HOME     Naar plaatsen     Naar Antwerpen

HET STEEN

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50 - 2008Het Steen, oorspronkelijk de Burg van Antwerpen, diende als woning van de burggraaf en ter verdediging van de stad.
In 1520 liet Keizer Karel de burcht grondig restaureren en ze werd gebruikt als gevangenis.
Na de rechttrekking van de Schelde in 1800 kreeg de "Burg van Antwerpen" de naam "Het Steen".
In 1890 wordt het Steen ingericht als museum. Eerst werd het oudheidkundig museum hier gehuisvest en sinds 1952 het Nationaal Scheepvaartmuseum.
Meer info over Het SteenHet standbeeld van Lange Wapper aan de ingang van Het Steen - in 1963 gemaakt door de Antwerpse beeldhouwer Albert Poels.
Volgens de legende is Lange Wapper een reus die de straten van Antwerpen onveilig maakte, een kwelduivel, de schrik van de drinkebroers, die hier aan zijn voeten zijn afgebeeld.
Er bestaan meerdere versies en verhalen over Lange Wapper.     Meer uitleg.
Het Antwerpse Steen werd pas in de 13de eeuw echt tot een fort verbouwd.
In 1520, onder het bewind van Karel V, werd het weer gerenoveerd. De voormalig huiskapel, die een loggia boven de ingang vormt, is van die periode.
De drie kleinere gebeeldhouwde schilden boven de ingang dragen de wapens van het hertogdom Brabant, het markgraafschap en de Stad Antwerpen.


De borstweringen van de voormalige huiskapel zijn versierd met het wapen van Keizer Karel,met de wapentekens van Bougondië en
de kenspreuk van de keizer "Plus Oultre", wat zoveel betekent als "meer, verder"
Toen het steen nog als gevangenis diende, mocht de ter dood veroordeelde voor het kruisbeeld zijn laatste gebed opzeggen, vooraleer het vonnis uitgevoerd werd.


Wapenschild van het markgraafschap Antwerpen
Het Steen gezien van af de Ernest van Dijckkaai


Het Steen gezien van af het Vleeshuis

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50 - 2008

Terug    Naar top