste kilometers fietsen door een drukke stad waar geen fietspad is, zelfs geen stoep dat lijkt ons tť gevaarlijk! In het toeristenbureau bezorgen ze ons de busuren en een plan zodat we morgen naar Zadar kunnen.
Nin: monument van Hertog Branimir (879 -892)


Nin: Crkva sv. Kriza
kleinste kathedraal van de wereld
Nu we toch in Nin zijn willen we dit kleine, schilderachtige stadje verkennen. Nin is blijkbaar de oudste Kroatische koninklijke stad. Het historisch stadscentrum ligt op een eiland met rondom een ondiepe lagune. Twee bruggen verbinden het met het vasteland. Bij de toegangsbrug staat een monument van Hertog Branimir (879 -892). Hij wist bij de paus erkenning van de Kroatische staat als zelfstandig gebied te verkrijgen.

Om te beginnen fietsen we rond de middeleeuwse stadsmuren. Vanaf de stadspoort wandelen we met de fiets aan de hand door het stadje. We zien er de Crkva sv. Kriza, een eigenaardig wit kerkje uit de 9de eeuw, de kleinste kathedraal ter wereld.
In de buurt zien we heel wat toeristen bij het standbeeld van de middeleeuwse, Kroatische bisschop Gregorius van Nin (Grgur Ninski). Hij trotseerde het pauselijke gezag en droeg de mis op in de Kroatische volkstaal. Over zijn grote teen wrijven, zou geluk brengen. Even verder staat de St.Anselmuskerk. De kerk is gesloten. We piepen even door de toegangsdeur. Veel valt er niet te zien.
Aan de overkant is een gezellige ijsjeszaak met overdekt terras. Het bevalt ons bijzonder. Het wordt ons vast stopplaatsje.

Bij onze terugtocht naar de camping passeren we, op ongeveer ťťn kilometer van Nin, de Crkva Sv. Nikola. Ook een klein, apart wit kerkje, uit de 12de eeuw, dat boven op een heuveltje ligt.
Nin is een must om te bezoeken als je in de omgeving bent.

Dag 22 - Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Zaton Holiday Resort (Acsi)
Zadar: Venetiaanse LandpoortZadar: Crkva Sv.Donata - St.DonatuskerkZadar: Zeeorgel

Maandag, 26 mei - Zadar

27įC: We fietsen tot Nin, laten onze fietsen daar beveiligd achter en nemen de bus naar Zadar. De bus stopt op een honderdtal meter van de haven en de brug die ons naar het schiereiland leidt. De oude stadskern is omgeven door muren en torens. De middeleeuwse structuur en indeling van de straten van het antieke Zadar zijn bewaard gebleven. De stad heeft een 3000-jarige geschiedenis en een monumentenerfgoed uit de meest verschillende historische tijden. In de oude stadskern zijn wel 70 kerken en monumenten waarin bouwkunst uit alle stijlen te herkennen is Zadar bezoeken wordt een belevenis.

Over de brug komen we al direct bij het Narodni Trg of het Plein van het volk met de Stadsloggia (1565), de Stadswacht (1562) en het Stadshuis(1934). We lopen een straatje door en komen bij de Simeonkerk (Crkva sv.Sime). Binnen wordt absolute stilte geŽist. Foto's nemen is geen optie.
Even verder ligt het plein Trg Perta Zoranica met de toren van Bablja Kula, het plein van de 5 waterputten (Trg 5 bunara) en de Venetiaanse Landpoort (1543).
We volgen de muren en komen op de zeepromenade terecht bij de universiteit. Dit is niet de bedoeling. Een zijstraatje brengt ons naar de hoofdstraat Siroka Ulica, of de "Kalelarga" volgens de inwoners. Die brede, autovrije straat volgend belanden we op het bekendste plein van de stad. Trekpleisters hier zijn het Romeinse forum uit de 1e eeuw en de pre-Romaanse basiliek, de St.Donatakerk uit de 9e eeuw
Het wemelt hier van de toeristen wat maakt dat het lang wachten wordt voor een bezoek aan de kerk. Dan maar geen bezoek. We zoeken een minder druk cafeetje om even op adem te komen bij een koel drankje.
Nadien zien we nog de de Crkva sv.Marije, de St. Anastasiakathedraal uit de 13e eeuw, de romaanse kerk van Crkva sv. Krsevana (St.Chrysogonus) uit de 12de eeuw, de Zeepoort, de Crkva Gospe od Zdravlja (Kerk van onze Vrouwe van de gezondheid), het franciscanenklooster, ... ...

Na al die kerken en monumenten verdienen we een versterking. We nestelen ons op een rustig terras en bestellen een Kroatisch ijsje. En dan ... beŽindigen we ons bezoek aan Zadar aan zee, bij het einde van de boulevard Riva Nova. Hier willen we absoluut de moderne attracties van de stad "het Zeeorgel" en de "Groet aan de Zon" zien, twee kunstwerken van Nikola Basic.
Het Zeeorgel is een onderwater orgel waarvan de pijpen bespeeld worden door de zee, door de kracht van de golven op het ritme van de branding. Als we aankomen bij de grote, platte trappen horen we al meteen het geluid dat uitnodigt om er even stil te blijven genieten.
Op hetzelfde niveau als de natuurstenen tegels van de promenade ligt de "Zonnegroet".
De "Zonnegroet" is een cirkel van 22 meter doorsnee die bestaat uit driehonderd zonnecellen. Overdag wordt zonlicht opgeladen. Na het ondergaan van de zon resulteert dit in een prachtig, kleurrijk lichtspel.
Tot zonsondergang willen we hier niet blijven. Misschien plannen we dit bij een volgend bezoek aan Zadar.

Dag 23 - Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Zaton Holiday Resort (Acsi)

Zadar Groet a.d Zon

Zadar: Groet aan de Zon - kunstwerk van Nikola Basic


Dinsdag, 27 mei - Zaton Holiday Resort

25įC: In de omgeving van Nin zijn er vele fietsroutes uitgestippeld. Veel daarvan lopen langs de lagunes en het reliŽf is hier relatief vlak. Dat maakt dat we geneigd zijn om er met de fiets op uit te trekken. We hebben een fietsplannetje bemachtigd en vertrekken vrij vroeg.
Onze eerste tocht gaat naar Privlaka. Het valt bijzonder mee. Tegen de middag, vÚÚr het heetste van de dag, zijn we terug. We blijven rond de camper hangen, uit de zon en lunchen, lezen, puzzelen, ...
Ongeveer 16.00 uur is het zwemtijd. De eerste dagen probeerden we in zee te zwemmen. Dat bleek toch nog iets te fris te zijn. Daarom verkiezen we het grote openluchtzwembad dat aan het strand ligt. Het is overal 1,40 meter diep en ruim genoeg om baantjes te trekken. Heerlijk! Daarna laten we ons drogen in de zon. De rest van de dag maken we dood met gewoon vakantie vieren.

Dag 24 - Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Zaton Holiday Resort (Acsi)


Privlaka


Woensdag, 28 mei tot woensdag, 4 juni - Zaton Holiday Resort

27įC - 28įC: Het zijn onze laatste vakantiedagen en daar willen we volop van genieten. We houden het programma van gisteren aan. s' Morgens fietsen, s' middags niksen, namiddag zwemmen, ...
Vandaag fietsen we naar Zaton en naar Vrsi.

Dag 25 tot 32 - Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Zaton Holiday Resort (Acsi)


Zaton


Donderdag, 5 juni - Zaton Holiday Resort

27įC - 28įC: We fietsen nog een laatste keer naar Nin. Na de lunch starten we de voorbereidingen om morgen de terugtocht naar huis aan te vatten.

Dag 33 - Overnachting: KroatiŽ, DalmatiŽ, Zaton Holiday Resort (Acsi)


Zaton Holiday Resort


Vrijdag, 6 juni - Van Zaton naar Marostica

30įC: Dovidenja Zaton, Dovidenja KroatiŽ, Goodbye ...
We vatten onze terugreis aan.
Met de schilderachtige weg ,tussen het Velebitgebergte en de Adriatische zee, rijden we van Zaton via Senj tot Rijeka en van daar door SloveniŽ naar TriŽst. In TriŽst nemen we de tolweg tot een paar kilometer vůůr VenetiŽ. Van hier gaat het naar de camperplaats in Marostica waar we willen overnachten.

Er staan al 6 Italiaanse campers. Dit was te verwachten want we staan aan het begin van het verlengd Pinksterenweekend. Het is warm, heet. Zoals meestal maken we nog een wandeling in het stadje. Wat beweging doet altijd goed.

Dag 34:  560 km
Overnachting: ItaliŽ, Marostica, Veneto, Camper Club Marostica, Via della Rimembranza
CoŲrdinaten: N 45į44'39"    E 11į39'11"


Onderweg van Zaton naar Marostica


Zaterdag, 7 juni - Van Marostica naar Kempten im AllgaŁ

30įC: Van Marostica rijden we met de SS47 tot Trente. Verder gaat het via Bozen, de Reschenpas en Landeck naar Kempten im AllgaŁ. Het landschap onderweg is anders maar ook prachtig. Bij het meer in Curon Venosta maken we een ontspannende stop. De rit valt mee. De files zijn beperkt zodat we vrij vroeg in Kempten aankomen en nog tijd hebben om naar het stadje te gaan. Het is feest in het centrum en behoorlijk druk. Alle terrasjes zijn volzet. We zijn verplicht om bij andere mensen aan een tafeltje te zitten om wat te drinken.
Het is een aangename afsluiting voor de laatste avond van onze reis.

Dag 35:  428 km
Overnachting: Duitsland, Beieren, Camperplaats Kempten im AllgaŁ, Illerstadion, Illerdamm
CoŲrdinaten: N 47į43'44"    E 10į19'9"


Aan het meer in Curon Venosta


Zondag, 8 juni - Van Kempten im AllgaŁ naar Veerle-Laakdal

28įC: Van Kempten im AllgaŁ bollen we naar huis via Ulm, Stuttgart, Karlsruhe, Ludwigshaven, Koblenz en Aken. Het is nog altijd warm. Niet aangenaam om te reizen, wel om met zo'n temperatuur thuis te komen.KroatiŽ is prachtig!
De kuststreek van IstriŽ is de moeite waard om te bezoeken maar kan niet tippen aan DalmatiŽ, wat we vorig jaar bezochten.

 • We legden in totaal ongeveer 3500 kilometer af. • Groetjes van Willy en Andrea
  Veel leesgenot!!!


   

  Camperreisverhalen          Fotosite          Gastenboek
  Alles wat ik hier neerschrijf zoals adressen, prijzen, coŲrdinaten, links naar andere sites, enz. zijn louter ter informatie.
  Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn. Niets mag worden gekopieerd zonder naamsvermelding.