REISVERHALEN          FOTOSITE          GASTENBOEKLA CAMARGUE EN CARCASSONNE

Herfstverlof  2003


Onze eerste grote tocht met de camper gaat naar Zuid-Frankrijk, eerst naar de Camargue en nadien naar Carcasonne.

Zaterdag, 25 oktober
We vertrekken na de middag om zo files te vermijden.

Zondag, 26 oktober
Kort na de middag komen we aan in Nmes onze eerste bestemming.
Hier is nergens een camperparkeerplaats te vinden, zodat we op camping LA BASTIDE belanden
(15 euro voor de nacht,elektriciteit in; het sanitair is vuil).
Het regent, regent, regent...
Met de stadsbus geraken we in Nmes-Centre. Ondanks de regen wordt het een mooie namiddag.
We bezoeken La Maison Carr en l'Amphithtre.
Maandag, 27 oktober
's Morgens is het uiteindelijk droog, de zon doet moeite om door te komen.
We willen weg van de stad, we willen naar de zee (60 km).
Langs de kleine binnenwegen belanden we in Le Bac du Sauvage.
Met een gratische pont worden we over Le Petit Rhone gezet
Nog 5 km en we zien de Middellandse Zee.
Tegen de middag zijn we in Les Saintes Maries de la Mer, de hoofdstad van de Camargue.
Volgens internetinfo is hier een grote camperstandplaats vlak aan de zee.
(200 pl - 6 euro per nacht - geen elektriciteit).
We rijden langs de kust, door het stadje en vinden daar de camperplaats langs de dijk.
Voor de campers staan grote blokken als bescherming tegen het opkomende water.
We rijden nog verder door en hebben veel geluk, want hier vinden we het allermooiste plaatsje. Voor ons ligt het strand en de zee, achter ons de vijvers, moerassen van de Camargue.
De Camargue werd vroeger het "wilde westen van Europa" genoemd; de cowboys de "gardians". Nu is alles geciviliseerd en de meest gardians zijn rij-instructeur geworden. De typische "cabans" zijn omgebouwd tot vakantiewoningen. Grote secties van het gebied zijn beschermd. Er is nog altijd een deel natuur in oorspronkelijke toestand.
De fauna van de Camargue : typische witte camarguepaarden, zwarte stieren, flamingo's, ... zijn nog altijd het uithangbord.

Les Saintes Maries de la mer was vroeger een vissersdorpje, maar is nu een drukke badplaats. Het kerkje "Les Saintes Maries" is de moeite waard; het steekt boven het stadje uit en is van overal te zien.
Voor een paar euro legt een gids je de hele geschiedenis uit, je krijgt een rondleiding tot op het dak. Van hieruit heb je een fantastisch panorama. We hebben geluk. De zon gaat net onder en bedekt de daken en de zee met een bijzonder licht.
Dinsdag, 28 oktober
Vandaag willen we een boottocht maken langs het natuurgebied. De boot vertrekt langs de zee naar Le Petit Rhone. Maar, de weergoden spelen ons parten. De zee is te wild zodat de boot niet vertrekt.
De zee is inderdaad onstuimig. Het water klotst hoog tegen de golfbrekers en dijken. Wij genieten van al dat watergeweld. Er zit niets anders op dan wandelend de meest pittoreske paadjes door te trekken. Zo vangen we in de verte toch een glimp op van de paarden, zwarte stieren en de flamingo's die met hun poten in het drassige moeras staan.

's Avonds wakkert de wind aan, de zee wordt woeliger en het regent pijpenstelen.
Het water klotst over de dijken. De ene kamper na de andere vertrekt, weg van de dijk naar veiliger oorden. De zee komt gevaarlijk dicht, maar er is nog een behoorlijk stuk strand tussen ons en het water. 's Nachts begint het ook nog te donderen en bliksemen.

Woensdag, 29 oktober
Om 7u 's morgens besluiten we ook om te vertrekken. Het onweer is over, de wind is gaan liggen, 't is weer droog en de zon doet zelfs moeite om door te breken.

's Middags zijn we in Aigues Mortes.
Er is een gemeentelijke standplaats voor campers aan de haven (5 euro p.n. - lozen mogelijk - water tanken 3 euro - gn elektr.).
Aigues Mortes is een middeleeuws stadje waarvan de vestingmuren geheel bewaard gebleven zijn.
We rijden verder naar Grau du Roi.
Zoeken hopeloos naar een camperstandplaats en belanden tenslotte op Camping l'Espiguette, gelegen aan het strand (9,6 euro p.n/2pp - elektr. en douches incl. - vr 23 u 's anderendaags weg). Er is een uitgang aan het strand, een eigen haventje aan een kanaal dat de zee inloopt. We maken een lange wandeling tot Port de Camargue.
's Avonds begint het weeral te regenen. Het regent, regent de hele nacht door.
Donderdag, 30 oktober
Vandaag trekken we naar La Grande Motte, een drukke vakantiestad aan zee. Hier staan we op een kampeerplaats (gratis in het najaar) op 5 min van de zee en de winkels.
Niet te geloven, 's avonds begint het weer te regenen en de wind steekt weer op. Langs de kust rijden we via Carnon tot Palavas-les-Flots. Onderweg zien we hoe de zee wild tekeer gaat en de golven hoog opslaan over de dijken, soms tot op de weg. 't Is geen pretje om in dit weer langs de duinen of het strand te wandelen.


vrijdag, 31 oktober
We besluiten om 150km verder te rijden naar Carcassonne. Hier overnachten we op de parking van de Cit (5 euro - geen accommodatie).
Carcassonne is de grootste middeleeuwse vestingstad van Europa. De bovenstad, de Cit, ligt op een heuvel, is geheel door dubbele muren omgeven en telt meer dan vijftig versterkte torens. 's Avonds zie je, vanuit de nieuwe stad, de mooie brug en daarachter de volledig verlichte oude stad. Ons bezoek aan Carcassonne is een waardige afsluiter voor onze eerste tocht met de Camper.


REISVERHALEN          FOTOSITE          Reacties welkom in ons GASTENBOEK