Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!



NOORD SPANJE


2 september - 9 oktober 2018

DEEL II: Van Berlanga de Duero tot Laakdal


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7100





Reisroute 3: Van Berlanga de Duero tot Soria






Collegiata Santa Maria





Zonnebloemvelden



Muriel de la Fuente

Dinsdag, 18 september - Van Berlanga de Duero via Muriel de la Fuente naar Calatañazor

29°C - 15°C: We beginnen de dag met een ritje naar de Ermita de San Baudelio om er de bekende fresco's te zien. Wat een pech! De Ermita is maandag én dinsdag gesloten.
We rijden terug naar Berlanga, zoeken een parkeerplaats en stappen naar het Oficina de Turismo dat bij het kasteel ligt. De ruïnes van het 15de-eeuwse kasteel zijn toevallig vandaag gratis te bezoeken. Vlakbij zien we wat overblijft van het plat gebombardeerde Palacio de los Marquéses.
Op weg naar de Plaza Mayor passeren we de prachtige Colegiata Santa Maria del Mercado. Een bezoek kost 2 euro. Het is een juweeltje. Vooral het rijk interieur met zijn sculpturen en kruisgewelven maakt indruk.
De Plaza Mayor is een typisch Castiliaans plein met houten arcaden. We nestelen ons op een terras dicht bij het Ayuntamiento, bestellen een pint en profiteren van de gratis wifi. Nadien wandelen we kriskras door de oude stad en komen uit bij de stadspoort, de Puerta Aguilera.
Vanaf hier zouden we rond de oude stad naar de camper kunnen. We verkiezen om door de stad te wandelen en hopen onderweg een bakker te vinden. Het lukt. Dicht bij de kerk is een warme bakker. Hij heeft nog vers brood en zelfs croissants.

Na de lunch zetten we koers naar Calatañazor. Het grootste deel van de weg loopt door landbouwgebied. Huizen zien we niet wel veer zonnebloemvelden waarvan sommige nog in bloei staan. Op het einde volgen we een paar kilometer de N122, de grote baan Soria-Valladolid. Calatañazor ligt 2 km van de N122.
Al van ver zien we Calatañazor liggen. Het middeleeuws dorp ligt bovenop een heuvel. Samen met de stadsmuren en de toren van het vroegere kasteel zorgt dit voor een apart plaatje.
Net buiten het dorp is een parking bij de ruïnes van een kerkje. Verder is hier geen bebouwing, alleen velden. Net nu begint het te regenen. We beslissen een paar kilometer door te rijden naar het natuurpark Muriel de la Fuente. Volgens campercontact.nl is er op de betaalparking plaats voorzien voor campers en bussen. Overnachten mag.

Daar aangekomen is de boel gesloten (eind seizoen?). Wat nu? We laten de camper toch daar achter en stappen naar La Fuentona waar de wandeling naar de bron van de rivier de Abion begint. Hier staan zes auto's geparkeerd.
Over een goed aangelegd pad en een paar bruggetjes komen we na ongeveer 1,4 kilometer bij een splitsing. Één weg loopt na 100 meter naar de bron. De andere loopt na 700 meter naar een waterval, de cascada de la Fuentona. De bron ligt tussen bomen en steile rotswanden. Mooie natuur maar niet bijzonder, niet om er voor om te rijden.
We ontmoeten hier Vlaamse wandelaars. Van hen horen we dat de waterval nu droog staat. Ze stroomt alleen in de winter.
Op de terugweg stappen we flink door want het begint al te donkeren.
19.00 u: Terug bij de parking. Het is er donker en afgelegen. Hier blijven we niet. We sjezen naar Calatañazor om er op de parking te overnachten.

Dag 17:  53 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Soria, 42193 Calatañazor, vrij op parking




Woensdag, 19 september - Van Calatañazor naar Cañón del Río Lobos

Vandaag willen we Calatañazor verkennen. Het oude dorp ligt uitnodigend aan de overkant van de weg. Buiten de stadsmuren staat de Ermita de la Soledad. Het is nog vroeg. Er is niemand te zien, geen bewoners en geen toeristen.
Calatañazor is een echt authentiek, middeleeuws dorp. Sommige huizen zijn gemaakt uit hout en leem. De stenen huizen hebben houten arcaden en balkonnetjes. Allemaal hebben ze dezelfde speciale, piramidevormige schouwkes op het dak. Er blijken maar weinig huisjes bewoond te zijn.
Door de hoofdstraat lopen we de heuvel op tot bij de ruïnes van het kasteel. Honderden zwaluwen vliegen rond de toren. We beklimmen de 70 treden van de toren die er nog staat. Boven hebben we een mooi uitzicht op het dorp en de vallei.
In La Casa del Cura, het enige hotel-restaurant in het dorp, drinken we een aperitiefje. Er is wifi beschikbaar. Willy profiteert er van om zijn krant te downloaden. Het is gezellig zitten in de tuin, in de schaduw van de bomen. Met 30°C is dat welkom.


Typisch piramidevormig schouwke in Calatañazor


Straatbeeld in het middeleeuws Calatañazor





13.30 u: Na de lunch bollen we via El Burgo de Osma naar het Parque Natural del Cañón del Río Lobos. In het dorpje Ucero begint het natuurgebied en is de ravijn mooier. We rijden met een smalle, kronkelende weg met haarspeldbochten door een rotsachtige landschap. Een bruggetje leidt ons naar de andere oever van de rivier de Ucero. In de verte zien we de ruïne van een mooi kasteel.

15.00 u: Geparkeerd op een van de parkings in het Parque Natural del Cañón del Río Lobos. Er zijn nauwelijks toeristen. De herfstkleuren zorgen voor een feeëriek landschap.
Het park ligt rond een 25 meter diepe canyon die de Rio del Lobos in de loop der jaren heeft uitgesleten met prachtige vormen en veel grotten als gevolg. De verticale kalkstenen muren bereiken hier hoogtes van 200 m.
Rotsen zijn de favoriete broedplek van gieren. In de grotten nestelen meer dan 100 paren Griffon gieren, valken en gouden arenden. Met wat geluk zijn er herten, otters, wilde katten, ... te spotten. Het is een paradijs voor wandelaars en vogelaars.

Nadat we een uurtje geacclimatiseerd hebben, trekken we op verkenning met wandelschoenen aan en voorzien van een rugzak met voldoende water en zonnebrandcrème. We volgen de "Senda del Rio Lobos", een wandelpad door het bos en langs de rivier. Na een paar kilometer komen we uit bij de Ermita de San Bartolomé. De Tempeliers bouwden deze Ermita hier in de 13de eeuw omwille de strategische ligging. Ze werd gebouwd in Romaanse stijl met kalkstenen uit de canyon.
Net er achter ligt een grote grot, de Cueva Grande, die vroeger gebruikt werd voor meditatie en bezinning.

We hebben er nog niet genoeg van. Een pijl naar de Mirador (1,3 km) lokt ons naar boven. Een padje loopt door het bos, vrij steil omhoog. Het wordt moeilijk. Het is snikheet en ontelbare beestjes pesten ons. Maar we volharden want op de top wacht ons de Mirador.
Wat een ontgoocheling! Is dit de "mirador"? We zien voor ons een muur van rotsen. Links en rechts wordt het uitzicht belemmerd door bomen en struiken. De ravijn zien we niet. Het is niet veilig om tot bij de rand te komen en naar beneden te kijken want er is geen afsluiting. En dat na al die moeite! Naar beneden gaat gelukkig vlotter.

Samen met een Nederlandse camper overnachten we op de parking. Het is hier stil en pikdonker met boven ons een schitterende sterrenhemel. 's Morgens komt de boswachter 5 euro ophalen.

Dag 18:  56 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Soria, Cañón del Rio Lobos, 42148 Herrera de Soria, mix-parking
Coördinaten: N 41.74598    W 3.06002


Landschap onderweg van Ucero naar
het Natuurpark Cañón del Río Lobos


Grot in de vallei van de Cañón del Río Lobos




Mix-parking in Cañón del Río Lobos


Vallei in de Cañón del Rio Lobos met links de Ermita de San Bartolomé





Donderdag, 20 september - Van Cañón del Rio Lobos naar Abejar

26°C - 10°C: We planden vandaag een wandeling in de canyon. Maar, ik voel met niet goed. Dus verkassen we naar Camping Urbión in Abéjar. We rijden via San Leonardo de Yagüe om te vermijden dat TomTom ons door smalle veldwegen leidt. Onderweg stoppen we even op een parking bij een "mirador". Wat een uitzicht!!!
11.00 u: Geïnstalleerd op Camping Urbión. Hier blijven we een paar dagen om te ontspannen en te rusten. Hopelijk voel ik me vlug beter.

Dag 19:  40 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Soria, 42146 Abejar, Ctra de Abejar Molinos de Duero, Camping Urbión Coördinaten: N 41.83956   W 2.7799





Soria: Ermita de San Saturio



Soria: Detail voorgevel Palacio Condes de Gómara



Soria: Ermita de San Saturio

Zaterdag, 22 september - Van Abejar naar Soria

30°C - 12°C: Van Camping Urbión in Abejar rijden we naar Soria.
Soria is de hoofdstad van de provincie Soria, de minst dichtbevolkte Spaanse provincie. De eerste halte wordt de Leclerc Hypermarket want onze voorraad moet hoognodig aangevuld worden. Dan rijden we om de stad heen naar een parking bij de Duero, dichtbij de Ermita de San Saturio. We moeten door een tunneltje van 4 meter hoog. Op de parking staan een paar bussen, een camper en veel auto's. We kunnen er nog bij. Op zaterdag is de Ermita open van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.30 tot17.30 uur. Tijdens die uren is het bijzonder druk op de parking. Buiten die uren is hier alle plaats en staan er alleen campers.

Van de parking komen we over een brug op de andere oever van de Duero waar de Ermita ligt. Ze is hoog boven op een rots en deels in de rots gebouwd.
Met trappen komen we in de rots en met nog meer trappen steeds hoger en uiteindelijk in de kapel. De 18de-eeuwse kapel is een juweeltje met muurschilderingen op het plafond en op de muren.
De Ermita de San Saturio is absoluut een bezoek waard en nog gratis ook.

13.00 u: Lunchtijd
14.30 u: Willy haalt de fietsen van stal. We volgen de Duero tot de volgende brug waar we links de Calle San Augustin nemen richting historisch centrum van de stad. Eerst passeren we de Concatedral de San Pedro die gesloten is op dit uur. Verder fietsen we door de Calle Zapatería y Real, door smalle straatjes waar voetgangers en fietsers voorrang hebben. Het gaat steeds hogerop. Het wordt behoorlijk duwen en dat met een temperatuur van 30 °C.
Uiteindelijk komen we terecht op de Plaza Mayor. Een groot, autovrij plein met het Ayuntamiento, de Iglesia Santa María la Mayor, het Palacio de la Audiencia de Soria (het cultureel centrum) en de "fontein van de leeuwen".
Met de fiets aan de hand stappen we door de winkelwandelstraat. We komen voorbij het Palacio Condes de Gómara met zijn indrukwekkende gevel. We mogen zelfs even binnen om het binnenhof te fotograferen.

Langs de grote baan bollen we tot de Duero en steken de brug over naar de andere oever, naar het Monasterio de San Juan de Duero. Van het 12de-eeuwse klooster zijn enkel het kerkje en het unieke claustrum met zijn arcades overgebleven. Een bezoek kost 1 euro en is gratis voor 65-plussers.
19.00 u: Terug bij de camper. Nadat alle bezoekers van de Ermita de San Saturio weg zijn, is het rustig en stil. Er blijven 4 campers over om te overnachten.

Dag 21:  46 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Soria, 42005 Soria, aan de Duero, mix-parking
bij de Ermita San Saturio (door tunel 4m hoog)
Coördinaten: N 41.75682    W 2.45614


Soria: Plaza Mayor





Zondag, 23 september - Van de parking in Soria naar Camping Fuente de la Teja in Soria

29°C - 16°C: Eigenlijk wilden we naar Tarazona maar dat gaat niet door. We hebben problemen met TomTom en dat kan alleen opgelost worden met wifi. Daarom willen we naar Camping Fuente de la Teja waar we hopelijk wifiverbinding hebben in de camper.
9.00 u: Geïnstalleerd op de camping. Hoera! Goede wifi in de hele camping. Na een paar uur zijn de gps-problemen opgelost.
We maken er een rustdag van en profiteren van alle voordelen van een camping (buiten koken en eten, douchen, ...).

Dag 22:  7 km
Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Soria, 42005 Soria, Crta de Madrid, Camping Fuente de la Teja
Coördinaten: N 41.74586    W 2.4846





Reisroute 4: Van Soria tot Olite





Tarazona: Detail gevel Ayuntamiento

Maandag, 24 september - Van Soria via Tarazona en Cascante naar Tudela

Van Soria rijden we met de N122 naar Tarazona. Bij het begin van de stad, op een parking bij de kruising van de N122 en Calle los Laureles, laten we de camper achter. Zoals gewoonlijk stappen we eerst naar het Oficina de Turismo voor info en een stadsplan.
Onderweg passeren we de Catedral de Santa Maria de la Huerta, een prachtige, gerestaureerde kerk. Ze is gebouwd in mudejarstijl en staat op de Werelderfgoedlijst. Blijkbaar is ook het interieur bijzonder mooi. Daar hebben we het raden naar want de kathedraal is op maandag gesloten. Pech!
Vlakbij het toeristenbureau staat de Iglesia y ex-convento San Francisco. Door smalle, autovrije straatjes komen we bij het Ayuntamiento, het stadhuis met prachtig gebeeldhouwde gevel.
Van de Plaza de España leidt het steegje Juderia ons naar de oude Joodse wijk met de Casas Colgadas of de hangende huizen. Even verder zijn we bij de plompe Iglesia de Santa Maria Magdalena met er tegenover het Palacio Episcopal.
Vanaf dit punt hebben we een panoramisch zicht over de stad met de kathedraal en de Plaza de Torre Vieja met de oude stierenarena.
Tarazona is een fantastische, nog niet-toeristische stad. Jammer dat we net op maandag hier beland zijn waardoor veel interessante monumenten gesloten zijn.


Tarazona: Santa Maria de la Huerta





Cascante: Basílica de Nuestra Señora del Romero
Na de lunch rijden we 13 km verder naar Cascante.
16.00 u: Geparkeerd op Parking Centro Termolúdico in Cascante, een camperplaats met service.
Al direct gaan we op verkenning. Door een park komen we in het hoogste deel van het dorp bij de Basílica de Nuestra Señora del Romero. Behalve de 17de-eeuwse kerk met erbij horende bogengalerij valt in dit dorp niets te zien. Op de koop toe is de kerk gesloten.

18.00 u: We sjezen 11 km verder naar de camperplaats in Tudela om er te overnachten. Morgen bezoeken we de stad.

Dag 23:  102 km
Overnachting: Spanje, regio Navarra, provincie Navarra, 31500 Tudela, Avenida de la Argentina 20, Camperplaats Parking Argentina
Coördinaten: N 42.05884    W 1.6112




Tudela: Plaza de los Fueros


Tudela: Kathedraal Santa Maria

Dinsdag, 25 september - Van Tudela naar Huesca

23°C - 16°C: Op stap naar het centrum, naar het Oficina de Turismo op de Plaza de los Fueros. Het plein werd in de 17de eeuw als arena gebouwd. Tegenwoordig vormt het een overgang tussen de oude en de moderne stad en is een trefpunt voor de inwoners van Tudela. In het midden staat een paviljoen. De gevels van de omringende huizen zijn voorzien van wapenschilden.





We gaan naar de Cathedral Santa Maria die in de 12de eeuw gebouwd werd op de resten van een oude moskee. Wegens restauratiewerken aan de voorgevel is de hoofdingang gesloten en moeten we binnen via het Palacio Decanal. In dit voormalig paleis uit de 14de eeuw is tegenwoordig het Diocesaan Museum gevestigd. De toegang voor het museum én de kathedraal kost 3 euro p.p. voor 65-plussers. De kathedraal en het claustrum zijn werkelijk mooi!

Op onze wandeling door de doolhof van straatjes en steegjes, langs kerken en palacio's ervaren we de invloed van de 400 jaar dat moslims, joden en christenen hier ooit samen woonden.

We lunchen in één van de vele bars en keren terug naar de parking waar onze camper wacht.



Huesca
15.00 u: Op weg naar Huesca. Bij het binnenrijden van de stad tanken we heel voordelig bij de supermarkt Simply. Een kilometer verder vinden we de camperplaats. Er zijn 15 plaatsen voor campers gereserveerd; we staan in de schaduw; er is een servicepunt en het is gratis.

18.00 u: Het is al laat voor een stadsbezoek. Toch stappen we naar het centrum. Het infobureau is nog open. De Iglesia de San Pedro is gelukkig ook nog open (inkom 2,5 euro p.p.). We zien er fresco's, graven van Spaanse koningen en het claustrum.
De Catedral de Huesca wordt net gesloten. We mogen toch even binnen om het speciale altaar te zien. De gevel is prachtig. We keren terug door het mooi aangelegde Parque Miguel Servet.
Huesca is een studentenstad, een veel gezelliger stad dan Tudela.

Dag 24:  130 km
Overnachting: Spanje, regio Aragón, provincie Huesca, 22004 Huesca, Calle Ing Pano, Camperplaats mix-parking
Coördinaten: N 42.13567    W 0.41986



Woensdag, 26 september - Van Huesca naar Alquézar

25°C - 16°C: We verlaten Huesca met bestemming Alquézar. Een uur later staan we geïnstalleerd op Camping Alquézar in een oude olijfboomgaard. Het terrein is hobbelig maar de staanplaatsen zijn vlak. We doen het rustig aan en maken kennis met de buren.

Alquézar ligt in de Spaanse Pyreneeën, midden in het Nationaal Natuurpark van de Sierra de Guara dat bekend is voor zijn spectaculaire canyons.
Het middeleeuwse dorp met Arabisch verleden is gebouwd op een steile rots. Eerst stond er een Moors fort. Na herovering van de Christenen op de Moren is het fort omgebouwd tot La Colegiata de Santa María la Mayor. Pas later ontstond rond de Colegiata het dorp.
Alquézar is volledig gerestaureerd en telt amper 299 inwoners.

17.00 u: Een steile weg, ongeveer één kilometer lang, brengt ons naar het centrum van Alquézar. We genieten van het weids uitzicht. Bovenop de heuvel troont de Colegiata de Santa María la Mayor. Beneden in de vallei stroomt de Rio Vero. Hoog boven ons zweeft een groep gieren.
We slenteren door de autovrije, smalle straatjes met bogen en overdekte doorgangen. De hoofdweg bestaat vooral uit eethuizen en café's. We nestelen ons op één van de terrassen en bestellen een frisse pint. Dat hebben we wel verdiend na die klimpartij in deze hitte.
Voor we afdalen naar de camping stappen we binnen bij het Oficina de Turismo. Alquézar is door zijn vele smalle, diepe bergkloven dé trefplaats voor canyoning en voor kloof- en andere wandelingen. Met een plannetje en info over de startplaats, de duur en de moeilijkheidsgraad van de wandelingen weten we voldoende.
We plannen alvast een kloofwandeling voor morgen.

Dag 25:  56 km
Overnachting: Spanje, regio Aragón, provincie Huesca, 22145 Alquézar, Ctra Barbastro, Camping Alquézar(ACSI)
Coördinaten: N 42.16496    E 0.01519


Alquézar: Colegiata de Santa María la Mayor


Autovrije, smalle straatjes in Alquézar


Zicht op Alquézar




Donderdag, 27 september - Alquézar: Kloofwandeling

25°C - 14°C: Na de middag klimmen we naar het centrum. In het infobureau ontvangen we een detailplan van de "Ruta de las Pasarelas", de kloofwandeling die we willen lopen. Zoals aangeraden hebben we stevige wandelschoenen aan en voldoende water mee. Nu wordt ons ook nog een helm "opgedrongen". Voor die helm betalen we 8 euro d.i. 3 euro voor de helm en 5 euro waarborg.
We zijn er klaar voor.

De wandeling in de ravijn van de Rio Vero begint en eindigt in het dorp. Wegwijzers leiden ons naar de trap waar de afdaling naar de rivier begint. Dit stuk is nogal moeilijk, sterk dalend, soms gewoon langs rotsen. Bij de rivierbedding vervolgt de weg rivierafwaarts met metalen loopbruggen die in de rotswand verankerd zijn. De natuur is bijzonder mooi. We passeren een azuurblauw meertje, een waterval, de oude waterkrachtcentrale van Alquézar, ... .
Het uitzicht, de kloof, de rotsen, ... vragen om gefotografeerd te worden.
We doen het langzaam aan en nemen regelmatig een rustpauze waardoor we over het hele traject (5,3 km) langer doen dan vooropgesteld.

Terug in het dorp leveren we onze helm in bij het Oficina de Turismo. Onze avontuurlijke uitstap beëindigen we op een terras met uitzicht op de vallei

Dag 26 - Overnachtign: 22145 Alquézar, Camping Alquézar


Kloofwandeling: Ruta de las Pasarelas




Alquézar: Ruta de las Pasarelas




Vrijdag, 28 september - Alquézar

28°C - 12°C: We rijden met de camper naar de parking aan de rand van Alquézar waar de Ruta del Mirador begint.
10.00 u: De zon brandt. De weg loopt sterk stijgend over een keienpad.
Hierboven hebben we een geweldig uitzicht op het gebergte van de Gauara; op het dorp Alquézar liggend bovenop de heuvel in een groen landschap; op de kloof en de vallei van de Rio Vero.
Hoog boven ons zweeft een groep gieren. Af en toe verlaat er eentje de groep en cirkelt lager. Ik doe hopeloze pogingen om foto's te maken. En dan ineens, alsof er een sein gegeven is, vliegen ze allemaal pijlsnel en nogal laag eenzelfde richting uit. Gieren zijn groepsdieren. Waarschijnlijk ligt ergens een kreng en stevenen ze daar op af.
Fantastisch om te zien! Té vlug om te fotograferen.

We stappen tot bij de Ermita San Gregorio. Vlakbij in de schaduw onder de bomen staan banken en picknicktafels. Ideaal om uit te rusten. De weg tot hier, klimmend en in zengende hitte, was vrij vermoeiend. Dit is voor ons het eindpunt van de route.

Na een uurtje zijn we terug bij de camper en rijden naar Camping Rio Vero. Deze camping ligt 4 km verder van Alquézar maar vlakbij de Rio Vero. De camping richt gegidste canyoningtochten in en verhuurt het nodige materiaal.

Dag 27:  6 km
Overnachting: Spanje, regio Aragón, provincie Huesca, 22145 Alquézar, Carretera Puente de Colungo, Camping Rio Vero (ACSI)
Coördinaten: N 42.15174    E 0.02879


Uitzicht vanaf de Ruta del Mirador




Zaterdag, 29 september - Alquézar: Rivierwandeling Rio Vero

27°C - 15°C: We vragen info over canyoning. Een canyoningtocht wordt ons afgeraden gezien onze leeftijd. Dus houden we het bij een rivierwandeling in de Rio Vero naar Alquézar. Voor 7 euro huren we een Long John, een wetsuit in neopreen. Waterschoenen hebben we zelf bij.
Het waterdebiet is soms hoog, soms laag. Het wordt klauteren over rotsen en oppassen om niet uit te glijden. We zijn gewaarschuwd!
In een rugzakje hebben we een gsm, een fototoestel, water en koeken mee. Alles is waterdicht verpakt. Naar Alquézar betekent stroomopwaarts vertrekken. Op bepaald ogenblik, met Alquézar om de bocht, komt het water tot mijn schouders. Een eindje verder zwemmen zou kunnen. Willy vindt het wijzer om hier te stoppen en rechtsomkeer te maken.
Het was een avontuurlijke, soms spannende tocht. We hebben ten volle genoten.

Dag 28 - Overnachting: Alquézar, Camping Rio Vero (ACSI)


Rivierwandeling in de Rio Vero


Zondag, 30 september - Alquézar

26°C - 15°C: We blijven een extra dag in de camping genieten van de rust en het landschap, gewoon vakantie vieren.

Dag 29 - Overnachting: Alquézar, Camping Rio Vero (ACSI)




Landschap onderweg naar Ainsa


Straatje in Ainsa

Maandag, 1 oktober - Van Alquézar via Ainsa naar Boltaña

21°C - 6°C: Ons verblijf in Alquézar was super. Nu reizen we van Alquézar naar Ainsa. De kortste weg loopt door de Sierra de Guara en is niet interessant om met een camper te doen. We verkiezen om via Barbastro te rijden. In Barbastro stoppen we bij de supermarkt Simply om er onze voorraad aan te vullen. Het landschap onderweg is prachtig met veel blauwe meren gevormd door afdamming van de bergrivieren.
13.00 u: Geparkeerd op een mix-parking bovenop een heuvel, op honderd meter van het historisch gedeelte van Ainsa. Voor 3 euro kunnen bussen en campers hier 24 uur staan (betaalautomaat).
We wandelen naar de oude ommuurde dorpskern, door wat rest van het vroegere fort en komen op de Plaza Mayor, een groot plein met veel terrasjes. We dolen door smalle straatjes met winkeltjes vol toeristische prullaria. Alle straten zijn bevlagd. We vragen ons af waarom? Bij één van de toegangspoorten hebben we een mooi zicht op de omliggende vallei met in de verte de blauwe meren.

Ainsa is mooi om te bezoeken als je in de buurt bent. Na een uur is alles wel gezien. We hebben geen zin om nog langer te blijven en bollen 8 kilometer verder naar een camping in Boltaña.
Camping Boltaña zelf is prima voor een overnachting op doortocht maar niet voor een langer verblijf. Ze ligt wel in het Nationale Park van Ordesa maar te ver van de startplaatsen voor wandelingen.

Dag 30:  87 km
Overnachting: Spanje, regio Aragón, provincie Huesca, 22340 Boltaña, Margudgued, Camping Boltaña (ACSI)
Coördinaten: N 42.42986    E 0.07922



Dinsdag, 2 oktober - Van Boltaña via Lumbier naar Sos del Rey Católico

21°C - 8°C: Van Boltaña rijden we via Jaca naar Lumbier. Goed aangelegde wegen leiden ons tussen rotsen en dalen door het overweldigend landschap van de Spaanse Pyreneeën tot Jaca. Vanaf Jaca richting Lumbier is het gebied vlakker maar even mooi.

Waar de GPS ons de snelweg doet verlaten, volgen we de wegwijzer naar Foz de Lumbier en belanden bij een schitterend uitzichtpunt op de kloof en bij de Ruinas Romana.
Dit is niet waar we naartoe wilden. We wilden naar de kloofwandeling.

Na wat surfen op google vind ik dat we naar het dorp Lumbier moeten en van daar de wegwijzers "Foz de Lumbier" volgen. En ja, van het dorp Lumbier komen we na 2 kilometer terecht op de parking bij het begin van de wandeling.
14.00 u: De parkwachter ontvangt ons vriendelijk. Hij bezorgt ons info en een plattegrond, jammer genoeg in het Spaans. Voor 2,50 euro kunnen we hier veilig staan.
Uitgerust voor een kloofwandeling (wandelschoenen, zonnecreme, water, fototoestel,...) trekken we er op uit. Met een windsterkte van 4 Beaufort is een windjack geen overbodige luxe.
Deze keer geen loopbruggen, geen rotsen te klimmen. Het wordt een gemakkelijke wandeling in een ongerepte natuur. De 1300 meter lange kloof is in de kalkrotsen uitgeslepen door de rivier Irati. We wandelen in de rivierbedding aan de voet van, tot 150 meter hoge, steile rotswanden. In de spleten van de rotsen groeien struiken en bomen. Roofvogels, vooral gieren, cirkelen en nestelen boven de kliffen. Door twee tunnels, waar vroeger de eerste elektrische trein van Spanje doorheen reed, bereiken we de ruïne van de Ponte de Diablo. Hier eindigt de kloof en de wandeling. Met dezelfde weg moeten we terug. We hebben genoten!

17.00 u: Onze volgende bestemming is Sos del Rey Católico.
Een half uur later en 29 kilometer verder staan we op de camperplaats bij de sporthal aan de rand van de stad.
Sos del Rey Católico is een middeleeuws vestingstadje met stadsrechten en een rijke geschiedenis. We gaan op verkenning in het oude, omwalde centrum. Er is geen Oficina de Turismo. Zonder plan lopen we door een doolhof van smalle, geplaveide steegjes. Het stadje ligt op een heuvel met het gevolg dat alle straten hellend zijn. De oorspronkelijke huizen, kerk en andere gebouwen dateren uit de 11de tot de 15de eeuw. De meeste huizen die we nu zien, zijn gerestaureerd in de 18de en 19de eeuw.
Hoewel het geen siëstatijd is, zijn er geen mensen op straat, ook geen toeristen. We sluiten ons bezoek af met een biertje in een café bij de stadspoort.
Sos del Rey Católico is bijzonder, niet te vergelijken met de vele andere historische dorpen-steden die we zagen.

Dag 31:  187 km
Overnachting: Spanje, regio Aragón, provincie Zaragoza, 50680 Sos del Rey Católico, Avenida de Zaragoza, Camperplaats Area de Sos del Rey Católic
Coördinaten: N 42.4911    W 1.2136


Landschap onderweg van Boltaña naar Lumbier




Foz de Lumbier




Sos del Rey Católico


Sos del Rey Católico





Castillo de los Reyes de Navarra


Portaal van de Iglesia Santa Maria la Real



Landschap onderweg

Woensdag, 3 oktober - Van Sos del Rey Católico via Olite naar Capbreton

22°c - 8°C: 's Morgens wordt de 5 euro voor de overnachting opgehaald. Wij verkassen naar Olite. Na 56 kilometer staan we geparkeerd op de camperplaats in Olite, op een paar honderd meter van het centrum.
Olite, de wijnhoofdstad van Navarra, is een levendige, toeristische stad. Rond de Plaza de los Teobaldo treffen we het Castillo de los Reyes de Navarra, de Iglesia Santa María la Real en het stadhuis.



Het koninklijk paleis dateert uit de 14de eeuw en was lang de residentie van de Koningen van Navarra. Blijkbaar was het één van de luxueuste middeleeuwse kastelen van Europa. Voor 2 euro p.p. (+65) kunnen we het hele gerestaureerde kasteel bezoeken en de torens beklimmen. Vanaf de torens hebben we een schitterend uitzicht op de omgeving.
Gelukkig hebben we een plan met te volgen nummers. Zonder loop je hier hopeloos verloren.

Naast het paleis ligt de Iglesia Santa María la Real. Ze dateert uit de 13de eeuw en heeft een prachtig met beeldhouwwerk versierd hoofdportaal. Momenteel is de kerk gesloten.
Op onze toer door de straten worden we regelmatig aangesproken om wijn te proeven. We zoeken een geschikt restaurant maar dat valt tegen. De terrassen zitten vol. We beslissen in de camper te lunchen.



15.00 u: Olite is de laatste plaats die we in Spanje bezoeken voor we de terugtocht aanvatten. Het is nog vroeg. We kunnen nu al naar Capbreton rijden.
We volgen TomTom die ons door de bergen stuurt. De natuur is prachtig maar de wegen zijn, op een deel van de route, smal en moeilijk voor een camper. Niet voor herhaling vatbaar. We doen er 177 kilometer en 3.15 uur over.
Voor een overnachting op de camperplaats bij de zee betalen we in dit seizoen 10 euro per nacht, stroom en wifi inclusief.

Dag 32  233 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Landes, 40130 Capbreton, Allée des Ortolans, Aire de Camping-Car de Capbreton
Coördinaten: N 43.63572    W 1.44654



Castillo de los Reyes de Navarra



Donderdag, 4 oktober - Capbreton

24°C - 12°C: We verplaatsen ons 400 meter, van de camperplaats naar Camping Campéole (15,44 euro per nacht, wifi, verwarm zwembad, all in). Hier blijven we een paar dagen genieten van de laatste zonnige dagen en energie opdoen voor de terugreis.

Dag 33  233 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Landes, 40130 Capbreton, Avenue des Alouettes, Camping Campéole - Domaine de Fierbois
Coördinaten: N 43.6332    W 1.44619


Zondag, 7 oktober - Van Capbreton naar Niort

Van Capbreton rijden we met alternatieve wegen via Bordeaux naar een camperplaats in Niort (10 euro per nacht). Doordat ik mijn voet verstuikt heb, zijn we allebei gestraft en kunnen niet naar de stad. Goed dat dit op het einde van onze reis gebeurde.

Dag 36  428 km
Overnachting: Frankrijk, regio Poitou-Charentes, departement Deux-Sèvres, 79000 Niort, Rue de Bessac 26, Aire de Camping-Car Niort
Coördinaten: N 46.32905    W 0.46546


Reisroute 5: Van Olite tot Laakdal

Maandag, 8 oktober - Van Niort naar Dreux

Op weg van Niort naar Dreux nemen we alle tijd en stoppen regelmatig om te rusten, te lunchen, te winkelen, ... .
De camperplaats in Dreux is ideaal om te overnachten. Voor wie zin heeft, is er de mogelijkheid om van hieruit een daguitstap naar Parijs te maken. Een gratis bus brengt liefhebbers van en naar het station. Alle info hangt bij de toegang van de camperplaats.

Dag 37  347 km
Overnachting: Frankrijk, regio Centre-Val de Loire, departement Eure-et-Loir, 28100 Dreux, Rue Jean Louis Chanoine 10, Aire de Camping-Car Parc Dreux (met Pass'Etapes - 9,60 euro, stroom, lozen, wifi, alles inclusief)
Coördinaten: N 48.74029    E 1.33227



Dinsdag, 9 oktober - Van Dreux naar Laakdal

Vandaag sjezen we naar huis. Het was een fantastische, actieve reis. In totaal hebben we 4334 km afgelegd.

Dag 38  503 km
Overnachting: thuis



EINDE


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!



         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.