Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!CAMPERREIS LANGS DE KUST VAN PORTUGALDEEL IV: De WESTKUST (2)

Van Cabo da Roca tot Braga


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7100


Roadtrip langs de kust van Portugal
Van Vila Real de San Antonio tot Braga.


Reisroute 4: Van Cabo da Roca tot Braga
Kantklosster in Peniche

Dinsdag, 12 maart - Van Odrinhas naar Peniche

20°C - 9°C, 3 Bft NW: We sjezen naar Peniche. Onderweg houden we een stop bij de Intermarché in Ericeira om er te tanken en voorraad in te slaan.
En dan ... naar Peniche. Er zijn meerdere camperplaatsen en campings in Peniche. Wij belanden in ASA Peniche Motorhome Park, een camperpark met alle voorzieningen. Dat kost ons 10 euro inclusief lozen, water, stroom en wifi. Douches, wc's en wasmachines zijn apart te betalen met munten. Met andere woorden, je betaalt voor wat je gebruikt.

15.00 u: Met de fiets volgen we de muren van het fort tot de haven. Bij het informatiebureau horen we dat de boten in dit seizoen niet uitvaren. Een tocht naar de Berlenga-eilanden mogen we dus vergeten. We ontvangen hier interessante info voor fietstochtjes (de kaap rond met interessante stopplaatsen en uitzichtpunten, een tochtje naar Baleal, ...).
We fietsen naar de vissershaven. De visvangst is hier nog altijd één van de belangrijkste bronnen van inkomst. Peniche is ook bekend om zijn kantwerk. Terwijl de mannen op visvangst waren, klosten de vrouwen kantwerk.
Vlakbij is een atelier waar kantklossers zich uitleven in hun hobby. Sommige van die oudjes zijn bijzonder bekwaam. De vingers en klossen halen een bijzonder hoog ritme. Hun werk is uitgestald en kan gekocht worden. Trots geven ze me toelating om te fotograferen.Bij het Fort de Peniche staan we voor een gesloten deur wegens restauratiewerken. Het fort werd in de 16de-17de eeuw gebouwd om samen met fort van Praia da Consolação en het fort van Ilha das Berlengas de kust te verdedigen. Later is het omgevormd tot politieke gevangenis. Tegenwoordig is er het Museu Municipal de Peniche in ondergebracht.
Rond het fort wandelend, komen we bij een schitterend uitkijkpunt over de zee, met boven op de kliffen de oude vissershuisjes.

Dag 25:  72 km
Overnachting: Portugal, Regio Centro, 2520-322 Peniche, Rua da Liberdade 12, ASA Peniche Motorhome Park
Coördinaten: N 39.36624    W 9.37928


Fort van Peniche


Peniche: Visserhuisjes op de kliffen
Cabo Carvoeiro

Woensdag, 13 maart - Peniche - Cabo Carvoeiro

18°C - 12°C, 5 Bft uit het noorden: Met die snijdende noordenwind zit fietsen rond de Cabo Carvoeiro er niet in. Het wordt een wandeling.
We volgen de paadjes langs de kliffen rond de kaap. Een paar honderd meter vóór de kaap staat het Santuario de Nossa Senhora dos Remedios uit de 16de eeuw. We lopen even binnen. Het kerkje is volledig bekleed met de bekende blauwwitte keramieken tegels, azulejos.
Op de kaap staan we 57 meter hoog en onbeschut. De wind blaast ons letterlijk om. In de verte zien we de Berlengas-archipel en de rots Nau dos Corvos. De woeste zee, de grillige rotsen, de vuurtoren, de begroeiing, ... zorgen voor een uitzonderlijk mooi landschap.
Om terug te keren volgen de wandelpaden langs de andere kant van het schiereiland. Dan, nadat we weg gevraagd hebben, steken we dwars door het hinterland over naar het camperpark.

Het was een fantastische wandeling. Met de fiets de kaap ronden zou minder spectaculair geweest zijn.

Dag 26 - Overnachting: Peniche, ASA Peniche Motorhome Park


Peniche - Cabo Carvoeiro
Baleal

Donderdag, 14 maart - Baleal

19°C - 10°C, 4 Bft uit het noorden: Na de lunch fietsen we naar Baleal dat op 5 kilometer van Peniche ligt. Het fietspad van Peniche naar Baleal loopt evenwijdig met de duinen. Daarachter ligt Praia do Baleal, een breed zandstrand met hoge golven, een surfparadijs. De heenweg is voor mij een harde dobber. De hele tijd zit de wind volledig tegen. Maar, ik haal het en het is de moeite waard.
Baleal is een eilandje in zee dat verbonden is met het vasteland door een aangelegd pad. Door de wind ligt het pad grotendeels bedekt met zand. Met de fiets aan de hand bereiken we het dorpje.
Het is puur genieten! De kleine witte huisjes, de kliffen en vooral het wild tekeer gaan van de golven die meters hoog opslaan en uiteen spatten tegen de rotsen, zorgen voor een geweldige spektakel.
We zoeken verpozing en lessen onze dorst in een van de strandbars. Hier treffen we landgenoten die de streek goed kennen en ons heel praktische tips geven.
17.00 u: We "vliegen" met de wind in de rug terug naar Peniche.

Dag 27 - Overnachting: Peniche, ASA Peniche Motorhome ParkVrijdag, 15 maart - Van Peniche via Bombarral naar Sao Martinho do Porto

23°C - 11°C: Een dertigtal kilometer van Peniche, in Bombarral, ligt het sensationeel Beeldenpark Buddha Eden.

Buddha Eden:
 • In 2001 werden in Afghanistan enorme Boeddhabeelden opgeblazen door de Taliban. Als reactie op deze culturele barbaarsheid liet de rijke Portugese zakenman, José Bernardo, in China voor 6000 ton marmeren en granieten Boeddha's bouwen om er zijn eerbetoon aan de vrede mee te realiseren.
  Op het 35 hectare groot landgoed "Quinta dos Loridos" creëerde hij het geweldige beeldenpark Buddha Eden, een paradijs van vrede en rust.
 • In 2012 werden moderne en hedendaagse beeldhouwwerken aan het park toegevoegd.
 • In 2015 is de tuin uitgebreid met Afrikaanse sculpturen.


 • 12.00 u: Geparkeerd op de grote parking van de beeldentuin. We lunchen in de camper.
  Een toegangsticket kost 5 euro. Op dit ogenblik is het nog erg rustig en hebben we alle ruimte en tijd om te genieten van de wonderlijke sculpturen. Er is een treintje voor de bezoekers. Wij verkiezen te wandelen en op eigen ritme het park te verkennen. Slingerende paadjes leiden ons door zuiderse planten en bomen, langs waterpartijen en door een bamboebos.
  Van de moderne, westerse sculpturen komen we in een Afrikaanse sfeer met metalen sculpturen van buffels, leeuwen, giraffen, olifanten, ... . Voorbij het terracotta leger en het amfitheater belanden we in een oosterse wereld met boeddhas, pagodes en stenen lantaarns. De gouden Boeddha's met daarboven de enorme, liggende Boeddha's en de reuzegrote Boeddha (11 meter) zijn indrukwekkend.

  Als afsluiter voor ons bezoek belanden we op het terras bij het restaurant om onze dorst te lessen en voor wat verdiende rust. We hebben hier een prachtig overzicht van de tuin. Om terug buiten te geraken, moeten we door de giftshop. Er worden lokale wijnen ter degustatie aangeboden met de bedoeling te verkopen natuurlijk. Lekker en niet te duur. Dus laten we ons verleiden tot het kopen van een paar flesjes.  Één van de metalen Afrikaanse sculpturen
  Één van de gouden boeddhas


  Liggende Boeddha


  16.00 u: We rijden richting kust naar, São Martinho do Porto. De camperplaats ligt aan een baai met alleen een restaurant vlakbij. Via een houten trap en langs het strand stappen we naar de andere kant van de baai, doen er een terrasje en keren moe terug.
  We overnachten hier met zeven campers. De camperplaats is gratis, er is geen service.

  Dag 28:  68 km
  Overnachting: Portugal, Regio Centro, 2460 Sao Martinho do Porto, Parking Sao Martinho do Porto, Av.Marginal
  Coördinaten: N 39.50186    W 9.14158
  São Martinho do Porto - Camperplaats


  Zaterdag, 16 maart - Van Sao Martinho do Porto via Nazaré naar Tomar

  20°C - 4°C: We verkassen naar Nazaré. Na 16 kilometer arriveren we bij de kust. De camperplaats is volzet. Er staan vooral Portugezen geparkeerd wat normaal is want in het weekend willen die ook even naar zee. We vinden een plaatsje op een parking er tegenover bij de bussen.

  Nazaré is van een klein vissersdorp uitgegroeid tot een toeristische badplaats. Een kabeltreintje rijdt mensen omhoog naar het oude dorp (kost 2,5 euro retour). Ooit bezochten we het dorp boven op de 110 meter hoge, kliffen met aan het eind het fort en de vuurtoren. Vandaag blijven we beneden.

  We wandelen langs het strand tot de kliffen en terug tot het andere eind van de grote baai. Bij de standjes waar oudjes, de op het strand gedroogde vis verkopen, pauzeren we even. Één van hen, in traditionele klederdracht, poseert gewillig voor een foto.
  De zee komt op en werpt hoge, rollende golven schuimend op het strand. Daar kunnen Willy en ik uren naar kijken.
  In een lokaal cafeetje drinken we een café Americano met een "pasteis de nata" wat ons amper 1,80 euro kost en dat op een toeristische zeepromenade.

  15.00 u: Na de lunch sjezen we het binnenland in. Twee uur later en 80 kilometer verder staan we geïnstalleerd op een voormalige camping in Tomar. De camperplaats is gratis, inbegrepen lozen, water nemen en stroom.
  17.00 u: Het is nog aangenaam warm. Campinggedrag is toegestaan. Dus de luifel wordt uitgedraaid, tafel en stoeltjes worden buitengezet. Lekker uit de wind, in het zonnetje met een hapje en een drankje genieten we van een aangename en rustige avond.

  Dag 29:  95 km
  Overnachting: Portugal, Regio Centro, 2300-630 Tomar, Parque Municipal de Campismo Tomar, Rua Centro Repúblicano
  Coördinaten: N 39.60694    W 8.41021
  Nazaré: Klif met aan het eind het fort en de vuurtoren
  Nazaré: Vis wordt op het strand gedroogd en verkocht

  Tomar met op de heuvel het Convento de Cristo

  Tomar: Igreja Matriz, de São João Baptista
  Zondag, 17 maart - Tomar

  22°C - 5°C: Van de kust naar Tomar passeerden we gisteren Alcobaça en Batalha. Deze drie steden zijn bekend om hun buitengewoon klooster.

  Het klooster Convento de Cristo, waar de Orde van de Tempeliers gevestigd was, is de trekpleister van Tomar. We bezochten het klooster en het kasteel jaren geleden. Het is absoluut een bezoek waard. De stad Tomar hebben we toen niet verkend. Dat staat vandaag op het programma.
  Vanaf de camperplaats komen we met een brug over de rivier Nabão in het historisch centrum. Hoog op de heuvel, boven de gebouwen, zien we het Convento. Zoals gewoonlijk stappen we eerst naar het toeristenbureau voor een stadsplan. Smalle straatjes leiden ons naar het Praça da República. In het midden van het plein staat het standbeeld van de tempelier Guldaim Pais, de stichter van Tomar en bouwer van het Convento de Cristo. Hij staat met zijn rug naar het stadhuis en kijkt naar de Igreja Matriz, de São João Baptista.
  Hier worden we aangesproken om met een minitreintje de stad en het klooster te bezoeken. We bedanken want we doen alles liefst op eigen tempo en beslissen zelf wat we wel en niet bezoeken.

  Op weg naar de rivier stappen we even binnen in de synagoge uit de 15e eeuw. De synagoge valt tegen. Het is een lege ruimte met op een tafel een paar joodse voorwerpen en een Menora (een zevenarmige kandelaar, het symbool van het Jodendom).

  Bij de rivier in het Parque do Mouchão, met zicht op het middeleeuws waterrad, lassen we een pauze in. Vóór we verder op verkenning gaan, lunchen we in een restaurantje aan de overkant. Het eten is lekker en de prijs valt mee.

  Om ons bezoek aan de stad af te ronden, stappen we langs de rivier tot de volgende brug om zo bij de Igreja de Santa Maria do Olival te komen. De kerk is gebouwd in de 12e eeuw om te dienen als pantheon voor de Tempeliersorde. Aan de voorzijde staat een vierkante toren vanwaar vroeger een tunnel liep, die de kerk verbond met het tempelierskasteel.

  Tegenwoordig is Tomar een charmant en schilderachtig stadje maar in de 13e eeuw was Tomar één van de meest invloedrijke steden van het Iberisch schiereiland, het centrum van de Tempeliers.

  Dag 30 - Overnachting: Parque Municipal de Campismo Tomar  Maandag, 18 maart - Van Tomar naar Vila Chã

  18°C - 6°C: We zijn op weg naar de kust, naar Vila Chã. Halfweg tanken we, slaan voorraad in en lunchen bij een Intermarché. De weg valt mee, behalve de laatste kilometers waar TomTom ons door nauwe straten stuurt. Soms kunnen we tegenliggers alleen kruisen met de spiegels dichtgeslagen. Willy haalt al zijn rijkunst boven en brengt ons zonder ongelukken naar onze bestemming. Reizen is altijd een beetje avontuur!

  16.00 u: Geïnstalleerd op Camping Vila Chã.
  's Avonds wandelen we langs het strand tot het vissersdorp en genieten van de zonsondergang.

  Dag 31:  229 km
  Overnachting: Portugal, Regio Porto en Noord Portugal, 4485-722 Vila Chã, Rua do Sol, Parque de Campismo Sol de Vila Chã (Acsi)
  Coördinaten: N 41.29814    W 8.73276


  Dinsdag, 19 maart - Vila do Conde

  19°C - 7°C: Met een fiets- wandelpad rijden we naar Vila do Conde. Het pad loopt grotendeels slingerend, op en neer door de duinen. Tegenwind zorgt er voor dat we hard moeten trappen en af en toe moeten we onze fiets door het zand duwen Na acht kilometer bereiken we Vila do Conde. Een brug leidt ons naar de andere oever van de rivier Ave. Boven zien we het klooster van Santa Clara uit de 14de eeuw. Het klooster is niet toegankelijk voor bezoekers. Je kan wel naar boven klimmen met als beloning een mooi zicht over de stad en op wat overblijft van de Aquaduct Santa Clara.

  Bij de brug kan je als voetganger met een reeks trappen naar beneden bij de rivier. Met de fiets moet je rijden tot de volgende verkeerslichten, links af, nog eens links af om zo terug bij de rivier te komen.
  Terwijl we op een terras even uitrusten geraken we aan de praat met een inwoner. Trots geeft hij ons, in vlot Engels, uitleg en tips om Vila do Conde te bezoeken.
  We hebben geen zin om naar de bovenstad te fietsen. We verkiezen om rustig langs de rivier naar het strand te pedaleren.

  Aan de kade ligt een replica van een 16e-eeuws schip afgemeerd. Het soort dat destijds in de haven van Vila do Conde gebouwd werd. Een toegansticket (1 euro voor 65+) moeten we kopen in het Royal Customs House dat er tegenover ligt. In dit oude douanehuis (15de eeuw) bevindt zich nu een museum over de scheepsbouwindustrie, van de tijd van Vasco da Gama tot de 20ste eeuw. We lopen door het interessante museum en nadien bezoeken we de driemaster.
  Daarna fietsen we verder tot de monding van de Rio Ave.

  De weg terug met de wind in de rug gaat veel vlotter. Onderweg stoppen we voor een verfrissing en om wat uit te rusten.
  18.30 u: Terug in de camping. Op de teller staat 22 kilometer.

  Dag 32 - Overnachting: Parque de Campismo Sol de Vila Chã (Acsi)
  Replica van 16de eeuws schip
  gebouwd in Vila do Conde


  Vila do Conde: Capela de Nossa Senhora do Socorro
  witte kapel met koepelvormig dak


  Woensdag, 20 maart - Vila do Conde

  20°C - 11°C: We doen een deel van onze fietstocht van gisteren over. Na een tijdje laten we onze fietsen beveiligd achter en maken een wandeling langs het strand. De zee is wild. Kijken naar hoog opslaande golven die tegen rotsen uiteen spatten is een geliefde bezigheid van ons allebei. De tijd vliegt. Na een pintje in een strandcafé keren we terug.
  Willy zorgt voor een lekker etentje. Nadien wandelen we nog eens naar het vissersdorp dat er in het avondlicht nog mooier bij ligt.
  In de buurt van de bootjes op het strand ontdekken we een stuk achtergelaten vissersnet waarin een groep zeesterren verstrikt zit. Er liggen vandaag ongewoon veel zeesterren op het strand. Dat hebben we nog niet meegemaakt. Ik kan het niet laten om een paar mooie exemplaren mee te nemen om mijn schelpencollectie aan te vullen.

  Dag 33 - Overnachting: Parque de Campismo Sol de Vila Chã (Acsi)
  Zeesterren verstrikt in stuk vissersnet


  Donderdag, 21 maart - Van Vila Chã naar Angeiras

  Na de lunch maken we een wandeling naar Angeiras. Het houten wandelpad loopt langs de zee, door de duinen en soms over rotsen. Na 5 kilometer arriveren we in het vissersdorp Angeiras. Op een terras met zicht op zee genieten we van een lange rustpauze.
  De wandeling, de mooie natuur, de zeelucht, ... het heeft ons deugd gedaan.

  Dag 34 - Overnachting: Parque de Campismo Sol de Vila Chã (Acsi)


  Van Vila Chã naar Angeiras
  Vrijdag, 22 maart

  21°C - 11°C: De wandeling die we gisteren maakten is zo meegevallen dat we ze nog eens doen. Deze keer volgen we het wandelpad niet maar lopen langs het strand en door het water tot waar de rotsen de doorgang versperren. Verder wandelen kan alleen met een hele boel trappen over de rotsen. Dat doen we deze keer niet. We houden het nog eens bij kijken naar de golven die breken over de rotsen.

  Het was onze laatste dag aan de Portugese kust en we hebben er ten volle van genoten.

  Dag 35 - Overnachting: Parque de Campismo Sol de Vila Chã (Acsi)  Zaterdag, 23 maart -Van Vila Chã naar Braga

  23°C - 10°C: We verlaten de kust en reizen naar Braga voor een laatste stop in Portugal.
  Braga is één van de oudste steden van Portugal. De stad "Bracara Augusta" werd meer dan 2000 jaar geleden gesticht door Keizer Augustus. Tegenwoordig is Braga een bruisende, moderne stad met een indrukwekkende architectuur waaronder meer dan 30 kerken en kloosters.
  Ongeveer 5 kilometer buiten Braga ligt Bom Jesus do Monte. Met een zigzaggend trap of met een oud kabeltreintje kom je 116 meter hoger bij het Santuário. We bezochten dit heiligdom jaren geleden en wilden de volgende dag de stad bezoeken. De camping was in die periode gesloten. We vonden geen overnachting en zijn van armoe doorgereden naar Guimarães.
  Nu logeren we op Campismo Municipal de Braga (15,20 euro/nacht).
  Van de camping stappen we door het Parque S. João da Ponte naar de Avenida da Liberdade. De laan is autovrij en heeft aangelegde bloemperken over de hele breedte van de weg met er langs cafés, restaurants, modewinkels, ... . Het is hier gezellig rondhangen en winkelen.
  We passeren het Palacio do Raio. Het paleis heef een gevel van witte zandsteen en donker blauwe azulejo's. Prachtig! Jammer genoeg is het niet open voor publiek.

  De Avenida da Liberdade leidt naar het centrale plein Praça da República. Hier hangt een gezellige, ontspannen sfeer wat gedeeltelijk komt door de mooie fontein. In het opspattend water vormt zich een regenboog. Prachtig! Een straatmuzikant vrolijkt de boel op.

  Door het Largo do Paço komen we bij de Sé van Braga. De kathedraal, gebouwd in de 12de eeuw, is de oudste van Portigal. De toegang kost 2 euro. Foto's nemen mag maar zonder flash. Het interieur is rijkelijk met veel bladgoud, fresco's en mozaïeken.
  Van de Sé komen we door de Arco da Porta Nova op de Campo das Horta met een barokke fontein midden in een prachtig aangelegde tuin.

  Het is ineens laat geworden. Via de Avenida da Liberdade en het park keren we terug naa de camper.

  Dag 36:  229 km
  Overnachting: Portugal, Regio Porto en Noord Portugal, 4715-215 Braga, Parque Municipal de Campismo, Estrada National 101
  Coördinaten: N 41.53806    W 8.42222
  Fontein op de Praça da República
  De Sé van Braga


  EINDE DEEL IV  DEEL V: Terugreis door Spanje en Frankrijk
  Van Braga tot Laakdal           FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

  P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.