Camperreisverhalen          Fotosite          Gastenboek

!!! Klik op de foto's of op de links voor meer foto's !!!

Klik hier voor overzicht en meer info over bezochte camperplaatsen
ITALI╦ 2012:
Veneto - Friuli - Toscane - Lazio - UmbriŰ - LombardijŰ

29 april - 10 juni

 

Onze reis naar ItaliŰ vorig jaar was geweldig. We genoten er van het klimaat en de sfeer, de natuur en cultuur. Daarom trekken we dit jaar terug naar
La Bella Italia! 

Regio's ItaliŰ
DEEL I: Veneto en regio Friuli-Venezia Giulia

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van ÚÚn of meerdere foto's mag mits vermelding van mijn naam als fotograaf.

kamperplaats Kempten
Kamperplaats Kempten

Zondag, 29 april - Van Veerle-Laakdal naar Kempten

8.00 u: We verlaten ons regenlandje en rijden via Duitsland naar ItaliŰ. In Kempten im Algau plannen we een eerste overnachting. De camperplaats is volledig bezet en dus settelen we ons noodgedwongen op de parking ernaast. Het was aangenaam reizen zonder regen, begeleid door een heerlijk zonnetje en 20░C. Na een babbel met onze buren maken we een wandeling langs de Iller wat ons een beetje beweging en een portie frisse lucht bezorgt.

Dag 1: 680 km
Overnachting: Camperplaats Kempten, Illerstadion, Illerdamm, Jahnstrasse
Co÷rdinaten:: N 47.72915    E 10.31940


Veneto Regio Veneto Veneto heeft het natuurschoon van de Dolomieten en het Garda Meer maar ook schitterende steden zoals Verona, Vicenza en Padua. En dan is er nog de kust met de lagunes en de Podelta.


Link naar foto's van Verona en Ferrara in Veneto - bezocht in 2011
Curon Venosta
Curon Venosta

Ponte degli Alpini
Ponte degli Alpini

Maandag, 30 april - Van Kempten naar Bassano del Grappa in de regio Veneto.

Met de alternatieve wegen rijden we via Imst, Landeck, de Resschenpas, Bolzano en Trente naar Bassano del Grappa. Aan het meer in Curon Venosta, een idyllisch plaatsje, houden we een tussenstop. Dit is onze eerste stop in ItaliŰ en we zijn ondertussen al een ervaring rijker. De dieselprijzen swingen de pan uit. In BelgiŰ betaalden we bij ons vertrek 1,380 euro. Hier in ItaliŰ betalen we 1,747 euro! We beseffen dat deze reis geen goedkope uitstap wordt.De weg van Trente naar Bassano del Grappa loopt door een prachtig stuk natuur langs de Fiumi Brenta.
17.00 u: Ons campertje staat geparkeerd op een van de kleine plaatsjes op Parcheggio Gerosa tussen een tiental Italianen.
De rivier Brenta volgend, wandelen we richting centrum en komen zo bij de mooie Ponte degli Alpini, een 16de-eeuwse houten brug ontworpen door architect Palladio. Op een terras bij de brug genieten we van de sfeer en de drukte rondom. Terwijl we door de stad en de mooie pleinen slenteren, wordt het stilaan donker. Zonder het te beseffen zijn we nogal ver van de camperplaats verzeild geraakt. De weg terug wordt een flink eind stappen en zoeken. Uiteindelijk, mits een paar keer de weg te vragen, komen we aan bij onze camper en kunnen uitrusten van een vermoeiende maar fijne dag.

Dag 2: 410 km
Overnachting: Camperplaats Bassano del Grappa, Parcheggio Gerosa, Via Kolbe
Co÷rdinaten:: N 45.75831    E 11.73091Schaakstuk - toren
Marostica: Schaakstuk - Toren

Dinsdag, 1 mei - Van Bassano del Grappa via Marostica naar Vicenza

Amper 7 km van Bassano del Grappa ligt het ommuurd stadje Marostica, ingesloten tussen twee kastelen, het Castello Superiore en het Castello Inferiore. Om de twee jaar wordt op de Piazza Castello een levend schaakspel gespeeld, een traditie die teruggaat tot in 1454.

Hoewel het nog relatief vroeg is, staat de parking al overvol. Wat een drukte! Geen wonder, het is 1 mei en nog wekelijkse marktdag ook. Vanaf het Castello Inferiore hebben we een fantastisch uitzicht over het oude centrum met het enorme schaakbord, dat momenteel gerestaureerd wordt, en de volledige ommuring met het Castello Superiore. Een wandeling tot het hoger gelegen kasteel zien we niet zitten. We wurmen ons tussen de kraampjes door naar de andere kant waar een paar mooie kerken staan, de Chiesa di S.Antonio Abate en de Chiesa die Camini. Met een lekker Italiaans ijsje ronden we ons bezoek aan Marostica af.


Basilica Palladiana
Vicenza: Basilica Palladiana
12.00 u: We rijden verder naar Vicenza. De camperplaats ligt ongeveer twee kilometer van het historisch centrum. 1 mei is de dag van de arbeid en daardoor rijdt de gratis bus naar het centrum niet. Het wordt dus een fikse wandeling en dat met 30░C!
Door autovrije straten met Venitiaanse gevels bereiken we het centrum. Vicenza is bekend om zijn kerken en Pallazi waarvan de meeste ontworpen zijn door Andrea Palladio en zijn leerlingen. Aan de Piazza dei Signori staan de Pallazo della Ragione met daarrond de bogengalerijŰn van de Basilica Palladiana, de Loggia del Capitanio, het Palazzo del Monte de Pieta en de 82 meter hoge Torre de Piazza. Op het plein staan twee zuilen. De ene is bekroond met een Marcusleeuw, de andere met een beeld van Christus.
Aan de Piazza Matteotti staan het Palazzo Chiericati met in de gebouw het Museo Civicio. Ernaast staat het Teatro Olimpico. In dit oudste theater van Europa (1585), dat plaats heeft voor 1200 toeschouwers, worden nog altijd voorstellingen opgevoerd. Vicenza is een rijke stad met chique winkels en cafÚs wat een bezoek aan de stad nog aangenamer maakt. Na een verdiende rust op een van de "dure" terrassen vatten we moedig onze terugweg aan. Weer een zware dag maar het was de moeite.

Dag 3: 38 km
Overnachting: Camperplaats Vicenza, Park Interscambio CentroBus, Viale Cricoli, Zona NordAsolo
Asolo

Woensdag, 2 mei - Van Vicenza via Cittadello di Brenta en Castelfranco naar Asolo

Onder een helblauwe hemel en een stralend ochtendzonnetje zetten we koers naar Cittadella di Brenta. Deze middeleeuwse vestingstad is omsloten door een muur van 1350 meter, is 12 meter hoog en heeft 32 torens De stad is te vergelijken met Montagnana wat we vorig jaar bezochten. Dit valt tegen. We vinden nergens parkeerplaats. Na een paar toertjes rond de omwalling geven we het op. We zetten onze tocht verder richting Castelfranco. Hier is een camperplaats waar we 5 euro betalen voor 24 uur, service en stroom inbegrepen. Veel is er in deze stad niet te beleven... de ommuring, een toren, een kerk en een museum dat gesloten is. Na een uurtje zijn we terug aan de camper. We profiteren ervan om in de supermarkt vlakbij onze voorraad aan te vullen en snorren richting Maser om er de Villa Barbaro te bezichtigen. Het is echt een pechdag! We volgen onze gps en komen terecht in smalle straatjes met aan beide kanten een gracht. Het wordt smaller en smaller. Met de hulp van een local kunnen we ergens draaien en geraken terug in de bewoonde wereld. Als we uiteindelijk de wegwijzer naar de Villa volgen, blijkt dat onze camper te hoog is. We kunnen niet onder de brug door. Dan maar geen Villa Barbaro. We rijden naar Asolo. De camperplaats is super en ligt vlakbij het historisch centrum. De thermometer wijst 25░C aan in de schaduw. Stoeltjes en tafel worden buitengezet, een biertje uit de kast ... eindelijk valt het ons mee.

In de late namiddag verkennen we het oude centrum. We hangen rond in de steegjes met hun zuilen, gotische bogen en huizen met ouderwetse balkonnetjes. In het midden van Piazza Garibaldi staat een prachtige, 16de-eeuwse fontein. Rondom nodigen terrasjes uit om even te rusten op dit bijzonder mooi plein. Iets verder, bij het vervallen, middeleeuwse Castello della Regina worden we getrakteerd op een panoramisch vergezicht. Een bezoek aan Asolo was een prettige afronding van onze dag.

Dag 4: 70 km
Overnachting: Camperplaats Asolo, Via Forestuzzo
Co÷rdinaten:: N 45.79702    E 11.91281


regio Friuli-Venezia Giulia Regio Friuli Friuli-Venezia Giulia ligt in het uiterste noordoosten van ItaliŰ en is begrensd door de regio Veneto, Oostenrijk, SloveniŰ en de Adriatische Zee. De hoofdstad van de regio is TriŰst. Het is het meest regenachtige gebied van ItaliŰ. Gelukkig valt al die nattigheid niet in het zomerseizoen. Met de Alpen in het Noorden en de zee in het zuiden kunnen toeristen zich hier in elk seizoen uitleven.


Donderdag, 3 mei - Van Asolo naar Udine en Cividale del Friuli in de regio Friuli.

Na 130 kilometer arriveren we op de camperplaats in Udine. Het is een mixparking. Er is ruimte genoeg maar geen schaduw. Op de hoek vertrekt om de 10 minuten een bus naar het centrum. In het winkeltje er tegenover kopen we onze tickets en weg zijn we.
We stappen uit aan het indrukwekkend Piazza della LibertÓ.
Het in Venetiaanse-gotische stijl opgetrokken Palazzo del Comune, met zijn open Loggia del Lionello en gotische ramen in de bovenverdieping, lijkt sterk op het dogenpaleis in VenetiŰ. Wat mij betreft is dit het mooiste gebouw van Udine. Aan de overkant staat de Loggia di San Giovanni. Erboven rijst de Torre dell' Orologio, gekroond met twee bronzen Moren die de uren slaan. Links van de Loggia komen we, door de 16de-eeuwse Arco Bollani door, de burchtheuvel op. Zo komen we bij een kasteel waar tegenwoordig een museum is ondergebracht. Op het grote grasplein voor het gebouw liggen heel wat studenten te zonnen. Aangenaam, een plek midden in een stad om op adem te komen . Wij lassen hier ook een pauze in wat met deze hitte niet overbodig is.

Niet ver van Piazza della LibertÓ staan de Oratoria della PuritÓ en de Duomo met ernaast zijn achthoekige campanile. Het oude centrum van Udine is niet zo groot. We kuieren rond, schieten foto's en lessen onze dorst in een van de vele cafÚs.

16.00 u: We zijn terug bij de camper. Het is nog vroeg dag en we beslissen om verder te trekken naar Cividale del Friuli.
Palazzo del Comune
Udine: Palazzo del Comune
Loggia di San Giovanni
Udine: Loggia di San Giovanni
17.00 u: Ge´nstalleerd op de camperplaats in Cividale del Friuli aan de buitenkant van de muren rond het oude centrum. Honderd meter verder loopt de rivier de Natisone en is de toegangspoort tot het oudste en mooiste stukje van de stad.
Als we bij het Tempietto Longobardo aankomen is het bijna sluitingstijd. Gelukkig mogen we nog binnen in het gebedshuis (gesticht in 752) dat vooral bekend is om het kunstige interieur.
Bij de bekende Ponte del Diavolo, over de rivier die de stad in twee snijdt, hebben we een schitterend uitzicht. We slenteren tot Piazza del Duomo met zijn Duomo, mooie paleizen en het Museo Archeologico Nazionale. Het is hier gezellig druk, de terrassen zijn overvol. Wij nemen genoegen met een lekijsje uit de hand en stevenen terug naar onze camper voor een dorstlessend drankje.
Ons bezoek aan Udine en Cividale is honderd procent meegevallen.

Dag 5: 70 km
Overnachting: Camperplaats Cividale del Friuli, Borgo Brossana, Via della Mura.
Co÷rdinaten:: N 46.09562    E 13.43459

Ponte del Diavolo
Cividale del Friuli: Ponte del Diavolo


vrijdag, 4 mei - Van Cividale del Friuli naar Sistiana

We belanden op Camping Mare Pineta Sistiana. Het wordt een ontspannende dag onder een zacht zonnetje op een mooie standplaats. Achter ons loop het Rilkepad, een wandelpad door en over geŰrodeerde kalkstenen, langs de kust en kliffen met diep beneden de zee. Wandelschoenen zijn beslist nodig!
Na de middag wagen we ons aan deze vier kilometer lange wandelweg. Hier en daar zijn uitzichtpunten met een uitgelezen zicht over de Golf van TriŰst. We stappen tot Castello di Duino dat hoog op een rots boven zee uitsteekt. En dan ... terug. Vermoeiend maar puur genieten!

Dag 6: 51 km
Overnachting: Sistiana, Camping Mare Pineta Sistiana
Co÷rdinaten: N 45.77194    E 13.62417

Camping Mare Pineta Sistiana
Camping Mare Pineta Sistiana


Palazzo del Governo
TriŰst: Palazzo del GovernoSan Nicola
TriŰst: San NicolaCanal Grande TriŰst
TriŰst: Canal Grande

Zaterdag, 5 mei - TriŰst

Vandaag staat TriŰst op het programma. Bij de kassa van de camping kopen we onze ticketten (pp 4,8 euro/ heen en terug) voor de bus die bij de ingang stopt.
Om 9.30 uur zijn we onderweg naar TriŰst, de grote havenstad die grenst aan SloveniŰ. Van het station wandelen we richting oude haven. De zeeboulevard is volgeplant met kraampjes met reclame, toeristische publiciteit voor de streek, drank- en snackstalletjes, ... Heel die poespas is er omwille van de Europese Marathon die morgen doorgaat. Naar gewoonte zoeken we eerst het toeristenbureau om een stadsplan en praktische info te bekomen. Piazza UnitÓ d'Italia is een enorm plein omgeven door imposante gebouwen: zoals het Palazzo Comunale, Palazzo Stratti, Palazzo Pitteri, Palazzo del Governo...
We nestelen ons hier bij een fontein om de te volgen rondgang uit te stippelen. Een oude Italiaan spreekt ons aan, wijst op ons plan en probeert ons met veel gebaren diets te maken dat we absoluut San Nicolo, een Grieks-Orthodoxe kerk, moeten zien. "Multo bello! Multo bello!" zegt hij. San Nicolo wordt dus ons eerste bezoek. De kerk is inderdaad overweldigend en overdadig versierd met bladgoud.
Daarna komen we via de Corso Italia bij de Camera di Commercio op het drukke Piazza della Borsa en keren terug naar de Piazza UnitÓ dell'Italia om er te lunchen. In de Via Del Teatro Romano zien we het in 1938 uitgegraven Romeins theater.

We klimmen naar de Colle di San Giusto. Er moeten heel wat trappen genomen worden voor we er arriveren en dat met 30░C. De Duomo San Giusto vinden we de inspanning wel waard. Deze 14de-eeuwse Duomo ontstond doordat men twee kerken aan elkaar bouwde, een uit de vijfde en een uit de elfde eeuw. Daardoor zijn hier twee rechterszetels en magistratenbanken. In het Castello zijn twee musea ondergebracht, een van Romeinse moza´eken en een wapenverzameling. Tussen het kasteel en de domkerk liggen Romeinse opgravingen.

Op onze weg terug naar de haven passeren de Servisch-Orthodoxe kerk, die jammer genoeg voor het ogenblik gesloten is, en zoeken verdiende rust op een terras bij het Canal Grande. Het is hier best gezellig.
Na een tijdje zoeken we de oude Tram di Opicina. Deze tramlijn, een combinatie van een gewone tram en een kabeltrein, loopt van TriŰst naar Villa Opicina, is 5175 meter lang en overwint een hoogteverschil van 326 meter. Van het beloofde panorama over de stad, de baai en de Sloveense kust is hierboven in Villa Opicina niets te merken. Wat een flop!

Terug beneden volgen we de zeeboulevard tot aan het beroemde aquarium waar zoveel mensen bij de ingang wachten dat we afzien van een bezoek. Op het water is een wedstrijd waterfietsen aan de gang. We blijven een tijdje zitten op een bank om de finish mee te maken en de omgeving en de mensen te observeren. Dat hier zoveel Slovenen komen winkelen is niet verwonderlijk aangezien TriŰst grenst aan SloveniŰ.
Om 18.00 uur nemen we de bus terug naar Sistiana.

Dag 7 - Overnachting: Camping Mare Pineta SistianaCastello di Duino
Castello di Duino

Ru´ne Castello Vecchio
Duino: Ru´ne Castello Vecchio

Zondag, 6 mei - Castello di Duino

Het weer is in mineur. Een flauw zonnetje priemt af en toe door de grijze lucht. Na de middag volgen we nog een keertje het Rilkepad. We plannen een bezoek aan het schilderachtig, op een 53 meter hoge klif, gelegen Castello di Duino. Het kasteel is al van de 14de eeuw erfgoed van de familie Della Torre die er nog altijd woont. Door een collectie schilderijen, wandtapijten, antiek meubilair en foto's krijgen we een indruk van de glorietijd uit de 19de en begin 20ste eeuw. Terwijl ik rondflaneer in de exotische tuin, daalt Willy af in de grote ondergrondse bunker op zoek naar restanten uit de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De bunker werd in 1943 door de Duitsers gemaakt voor hun marine. Ze waren bang voor een aanval door de geallieerden vanuit de Adriatische Zee. Hij werd beveiligd met gepantserde deuren en een kanon. Er is een trap van bijna 200 treden naar de zee. Sinds 2006 heeft prinses Delle Torre e Tasso de bunker voor het publiek opengesteld.

We wandelen nog tot bij de ru´nes van het Castello Vecchio uit de 11de eeuw. Dit kasteel werd tijdens de oorlog tussen de Venetianen en de Turken verwoest en is nooit heropgebouwd. Onder de ru´nes is een witte rots, de Dama Bianca, die de vorm heeft van een vrouw en waar een legende aan verbonden is.
De tijd die overblijft, kuieren we door het dorpje Duino tot aan de vissershaven en het zandstrand.

Dag 8 - Overnachting: Camping Mare Pineta SistianaMaandag, 7 mei - Castello di Miramare

Het is zover. Het regent! Gelukkig is het tegen de middag droog.
Voorzien van paraplu en anorak bussen we naar Miramare. Door een park bereiken we het Castello di Miramare dat in 1856-1860 in Engels-Normandische stijl gebouwd werd als buitenverblijf voor de Habsburgse Maximiliaan en zijn vrouw Charlotte von Sachsen, dochter van de Belgische koning. Het witte, sprookjeskasteel ligt aan zee en is omgeven door een mooie tuin met een sierlijke trap die leidt naar een privÚhaventje.
De toegang kost 5 euro, 65-plussers mogen gratis binnen. Het interieur is nog vrijwel in de originele staat en bemeubeld. In de zalen en in de tuin, overal merken we dat Maximiliaan van de zee hield. Foto's nemen is niet toegelaten.

Dag 9 - Overnachting: Camping Mare Pineta Sistiana

Castello di Miramare
Castello di Miramare


Dinsdag, 8 mei - Van Sistiana naar Grado

Camping Belvedere ligt in het midden van een naaldbos, aan een zandstrand dat voorbehouden aan de gasten van de camping. Er loopt een fietspad naar Grado en een naar de belangrijke archeologische site van Aquileia.
Dat houdt in dat de fietsen eindelijk van stal kunnen.

Grado ligt verspreid over een paar eilandjes in de Golf van VenetiŰ en is door een dam met het vasteland verbonden.
We peddelen de 8,5 kilometer naar centrum. Het fietspad loopt over een lange brug over de Laguna di Grado. Voorbij de brug fietsen we door het centrum naar de oude binnenstad om er de 6de-eeuwse Kathedraal te zien met zijn moza´ekvloeren en fresco's.

Dan zoeken we de zeekant op. Grado is bekend als kuuroord, om zijn thermisch baden. De lucht is hier buitengewoon zuiver en het hoge zout- en jodiumgehalte dat het zand en het zeewater bevatten, heeft een geneeskrachtige werking.
Met de fiets aan de hand lopen we over een prachtig aangelegde boulevard en laten ons verleiden om een terrasje te doen. Verderop zien we, heel uitnodigend, een mooi zandstrand met parasols en ligstoelen. Er moet wel voor betaald worden.

Door smalle straatjes met souvenirwinkels keren we terug naar het centrum, naar de jachthaven. Rondom zijn winkels, terrasjes, restaurants, hotels, ...
We fietsen tot de kleurrijke vissershaven waar de geur van zee en vis ons verwelkomen. Op de kade hangen netten en ander tuig en vissers zijn er bedrijvig bezig. Dit is waar Willy en ik van houden en dus blijven hier een tijdje rondhangen voor we aan onze terugtocht beginnen.

Dag 10: 42 km
Overnachting: Belvedere Grado, Camping Belvedere Pineta
Co÷rdinaten: N 45.72639    E 13.39944

Isola di Barbana
Laguna di Grado:Isola di Barbana


Duomo Sant'Eufemia
Grado: Duomo Sant'Eufemia


Woensdag, 9 mei - Aquileia

Vandaag fietsen we de andere richting in, naar Aquileia. Aquileia was in de Romeinse tijd een rijke, belangrijke havenstad. Tegenwoordig is het dorp wereldbekend om de opgravingen. Hier rondlopen tussen de blootgelegde restanten, uit die glorietijd van twee eeuwen geleden, geeft een speciaal gevoel. We zijn vooral onder de indruk van de goed bewaard gebleven basiliek en de moza´ekvloer.

Dag 11
Overnachting: Belvedere Grado,Camping Belvedere Pineta

Basiliek
Aquileia: Basiliek
Basiliek Aquileia
Aquileia: Basiliek met moza´ekvloer
Arqua Petrarca
Arqua Petrarca: Casa Petrarca

Donderdag, 10 mei - Van Grado Belvedere naar Arqua Petrarca

We willen absoluut naar Padua maar volgens internet zou het daar niet erg veilig zijn om te overnachten. In Monselice blijkt een camperplaats dicht bij het station en er loopt ieder half uur een trein naar Padua. Daar aangekomen stellen we vast dat die camperplaats niet meer bestaat. De politie raadt ons een Camping in Montogrotte aan. Na overleg besluiten we om eerst Arqua Petrarca, wat hier niet ver af ligt, te bezoeken.

17.00 u en 32░C - Geparkeerd op een mixparking in Arqua Petrarca.
Parkeren kost 9 euro/12 uur, 1 euro/uur, van 20.00 uur tot 8.00 uur gratis.
Het is snikheet. Van de parking lopen we via een tunnel en een trap naar het hoger gelegen dorp. We belanden in de middeleeuwen met smalle steegjes en huizen in gotische stijl. Alles in dit dorp staat in het teken van de dichter Francesco Petrarca die hier een tijd leefde en werkte. Op het kerkplein staat zijn tombe in rood marmer. Zijn huis, Casa di Petrarca, is een museum. De fresco's op de muren verbeelden taferelen uit zijn gedichten.

Dag 12: 212 km
Overnachting: Camperplaats Arqua Petrarca, Via Fontana
Co÷rdinaten: N 45.26838    E 11.72014Prato della Valle
Padua: Prato della Valle


Basilica di Sant'Antonio
Padua: Basilica di Sant'Antonio


Palazzo della Ragione
Padua: Palazzo della Ragione


Chiesa degli Eremitani
Padua: Chiesa degli Eremitani

Vrijdag, 11 mei - Van Arqua Petrarca naar Montegrotto Terme en Padua

8.00 u en 20░C: Op weg naar Montegrotto Terme.
De Camping valt niet mee. Het is een dure Hotel-Camping (34 euro/nacht) met zwembad, thermaal baden en wellness wat nog apart te betalen is. De verouderde camperservice getuigt van vergane glorie.
Maar ... de camping ligt op amper 12 kilometer van Padua. Wat willen we nog meer?

Padua of Padova, de stad van Sint-Anthonius, is een van de belangrijkste kunsteden in ItaliŰ en bovendien een gezellige universiteitsstad.
11.00 u: We volgen het fietspad langs het kanaal tot in het centrum en komen terecht op een met bomen beplant ovaal plein, Prato della Valle. Op het plein staan meer dan tachtig standbeelden van beroemde Paduezen. Rondom staan imposante gebouwen waaronder de Basilica di Santa Giustina.

Op de Piazza del Santo staat de machtige Basilica di Sant'Antonio met haar minaretten en zeven Byzantijnse koepels. Het interieur van deze basiliek, die in de 13de eeuw voor de H. Antonius van Padua gebouwd werd, is bijzonder rijkelijk. De toegang is gratis. Fotograferen is verboden behalve in het aanpalende kloosterhof.
Naast de Basilica staan het Oratorio di San Giorgio en de Scuolo del Santo die ook interessant blijken. Pech, momenteel zijn ze gesloten.

Na een hapje en een drankje op de Piazza del Duomo bezoeken we het Baptisterium om er de goedbewaarde fresco's uit de 12de eeuw te zien (toegang 2,8 euro). De Duomo zelf valt tegen. Maar ja, we zagen al zoveel moois en we zijn verwend.

Op de Piazza delle Erbe slingeren we tussen de marktkramen door naar het Palazzo della Ragione, het middeleeuws gerechtshof. Op dit ogenblik gaat hier een Grieks-Italiaans congres over oncologie door. Ondanks mogen we het gebouw bezichtigen. Het paleis overtreft onze verwachtingen. De gevels en het dak, dat op een omgekeerde boot lijkt, zijn bijzonder. Het interieur wordt gevormd door ÚÚn enkele, immense hal (80 meter lang, 27 meter breed en 27 meter hoog). De muren zijn versierd met een serie fresco's met astrologische onderwerpen (1425-1440) en achteraan bevindt zich een reusachtig houten paard, een kopie van het "Paard van Gattamelata" van Donatello. Prachtig!

We peddelen verder en mits een paar keer de weg te vragen, komen we bij de Chiesa degli Eremitani en de daarbij horende Cappella degli Scrovegni. De toegang tot deze bijzondere kapel kost 8 euro/6 euro voor 65-plussers. We mogen met 15 personen 15 minuten binnen. Het interieur is versierd door fresco's van Giotto (1303-1305) die het leven van Christus uitbeelden. Het begint in de hemel en eindigt met het laatste oordeel. De fresco's zijn zo uniek omdat Giotto in perspectief schilderde, in tegenstelling tot wat in die tijd gebruikelijk was. Om ze optimaal te bewaren moet de temperatuur constant 17░C zijn. Dat is de reden waarom er zo zorgvuldig omgesprongen wordt met het openen en sluiten van de deuren, het binnen- en buitenlaten van de bezoekers. Ben je ooit in Padua, dan is deze Cappella een "must".

Als afsluiter willen we naar de botanische tuin die in 1545 gesticht is als "Orto dei Semplici" of "Tuin met medicinale planten". Maar, de tuin is zo uitgestrekt en het is al laat. Willen we voor donker terug in Montegrotto zijn dan moeten we nu terugfietsen.

Dag 13: 18 km
Overnachting: Camping Montegrotto Terme Sporting Center, Via Roma 123 - 125
Co÷rdinaten: N 45.34222    E 11.79694
Cappella degli Scrovegni
Padua: Cappella degli Scrovegni met fresco's van Giotto      foto van:   www.christusrex.org
Villa Barbarigo
Valsanzibio: Villa Barbarigo

Zaterdag, 12 mei - Van Montegrotto Terme via Valsanzibio naar Pistoia in Toscane

Vˇˇr we ons naar Pistoia in Toscane begeven, rijden we naar Valsanzibio, naar Villa Barbarigo met zijn renaissancetuin. Van de villa blijft niet veel over. De tuin met beelden en fonteinen is oud maar goed verzorgd. Er is ook nog een doolhof uitgewerkt in buxushagen. We hadden meer verwacht. Het toegangsticket kost 8,5 euro wat veel is als we vergelijken met de Orto Botanico in Padua waarvoor je slechts 3 euro betaald.


EINDE DEEL 1


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!


DEEL 2: TOSCANE en LAZIO
         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEKP.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, co÷rdinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.