HOME     Naar plaatsen     Naar Antwerpen

DE GROTE MARKT

Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50
De buildrager van Constant Meunier symboliseert de haven en de dokwerkers.
Dit beeld, vóór de zijgevel van het Stadhuis, werd hier geplaatst in 1950 en is een kopie. Het origineel bevindt zich in de Middelheim-collectie.Grote Markt - Stadhuis - Brabofontein - GildenhuizenZicht van op de Grote MarktHet Stadhuis op de Grote markt is overwegend gebouwd in de Renaissance bouwstijl (1561 - 1564). Het werd ontworpen door de architect Cornelis Floris De Vriendt.Het stadhuis was af in 1564In het middenrisaliet van het Stadhuis staan de wapenschilden van het hertogdom Brabant (links), het markgraafschap Antwerpen (rechts) en dat van Filips II (midden).
Boven zijn wapen staat, in een nis, het beeld van O.L.V., de schutspatrones van de stad.
Tussen de wapenschilden, de allegorische figuren van Justitia (ongeblinddoekt!) en Prudentia, die de rechtvaardigheid en de voorzichtigheid van de magistraat belichamen.De Brabofontein16e eeuwse legende: De reus Druon woonde in een burcht aan de Schelde en eiste tol van elk schip dat voorbij vaarde.
Indien men deze tol niet kon betalen, werd een hand afgehakt en in de Schelde gegooid.
De Romeinse held Silvius Brabo overwon de reus en liet hem hetzelfde lot ondergaan als zijn slachtoffers: zijn hand werd afgehakt en in de Schelde geworpen.
Antwerpen ((h)andwerpen) zou zijn naam aan deze legende danken.Brabo werpt de reuzenhandAuthentieke, gerestaureerde 16de en 17de-eeuwse Gildenhuizen en reconstructies van dergelijke oude huizen uit de 19de en 20ste eeuw.
De nummers 24, 38 en 40 zijn originele huizen. De huizen zijn weergegeven in renaissance stijl in combinatie met gotische elementen
Het grootste huis "Het Pand van Spanje" is van 1580-1582. Het ruiterstandbeeld op de top is van Jef Lambeaux.


Topgevel van het grootste gildenhuis op de Grote Markt "Het Pand van Spanje".
Het ruiterstandbeeld is van Jef Lambeaux en stelt St.Joris voor die op het punt staat om de omhoogklimmende draak te doorboren.
Jef Lambeaux heeft meerdere huizen van beelden voorzien. Door dergelijke versieringen op de huizen konden de gilden hun macht, status en rijkdom tot uitdrukking brengen.


Foto's gemaakt door ©AndreaBrewée en ©WillyHorions met Nikon D70s en Nikon D50


Bron en uitgebreide info over het Stadhuis  -   de Grote Markt

Terug    Naar top