REISVERHALEN                       FOTOSITE                       GASTENBOEK


DWARS DOOR FRANKRIJK
ONDERWEG NAAR
BARCELONA

15 maart - 24 maart 2008Dag 1 - Zaterdag, 15 maart
11 uur en 10°C, we vertrekken voor een paar weken met onze nieuwe camper naar het zuiden op zoek naar wat zon.
In Langres bij "Le Lac de Liez" stoppen we om te overnachten.
De camping gaat pas open op 1 april, zodat we gratis kunnen overnachten op de camperplaats vóór de camping.

Dag 1:   493 km
Overnachting: Vóór Camping Le Lac de Liez - Langres
Coördinaten: N 47.87281   E 5.38073Dag 2 - Zondag, 16 maart
Vannacht hielden de gietende regen en harde windrukken ons wakker, het was een serieuze storm. Tegen 7 uur ging de wind wat liggen, de regen bleef met bakken neervallen. Om 10.00 u rijden we verder richting Beaune. Tussen de druppels door wandelen we van de parking naar Hôtel-Dieu (6,00 euro toegang), een voormalig hospitaal voor de armen gesticht door Nicolas Rolin in de 15de eeuw. Hôtel-Dieu is een prachtig, luxueus gotisch gebouw. De voorgevel staat nu in de steigers maar vanop de mooie binnenplaats heb je toch een goed zicht op het met geglazuurde tegels bedekte dak. De ziekenzaal kon ook als kerk gebruikt worden. Het prachtige 15de eeuws polyptiek "Het Laatste Oordeel" is gemaakt als altaarversiering door de beroemde Vlaamse schilder Rogier Van der Weyden. Je kan het tot in de details bewonderen dankzij een enorm groot vergrootglas dat via een kabelsysteem voor het schilderij schuift en dat hier en daar blijft stilstaan.
Hôtel-Dieu is echt de moeite waard!
(Info Hôtel-Dieu)Van Beaune rijden we naar Autun, een middeleeuws stadje gelegen in het dal van de Arroux. Onderweg houden we middagpauze op een enig plekje in de natuur.
Autun valt tegen. De toegang is verboden voor bussen en vrachtwagens, de weg is erg smal zodat we het niet riskeren om het stadje binnen te rijden. Te voet het stadje bezichtigen is voor ons geen optie want ik zit met een knieletsel.

We bollen verder naar Cluny. We beginnen met het Musée Ochier waar we een overzicht krijgen van de geschiedenis van Cluny en waar overblijfselen van de abdijkerk verzameld zijn.
Dan stappen we, begeleid door een fikse stortbui, naar de ruïnes van de abdij uit de 11de en 12de eeuw. Tot de bouw van de St.Pieter te Rome, was de abdij van Cluny de grootste kerk van de wereld. Na het uitbreken van de Franse Revolutie (1789) begon men de kerk af te breken om de stenen te gebruiken voor het bouwen van paardenstallen voor het leger.
De Haras National, die vlak naast de ruïnes ligt, is opgetrokken in 1806 met stenen van de Abdijkerk. Als je dan toch in Cluny bent, zijn deze beroemde 18e eeuwse stallen een "must" om te bezichtigen.
(Info Abdij van Cluny)

Om 18 uur zijn we terug aan onze camper. Ondertussen is het eindelijk gestopt met regenen. Na een uitgebreide "break" om te eten en wat op adem te komen, zetten we onze tocht verder naar Villars les Dombes. Aan de RN83 ligt het Vogelpark. Op de parking is een grote camperplaats met servicezuil. Hier installeren we ons voor de nacht.

Dag 2:  328 km
Overnachting: Parking Vogelpark - Villars les DombesVogelpark - Villars les Dombes

Dag 3 - Maandag 17 maart
Het heeft weer een hele nacht geregend.
De toegang tot het park kost 13,00 euro (11,00 voor senioren). (Info Vogelpark)
Het miezert, is het wel de moeite in dit weer om het vogelpark te bezoeken? Je ziet van op de parking de ooievaars op hun nest zitten. Ze vliegen af en aan met takjes om hun nest te maken. We wagen het er op en hopen dat we droog blijven. Dikke pech, na een uur begint het echt te regenen, te gieten. Daarmee is ons bezoek aan het park ten einde. Jammer!!!

In de camper genieten we van een lekker kopje koffie en de gezellige warmte. Willy heeft er schoon genoeg van en beslist om zo snel mogelijk naar het zuiden te rijden.

We volgen de Rhône, de alternatieve wegen en genieten van de prachtige natuur en omgeving. In La Voulte houden we halt want het wordt tijd dat we iets achter de kiezen krijgen. Bij de brug over de Rhône vinden we een geschikt plekje. Voor we vertrekken maken we nog een verkenningswandeling door het middeleeuws dorpje. We volgen de smalle straatjes die als een slak rond een rots omhoog gebouwd zijn. Voor we er erg in hebben, staan we in het hogergelegen centrum, met een fraaie kerk, een kasteel en een panoramisch uitzicht over de Rhônevallei. Het is of de tijd hier stil is blijven staan.We genieten en vragen ons af hoe het komt dat hier zo rustig is, helemaal niet toeristisch.

Het verlichte Romaanse kerkje in Cruas
Na een tijdje rijden we verder richting Bagnols-sur-Sèze. Volgens onze info is daar op de parking van een supermarkt, avenue de l'Europ 10, mogelijkheid tot overnachten.
Als we het dorpje Cruas doorrijden, zijn we enorm gecharmeerd door het Romaanse kerkje en hoog boven ons zien we de ruïnes van een kasteel. Ons besluit is vlug genomen. We blijven hier overnachten. Zo'n 100m van de kerk vinden we een geschikt plaatsje. Als we aan onze avondwandeling beginnen is het al behoorlijk donker en het lukt ons om een paar mooie foto's van het verlichte kerkje te maken.
Morgen nemen we onze tijd om het dorpje uitgebreider te verkennen.

Dag 3:  222 km
Overnachting: Cruas, Avenue Jean Moulin
Coördinaten: N 44.65737    E 4.76410

Dag 4 - Dinsdag 18 maart
De lucht is opgeklaard, het is droog en het ziet er naar uit dat het een zonnige dag wordt. Om 9.00 u zijn we al op weg want we willen de kerk ook binnenin bezichtigen. Dat kan alleen onder begeleiding van een gids via het toeristenbureau. Het toeristenbureau gaat pas open om 14.00 u. Jammer! We wandelen door de karakteristieke, smalle straatjes en komen terecht in het middeleeuwse gedeelte en bij de ruïnes van het kasteel. Je hebt hier een uitzicht over Cruas en de omgeving; in de verte zie je de kerncentrales en de kalk- en cementfabrieken. Op de muren staan richtlijnen die je het hele dorp rondleiden. Niet te geloven! De mensen leven hier echt nog zoals honderd jaar geleden.

Tegen de middag zijn we terug aan onze camper en zetten onze tocht naar het zuiden verder. Op een rotonde zien we dat we amper 3.5 km van de Gorge d'Ardèche zijn. Er staat een nijdige wind maar de zon straalt. Een mooi moment om een toertje langs de Ardèche te doen. Dus veranderen we van koers en volgen de 32 km lange toeristische weg die de rivier volgt op een gemiddelde hoogte van 200 m. We stoppen bij de aangelegde uitkijkpunten vanwaar je de voortslingerende Ardèche kan volgen. Je ziet er het unieke landschap, het diepe erosiedal gecreëerd door water, wind en zon; je ziet er de nauwe wegengten, kloven en grotten. Hier en daar zijn paadjes om af te dalen tot de rivier. We genieten en maken een boel foto's van dit immense panorama hoewel we goed weten dat dit niet vast te leggen is.
We kiezen een plekje om wat te eten en te rusten en dan ... zetten we onze tocht verder... naar het zuiden. Rond 18.00 u moeten we door Nîmes. Het is spitsuur, de ene rotonde na de andere en dan nog wegenwerken! Hier verliezen we onze tijd! Het is dan ook al donker als we in Pézenas aankomen. Hier moet ergens een camperplaats met servicezuil zijn. Ook met de hulp van onze gps vinden we Camperplaats Cours Saint Jean niet. Er zit niets anders op dan ons op een grote parking, de Promenade du Pré St.Jean, te parkeren om te slapen. Morgen zien we wel.

Dag 4:  304 km
Overnachting: Pézenas - parking Promenade du Pré St.Jean
Coördinaten: N 43.45927    E 3.42793

Dag 5 - Woensdag, 19 maart
Van Pézenas rijden we rechtstreeks naar Gruissan-Plage, naar de Aire de 4 ventes, een camperplaats met servicezuil aan zee bij de haven. Tussen 21 maart en 10 november moet je hier 6,10 eruo betalen. Vandaag sta je hier nog gratis. Het is onze bedoeling hier een dagje de toerist uit te hangen en wat rond te fietsen. De nijdige wind is echter spelbreker, van fietsen is geen sprake. We toeren wat rond met de camper langs de binnenzee en langs de zoutpannen. en uiteindelijk rijden we verder met als doel Argelès-sur-Mer.

Onderweg stoppen we in Salses-le-Château om het fort te bezoeken. De toegang kost 6,50 euro, gids inbegrepen. Het is geen fort zoals de meeste anderen die gebouwd zijn op een heuvel. Het is een echt labyrint, half ingegraven, een voorbeeld van Spaanse militaire architectuur. Het ligt uiterst strategisch op een smalle strook grond tussen het gebergte van de Corbière en het meer van Leucate. Vroeger kwam de zee tot hier. In de periode dat Spanje en Frankrijk vochten om het bezit van de Roussillon speelde het Fort een belangrijke rol. Uiteindelijk is de Roussillon aangehecht bij Frankrijk, maar de inwoners voelen zich nog altijd Catalanen.
Willy en ik zijn enthousiast, de uitleg is bijzonder interessant. Het fort is absoluut een bezoek waard.
Info over het Fort van Salses

Bij de parking is een wijnproeverij. Het blijft niet bij proeven, we slaan een voorraad wijn in voor de rest van onze reis.
Dan trekken we naar Argelès-sur-Mer. Bij de Carting op de D81 is een servicezuil voor campers. Een camperplaats vinden we hier niet. Het is al laat en we zijn nog in het laag-seizoen dus riskeren we het om hier op de parking te overnachten. Argelès-sur-Mer is allesbehalve campervriendelijk. Op de meeste parkings hangt een bord "verboden voor campers".

Dag 5:  204 km
Overnachting: Argelès-sur-Mer - parking Impasse Copernic
Coördinaten: N 42.57698    E 3.03531Dag 6 - Donderdag, 20 maart
De tramontane waait nog altijd hevig. Van Argelès-sur-Mer rijden we richting Spanje langs de 30 km schilderachtige rotskust, de Côte Vermeille. We passeren de authentieke vissersdorpjes Collioure, Port-Vendres, Banyuls-sur-Mer, Cerbère en de hoog in de bergen gelegen Spaanse grens. Zelf kan ik honderd percent genieten van de adembenemende vergezichten. Voor Willy is het minder interessant want hij moet zijn aandacht volledig vestigen op de smalle, kronkelende weg met aan de ene kant de groene, met wijngaarden begroeide berg, en aan de andere kant diep beneden de zee.Rond 14.00 u arriveren we op Camping La Masia in Blanes. Eindelijk zijn de weergoden met ons. De hemel ziet helder blauw; er staat een lentezonnetje en het is windstil zodat de temperatuur in de lift zit. Hier willen we een paar dagen blijven.
We installeren ons, eten, douchen, batterijen opladen, opruimen ... zodat we klaar zijn om gewoon vakantie te vieren.
Om te beginnen willen we info verzamelen over wat hier allemaal te zien en te beleven is. We zouden wel eens naar Gerona willen met het openbaar vervoer. We fietsen naar het station. 10km is goed te doen maar de weg is druk en alles behalve fietsvriendelijk. Erger nog, de laatste kilometers ligt de weg opengebroken en er is geen alternatief voor fietsers. In het station vernemen we dat er om het uur een trein naar Gerona vertrekt en je moet onderweg overstappen. Op die manier ben je langer onderweg dan dat je kan genieten van de stad Gerona. We vergeten de citytrip en beslissen Blanes en directe omgeving te verkennen. In een toeristenbureau krijgen we uitgebreid info, folders en een stadsplan. Morgen weten we alvast wat doen.
Deze avond zitten we voor het eerst gezellig buiten aan de camper; we spreken onze aangelegde voorraad wijn aan en genieten van het "zalige nietsdoen".

Dag 6:  155 km   /  Overnachting: Blanes - Camping La Masia

Dag 7 - Vrijdag, 21 maart
Onder een stralende zon begeleid door een fris briesje fietsen we langs de boulevard tot aan de haven.
De wijk van s'Auguer is een traditionele vissersbuurt. Op het strandje liggen kleine visserbootjes en midden in de baai ligt de rots Sa Palomera. Bij de rots begint de Costa Brava. Vanop de top zie je de hele kustlijn van blanes. Als we aan het havengebied komen passeren we eerst de oude visafslag met zijn decoratief dak met waterspuwers. In de nieuwe visafslag is er elke weekdag visveiling die je kan volgen vanuit de bar op de bovenverdieping. Bij de kade kan je vanaf 17.00 u de quillats, boten met sleepnetten, de haven zien binnenvaren en meemaken hoe de vis uitgeladen wordt. Dit zou ik heel graag meemaken. Pech! We zijn in de week voor Pasen en er wordt van vrijdag tot en met maandag niet uitgevaren of gevist.
We wandelen de pier op en bekijken de vissersvloot die hier is aangemeerd. Willy en ik lopen dikwijls langs vissersplaatsjes en -boten. Hier zien we wel iets nieuws. Op een auto staat een grote spoel met visnetten vanwaar de netten op- en afgerold worden.
Op de havenesplanade is er een grote keuze aan visrestaurantjes. We moeten niet aangemoedigd worden, vandaag is het restaurantdag!Na onze lunch fietsen, of beter klimmen, we naar de Botanische tuin Mar i Murtra.
Het is zalig ontspannend om hier rond te wandelen tussen die exotische planten ondertussen fotootjes schietend om er later nog eens van te genieten. Het is niet de ideale tijd van het jaar om de tuin te bezoeken. Binnen een paar maanden zal hij in volle bloei staan en er uitzien als een echt paradijs. We bollen terug naar de kust en doen nog een terrasje voor we naar onze camper fietsen.
Blanes valt mee, het was een geslaagde dag!

Dag 7  /  Overnachting: Blanes - Camping La Masia

Dag 8 - Zaterdag, 22 maart
Oei, een regenbui. We doen het rustig aan, lezen, winkelen op de camping, ...
Na de middag is het droog, de lucht is zwaar bewolkt. We riskeren een tochtje naar het centrum van Blanes. Er is veel wind en het is bar koud. In de Passeig de Dintre waar het dagelijks groente- en fruitmarkt is, zijn de marktkramers hun stalletjes aan het opruimen. Gedaan voor vandaag. Op nummer 26 in deze straat staat Casa Tordera, een modernistisch gebouw dat in 1908 gebouwd werd door "indianos" (in Latijns-Amerika rijkgeworden, teruggekeerde emigranten). In de kruisende straat zien we een pracht van een 15e eeuwse, achthoekige, gotische fontein met waterspuwers.
Op de Plaça Església staat de parochierkerk, een gotische kerk die dateert uit de 14de eeuw. Van het oorspronkelijk gebouw zijn de voorgevel en de klokkentoren bewaard gebleven. De rest werd herbouwd na de Spaanse Burgeroorlog. Van het paleis van de burgraven van Cabrera, dat tegen de kerk aangebouwd was, zijn alleen de buitenmuren overgebleven.

Na een uurtje moeten we ons bezoek aan het centrum stoppen. We zien dreigende donderwolken overkomen en spurten naar onze camper. We zijn nog paar pas binnen als het begint te regenen, hagelen, donderen ...alles ziet wit, net of het gesneeuwd heeft. Er zit niets anders op dan ons de rest van de dag bezig te houden in de camper.

Dag 8  /  Overnachting: Blanes - Camping La Masia

Dag 9 - Zondag, 23 maart
Stralende zon. Weersvoorspelling 30% neerslag.
10.00 u: We trekken er op uit met de fiets langs de kust. Aan het strand zien we dat er een boot klaar staat om te vertrekken naar Tossa de Mar. Ongepland schepen we in. Na een uurtje varen op de Middellandse Zee naderen we de oude middeleeuwse stad. Het is hier toeristisch druk. De restaurantjes en terrasjes langs het kleine strand zijn overvol. Met geluk vinden we nog een plaatsje met uitzicht op de omwalde stad.Een wandeling binnen de oude, vroeg-Romeinse stadsmuren brengt ons in een middeleeuwse sfeer. Vroeger was Tossa de Mar een rustig kunstenaarsstadje, nu is het ingepalmd door toeristen. Volgens de bekende kunstenaar Chagall heeft de stad het mooiste kustlandschap van de streek. In het Palau del Batle, dat nu het stedelijk museum huisvest, zijn schilderijen bewaard van kunstenaars die ooit de streek bezochten. Terwijl we hier gezellig rondkuieren, verliezen we de tijd uit het oog en stellen ineens vast dat we ons moeten haasten, willen we de laatste boot terug naar Blanes halen. Op de koop toe begint het ineens pijpestelen te regenen. Zwarte wolken hangen boven ons. Gelukkig kunnen we binnen zitten. Terwijl we terugvaren, zien we in de verte de lucht opklaren. Stilletjes hopen we dat de boot de onweerswolken voor blijft, en ja .... we hebben geluk en kunnen droog terugfietsen naar de camping.
Dit was onze laatste dag in Blanes. Morgen verplaatsen we ons naar een camping in de buurt van Barcelona. De rest van onze reis reserveren we volledig voor de stad Barcelona.

Dag 9  /  Overnachting: Blanes - Camping La Masia

EINDE DEEL 1
Groetjes van Willy en Andrea

Veel leesgenot !!!
Verslag en foto's van ons bezoek aan de stad Barcelona vind je in DEEL 2: BARCELONA 2008REISVERHALEN                   FOTOSITE                   Reacties welkom in ons GASTENBOEK