Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!



CAMPERREIS naar MIDDEN PORTUGAL en de PROVENCE


12 mei - 7 juli 2018

DEEL II: Door Spanje naar de PROVENCE in FRANKRIJK


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7200

Route van El Burgo de Osma tot Gordes




Landschap onderweg naar El Burgo de Osma


El Burgo de Osma: Kathedraal Santa Maria Assunta

Zaterdag, 2 juni - Van Miranda do Douro (Portugal) naar El Burgo de Osma (Spanje)

Met de ZA324 en de E82/N122 rijden we via Zamora richting Valladolid en verder tot El burgo de Osma. Het is behoorlijk warm. Toen we in Miranda vertrokken was het 18°C. Nu, na de middag is het 25°C. We houden het gezellig en lassen regelmatig een stop in. Ook het reizen en verplaatsen moet aangenaam zijn. Daarom beperken we het aantal kilometers per dag. Op die manier hebben we bij aankomst nog tijd en zin om een wandeling te maken of het plaatsje te bezoeken.

In El Burgo de Osma staan we op een grote mix-parking vlakbij het vroegmiddeleeuws, historisch centrum wat eigenlijk de "Ciudad de Osma" is. El Burgo de Osma is de omringende stad. We hoeven maar de brug over te steken en de stadspoort binnen te wandelen.
Prachtige oude gebouwen en straten met arcaden getuigen van vroegere rijkdom:
  • Het pronkstuk van de stad is de kathedraal Santa Maria Assunta. De bouw ervan begon in de 13de eeuw en duurde tot de 18de eeuw wat de verschillende stijlen verklaart.
  • De Plaza Mayor wordt gedomineerd door het majestueuze Oude Ziekenhuis van Sint Augustine (17de eeuw). Tegenwoordig is hier het toeristenbuereau gevestigd.
  • Het Ayuntamiento, het stadhuis, ligt aan de andere zijde van de Plaza Mayor.
  • ... ... ...

  • Jammer genoeg is de kathedraal gesloten en in het Oude Ziekenhuis is het net sluitingstijd. We krijgen wel nog info en een stadsplan. Ondanks hebben we genoten van de sfeer in dit stadje.

    Dag 22:  306 km
    Overnachting: Spanje, regio Castilië en León, provincie Soria, El burgo de Osma, Calle de Santos Iruela, Mix-parking
    Coördinaten: N 41.58662    W 3.07338




    Ruïne Sint Martin





    Aan flarden geschoten huizen

    Zondag, 3 juni - Van El Burgo de Osma naar Belchite

    Vóór we El Burgo de Osma verlaten tanken we supervoordelig in de Carretera Rasa-Osma en slaan voorraad in bij de Eroski.
    En dan ... met de CL116, de E90/A2 en de A220 naar Belchite. De A220 tot Cariñena gaat vlot. Nadien, met nog 41 km te gaan, wordt het ineens een pak minder. De hobbelige weg (snelheid max. 50km/u) schudt heel onze infrastructuur doorheen. Willy rijdt geduldig en traag en vraagt zich af of het tot Belchite zo blijft. Na goed 5 km is de weg merkelijk beter en mogen we 70km/u rijden. Verder wordt het nog beter. Er is zelfs een witte scheidingslijn en de max. snelheid is 90km/u.
    Belchite we komen er aan!

    In Belchite vond in de Spaanse Burgeroorlog (1937) één van de bloedigste gevechten plaats. De stad werd volledig verwoest. Net zoals in het Franse Oradour sur Glane, dat in de Tweede Wereldoorlog (1944) verwoest werd, staat de stukgeschoten stad er nog ter nagedachtenis aan de verschrikkingen van de oorlog. De nieuwe stad is ernaast opgebouwd.

    14.00 u: Geparkeerd bij het toeristenbureau waar we de toegangstickets moeten kopen. Tickets kosten 6 euro p.p. voor een rondleiding met gids (kan niet zonder gids) en is in het Spaans. Willy en ik krijgen een Engelstalige audioguide. De rondleiding begint om 16.00 uur en duurt 90 minuten.
    We zoeken alvast een plaats om te overnachten. Rechtover de oude stad, bij het voetbalstadion, is een parking waar het rustig lijkt. Hier plannen we de nacht door te brengen.

    Het bezoek aan de ruïnes is aangrijpend, een spookachtige herinnering aan een dramatische tijd. We zien huizen, het klooster en de kerk Sint Augustinus, het Klooster Sint Martin en Sint Rafaël allemaal stukgeschoten, zonder dak. In de toren van St Martin zit nog een kogel.
    Wij hebben veel gefotografeerd maar foto's geven niet weer wat je ziet en voelt bij de herinnering aan de verschrikking van de oorlog en aan de mensen die dit meemaakten.

    Dag 23:  242 km
    Overnachting: Spanje, regio Aragón, provincie Zaragoza, Belchite, vrij gestaan op parking bij voetbalstadion




    Belchite: Verdwaalde kogel in kerktoren




    Maandag 4 juni - Van Belchite naar Vic

    25°C - 17°C en bewolkt: We bollen naar Vic voor onze laatste overnachting in Spanje. De camperplaats kost 5 euro, water 2 euro, stroom 0,75 euro/uur, lozen is gratis. We stonden hier al meer en kennen het stadje ondertussen. In de namiddag maken we een wandeling naar het centrum.

    Dag 24:  305 km
    Overnachting: Spanje, regio Catalonië, provincie Barcelona, Vic, Carrer de la Fura, Area Municipal de Vic
    Coördinaten: N 41.93444    E 2.24



    Dinsdag, 5 juni - Van Vic naar Le Barcarès

    Vandaag rijden we naar Frankrijk. Het is de bedoeling om, vooral in de streek van de Provence, een paar weken rond te trekken. We hopen dat de lavendelvelden er in bloei staan.

    Via Figueres, waar we tanken en voorraad in slaan, rijden we naar Camping Le Floride & L'Embouchure in Le Barcarès. De camping ligt aan zee, er zijn veel fietspaden, het zwembad is verwarmd en de temperatuur zit goed (± 25°C).
    Hier nemen we een paar dagen vakantie.

    Dag 25:  172 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Pyrénées-Orientales, regio Occitanie, Le Barcarès, route de St.Laurent, Camping Le Floride & L'Embouchure (ACSI)
    Coördinaten: N 42.77859    E 3.03004


    Le Barcarès: Kunst aan zee


    Maandag, 11 juni - Van Le Barcarès naar La Roque sur Cèze

    Na een weekje rust en ontspanning zijn we weer "en route".
    Het worden aardig wat kilometers met onderweg een tankstop en rust- en lunchpauzes. Op de koop toe worden we getrakteerd op een pittige regenbui.

    Komend uit de richting Alès volgen we de wegwijzers naar La Roque sur Cèze. Enkele kilometers verder, in La Roque sur Cèze, staat een bord "Max 2,1 meter breed en verboden voor +3,5 ton. We kunnen niet door, vervolgen de weg en vragen aan een local hoe we dan wel in de dorp geraken met een camper.
    Het dorp moet langs een andere kant aangereden worden. Dat wordt weg rijden van het dorp en met de D980 naar Bagnols sur Cèze. Vanaf hier met de D6 en de D143 La Roque-sur-Cèze inrijden. Hier staan ook verbodsteken. Wat nu!!! Volgens politieagenten die net aangereden komen, kunnen we gerust doorrijden want de camperplaats ligt net vóór het smalle bruggetje dat voor problemen zorgt. Het dorp en de cascades waar we eigenlijk naartoe willen, ligt aan de andere kant van de "brug".
    Dus, komend vanuit Alès geraak je niet op de camperplaats in La Roque-sur-Cèze. Vanuit Bagnol-sur-Cèze de camperplaats bereiken geeft geen probleem. Wij moesten ± 25 kilometer omrijden.

    16.00 u: Eindelijk geïnstalleerd op de camperplaats. Er zijn 24 plaatsen. Er staat slechts één camper. Het is een Étapes-camping en kost 12,80 euro, inbegrepen stroom en wifi. Veel plaatsen liggen er zompig bij maar we vinden toch een geschikte plek. Terwijl we genieten van een lekker diner dat Willy maakte, breekt een hevig onweer los met donder en bliksem.
    20.00 u: Het onweer is over. Met anorak aan en paraplu in de aanslag trekken we op verkenning. Aan de andere kant van de smalle, 13de-eeuwse brug Pont Charles Marte (= probleembrug!) over de rivier de Cèze ligt, hoog op een heuvel La Roque sur Cèze.
    Het wandelpad langs de rivier volgend, komen we na ongeveer een kilometer bij het natuurverschijnsel, de "Cascades de Sautadet".
    De watervallen zijn gevormd door de eroderende werking van de rivier de Cèze op rotsachtige kalksteen. Het water heeft in de loop van eeuwen diepe geulen en gaten in de rots geslepen. Aan het eind van de rotsmassa stort het water als een waterval naar beneden en stroomt de rivier weer rustig verder.

    In de zomer blijkt het hier ontzettend druk te zijn. Jongeren zwemmen in het cascades en springen van de rotsen, ondanks de waarschuwingsborden die verwittigen het eg gevaarlijk is. Er vielen reeds tientallen doden.

    Waarschijnlijk door de overvloedige regen van daarnet en door de bewolking ziet het natuurspektakel er niet zo indrukwekkend uit als we hadden verwacht. Zoals gewoonlijk maken we een reeks foto's en keren terug naar de gezelligheid van ons campertje.

    Dag 31:  299 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Gard, regio Languedoc-Roussillon, 30200 La Roque-sur-Cèze, Lieu-dit L'Islon Route de Saint Laurent de Carnols, Aire Camping-Car Park La Roque sur Cèze (Pass'Étapes)
    Coördinaten: N 44.1961    E 4.52324






    De smalle Pont Charles Marte over de rivier de Cèze





    Cascades de Sautadet: na onweer




    Cascades de Sautadet



    Zicht vanaf de camping - in de verte het kasteel


    Grignan: typisch straatje


    Zicht vanaf het kasteel.

    Dinsdag, 12 juni - Van La Roque sur Cèze naar Grignan

    10.00 uur, al 21°C en de zon schijnt. Daarvan profiteren we om nog eens naar de Cascades te wandelen. Aan de andere oever van de rivier loopt een groep toeristen die met een bus aangekomen zijn. Aan deze oever lopen wij alleen. De zon is van de partij. Wat een verschil met gisterenavond!

    12.00 u: Terug bij de camper, lunchen, hozen en lozen en klaar voor vertrek. We bollen naar Grignan. Het is amper 50 kilometer maar we doen er een uur over want TomTom stuurt ons door ongekleurde baantjes. We passeren lavendelvelden. Ze staan nog niet volledig in bloei doordat het weer de laatste tijd nogal slecht was, minder zon en veel regen.

    Aangekomen op de camperplaats Site de Rochecourbière in Grignan. Er hangt een bericht met de melding dat het verboden is langer dan drie uur te parkeren op straf van boete. Dat riskeren we niet. We bespreken het met Duitse camperisten. Twee kilometer wandelen tot het oude centrum en terug. Er blijft onvoldoende tijd over voor een bezoek aan de stad.
    De lucht wordt zwart en een fikse regenbui plenst neer. We blijven hier niet, we zoeken een ander onderkomen.

    Een uur later staan we op Camping Municipale de Grignan. De prijs is, in verhouding met wat ze bieden, nogal hoog (17,50 euoro + 0,22 euro taxe pp). Maar, we staan op een paar honderd meter van het oude centrum en het kasteel.

    15.00 u: De regen is gestopt. De zon is er weer. Door typische straatjes met toeristische winkeltjes wandelen we naar het kasteel. Een bezoek aan het kasteel, het interieur, het terras en de tuin kost 8 euro pp.
    Op weg naar de Jardin de la Marquise de Sévigné gaan plots de hemelsluizen weer volop open. We hebben geen jas of paraplu bij en vluchten het caféetje Le Grenier de Sel binnen. Na een kwartier wagen we het naar de camping te gaan.

    Hopelijk blijft het morgenvroeg droog. We willen absoluut nog eens naar oude centrum vóór we verder trekken.

    Dag 32:  57 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Drôme, regio Auvergne-Rhône-Alpes, 26230 Grignan, 2 Avenue de Grillon, Camping Municipale de Grignan
    Coördinaten: N 44.41732    E 4.90951




    Lavendelveld met daarachter Grignan en het kasteel dat er boven uit torent.




    Woensdag, 13 juni - Van Grignan naar Grillon

    21°C, 5 Bft N, bewolkt maar droog: Voor we de camping verlaten, klimmen we nog eens naar het oude centrum. Dat is het interessante aan dichtbij logeren.

    13.00 u: Op weg naar Grillon, naar Camping le Garrigon (ACSI - 15 euro). We willen hier een paar dagen blijven tot het weer verbetert of toch tot de wind luwt. Voor het ogenblik is de wind pretbederver. De camper schudt heen en weer; wifi ligt uit; zwemmen in het verwarmde zwembad is te koud door de wind; ook fietsen is niet aangenaam met sterke wind; ... .

    Dag 33:  5 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Vaucluse, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, 84600 Grillon, Chemin de Visan, Camping le Garrigon (ACSI)
    Coördinaten: N 44.38309    E 4.93062




    Grillon: Lavendelveld met in de verte de bergen




    Donderdag, 14 juni - Grillon

    23°C en minder wind: Dat is alvast aangenamer dan gisteren. De camping ligt buiten het dorp, nogal afgelegen. Na de middag maken we een wandeling door de velden. Nergens een woning te zien, alleen wijngaarden en een enorm lavendelveld met in de verte de bergen. Mooi!!! We doen een poging om dit digitaal vast te leggen.

    Nadien fietsen we naar de supermarkt in Grillon. Het is hoognodig want onze voorraad is totaal op en de campingwinkel is in dit seizoen niet open. Normaal voorzien we dit als we een paar dagen op een camping blijven. Deze keer niet dus.

    Dag 34 - Overnachting: 84600 Grillon, Camping le Garrigon (ACSI)




    Vrijdag, 15 juni - Grillon

    25°C en geen wind! Dat wordt een dag zwemmen, fietsen en zalig vakantie vieren.

    Dag 35 - Overnachting: 84600 Grillon, Chemin de Visan, Camping le Garrigon (ACSI)



    Zaterdag, 16 juni - Van Grillon naar Bourg-Saint-Andèol in de Ardèche

    27°C: We verkassen naar Bourg-Saint-Andèol hoewel dat 32 kilometer terug rijden is op de weg die we volgen. Het is onze bedoeling om er een stukje van de Via Rhôna te fietsen.
    De Via Rhôna is een fietsroute die de Rhône volgt van Genève tot aan de Middellandse Zee. Ze is grotendeels vlak, af en toe licht hellend en voor meer dan de helft autovrij. Volgens www.viarhona.com is de de route 815 km lang.

    Om ongeveer 10 uur komen we aan op Camping du Lion d'Ardèche. De camping is nogal primitief en duur voor wat geboden wordt (ACSI 17 euro + 1,70 euro verblijfstaxe en taxe voor het vuilnis). Betalen voor het vuilnis hebben we nog nooit meegemaakt. Maar, we staan in de schaduw en veilig. Dat is voor ons ook belangrijk. We zijn toch zinnens er een hele dag met de fiets op uit te trekken. Sinds er op een camperplaats ingebroken is, zijn we voorzichtiger geworden.

    13.00 u: Vanaf de camping kunnen we de Via Rhôna volgen naar Viviers. De Mistral volgt ook de Rhône maar in tegenovergestelde richting wat minder prettig is. Het vooruitzicht aan de terugtocht is aangenamer.
    We fietsen door velden langs de Rhône en komen voorbij de Barrage de Donzère en de indrukwekkende Pont du Robinet. Af en toe stoppen we om van de natuur te genieten.

    15.00 u: Na 15 kilometer zijn we in Viviers. Op het eerste het beste pleintje dat we tegenkomen, planten we ons neer op een terras om uit te puffen en onze dorst lessen.
    Het historisch centrum ligt in de Haute Ville. Het wordt een echte dobber. De straatjes zijn amper een meter breed, met kasseien geplaveid en steil omhoog. Zelfs in laagste versnelling haal ik het niet. De fietsen hadden we beter beneden achtergelaten. Met de kathedraal in zicht moeten we verder met trappen en moeten we de fietsen toch parkeren.
    De imposante kathedraal domineert de oude bovenstad. Het uitzicht over de stad is prachtig.

    Terugfietsen gaat vlot. Dank zij een duwtje in de rug van de Mistral. Het was een geslaagde sportieve dag. De teller staat op 35 km.

    Dag 25:  172 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Ardèche, regio Auvergne-Rhône-Alpes, 07700 Bourg-Saint-Andéol, Quartier de l'Île du Chenevier, Camping du Lion Ardèche
    Coördinaten: N 44.38139    E 4.64861


    Donzère: de Pont du Robinet




    Uitzicht over Viviers vanaf de Haute Ville


    Zondag, 17 juni - Van Bourg-Saint-Andèol via Vaison-la-Romaine naar de Gorges du Toulourenc in Veaux - Malaucène

    29°C - windstil: Na het tanken en voorraad inslaan in Pierlatte bollen we naar Vaison-la-Romaine. Daar komen we terecht in een enorme drukte. Hier wordt gefeest. Het lijkt ons geen goed idee nu de stad te bezoeken of hier te overnachten. Na overleg beslissen we door te rijden naar Veaux, naar de Gorges du Toulourenc.
    Even voorbij Entrechaux moeten we rechtsaf naar Veaux. Deze laatste 10 kilometers lopen via een smalle weg waar tegenliggers kruisen moeilijk is. Het is spannend maar valt mee.
    Bij het begin van Veaux is een parking. Ze is al behoorlijk vol. Willy slaagt er in de camper op een plaatsje tussen de auto's te parkeren. Het is zondag en druk. Vooral de lokale bevolking komt hier met hun kinderen wandelen, picknicken, in het water spelen en genieten van de natuur.

    Het weer is ideaal voor een wandeling in de Gorges de Toulourenc. In de zomer staan hier bijna alle rivieren droog behalve de Ouvèze en de Toulourenc doordat zij naast de regen ook gevoed worden door de bronnen van de Mont-Ventoux. Na zware regenval is het debiet en de stroming groter en is een wandeling in de rivier niet aan te raden.
    De volledige wandeling vanaf Veaux stroomopwaarts duurt 3 tot 4 uur. Terugkeren naar het vertrekpunt kan via de rivier of via een wandelpad.

    We stappen naar de rivier met stevige schoenen aan, kleren die nat mogen worden en in de rugzak water en een fototoestel in plastiek verpakt. Met een trapje komen we bij de bedding. Heel wat jongelui en gezinnen starten een wandeling. Het eerste gedeelte is vrij ondiep water, nadien volgen er diepere, smalle stukken die tussen steile rotswanden lopen. Er zijn plaatsen waar het aan de kanten minder diep is of waar we even naast de bedding kunnen lopen.
    Het frisse water stroomt masserend langs onze benen. Het doet deugd in deze hitte. We moeten oppassen want de keien en rotsen zijn soms glad. In het water vallen, vinden we niet erg. Kwetsuren oplopen kunnen we beter voorkomen.
    Hier en daar schieten we een fotoke. Het water wordt dieper, ongeveer een meter. Volgens een gezin met kinderen dat op terugweg is, moet je een eindje verder zelfs zwemmen.
    Het is goed geweest. We zijn ver genoeg. We keren ook terug.

    Tegen 17.00 uur zijn we terug bij de camper, acclimatiseren, eten een hapje en ... klaar om te vertrekken. We rijden naar Malaucène om te overnachten op een camperplaats Pass'Etapes (11 euro, all in, ook wifi en stroom).

    Dag 37:  88 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Vaucluse, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, 84340 Malaucène, Avenue Charles de Gaulle, Aire Camping-car Park Malaucène (Pass'Étapes)
    Coördinaten: N 44.17753    E 5.12987


    Onderweg naar Veaux







    Wandelen in de Gorges de Toulourenc










    Onderweg naar Sault


    Maandag, 18 juni - Van Malaucène via Sault naar Gordes

    10.00 u: We zijn onderweg naar Sault om er de erg geprezen lavendelvelden te zien. Wat een tegenvaller! We rijden 40 kilometer door de bergen met een smalle, kronkelende weg. Een vrachtwagen passeren is telkens een hachelijke situatie. Hier rijden meer wielertoeristen dan auto's. De lavendelvelden, waarvoor we deze weg gekozen hebben, staan nog niet in bloei!
    Het plaatsje Sault zelf valt zó tegen dat we direct verder rijden naar Gordes. De weg naar Gordes, nog eens 40 km, is idem dito, smal en kronkelend.

    Onderweg parkeren we tegenover een kasteel voor een rust- en lunchpauze. En dan ... weer "en route" naar Gordes. We rijden tot in het centrum van Gordes en volgen vanaf daar de borden naar Camping des Sources.

    14.00 u: We staan op Camping des Sources (ACSI, 19 euro + 0,60 euro pp taxe, super sanitair, verwarmd zwembad, wifipunt). Die kronkelende, smalle bergweg was stresserend voor Willy. De rest van de dag houden we het rustig.

    Dag 38:  86 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Vaucluse, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, 84220 Gordes, Route des Murs, Camping des Sources (ACSI)
    Coördinaten: N 43.92701   E 5.20209




    Zicht op het heuveldorp Gordes





    Gordes

    Dinsdag, 19 juni - Gordes

    32°C - 26°C: Gordes is een heuveldorp en we zullen het geweten hebben. De camping ligt op het hoogste punt van de heuvel. Een wandeling naar het dorp is een afdaling van 1,8 km. Het is net wekelijkse marktdag en heel druk. Vandaag is het kasteel niet open voor publiek. We slenteren wat rond in het oude gedeelte en tussen de marktkraampjes. Op de markt worden vooral lokale producten (kruiden, zeep, lavendel, ...) en textiel verkocht maar geen fruit of groenten. Jammer want in de camping kunnen we wel brood en croissants bestellen maar een winkeltje is er niet.

    Het is snikheet. We zoeken verfrissing en afkoeling op een terras. Zoals in veel toeristische plaatsen is een consumptie nogal duur (4,5 euro voor een vers appelsiensap). Alleen in Sevilla betaalden we ooit meer.
    Terug naar de camping is een klimpartij. Tussendoor stoppen we in de schaduw om op adem te komen. Dit doen we geen tweede keer.
    In deze hitte zijn we niet zinnens om veel te presteren. We houden het bij een zwempartij in de vooravond.

    Volgens het weerbericht wordt het morgen en overmorgen 33°C. Dat is geen temperatuur om heel actief te zijn. We blijven nog een paar dagen en vieren lui vakantie.

    Dag 39 - Overnachting: 84220 Gordes, Camping des Sources (ACSI)

    Route van Gordes tot Puimoisson


    Abdij van Sénanque


    Abdij van Sénanque: Kapel

    Vrijdag, 22 juni - Van Gordes via de Abdij van Sénanque naar l'Isle-sur-la-Sorgue

    26°C en veel wind, 6 Bft: Onze eerste bestemming is de Abdij van Sénanque. Dat is ongeveer 4,8 km. Zo gauw we uit Gordes zijn volgen we de D177. Het is weer zo'n smalle weg met aan de ene kant een rotswand en aan de andere kant een vallei. Tegenliggers kruisen is praktisch onmogelijk. Er zijn wel veel inhammen om uit te wijken. Op een parking spreken we met Italiaanse camperisten. Ze zijn ook op weg naar Sénanque en beweren dat deze weg sinds kort een éénrichtingsweg is. Oef, dat is goed nieuws.



    Op internet en folders staat de Abdij van Sénanque afgebeeld met een groot lavendelveld. Een idyllisch plaatje dat toeristen lokt.
    Het lavendelveld staat nog niet ten volle in bloei en is volledig omheind. Een gesloten poort zorgt er voor dat niemand het veld in kan. Foto's nemen is moeilijk. Met een trucje lukt het ons toch.
    We parkeren en stappen naar de Abdij. Een toegangsticket kost 7,50 euro pp. Met dit ticket mag je alleen de kapel en het kloosterhof binnen. De rest van de abdij, het mooiste en interessantste deel, is niet open voor publiek.
    Willy en ik zijn ontgoocheld en vinden een bezoek aan de Abdij van Sénanque niet de moeite waard.



    Na ons blitsbezoek aan de Abij van Sénanque zetten we koers naar l'Isle-sur-la-Sorgue. Onderweg stoppen we bij de Super-U in Coustellet om er voordelig te tanken en een voorraad in te slaan. We weten uit ervaring dat het interessant is om een goede voorraad in te slaan voor we op een camping neerstrijken.

    Tegen de middag zijn we geïnstalleerd op Camping Airotel la Sorguette (ACSI - 19 euro). De camping ligt aan de rivier, op 1,5 km van het centrum.
    In de namiddag fietsen we naar de stad met bijnaam "Het Venetië van de Provence". Het is echt een waterstad met veel waterwielen langs de rivier de Sorgue. Het zijn restanten uit de tijd dat de textielindustrie hier een belangrijke factor was. In de zijrivieren werden toen wel 62 wielen geteld.

    L'Isle-sur-la-Sorgue is een aangename en populaire stad. Niet alleen het water zorgt voor gezelligheid. We maken een toer tussen de kanalen, over de bruggetjes, door de steegjes en langs de grote, draaiende waterwielen. Onverwacht komen we terecht in een soort openlucht museum voor kunst- en antiek. Kunstateliers en antiekwinkels vormen een straat op zich. Antiek, brocante en kunst zijn zelfs de belangrijkste redenen waarom mensen L'Isle-sur-la-Sorgue bezoeken.

    We nemen ook een kijkje in La Collégiale Notre Dame des Anges (17de eeuw). De kerk is prachtig met een monumentale, sobere gevel. Het interieur is overvloedig versierd met beelden, fresco's, schilderijen en houtsnijwerk met bladgoud. Er zijn wel restauratiewerken nodig en daar wordt werk van gemaakt. Een bezoek is gratis en zeker de moeite waard.

    Dag 42:  25 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Vaucluse, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur,
    84800 l'Isle-sur-la-Sorgue, Route d'Apt 871, Camping Airotel la Sorguette (ACSI)
    Coördinaten: N 43.91432   E 5.07176


    l'Isle-sur-la-Sorgue




    La Collégiale Notre Dame des Anges - Interieur



    l'Isle-sur-la-Sorgue - Waterstad




    Zaterdag, 23 juni - Fontaine de Vaucluse

    32°C - 4 Bft: Vanuit l'Isle-sur-la-Sorgue vertrekken meerdere fietsroutes. Wij kiezen de route naar Fontaine de Vaucluse, een lus van 22 km. Aanvankelijk loopt de weg door velden en is nogal vlak. Hoe meer we ons doel naderen, hoe meer de weg stijgt. Ik haal het niet. Aangekomen bij het afvaartpunt voor het kajaktraject over de Sorgue, geef ik het op. Ons gepland bezoek aan de stad Fontaine de Vaucluse kunnen we vergeten.
    In Fontaine de Vaucluse, dat ingeklemd ligt tussen rotsen, ontspringt de rivier La Sorgue. De bron is de krachtigste van Europa en is vooral in het voorjaar enorm onstuimig. Een spectaculair stukje natuur dat veel toeristen lokt.
    Ook aan deze kant van de rivier, met zijn smaragdgroene water, is de natuur mooi. Er is een restaurant-bar met watertuin waar het gezellig zitten is. We rusten lekker lang uit en fietsen terug naar l'Isle-sur-la-Sorgue.
    Ooit komen we terug (met de camper dan) naar Fontaine de Vaucluse om er de bron, de papiermolen, het Musée d'Histoire Jean Garcin, ... te bezoeken.

    Dag 43 - Overnachting: 84800 l'Isle-sur-la-Sorgue, Camping Airotel la Sorguette (ACSI)


    Rivier La Sorgue in Fontaine de Vaucluse


    Zondag, 24 juni - l'Isle-sur-la-Sorgue

    32°C: In de voormiddag fietsen we naar de markt in het centrum. Het is een typisch Provençaalse markt die iedere zondag de straten van het stadje vult. Bij de toegang tot het dorp, waar de rivier La Sorgue splits in twee armen, laten we ons stalen ros beveiligd achter. De terrasjes in de straten moeten vandaag plaats ruimen voor de markt. We slenteren langs de kramen, kopen vers fruit en steken regelmatig een brugje over om aan de andere kant te komen.
    Het is warm en druk. Je krijgt de indruk dat de lokale bevolking hier in zondagse outfit defileert. Voor hen betekent de markt "zien en gezien" worden. Zelf vind ik het fijn om heel die bedrijvigheid te observeren.

    Na de middag houden we het rustig en genieten van onze laatste dag op de camping in l'Isle-sur-la-Sorgue.

    Dag 44 - Overnachting: 84800 l'Isle-sur-la-Sorgue, Camping Airotel la Sorguette (ACSI)



    Maandag, 25 juni - Van l'Isle-sur-la-Sorgue via Roussillon naar Lourmarin

    32°C - 10.00 u: We staan geparkeerd op de camperplaats in Roussillon (Parking St.Joseph, Avenue de la Burlière). Het kost 3 euro tot 22.00 uur; overnachten kost 6 euro.
    We stappen richting centrum. Na 700 meter komen we bij "Le Sentier des Ocres". Het dorp Roussillon ligt 300 meter verder op een heuvel. De warme aardetinten in deze streek zijn het resultaat van eeuwenlange regen en kristallisatie van verschillende mineralen. In de 18de eeuw begon men de ontginning en bewerking van de rode aarde en het werd een wereldwijde exportactiviteit.
    De toegang tot de "okerwandeling" kost 2,5 euro. Er zijn twee wandelingen: een van 600 meter en een van 1,3 km. We kiezen voor de lange wandeling. Goed aangeduide paden leiden ons langs de roodbruine kliffen. Gelukkig loopt de wandeling grotendeels tussen bomen wat welkom is bij deze hitte. Jammer dat dit natuurfenomeen zo toeristisch is.

    Roussillon: Sentier des Ocres



    Roussillon: Sentier des Ocres




    We snorren naar onze volgende bestemming. Na een paar kilometer passeren we prachtig, bloeiende lavendelvelden. Langs de kant van de weg is plaats om te parkeren. Dat komt goed uit om foto's te maken.
    En dan ... weer op weg. Voor we naar de camping in Lourmarin rijden, maken we een ommetje naar de Super-U in Puyvert. Het is onze gewoonte om met een goede voorraad aan te komen op een camping, zeker als we zinnens zijn een paar dagen te blijven.
    Camping Les Hautes Prairies valt mee. Er zijn schaduwplaatsen, een groot verwarmd zwembad en het dorp ligt op 800 meter. De wifi-verbinding doet het uitstekend, op alle toestellen en is nog gratis ook. Dit is uitzonderlijk in Frankrijk.

    Dag 45:  63 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Vaucluse, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, 84160 Lourmarin, Route de Vaugines, Camping Les Hautes Prairies (ACSI)
    Coördinaten: N 43.76829   E 5.37239




    Roussillon: Lavendelveld





    Lourmarin: Fontein met drie gezichten

    Dinsdag, 26 juni - Lourmarin

    33°C - 17°C: 's Morgens maken we een wandeling naar het oude centrum van het dorp. We kuieren door smalle straatjes met toeristische winkels, cafés en galeries en passeren veel mooie fonteinen. Lourmarin is een charmant dorp en er hangt een gezellige sfeer.
    Een paar honderd meter verder, op een heuvel, ligt het Château de Fouquet d'Agoult, bekend als het oudste renaissancekasteel van Frankrijk. Een bezoek aan het kasteel en het interieur met meubels uit 16de tot 19de eeuw, een collectie gravures, oude muziekinstrumenten ... valt bijzonder mee. Een toegangsticket kost 6,8o euro.
    's Middags, de heetste tijd van de dag, blijven we in de schaduw.
    In de late namiddag houden we ons dagelijks zwemuurtje.
    Dat houden we een paar dagen uit. Veel verhuizen in zo'n hitte is niet aan te raden.

    Dag 45:  63 km
    Overnachting: 84160 Lourmarin, Camping Les Hautes Prairies (ACSI)




    Zondag, 1 juli - Van Lourmarin via Valensole naar Puimoisson

    34°C - 19°C: Eerst rijden we, weer eens, naar de super-U in Puyvert voor een stevige voorraad. We zullen de komende dagen op camperplaatsen verblijven en wellicht zijn er geen winkels in de buurt.
    Van Puyvert bollen we naar Valensole. Tegen de middag stoppen we op een riant plaatsje met picknicktafels voor een uitgebreide lunch. Hoe dichter bij Valensole, hoe meer lavendelvelden we zien. Overal langs de weg staan auto's geparkeerd want iedereen wil fotokes schieten. Het is zondag en daardoor bijzonder druk. De zon staat tegen wat niet ideaal is om mooie foto's te maken. Al die mensen die tussen de lavendel lopen, maken het nog moeilijker.

    Een tiental kilometer verder, op de weg van Valensole naar Puimoisson, zijn nog meer lavendelvelden. Er is minder verkeer en de zon zit beter om te fotograferen. Hier lukt het prima om mooie herinneringsbeelden digitaal vast te leggen.


    Puimoisson: Lavendelveld bij de camperplaats




    14.00 u: Geparkeerd op de camperplaats (voormalige camping) in Puimoisson. Lozen is gratis, water nemen kost 1 euro, stroom 1,05 euro/uur. We staan hier prima op gras, onder de bomen en tussen lavendelvelden. Luifel uit, stoeltjes en tafel buiten en we kunnen heerlijk genieten in de schaduw.
    s' Avonds maken we een wandeling door de velden. Van in de camping zien we de zon ondergaan.

    Wat een mooi einde van onze tocht door de Provence. Vanaf morgen starten we de terugtocht naar België.

    Dag 51:  95 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Alpes-de-Haute-Provence, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, 04410 Puimoisson, Basses Touires, Aire de Camping-Car les Lavandins
    Coördinaten: N 43.86932   E 6.13168

    Route van Puimoisson tot Laakdal




    Sassenage

    Maandag, 2 juli - Van Puimoisson naar Sassenage

    34°C - 17°C: Van Puimoisson rijden we via Sisteron naar Sassenage in de buurt van Grenoble.
    14.00 u: Geparkeerd op camperplaats in Sassenage (gratis, service, geen stroom). Er loopt een fietspad naar Grenoble (7 km). Een fietstocht in deze temperatuur? Daar hebben we geen zin in. We verkiezen een wandeling langs het water naar het centrum. Er is geen schaduw maar een lichte bries zorgt voor verfrissing.
    Sassenage is groen en rustig. Er is slechts één plein in dit dorpje en vandaag is er grote bedrijvigheid. Iedereen is in de ban van het WK voetbal. Er wordt een groot scherm geplaatst om vanavond samen te kijken.
    17.00 u: Terug bij de camper. Het is snikheet. Alle vensters worden opengezet. Campinggedrag is niet toegestaan. Ondanks zit iedereen buiten en sommigen hebben zelfs de luifel uitgedraaid.

    Dag 52:  214 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Isère, regio Auvergne-Rhône-Alpes,
    38360 Sassenage, Rue Pierre de Coubertin, Aire Municipale Sassenage
    Coördinaten: N 43.86932   E 6.13168



    Dinsdag, 3 juli - Van Sassenage naar Saint-Maurice-de Gourdans

    36°C - 19°C: We belanden op Camping Les Plages de l'Ain in Saint-Maurice-de Gourdans.
    In Frankrijk begint de vakantie pas de tweede week van juli. Daardoor profiteren we nog van de laagseizoenprijzen (15 euro + 1 euro pp taxe de séjour). In dit afgelegen plaatsje valt niets te beleven. Maar, in deze hitte opteren we voor comfort: buiten zitten in de schaduw, buiten koken en eten, douchen, een plons in het zwembad, ... .
    Ook morgen wordt het zo heet. We houden het aangenaam en blijven een extra dag.

    Dag 53:  106 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Ain, regio Auvergne-Rhône-Alpes, 01800 Saint-Maurice-de Gourdans, 11 Chemin du Stade, Camping Les Plages de l'Ain (ACSI)
    Coördinaten: N 45.8085   E 5.18603






    Donderdag, 5 juli - Van Saint-Maurice-de Gourdans via Pérouges naar Dijon

    23°C - 16°C en bewolkt: Het weer is omgeslagen. We zetten de terugtocht verder maar hebben geen haast.

    19.30 u: Na 14 km houden we halt in Pérouges, een middeleeuws dorpje op een heuvel. Aan de rand ligt een groot parkeerterrein (Parking des Combes de La Cité De Perouges). Overnachten is toegelaten. Met een 2 euromuntstuk opent de slagboom. Het is een eenrichtingsweg. De parking verlaten, gebeurt aan de andere kant.

    Pérouges was in de 19de eeuw volledig verwoest en verlaten. In de 20ste eeuw is het dorp gerestaureerd en in de oude staat hersteld.

    Een pad en trappen leiden naar het centrum. Het is nog vroeg in de morgen en heel rustig. Ook al is het dorp gerestaureerd, het blijft een uitzonderlijk middeleeuws erfgoed. Veel huisjes zijn nog bewoond en het is ook niet overdadig toeristisch.
    We wandelen door de smalle, met bloemen versierde, kronkelende straatjes. Hoewel wandelen? Het is moeilijk stappen op die ongelijk liggende kasseien. Gelukkig hebben we stevige schoenen aan.
    We bezochten al veel historische dorpjes. Pérouges staat wel aan de top.


    Het middeleeuwse Pérouges





    Na een uurtje rijden we richting Dijon, naar de camperplaats bij Camping du Lac Kir (12,95 euro, all in, ook stroom en wifi).

    17.30 u: Het is al laat. Toch willen we nog op verkenning naar Dijon.
    Dijon is de hoofdstad van het departement Côte-d'Or en van de regio Bourgondië-Franche-Comté en was de hoofdstad van het voormalig Hertogdom Bourgondië.

    Met een fiets- wandelpad langs de rivier de Ouche, over een brede straat en onder een brug door komen we in het historisch centrum. We bevinden ons in de Rue Monge. Vlakbij liggen het Théâtre Dijon Bourgogne, de Église Saint-Philibert en de Cathédrale Saint-Bénigne. De fietsen laten we beveiligd achter bij één van de vele plaatsen die daarvoor voorzien zijn.
    Mooie foto's maken lukt niet. De zon is spelbreker.

    We fietsen een eindje verder tot de Place Darcy, voorbij de Arc de Guillaume naar de prachtig aangelegde Jardin Darcy.
    En ... hier maakt een plots losbrekend onweer met fikse regenbui een einde aan onze uitstap. We vluchten een cafetaria in en hopen dat het vlug overgaat. IJdele hoop. Door de regen fietsen we terug en komen druipend aan bij onze camper.
    Morgen doen we een nieuwe poging om de stad Dijon te bezoeken.

    Dag 55:  192 km
    Overnachting: Frankrijk, departement Côte-d'Or, regio Bourgogne-Franche-Comté,
    21000 Dijon, 1 Boulevard Chanoine Kir, Aire de Camping-Car du Camping du Lac Kir
    Coördinaten: N 47.32133   E 5.01095


    Dijon: Cathédrale Saint-Bénigne


    Dijon: Arc de Guillaume


    Vrijdag, 6 juli - Dijon

    27°C - 16°C, bewolkt: Na de lunch fietsen we naar het centrum. We starten ons bezoek bij de Jardin Darcy waar we gisteren uitgeregend zijn. Vanaf hier volgen we de "uiltjes" die op de grond aangebracht zijn en die ons door de historische stad leiden.
    Op de Place Darcy bevindt zich het Hôtel de la Cloche.
    Even verder, op de Place Grangier staan het Palais de la Poste en een art-nouveauhuis met eigenaardig, pagode-achtig dak.
    We passeren de overdekte hallen en belanden op de Place Francois-Rude. Op dit gezellig, autovrij plein staan vakwerkhuizen, een draaimolen en de Fontaine Bareuzai.
    Vanaf hier komen we in de Rue des Forges met schitterende herenhuizen zoals op nummer 40, het 13de-eeuwse Hôtel Aubriot en op nummer 38, het Maison Milsand met zijn renaissance-façade en beeldhouwwerk.
    Op het einde van de Rue des Forges staat de 13de-eeuwse Église Notre Dame de Dijon met haar opvallende voorgevel met drie rijen opmerkelijke waterspuwers. Ook de klokkentoren is ongewoon met zijn mechanische figuren die op de klokken slaan. Op de zijkant van de kerk zit de geluksbrenger "la chouette de Dijon", een leuke uiltje uitgekapt uit een steunbeer. Als je het aanraakt mag een wens doen.
    Achter de Notre Dame, in de Rue de la chouette, staat het restaurant- theehuis Maison Millière, een vakwerkhuis uit de 12de eeuw met op het dak een zwarte kat.
    Verder, in dezelfde straat, bevindt zich het prachtige Hôtel Vogüé in renaissancestijl. Tegenwoordig is het eigendom van de stad en wordt gebruikt voor tentoonstellingen, concerten, culturele activiteiten, ... .
    We fietsen naar de Place du Théâtre. Op dit plein zien we het Grand Théâtre, de Église Saint-Michel en de Église Saint-Étienne.


    Dijon: Één van de vele eigenaardige waterspuwers van de Notre Dame


    Dijon: Place Francois-Rude


    Regelmatig laten we de fietsen achter bij daarvoor voorziene fietsrekken. Op die manier kunnen we rustig rondwandelen, foto's maken en een terrasje doen.

    We zijn toe aan een hapje en een drankje. Op dit plein zal het niet lukken. Wat een drukte, wat een lawaai! Bij elke horecazaak wordt op een groot scherm het WK voetbal gevolgd. Er blijft geen plekje over voor ons.
    We trekken dan maar naar de Place de la Libération en worden er met hetzelfde fenomeen geconfronteerd. Op een terras om de hoek waar geen scherm te zien is, kunnen we terecht. Rustig is het niet want het tumult dringt door tot hier.


    De Place de la Libération is een enorm, ovaal plein midden in het historisch centrum van de stad. Op dit plein bevindt zich het majestueuze, barokke Palais des Ducs de Bourgogne. Architect Jules Hardouin-Mansart, die ook het Paleis van Versailles ontwierp, zorgde voor de huidige vorm van het gebouw. Een bezoek blijkt de moeite waard te zijn. Vandaag is het jammer genoeg gesloten.
    Achter het paleis staat de 52 meter hoge Tour Philippe le Bon. Met 316 trappen kom je op de top.

    Om ons bezoek aan Dijon te eindigen, brengen we een bezoekje aan de Jardin de l'Arquebuse, een publieke tuin met bloemen, kruiden, waterpartijen en een Temple d'Amour.

    19.00 u: Terug bij de camper. We halen een pizza bij het kraam op de camping en kijken nu zelf naar het WK voetbal. Het is een schitterende match: België - Brazilië, resultaat 2 - 1 voor de Rode Duivels.

    Dit was de laatste dag van onze najaarsreis. Morgen sjezen we naar huis!

    Dag 56 - Overnachting: 21000 Dijon, Aire de Camping-Car du Camping du Lac Kir


    Dijon: Hôtel Vogüé



    Dijon: Temple d'Amour in Jardin de l'Arquebuse


    Dijon: Palais des Ducs de Bourgogne




    Zaterdag, 7 juli - Van Dijon naar Laakdal

    Van Dijon via Nancy, Metz, Luxemburg en Luik rijden we huis.

    Dag 57:  557 km

    Eindelijk weer thuis. Reizen is plezant, thuiskomen ook.
    De reis is super geslaagd! We waren 8 weken onderweg. In totaal hebben we 6.698 km afgelegd.


    EINDE

    Groetjes van Willy en Andrea
    Veel leesgenot!!!




    Alles wat ik hier neerschrijf zoals adressen, prijzen, coördinaten, links naar andere sites, enz. zijn louter ter informatie.
    Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.
    Niets mag worden gekopieerd zonder mijn toelating.



             FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK