REISVERHALEN                       FOTOSITE                       GASTENBOEK


LA VENDÉE

La Côte de Lumière

7 - 12 september 2007
Camperplaats Le Vivier sur Mer

Dag 1 - Zaterdag, 8 september
Het door de weerman beloofde nazomertje blijft uit. Het miezerige weer kwakkelt voort. 's Morgens 12°C, overdag 17°C, een grijze lucht en regelmatig een bui. We hebben er genoeg van en trekken met de camper naar Frankrijk. Neen, niet naar het zuiden want we zijn beperkt in tijd, wel naar de Côte de Lumière in La Vendèe, de lichtkust met zijn goudgele stranden, witte duinen en groene eiken- en dennenbossen.

Met regelmatige tussenstops arriveren we om 19 u in Le Vivier sur Mer op een camperplaats langs de Route de La Baie. Je betaalt hier 3,5 euro voor 24 uur (wordt afgehaald). Vóór ons ligt een moerassige strook met erachter de zee. Naast de camperplaats staat een oesterkraampje met overdekt terrasje. De oesterkweekputten liggen er vlak achter.Onze avondwandeling eindigt dan ook in de gezellige drukte bij het kraampje met oesters en cider

Dag 1:   686 km
Overnachting: Camperplaats Le Vivier sur Mer
Passage du Gois


Reservaat Les marais de Müllenbourg


Camperplaats Île de NoirmoutierDag 2 - Zondag, 9 september
8.00 u en al 15°C, dat beloofd! We zijn het triestige weer van thuis al vergeten. Op weg naar Noirmoutier-en-l'Île, ongeveer 30 km door Nantes, passeren we de bijzonder mooie kerk Notre Dame de Sainte-Pazanne.
Om 13.00 u zijn we aan de "Passage du Gois" (D 948). De "passage" is een verbindingsweg met l'Île de Noirmoutier die alleen kan gebruikt worden van anderhalf uur vóór tot anderhalf uur na eb. Vandaag was het eb om 10.30 u. We zijn dus te laat en rijden verder tot de brug die ook toegang geeft tot het eiland.

14.00 u en 23°C We installeren ons op de camerplaats. Je kan hier gratis parkeren tot 21.00 u, tussen 21.00 u en 9.00 u betaal je 7 euro.
Na een babbel en info-uitwisseling met de buren en nadat de innerlijke mens bevredigd is, fietsen we naar het centrum. Het fort is gesloten, de kerk is nogal vlug bezichtigd. We pedaleren naar het reseervaat "Les marais de Müllembourg" met aan de ene kant de zoutwinningen en aan de andere kant de havengeul. Langs gemarkeerde wegen komen we terug in het centrum en rijden dan langs de andere oever van de havengeul. Hier liggen scheepswrakken die vragen om vereeuwigd te worden op foto. Willy en ik leven ons hier uit. Een aalscholver gaat demonstratief boven op een mast zitten drogen.

18.00 u: Terug aan de camper genieten we van een welverdiend avondeten. Nadien verkassen we naar St Gilles Croix de Vie om te overnachten op de camperplaats aan het zwembad aan de D38. Tijdens onze avondwandeling langs de rivier de Vie zien we het water wegtrekken naar zee. Als we terugkeren is het al donker. Een late visser vaart nog binnen en moet, bijna op den tast, naar de kant met zijn dinghy. Na een lekker wijntje belanden we moe in bed.


Dag 2:   320 km
Overnachting: Camperplaats St Gilles Croix de Vie, rue de Rabalette aan de D38Corniche VendéenneDag 3 - Maandag, 10 september
Langs de Corniche Vendéenne rijden we via Sion sur l'Ocean naar St Hilaire de Riez. Aan de Trou du Diable parkeren we. Het is hier nochtans verboden parkeren voor campers maar het is laag-seizoen en pas 9.00 u, dus riskeren we het. Op de rotsen en in het hele moerassige gebied aan zee zitten honderden vogels. Terwijl ik foto's neem van het landschap ontdek ik dat het niet alleen meeuwen en aalscholvers zijn maar ook ibissen. Na wat opzoekwerk blijken het Afrikaanse Heilige Ibissen te zijn.
Op zee zien we vissersboten terugkeren gevolgd door een schreeuwende vlucht meeuwen.Prachtig om zien maar niet vast te leggen op foto want de zon zit fout en de einder is heiig. Als we hier uitgekeken zijn, rijden we naar de camping in St Hilaire de Riez om er de rest van de dag te luieren en niets te doen. Of toch niet.15.00 u en 23.00°C. We fietsen door het bos richting zee en volgen opnieuw de Corniche Vendéenne. Het fiets-voetpad loopt vlak langs de kust. Overal staan banken waar je rustig kan genieten van het uitzicht. Met trapjes kom je aan de strandjes tussen de rotsen. Het is hoogwater en daardoor staat de strook langs de kust, waar we deze morgen zoveel vogels en ibissen zagen, onder water. Nu valt hier weinig te beleven. Aan de oude haven valt des te meer te beleven. Er is net een vissersboot aangemeerd met een lading tonijn. Een deel wordt ter plaatse gereinigd en verkocht, wat officieel eigenlijk niet mag.


We fietsen de haven rond tot aan de andere oever. Na een een verfrissing op een terrasje fietsen we terug naar de camping.


20.00 u: Een duik in het zwembad kan er niet meer af. We zijn gezond moe en hebben rust verdiend.
22.00 u 't Is hier pikkedonker op het terrein, absoluut geen lichtvervuiling. Als je van de sanitaire blok terugwilt naar de camper,vind je de weg niet zonder zaklamp.Dag 3:   4 km
Overnachting: Camping in St Hilaire de Riez


Dag 4 - Dinsdag, 11 september
10.00 u - 18°C: We fietsen terug naar St.Gilles Croix de Vie langs de Corniche voor de pêche à pied, de oude haven, de markt, ...
We rijden tot de pier aan de linkeroever. Ondertussen is het behoorlijk warm geworden, 23°C. Er staan wolkjes aan de hemel en er waait een fris briesje. Na onze picnic aan de haven fietsen we tot aan het einde van de pier. We proberen de vissers niet te storen terwijl we binnenvarende vissersbootjes fotograferen en genieten van het riante uitzicht. Aan deze kant van de haven liggen duinen en een breed, lang zandstrand.


Tegen 16.00 u zijn we terug op de camping. De rest van de dag hangen we rond bij het solarium ... zwemmen, sauna, strandzetel liggen en zonnen.
Om 8.00 u is het nog 20°C.Dag 4: Overnachting: Camping in St Hilaire de RiezDag 5 - Woensdag, 12 september
Voor we onze terugtocht naar huis aanvatten stoppen we in Pornic en maken er een lange wandeling langs het strand dat volgebouwd is met kruisnetten en waar de "pêche à pied" sterk gereglementeerd is.Uiteindelijk vatten we onze terugtocht aan en rijden via beroemde Pont de Saint-Nazaire naar huis.


Wij hebben bijzonder genoten van deze korte maar uiterst geslaagde uitstap.


Groetjes van Willy en Andrea

Veel leesgenot !!!
REISVERHALEN                   FOTOSITE                   Reacties welkom in ons GASTENBOEK