HOME     Naar plaatsen     Naar Antwerpen

VLAAMSE OPERA ANTWERPEN

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50 - 2008De Vlaamse Opera (1904 - 1907) op de Frankrijklei in Antwerpen met rechts achter de Antwerp Tower (1974)
De opdracht voor de bouw van het Antwerpse operagebouw werd gegeven in 1899 door burgemeester Jan Van Rijswijck onder impuls van componist Peter Benoit en onder druk van een steeds groter wordende groep Vlaamsgezinden. Allen wilden ze een eigen opera die met gelijke wapens zou kunnen strijden tegen de Franse Opera die toen gevestigd was in wat nu de Bourlaschouwburg heet.
Architecten werden Alexis Van Mechelen en E. Van Averbeke. Uiteindelijk werd het gebouw tussen 1904 en 1907 opgetrokken. Toen het gebouw in 1907 werd geopend was de inkomhal nog niet voltooid. Het marmer ontbrak nog op de zuilen en muren en in de foyer en de grote zaal ontbrak nog de onontbeerlijke plafondschildering. Het nam niet weg dat het neobarokke gebouw, dat in een somptueuze Lodewijk XVI-stijl werd gedecoreerd, vanaf dag één in de smaak viel bij het publiek, dat het er zo lang op had moeten wachten.
100 jaar later werd het gebouw intensief gerenoveerd en op 17 november 2007 werd het feestelijk heropend.        Bron en Info over de Vlaamse Opera Antwerpen


Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50 - 2008

Terug    Naar top