HOME     Naar plaatsen     Naar Antwerpen

DE MEIR

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50


Madonna met Kind "Moeder Gods" op de hoek van de Meir en de Lange Klarenstraat.
Een van de typische Mariabeeldjes die je in de straten van Antwerpen tegenkomt op de straathoeken en aan de gevels.Zicht op de Boerentoren. Dit 97 m hoge torengebouw werd in 1932 voltooid en was toen de eerste 'wolkenkrabber' op het Europese vasteland.Rustig zijgangetje van de drukke winkelstraatDit gevelbeeld van Lodewijk van Bercken, op de hoek van de Meir en de Leysstraat, is een ontwerp van Frans Joris.
Het werd opgericht in 1906 onder impuls van Louis Coetermans, een der belangrijkste diamantairs van Antwerpen, als gedenkteken voor de stamvader der diamantbewerkers.
Deze Bruggeling zou in 1476 het proces ontdekt hebben om diamant met diamant te bewerken.    De Meir, dé winkelstraat van Antwerpen.
Iedereen loopt er argeloos door zonder acht te slaan op de prachtige gevels van de historische gebouwen waarin nu banken en winkels gevestigd zijn.


Huis van Maria Pypelincx, moeder van P.P.RubensTopgevel van het huis van Maria PypelincxSinds 25 oktober 2007 is de Stadsfeestzaal officieel open voor het publiek.
Dit imposante 19e eeuwse neoclassistische pand aan de Meir werd in 2000 door een felle brand verwoest
en is nu herontwikkeld tot een winkelcentrum met bijzonder luxueuze uitstraling.
Met zijn imposante toegangspoort aan de Meir, gerestaureerd stucwerk in bladgoud en het ruime binnenplein met enorme glazen koepel
wordt de Stadsfeestzaal het uithangbord van Antwerpen als mode- en winkelstad.
Bron en info over de StadsfeestzaalHet Osterriethhuis wordt beschouwd als een van de mooiste oude patriciërshuizen van de metropool
en als een van de meest karakteristieke voorbeelden van de rococostijl in onze streken.
Uitgebreide info over het Osterriethhuis


De voormalige Koninklijke Residentie van de Belgische Koningen is momenteel open voor het publiek als Paleis op de Meir.
De cultuurtoeristische openstelling is in handen van Erfgoed Vlaanderen vzw.
Op het gelijkvloers bevindt zich het filiaal van de internationaal gerenommeerde chocolatier Dominique Persoone van The Chocolate Line.
Gunther en Sabine Dieltjens, vaste horecawaarden in Antwerpen, openen in het Paleis Café Impérial, een brasserie de luxe.
Meer info over het Paleis op de MeirLevend standbeeld voor het Paleis op de MeirDit standbeeld van de Antwerpse schilder Antoon van Dijck, staat sinds 1983 hier op de Meir.

Meir 84 - Prachtige hoekgebouw waarin de Inno is gevestigd. Op de top staat de gevleugelde sculptuur "Electrica" (E. Jespers)

Meir / Leysstraat 15 - 't Visschers Huizeken


Zicht op het Centraal station van af de TeniersplaatsOok op de Meir ontbreekt "De Hand", het symbool van Antwerpen, niet.


Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50

Terug    Naar top