Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek


!!! Klik op de foto's of op de links voor meer foto's !!!

Klik hier voor overzicht en meer info over bezochte camperplaatsen

DEEL 2: TOSCANE en LAZIO

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van ÚÚn of meerdere foto's mag mits vermelding van mijn naam als fotograaf.


Tuscany Regio Lazio Regio Toscane Toscane is beroemd om zijn kunst, geschiedenis, culturele erfenis en zijn schitterend landschap.
Heuvelstadjes omringd door Etruskische muren, paleizen, villa's, slanke cipressen, olijfbomen en wijngaarden, een mix van cultuur, rust, gastronomie en natuur, dat alles maken Toscane ÚÚn van de populairste toeristische bestemmingen van ItaliŰ.

Link naar Toscane bezocht in 2011


landschap
Toscaans landschapPiazza del Duomo
Pistoia: Piazza del DuomoOspedale del Ceppo
Pistoia: Ospedale del Ceppo

Zaterdag, 12 mei - Naar Pistoia in Toscane

Van Valsanzibio rijden we met alternatieve wegen tot Bologna. De weg van Bologna naar Pistoia loopt door de bergen en is niet aan te raden om met een camper te doen. Daarom nemen we vanaf Bologna de snelweg waarvoor we 8,60 euro betalen en wat ons veel tijd en moeite bespaart.

18.30 u, 32░C en heet, heet, ... :
We staan bij een tiental campers op een mixparking in Pistoia, op ongeveer een kilometer van het centrum. De servicezuil is aan de overkant van de weg. Een wandeling naar de stad in de koelte van de avond zal ons, na zo'n lange reisdag, deugd doen .

Het is gezellig druk in het oude centrum. Op overvolle terrassen zitten Italianen luidruchtig te genieten van hun zaterdagavond. Het enorme Piazza del Duomo is overweldigend. Rondom staan indrukwekkende gebouwen in Pisaans-romaanse stijl: het 13de-eeuwse Palazzo del Comune, het Palazzo dei Vescovi, de 12de-eeuwse Duomo San Zeno met daarnaast de Campanile, en het imposante, achthoekige 14de-eeuwse Baptisterium bekleed met groen en wit marmeren strepen. Op dit uur kunnen we nergens meer binnen. We moeten tevreden zijn met de aanblik van buitenaf.

We zwerven rond in de wirwar van straten, mengen ons tussen de menigte en komen van het ene plein op het andere. Ondertussen worden overal de lichten aangestoken. Uiteindelijk belanden we bij het Ospedale del Ceppo, een ziekenhuis en weeshuis gesticht in 1277. Het voorportaal van dit gebouw is rijk versierd met terracotta panelen en medaillons.
Al dit moois wordt digitaal vastgelegd en ... dan beseffen we ineens dat het al vrij laat is, dat we best terugkeren naar onze camper en dat we de weg kwijt zijn. Gelukkig weten we dat onze camper bij het sportstadion geparkeerd staat. Italianen zijn bijzonder charmant en hulpvaardig en we worden vrij vlug verder geholpen.
Een half uurtje later zijn we terug van weggeweest. Het was een fijne avond.

Dag 14: 253 km
Overnachting: Camperplaats Pistoia, Via Marino Marini/Via della Quiete
Co÷rdinaten: N 43.94389    E 10.91556Giardino dei Garzoni
Collodi: Giardino dei Garzoni

Zondag, 13 mei - Van Pistoia via Collodi naar Marina di Cecina

De temperatuur heeft een duik naar beneden genomen. Het is bewolkt en amper 21░C.
Op onze weg naar de kust stoppen we bij Collodi. Carlo Lorenzini, de schrijver van het kinderboek Pinocchio, woonde een tijd in Collodi en nam de naam van dit plaatsje als pseudoniem. Pinocchio staat hier centraal. Het Parco di Pinocchio trekt een massa bezoekers. Hoewel het nog vrij vroeg is, kan je al over de koppen lopen. Een parkeerplaats vinden is een probleem. We hebben geluk. Vlakbij is een camperplaats voor zes campers, gratis en met service.
Het kinderparadijs trekt ons niet, wel de Villa dei Garzoni met bijhorende baroktuin. De Villa is niet open voor het publiek omwille van restauratiewerken. Pech! Net die villa, vooral het interieur, interesseert ons het meest. We wandelen door de symmetrisch aangelegde tuin met antieke beelden, rots- en waterpartijen, ...
De kleine vlindertuin die bij de Giardino hoort maakt ons bezoek de moeite waard.


Camping Village Mareblu
Marina di Cecina: Camping Village Mareblu
Na de middag bollen we naar de kust, naar Camping Village Mareblu in Marina di Cecina. Vorig jaar verbleven we ook in deze camping en dat beviel prima. Een pad van ongeveer driehonderd meter loopt door het pijnboombos naar zee. We kunnen hier fietsen, zwemmen, ontspannen, ...
16.00 u en zwaarbewolkt, veel wind met af en toe een fikse bui. Er zit niets anders op dan lekker binnen te blijven.

Dag 15: 135 km
Overnachting: Marina di Cecina, Camping Village Mareblu, Via dei Campilunghi
Co÷rdinaten: N 43.31861    E 11.47444Maandag en dinsdag, 14 en 15 mei - Marina di Cecina

Luilekker vakantie vieren, "dolce far niente, zalig nietsdoen".

Dag 16 en 17 - Overnachting: Marina di Cecina, Camping Village Mareblu

Woensdag, 16 mei - van Marina di Cecina naar Castiglione della Pescaia

We verkassen naar Castiglione della Pescaia, een vissersdorpje in de Maremma dat nog niet aangetast is door massatoerisme. Camping Village Rocchette ligt vlakbij een zandstrand dat eindigt bij een rotsformatie.
Vorig jaar waren we ook in Castiglione della Pescaia maar in een andere camping waar we niet erg tevreden waren. We hadden er amper 3 ampŔre stroom en het sanitair was verouderd met vooral hurktoiletten. Camping Village Rocchette is nieuw, het sanitair is onberispelijk, het zwembad is enorm groot, er zijn tennisterreinen en ... er loopt een fietspad naar het centrum.

Dag 18: 82 km
Overnachting: Castiglione della Pescaia, Camping Village Rocchette, SP62 delle Rocchette - Co÷rdinaten: N 42.77917    E 10.80083

Zandstrand La Rocchette
Castiglione della Pescaia: Zandstrand La RocchetteDonderdag, 17 mei - Castiglione della Pescaia

Het zonnetje is weer van de partij en er is minder wind. We fietsen naar het centrum van Castiglione della Pescaia, ÚÚn van de mooiste badplaatsen aan deze kust. Zo gauw we kunnen, volgen we de promenade langs de zee tot aan de haven. Hoog boven ons torent het middeleeuwse, ommuurde borgo Castiglione Alto. Met heel wat moeite duwen we onze fietsen naar dat hooggelegen, typisch Toscaanse plekje. Boven worden onze inspanningen beloond met een buitengewoon panorama over de stad, de zee, de haven, het strand, ... Blijkbaar kan je op heldere dagen het Isola del Giglio en de Monte Argentario zien.

We sluiten onze mooie uitstap af op een terras aan het strand met zicht op de zee. Als gevolg van de felle wind gisteren kronen witschuimende kopjes de rollende golven. Het is hier zalig!

Dag 19 - Overnachting: Castiglione della Pescaia, Camping Village Rocchette

Borgo Castiglione Alto
Borgo Castiglione AltoVrijdag, 18 mei - Castiglione della Pescaia

Gisteren was zo'n fijne dag, we doen het tochtje nog eens over. Terug in de camping rusten we uit in en aan het zwembad.

Dag 20 - Overnachting: Marina di Cecina, Camping Village Mareblu
Zaterdag, 19 mei - Van Castiglione della Pescaia via Pescia Fiorentina naar Ladispoli

Op het programma staat een bezoek aan de Giardino dei Tarocchi, gelegen dichtbij Capalbio en het dorp Pescia Fiorentina. Het park is in mei alle dagen open van 14.30 tot 19.30 uur en kost 12 euro, 7 euro voor 65-plussers. Tegen openingstijd staan we in de rij om de tarottuin te bezoeken.

Het beeldenpark is een ontwerp van Niki de Saint Phalle (1930-2002) en is uitgevoerd samen met haar man, de beeldhouwer Jean Tinguely. De uitvoering duurde vijftien jaar vanaf 1979. Haar belangrijkste inspiratie kwam van het in Barcelona gelegen Park GŘell van architect Antoni GaudÝ. Het park van Saint Phalle is gebaseerd op de 22 kaarten van het tarotspel. De 22 kleurrijke beelden waarvan sommige bijna 22 meter hoog zijn, zijn fantasierijk en vertonen veel spiegelende effecten. De beelden zijn gemaakt van gietbeton. De uiterlijke vorm is met spuitbeton aangebracht en door plaatselijke kunstenaars afgewerkt met veelkleurig keramiek, moza´ek en glas. De Giardiono dei Tarocchi is zowel voor groot als voor klein een belevenis. Onze fototoestellen draaiden op volle toeren.
Giardino dei Tarocchi
Giardino dei TarocchiLazio De regio Lazio ligt tussen de Apennijnen en de Tyrrheense zee. Het is een afwisselende streek met vulkanische meren (Bracciano, Bolsena en Albano), bergen, wijn- en olijfgaarden en de mooiste stranden tussen Sabaudia en Gaeta . Rome is de belangrijkste stad in de regio.
ladispoli
Zandstrand in Ladispoli
Naar Ladispoli in de regio Lazio
Morgen willen we meer naar het zuiden, naar Salto di Fondi. Als we nu al een eind verder rijden, scheelt dat morgen een stuk en zijn we vroeger op onze bestemming. Zo arriveren we op de Sosta Camper in Ladispoli. De sosta valt best mee hoewel we er tussen een paar honderd Italiaanse campers staan. Het ligt pal aan zee met een zandstrand waar we een heerlijke avondwandeling maken. We betalen 6 euro voor 12 uur en 3 euro voor stroom. Een prima plek om te stoppen en te overnachten onderweg.

Dag 21: 177 km
Overnachting: Sosta Camper, Ladispoli, Via Roma 139, Loc.Torre Flavia
Co÷rdinaten: N 41.95947    E 12.05309Salto di Fondi
Salto di FondiTerracina
Terracina: Dom met Romeinse trappen en
rechts een origineel stukje Via Apia

Zondag, 20 mei - Van Ladispoli naar Salto di Fondi in de baai van Gaeto

11.00 u: De Camping Settebello valt niet mee. Het is een grote camping met verouderd sanitair. Voor het zwembad moet je apart 6 euro betalen! Het strand ziet er donker en onfris uit. Dat de baai van Gaeto bekend is om zijn mooie zandstranden was juist ÚÚn van de redenen waarom we deze camping uitkozen.

Het weer is in mineur. De lucht is grijs en af en toe valt er nattigheid. Ondanks vertrekken we met onze fiets naar Terracina. Dat wordt een tochtje van ongeveer zeven kilometer. Er staat een felle wind, de weg is golvend en loopt grotendeels langs de zee. De omgeving is prachtig en het zandstrand ziet er uit als op de reclame.

Terracina ligt aan de voet van de Monti Aussoni. Langs de 17de-eeuwse Porta Napoletana komen we de stad binnen. Het middeleeuwse deel ligt hogerop. In de Romeinse tijd was Terracina een belangrijk centrum aan de Via Apia.
De Duomo op de Piazza del Municipio is gebouwd in een Romeinse tempel. De trappen zijn nog de oude tempeltrappen. Op het plein zien we een deel van de oorspronkelijke Via Apia en ru´nes van Romeinse gebouwen.
Hoog bovenop de helling liggen de imposante resten van de tempel van Jupiter Anxur uit de 1ste eeuw voor Christus. Na´evelingen als we zijn, fietsen we de helling op richting tempel. Halverwege, geven we het op. Zelfs te voet is het een hele opdracht.

We zakken af naar de moderne stad waar we ons te goed doen aan een etentje. Na al die inspanningen hebben we dat wel verdiend. De rest van de dag fietsen we, tussen de regendruppels door, de hele kustlijn van Terracina af.

Dag 22: 154 km
Overnachting: Salto di Fondi, Camping Village Settebello, Via Flacca
Via Roma 139, Loc.Torre Flavia
Co÷rdinaten: N 41.29528    E 13.32083rome
Rome

Maandag, 21 mei - Van Salto di Fondi naar Rome

In Salto di Fondi valt niets meer te beleven. We rijden richting Rome, niet om Rome te bezoeken want dat deden we vroeger al, maar om met openbaar vervoer naar Tivoli te reizen. We informeren bij het infopunt en ja ... naar Tivoli vanaf Rome kan met de trein, bus, metro, ... Het lijkt ons ingewikkeld en tijdrovend. Met de camper er naartoe lijkt ons eenvoudiger.

Het is droog en warmer vandaag. We vernemen dat er een fietspad loopt, evenwijdig met de Tiber, naar het centrum van Rome. Dus, pedaleren we naar Rome.
Een belevenis!

Dag 23: 125 km
Overnachting: Rome, Camping Flaminio Village, Via Flaminia Nuova 821
Co÷rdinaten: N 41.95583    E 12.48194Villa Adriana
Tivoli: Villa Adriana

Villa Adriana
Tivoli: Villa Adriana

Dinsdag, 22 mei - Van Rome via Tivoli naar Bracciano

We zij op weg naar Tivoli om er Villa d'Este en Villa Adriana te bezoeken. Na 52 kilometer staan we op de parking van Villa Adriana, een paar kilometer ten zuidwesten van Tivoli, in de Via di Villa Adriana 204, Tivoli. We betalen drie euro voor de parking.
Zoals de weerman voorspelde regent het pijpenstelen en dus blijven we in de camper en houden ons aangenaam bezig tot de hemelsluizen dichtgaan. Na een tijdje zien we lichte plekken in het donkere wolkendek en het stopt met regenen. Gewapend met anorak en paraplu riskeren we een bezoek aan de ru´ne van Villa Adriana. Een toegangsticket kost 6,5 euro, is gratis voor 65-plussers.

De ru´ne van de villa die hier te zien is, was ooit een reusachtig paleis van meer dan 100 hectare, dat gebouwd werd voor Keizer Hadrianus tussen 118 en 134. Bij de villa hoorden een theater, bibliotheken, thermische baden, verblijven voor bedienden, ... .
Het complex ligt in een enorm park met vooral olijfbomen. Het zou aangenaam zijn om hier rond te dolen moest de regen geen spelbreker zijn. We vluchten in het kleine paviljoen waar te zien is hoe de villa er ooit uitzag.
Hier blijven schuilen is zinloos en dus zoeken we ons een weg door de plassen en verkennen het domein, enigszins beschermd door onze paraplu's. Er is nog ÚÚn Australisch koppel dat, zoals wij, moedig volhardt in de boosheid en blijft rondzwerven om toch iets van die vergane glorie te zien.
Na verloop van tijd komen we, ondanks onze voorzorgen, door en door nat terug in onze camper. We laten het niet aan ons hart komen, trekken droge kleren aan en Willy zorgt voor een lekkere, warme hap zodat we er weer tegen kunnen.


14.00 u: We rijden naar Tivoli op zoek naar Villa d'Este. Onze GPS leidt ons tot op 2 kilometer van de villa. Maar we vinden geen parking voor de camper. Er moet toch ergens parkeergelegenheid zijn. Waar parkeren de toeristenbussen dan? Na een paar rondjes, waarbij Willy zijn beste rijkunst moet demonstreren, hebben we er genoeg van. Op de koop toe regent het weer. We vergeten Tivoli en Villa d'Este en zetten koers naar Bracciana.

Tachtig kilometer en anderhalf uur later komen we in Bracciano aan. Weer stuurt onze GPS ons door smalle straten waar we niet door kunnen of door mogen. Na wat rondtoeren, wijst een aardige politieagent ons hoe we de oude stad kunnen omzeilen en bij Camping Roma Flash aan het meer geraken.

Wat een dag!!!
We blijven een paar dagen op de camping om wat te ontspannen.

Dag 24: 148 km
Overnachting: Bracciano, Camping Roma Flash Sporting, Via Settevene Palo, Primo Tronco
Co÷rdinaten: N 42.13167    E 12.17417
Woensdag, 23 mei - Bracciano

Eindelijk weer een open hemel. Een pendelbus brengt ons hogerop naar het historisch centrum van Bracciano. Al van ver zien we het 15de-eeuwse Castello Orsini. We slenteren door de nauwe, authentieke straten. Het is hier rustig. De afwezigheid van toeristen valt op. Na een paar uur haalt het busje ons op. De rest van de dag spenderen we aan het meer, het Lago di Bracciano.

Dag 25: Overnachting: Bracciano, Camping Roma Flash Sporting
Co÷rdinaten: N 42.13167    E 12.17417

Bracciano
Bracciano


Donderdag, 24 mei - Van Bracciano naar Viterbo

11.00 u: Om Viterbo te bezoeken logeren we bij Bed & Breakfast Axia. Er zijn vier plaatsen voor campers voorzien met water en stroom, geen lozingsmogelijkheid. Het kost 15 euro voor 24uur.

12.30 u en 28░C: Er is geen busverbinding met de stad die op 5 km van hier ligt. De eigenaar van het B&B stelt voor om ons, voor 5 euro, weg te brengen en op een afgesproken uur weer op te halen. Dat vinden we uitstekend.

Door ÚÚn van de poorten in de stadsmuren stappen we naar het historisch centrum. Op weg naar Piazza San Lorenzo, op de Colle del Duomo, komen we voorbij de Piazza del Plebicitio met de openbare gebouwen waaronder het Palazzo dei Priori.

Piazza San Lorenzo is prachtig! Rond het plein liggen:
 • De 12de-eeuwse Duomo met zijn sierlijke, gotisch-Toscaanse campanile, een 16de-eeuwse fašade en romaans interieur.
 • Het tussen 1255 en 1267 gebouwde Palazzo Papale met zijn fijn bewerkte gotische loggia, het schitterendste monument in de stad. Het was in de 13de eeuw een toevluchtsoord voor de pausen en ook de plaats voor pauselijke verkiezingen.
  Vanaf de balustrade van de loggia hebben we een uitgelezen zicht op een stuk van de vestingmuren, de koepel van de Trinita-kerk, het Augustijnenklooster en de kleine klokkentoren van de kerk Santa Maria della Cella.


 • Rondlopen in San Pellegrino, de oudste wijk van de stad, met zijn pleintjes, fonteinen, smalle straatjes en middeleeuwse huizen vinden we best aangenaam. Op een terrasje, genietend van een verfrissend biertje, observeren we de toeristische bedrijvigheid rondom.

  Eens terug in de camper kunnen we uitrusten, afkoelen en smullen van de vers geplukte kersen die we cadeau kregen van "het huis".

  Dag 26: 52 km
  Overnachting: Viterbo, B&B Axia, Strada Procoio 2/C, Loc. Terme dei Papi
  Co÷rdinaten: N 42.41118    E 12.05037

  Viterbo
  Viterbo  Viterbo
  Viterbo


  Vrijdag, 25 mei - Van Viterbo via Bagnaia en Bomarzo naar Marmore

  9.00 u en al 27░C: Het wordt weer bloedheet. Van Viterbo rijden we naar Bagnaia. De mixparking op de Piazzale Pietro Calisti ligt op wandelafstand van de Villa Lante. De villa met zijn mooie renaissancetuin en fonteinen is in 1562 gebouwd voor kardinaal Gambara. In de villa zijn de muren bekleed met fresco's. Foto's nemen mag niet. In de tuin vallen de zeer oude bomen op, bomen waarvan de stam volledig uitgehold is en toch groeien ze verder.
  De toegang kost 5 euro, is gratis voor 65-plussers. Na ons bezoek wandelen we nog even tot het oude centrum van de kleine borgo Bagnaia en dan ... weer op weg.

  Villa Lante
  Villa Lante
  Bagnaia
  Bagnaia
  Na onze lunch bollen we naar Bomarzo, dat ongeveer 16 kilometer van Bagnaia ligt, om er de Giardino dei Mostri te bezoeken.
  Eens door het centrum van Bomarzo is de weg smal en sterk dalend. De laatste wegwijzer is niet erg duidelijk maar we hebben het toch gevonden. Dit monsterpark werd in de 16de eeuw aangelegd in opdracht van vorst Vicino Orsini. De toegang kost 10 euro.
  Het is ondertussen snikheet. Gelukkig staan al die stenen monsters en dieren in een schaduwrijk park zodat het aangenaam en ontspannend is om hier rond te wandelen.
  Giardino dei Mostri
  Giardino dei Mostri


  18.00: Op naar Marmore. Op een mixparking, vlakbij de rivier en de Cascata delle Marmore Inferiore, installeren we ons. Het is hier mooi en rustig want de meeste toeristen zijn al naar huis. We verkennen de omgeving en wandelen tot bij de ingang van het park rond de watervallen waar we een glimp te zien krijgen van wat ons morgen te wachten staat.

  Dag 27: 80 km
  Overnachting: Parking Cascata delle Marmore Inferiore, Piazzale Felice Fatati
  Co÷rdinaten: N 42.55690    E 12.72006

  Parking Cascata delle Marmore
  Parking Cascata delle Marmore Inferiore


  Cascata delle Marmore
  Cascata delle Marmore

  Cascata delle Marmore

  Zaterdag, 26 mei - Van Marmore naar Montefiascone

  De Cascata delle Marmore, de grootste kunstmatige waterval ter wereld.
  In 271 vˇˇr Christus liet een Romeinse consul een kanaal graven waardoor het water van de rivier Velino overliep in de lagergelegen rivier Nera. Het water stortte vanaf 165 meter hoogte in drie machtige watervallen het Neradal in. Op die manier werd de hooggelegen rietvlakte bevrijd van de moerassen die het gebied onleefbaar maakten. en tegelijk werd de rivier Nera in het dal ook in droge perioden bevaarbaar gehouden.
  Sinds 1924 wordt de vrijkomende energie door de elektriciteitscentrale Galleto gebruikt om stroom op te wekken. Hierom wordt de waterval in bepaalde periodes en op bepaalde tijden uitgezet.
  De openingsuren zijn terug te vinden op www.marmorefalls.it/
  Klik hier voor meer info over de watervallen.

  Vandaag is het wandelgebied rondom het park open van 9.00 tot 22.00 uur, de "floodgates" of watervallen zijn open van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 22.00 uur. De biljettenverkoop ligt vlak bij de parking. De toegang kost 8 euro, 5 euro voor 70-plussers.
  Er zijn verschillende paden en niveaus te bewandelen of eerder te beklimmen. Wij kiezen de "historische route", het moeilijkste pad met een hoogteverschil van 150 meter. Via trappen en bruggen komen we van de Belvedere Inferiore bij de Belvedere Superiore, het hoogste punt. Halverwege komen we door een tunnel bij het "Balkon der geliefden". Het water stort er vlakbij denderend neer en produceert een massa waterdeeltjes waardoor we kletsnat worden ondanks onze anorak die we uit voorzorg aangetrokken hadden. Gelukkig is het warm en drogen onze broeken en schoenen vlug terwijl we verder naar de top stappen.
  Boven, vanaf het uitkijkpunt, worden we beloond met een indrukwekkend uitzicht over het hele dal. Beneden, op de rivier die onderlangs de waterval loopt, zien we wildwater rafters die verderop verdwijnen in een tunnel.

  Het was een vermoeiende maar prachtige tocht, echt de moeite waard. Onze fototoestellen draaiden op volle toeren, hoewel we beseffen dat dit watergeweld niet digitaal vast te leggen is.


   Camperplaats Montefiascone
  15.00 uur: Na een verdiende rustpauze en lunch verkassen we naar Montefiascone, in de buurt van het Lago di Bolsena.
  Vrienden raadden ons de camperplaats bij de Co÷perativa Vinicole Est in Montefiascone aan. We kunnen er gratis staan, alle service zelfs stroom inbegrepen.
  We staan hier uitstekend. Met dit Pinksterweekend trekken veel Italianen er op uit en zijn de meeste camperplaatsen volzet. Dus beslissen we om hier een paar dagen te blijven.
  Bij de Co÷perative proeven en kopen we wijn. Het is er momenteel rustig en daar profiteren we van om een en ander te vragen. Met de ons al bekende Italiaanse charme en behulpzaamheid wijzen ze ons het dichtstbijzijnde warenhuis en geven uitleg over het stadje. Ze bezorgen ons zelfs een stadsplan. De Conad is slechts 100 m verder en ... is nog open. Dat komt goed uit! We kunnen onze voorraad aanvullen en dat is hoognodig!
  Tegen de avond staan we hier met 7 Italianen, 1 Oostenrijker en 1 Belg (wij).

  Dag 28: 78 km
  Overnachting: Montefiascone, Via Grilli, Area Co÷perativa Vinicole Est
  Co÷rdinaten: N 42.53368    E 12.04260  We staan hier dus op een camperplaats op het domein van de Cantina di Montefiascone SocietÓ Co÷perative die de bekende witte wijn Est! Est!! Est!!! di Montefiascone produceert. De wijn is vooral bekend omwille van zijn herkomst.

  Herkomst van de naam Est! Est! Est!!! di Montefiascone volgens Wikipedia
  In het jaar 1111 reisde de Duitse bisschop Johannes Fugger met een groot gezelschap naar Rome om daar de kroning van Hendrik V tot keizer van het Heilige Roomse Rijk bij te wonen. Fugger stuurde zijn knecht Martin vooruit om alvast een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat Martin, wanneer hij een goede herberg gevonden had "Est" ("hier is het") op de deur zou schrijven. Schonk de herberg bovendien ook nog goede wijn, dan zou hij "Est! Est!" op de deur schrijven. Even vˇˇr Montefiascone zag de bisschop een herberg waar op de deur was geschreven: "Est! Est!! Est!!!". Hoewel dit niet was afgesproken, begreep Fugger hier te maken te hebben met een uitzonderlijke herberg waar uitzonderlijke wijn werd geschonken.
  Fugger is nooit in Rome aangekomen. Hij verbleef drie jaar lang in Montefiascone en dronk zich letterlijk dood. Hij werd begraven in Montefiascone. Hij liet zijn hele vermogen na aan de stad Montefiascone. Op zijn grafsteen staat nog steeds te lezen: "Est Est Est Propter nimium est hic IO Defuk Dominus meus mortuus est" , wat betekent: "Est Est Est, na een overdaad aan Est is mijn meester Johannes Fugger hier gestorven".
  Est! Est! Est!!! di Montefiascone
  Est! Est! Est!!!


  San Flaviano
  Montefiascone: San Flaviano

  Cattedrale di San Margherita
  Montefiascone: Cattedrale di San Margherita

  Zondag, 27 mei - Montefiascone

  Lekker zonnetje en 23░C: Na de middag stappen we naar het oude centrum van Montefiascone. Aan de Via Cassia, een in het oude Rome belangrijke snelweg, vinden we de 12de-eeuwse Basilica di San Flaviano, die gebouwd is op een kerk uit de 11de eeuw. Het interieur is versierd met fresco's uit de 14de eeuw en kunstig bewerkte kapitelen.

  We keren een paar honderd meter op onze stappen terug, tot bij de toegangspoort van de borgo, lopen de Corso Cavour door en komen op de gezellige Piazza Vittorio Emanuele. Hier profiteren we er van om, op een schaduwrijk terrasje, te genieten van de sfeer terwijl we ons 'weer eens' te goed doen aan een lekker Italiaans ijsje.

  Vlakbij staat de trots van Montefiascone, de Cattedrale di Santa Margherita, met een enorme koepel die van ver te zien is. Nu we er vˇˇr staan, in het smalle straatje, zien we slechts een deeltje van de bekende koepel uitsteken boven de sobere fašade. Het achthoekige interieur met zijn zeven kapellen en ook de koepel zijn prachtig versierd met fresco's. De crypte is gratis te bezoeken. We zien hier bedevaarders bidden en elkaar verdringen om de overblijfselen van Sint Margareta van AntiochiŰ te kussen.


  Rocca dei Papi
  Montefiascone: Ru´nes Rocca dei Papi
  Door smalle steegjes komen we op het hoogste punt van de stad. Hier zien we de ru´nes van het Rocca dei Papi, het fort waar de pausen in de 12de en 13de eeuw hun zetel hadden. Rond het fort is een park aangelegd. Hier kunnen we even op adem komen en genieten van het geweldig zicht over het meer van Bolsena.  Dag 29: Overnachting: Montefiascone

  Maandag, 28 mei - Van Montefiascone naar Bagnoregio en terug

  De temperatuur is een paar graden gezakt, amper 20░C. Het grijze wolkendek voorspelt regen.
  Aanvankelijk wilden we naar het vissersdorpje Marta aan het Lago di Bolsena. Onze Oostenrijkse buren echter overtuigen ons om niet naar Marta, wel naar de borgo Bagnoregio te rijden. Volgens hen is het een "must" en we kunnen er gerust met de camper naartoe. Er is een camperplaats op het centrale plein waar we voor 10 euro 24 uur kunnen staan.
  De weg er naartoe is in bar slechte staat. Na 15 kilometer arriveren we in Bagnoregio en stellen vast dat er net vandaag markt is op het plein. Gelukkig is er nog een gratis parking bij het kerkhof.
  Civita di Bagnoregio
  Borgo Civita di Bagnoregio
  Bagnoregio
  Bagnoregio  Civita di Bagnoregio
  Civita di Bagnoregio
  Een half uurtje later staan we in het toeristenbureau om er de nodige info en een stadsplan te bekomen.
  De man haalt een folder boven waarop een prachtig panorama te zien is. Onze ogen puilen uit. "Waar is dat?" vragen we allebei. Dit is Civita di Bagnoregio zegt de man heel laconiek. Vroeger waren Bagnoregio en Civita di Bagnoregio ÚÚn geheel. Door de erosie zijn ze nu gescheiden door een ravijn.
  Als je hier het trapje opgaat en de straat helemaal tot het einde volgt, kom je bij een uitzichtpunt en dan zie je de miniborgo en de omringende vallei voor je liggen.

  Het is een flink eind stappen maar wat we hier zien is overweldigend. Het middeleeuwse stadje ligt als een arendsnest, hoog op een tufsteenrots midden in een canyon. Het merkwaardige is dat de stad kleiner en kleiner wordt. Ze brokkelt steeds verder af doordat de ondergrond uit zacht, poreus vulkanisch gesteente bestaat. Er blijft nog slechts ÚÚn enkele stadspoort over, de andere vier zijn in de loop der tijden in de afgrond verdwenen. De toekomst van Civita di Bagnoregio is erg onzeker en ze wordt daarom "la cittÓ che muore" of "de stad die sterft" genoemd. Geen wonder dat het stadje op de "World Monuments Fund Watch List", de lijst van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld, belandde.

  In het begin van de vorige eeuw was Civita helemaal ge´soleerd. Er werd een brug gebouwd om de borgo weer te verbinden met Bagnoregio. We moeten dus over een lange, smalle voetgangersbrug om er te geraken. Auto's zijn er niet. In de zomer wonen hier een honderdtal mensen, in de winter een tiental. Het stadje blijft in leven dank zij toerisme. Er zijn enkele restaurantjes, een souvenirwinkeltje, een galerietje, een gelateria en een B&B. Het uitzicht rondom dit piepkleine stadje is fantastisch.

  We mogen onze buren danken voor de tip. Civita di Bagnoregio is absoluut de moeite.
  Om te overnachten bollen we terug naar de camperplaats in Montefiascone.

  Dag 30: 30 km - Overnachting: Montefiascone  EINDE DEEL 2


  Groetjes van Willy en Andrea
  Veel leesgenot !!!


  DEEL 3: UMBRI╦ en LOMBARDIJE           FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

  P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, co÷rdinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.