Reisverhalen                       FotoSite                       Gastenboek

VENETIň


Herfstverlof 2004: We willen met de camper naar VenetiŽ.
Om te beginnen zoeken we een camperplaats of camping, wat niet zo gemakkelijk is in deze tijd van het jaar. De meeste campings sluiten eind september. We hebben geluk en vinden een camping die heel het jaar open is: Camping Fusina VenetiŽ is van hier gemakkelijk te bereiken. Elk uur vaart een vaporetto heen/terug naar VenetiŽ (20 minuten varen).
VenetiŽ (Italiaans Venezia) is een stad in het noordoosten van ItaliŽ.
Het is hoofdstad van de regio Veneto, en van de provincie VenetiŽ.
De stad lig ten oosten van Verona, ten westen van TriŽst en ten noordoosten van Bologna, aan de noordwestoever van de Adriatische Zee.
In 2001 woonden er volgens de statistieken 271.000 mensen.

San Marco, Palazzo Ducale, Piazza San Marco, Piazetta San Marco, Ponte dei Sospiri
Het fenomeen v.h. hoge water "acqua alta" komt vaak voor en de bewoners zijn er aan gewend. De vloedgolf overspoelt vooral San Marco en de basiliek en bereikt vaak de hoogte van een halve meter.
In 1966 maakte de vloedgolf dagenlang zelfs het overleven van de stad onzeker.
Ook de eerste dagen van ons bezoek aan VenetiŽ overspoelde het water de stad. Op de foto's zie je hoe de toeristen met laarzen aan en over stellingen lopend de stad doorkruisen.
Ponte dell'Accademia - Ponte di Rialto - San Marco
Van Ponte dell'Accademia trekken we via Ponte di Rialto naar San Marco en verkennen vooral deze kant van het Canal Grande.
Dorsodouro
Een wijk vol contrasten die loopt v.d. historische haven waar vroeger zeelieden en vissers huisden, via de Zattere en het Canale Grande tot aan de Punta della Dogana, een upperclass-wijk met consulaten en villa's.
Riva degli Schiavoni
Wandelen en sfeersnuiven langs de havenkade van de lange Riva degli Schiavoni, met als vertrekpunt en aankomst de Gondelhaven.
Arsenaal & Scheepsmuseum
Ook buiten het schitterende San Marco heeft ieder kanaaltje in VenetiŽ zijn eigen charme. In de dichtbevolkte volkswijken wordt zelfs de veelkleurige was boven het kanaal uitgehangen. Langs de buitenwijken bereiken we het Arsenaal.
Het Arsenaal was bestemd voor de scheepsbouw van de Serenissima (Venitiaanse Republiek).
In een van de 16e-eeuwse gebouwen van het Arsenaal is tegenwoordig het Historisch Scheepvaartmuseum gevestigd.
We vinden hier o.a. een reproductie van de laatste Bucintoro (1728). Een schip uit de vorige eeuw, waarmee de doge elk jaar de zee opvaarde om het traditionele huwelijk tussen VenetiŽ en de zee te voltrekken.
Canal Grande
Het Canal Grande (3.800m lang - 30m tot 70m breed - 6m diep) doorkruist de stad in omgekeerde S-vorm, wordt geflankeerd door schitterende paleizen uit iedere eeuw en stijl, maar ook door kleine huisjes, pleintjes,kanaaltjes....


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!REISVERHALEN                   FOTOSITE                   Reacties welkom in ons GASTENBOEK