Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!CAMPERREIS LANGS DE KUST VAN PORTUGAL

16 februari - 2 april 2019


DEEL I: Door Frankrijk en Spanje naar Portugal


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7100Van België door Frankrijk en Spanje naar Portugal


Reisroute 1:
Van Laakdal tot Vila Real de Santo António
Portugal heeft alles wat wij op vakantie zoeken, rotsachtige kusten, prachtige stranden, bossen en bergen, historische dorpen, ... en een aangenaam klimaat, zelfs in de winter. Daarom gaan we voor de zoveelste keer terug. We vertrekken door Frankrijk en Spanje naar het uiterste zuiden om er in Vila Real de Santo António, in de Algarve, onze tocht langs de ruim 800 km Portugese kust te starten.Zaterdag, 16 februari - Van Laakdal naar Dreux

12°C - 5°C: Via Lille, Abbéville en Rouen rijden we naar de camperplaats in Dreux. We betalen er 10,40 euro all in (lozen, stroom en wifi). Stroom hebben is interessant want we moeten zuinig zijn met gas en proberen met twee flessen 6 weken toe te komen.

Dag 1:  524 km
Overnachting: Frankrijk, 28100 Dreux, Rue Jean Louis Chanoine 10, Aire de Camping-Car Parc Dreux (met Pass'Etapes)
Coördinaten: N 48.74029    E 1.33227Zondag, 17 februari - Van Dreux naar Verteuil-sur-Charente

18°C - 4°C: Het is een heerlijke reisdag. Er staat een lentezonnetje, de lucht is blauw en massa's vogels zijn ook onderweg naar het zuiden. Van Dreux komen we via Chartres, Tours en Poitiers in Verteuil-sur-Charente op de camperplaats waar we al meer stonden. Overnachten, lozen en water is gratis, stroom kost 2 euro per nacht.
Zoals gewoonlijk maken we nog een wandeling door het park en langs de rivier naar het charmante dorp; een aangename manier om onze portie beweging te halen.

Dag 2:  367 km
Overnachting: Frankrijk, 16510 Verteuil-sur-Charente, Rue de la Fontaine, Aire de Loisirs des 3 Vallées
Coördinaten: N 45.97981    E 0.23538
Zicht op kasteel in Verteuil-sur-Charente


Maandag, 18 februari - Van Verteuil-sur-Charente naar Capbreton

8°C - 17°C: Via Angoulême, Bordeaux rijden we naar de camperplaats in Capbreton.
15.00 u: Gesetteld op de camperplaats, een van onze vaste plaatsen op weg naar het Spanje. Er is altijd plaats, je kan er lozen en er is stroom. De prijs is afhankelijk van het seizoen. In deze periode betalen we 7 euro. We staan hier achter de duinen, vlak bij de zee.
Het is nog vroeg. Tijd genoeg om een wandeling te maken door de duinen tot de Pier van Capbreton. De zee is wild. Hoog opspattende golven klotsen met geweld tegen en over de bunkers (een restant van deTweede Wereldoorlog). Het is een machtig schouwspel, niet digitaal vast te leggen!
Na al die kilometers stilzitten doet zo'n wandeling deugd.

Dag 3:  335 km
Overnachting: Frankrijk, 40130 Capbreton, Allée des Ortolans, Aire de Camping-Car de Capbreton
Coördinaten: N 43.63572    W 1.44654
Woeste golven spatten tegen de bunkers


Van de camping loopt een wandelweg
langs de rivier de Arlazón naar het centrum van Burgos

Dinsdag, 19 februari - Van Capbreton naar Burgos

13°C - 1°C: Onder een grijs wolkendek vertrekken we richting Spanje, naar Burgos. Het valt op dat de mimosa overal al in bloei staat terwijl het pas februari is.
14.00 u: Geïnstalleerd op camping Fuentes Blancas. Ondertussen staat de zon tegen een blauwe lucht met schapenwolkjes.
Deze camping is ook een van onze vaste stopplaatsen onderweg. Na een paar nachten op camperplaatsen is het aangenaam om van het comfort op een camping te genieten (douche, buiten koken en eten, wifi, ...).
15.00 u: We vertrekken al direct voor een flinke wandeling langs de rivier de Arlazón naar het centrum van Burgos. Burgos bezochten we al meer. Het blijft een interessante stad.
19.00 u: Terug bij de camper voor een ontspannende avond. Morgen staat een zware etappe voor de boeg.

Dag 4:  301 km
Overnachting: Spanje, 09193 Burgos, Camping Fuentes Blancas, Ctra Fuentes Blancas (Acsi)
Coördinaten: N 42.34122    W 3.65775Woensdag, 20 februari - Van Burgos naar Aracena

Na 683 km en een tijdje zoeken naar de camperplaats stellen we vast dat alle plaatsen bezet zijn. We parkeren dan maar, zoals veel anderen, aan de overkant van de straat.
Het was een vermoeiende dag. We kruipen vroeg in bed.

Dag 5:  683 km
Overnachting: Spanje, 21200 Aracena, Calle Tenerias
Coördinaten: N 37.889547    W 6.569050


Gruta de las Maravillas - Hal van het grote meer
Iglesia del Castillo

Donderdag, 21 februari -Van Aracena naar Minas de Riotinto

16°C - 7°C: Om 10.00 uur staan we bij het Oficina de Turismo voor een stadsplan en informatie over de "Grotten van Aracena". De toegang tot de Gruta de las Maravillas ligt er vlak tegenover. Een ticket kost 8 euro voor 65-plussers.
De eerste rondleiding begint om 10.30 uur. Ze duurt ongeveer 50 minuten. De gids spreek alleen Spaans. De temperatuur ondergronds ligt tussen de 15 en 20 graden Celsius.

De Gruta de las Maravillas, enorme kalkgrotten, liggen in het centrum van Aracena en onder het kasteel dat op een berg boven de stad uitsteekt.
Er zijn 12 "kamers" en 6 meren (de hal van de schelpen, de hal van de diamanten, de hal van het grote meer, de hal van smaragd, de kristalgrot, ... ...). We vallen van de ene verwondering in de andere bij het zien van die prachtige druipsteenformaties.
Je hebt de neiging om ze aan te raken maar dat mag niet. Je zou ze willen fotograferen maar dat mag ook niet. Jammer. Er wordt wel een foto van iedere bezoeker gemaakt die je nadien kan kopen voor 8 euro. Die foto's zijn niet mooi, de grotten komen er echt niet tot hun recht. Daarom heb ik maar een paar foto's gekopieerd die genomen zijn door Rafael Asquith van de Ayuntamiente Aracena.

Na de lunch gaan we op verkenning in de stad. We zien de openbare wasplaats (de Lavadero Publico), het Casino, het rood gekleurde Ayuntamiento, de Parochiekerk Nostra Senora de la Asunción en stappen, klimmen verder naar het Castillo boven op de berg. De zon brandt (pff). Boven aangekomen zijn we net te laat voor een bezoek aan het kasteel.
We hebben geen zin om tot 16.00 uur te wachten en keren terug naar de camper.Na overleg beslissen we om 30 kilometer verder te rijden naar de Minas Riotinto. Bij de receptie van het Museo Minero Riotinto krijgen we alle nodige uitleg. Een ticket kost 15 euro voor 65-plussers. Doordat de rondleiding uitsluitend in het Spaans is, krijgen we een afgedrukt exemplaar in het Engels met informatie over de mijnbouw en de sociale geschiedenis.
Een bezoek omvat 4 delen: het Museo Minero, de Mina Peña de Hiero, de Ferrocaril Turístico Minero en de Casa nr 21 in de Barrio Inglese Bella Vista.

Daar zijn we zeker een tijd zoet mee. We kunnen beter wachten tot morgen dan hebben we een hele dag om alles te bezoeken.
We overnachten in Riotinto op de parking bij de Barrio Inglese.

Dag 6;  31 km
Overnachting: Spanje, 21660 Minas Riotinto, Barrio Bella Vista 65, parking rechtover de Guardia Civil
Coördinaten: N 37.696254    W 6.597326Info: Minas de Riotinto
5000 jaar geleden werd in deze streek al naar goud, zilver, koper en ijzer gedolven. Sinds 1873 werd de mijnbouw in de regio geëxploiteerd door de Britse Riotinto Mining Company Limited. Door die mijnindustrie ontstond hier dit onwerkelijk landschap met zijn bizarre kleuren op de verticale afgravingen, een maanlandschap waar de Rio Tinto, de "Rode Rivier", doorslingert.


Vrijdag, 22 februari - Van Minas de Riotinto in Spanje naar Vila Real de Santo António in Portugal

10.30 u: We beginnen met een bezoek aan het mijnbouwmuseum . Heel interessant als inleiding voor wat we de rest van de dag te zien krijgen. Fascinerend is de reconstructie van het rad waaraan slaven op 100 meter diepte werkten om water op te pompen.

11.30 u: Samenkomst op de parking van waar we met eigen auto of camper in konvooi de gids moeten volgen naar de Mina Peña de Hierro. Hoewel gezegd werd dat ze rustig aan zullen rijden, moeten we ons best doen om te kunnen volgen en zelfs de toegelaten snelheid overschrijden.

We krijgen een helm en worden door een 200 meter lange gerestaureerde mijnschacht geleid. Aan het einde komen we bij de krater van een openluchtmijn die vroeger gebruikt werd voor de winning van pyriet. Die met water gevulde krater weerkaatst de hele omgeving en zorgt voor een verbluffend panorama.
Van Mina Peña de Hierro rijden we weer in konvooi naar het station waar de Ferrocarril Turístico Minero op ons wacht.

13.00 u: Met een antiek treintje vertrekken we voor een rit van 8 kilometer langs de rivier Rio Tinto over hetzelfde spoor dat eind negentiende eeuw door de Engelsen werd gebruikt om de mineralen naar Huelva te vervoeren.
Eerst rijden we door de achtergelaten mijnsite, met wrakken van locomotieven, wagons, oude stations, kraters... langs de Rio Tinto. Halverwege verandert het landschap en hobbelen we door een natuurlijke bosgebied waar vooral de irreële kleuren van de rivier (rood, bruin, oranje, geel ...) fascineert. In het oude station van Los Frailes stopt de trein en hebben we een kwartiertje om naar de rivier te wandelen.
Het locomotiefje treint ons langs dezelfde route terug.
De hele rit draaiden de camera's op volle toeren. Foto's kunnen dit spektakel natuurlijk niet weergeven maar het zijn toch mooie souvenirs.

15.00 u: Terug op de parking Barrio Bella Vista waar we overnachtten. We lunchen en nemen een pauze voor we een bezoek brengen aan de Casa nummer 21 wat een paar honderd meter verder ligt.
De Barrio Bella Vista werd opgetrokken voor de ingenieurs en hun gezinnen die zich tussen de Andalusiërs niet thuis voelden en die in tegenstelling tot de mijnwerkers een paradijselijk leven leidden. Alle huizen in de volledig ommuurde sjieke Engelse wijk zijn gericht op het centrum dat werd gevormd door de Sociale Club met zwembad en tennisbaan, uitsluitend toegankelijk voor de Engelsen. Spanjaarden kwamen er alleen in om boodschappen te bezorgen of om voor een van de families te werken als kok, schoonmaker of tuinman.
Het huis nummer 21 is sinds enkele jaren in oorspronkelijke staat opengesteld voor publiek.
Op foto's uit die tijd zien we hoe groot het contrast is tussen de levens van de mijnwerkers en de directieleden en ingenieurs.
Interessante afsluiter van ons bezoek aan de Minas de Riotinto.Met water gevulde krater van de open mijn
waar vroeger pyriet gewonnen werd.
verlaten mijnsite
De Rode Rivier


Minas RioTinto - Verlaten mijnsite met bizarre kleurschakeringen.
17.00 u: Op weg naar Vila Real de Santo António in Portugal.

INFO: In Portugal zijn er tolwegen waar alleen elektronisch betalen mogelijk is.
Voor buitenlandse toeristen is er EASYTOLL.
Met Easytoll worden de tolbedragen via tolpoorten met camera's automatisch afgeschreven doordat het kenteken is gekoppeld aan je creditcard (Mastercard of Visa, waaronder de ANWB Visa Card).
Voor gebruik van Easytoll is aanmelden bij een Welcome Point aan de grens verplicht:
 • A28 - servicestation Viana do Castelo
 • A24 - op 3,5 km van de grens Chaves/Verin
 • A25 - servicestation Alto Leomil (Vilar Formoso)
 • A22 - Vila Real de Santo António
 • De eenmalige kosten voor het aanmaken van een account bedragen circa 0,75 euro. Je ontvangt een bewijs dat 30 dagen geldig is.


  Aan de grens Spanje-Portugal melden we ons bij een automaat (Welcome Point) wat ons 0,60 euro kost. Zo zijn we voor een maand gerust, moesten we onverwacht op een tolweg belanden waar alleen elektronisch betalen mogelijk is .
  We zetten onze uurwerken een uur terug want hier leven ze een uur vroeger, 19 uur wordt 18 uur!
  Bij de Intermarché tanken we en vullen onze voorraad aan. Dan trekken we naar de camperplaats. Door de slagboom geraken is niet zo simpel maar het is uiteindelijk toch gelukt. We betalen 5,5 euro voor de nacht. Lozen kan, er is geen wifi en geen stroom.

  Dag 7:  147 km
  Overnachting: Portugal, Algarve, 8900 Vila Real de Santo António, Parque de Autovaravanas, Avenida de Republica
  Coördinaten: N 37.19931    W 7.41596  EINDE DEEL I  DEEL II: DE ALGARVE           FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

  P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.