Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!WEST-FRANKRIJK en de COSTA VERDE

1 september - 13 oktober 2019


DEEL IV: Van Luarca in de Costa Verde tot Capbreton in Frankrijk


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7200


Reisroute 4: Van Luarca naar CapbretonCamperplaats in VerdicioWilde zeeSunset in Verdicio

Zaterdag, 28 september - Van Lucarca naar Verdicio

Van Luarca sjezen we naar Verdicio. De eerste 50 kilometer met de E-70/A-8 gaat het vrij snel. We verlaten de snelweg bij afrit 413 en volgen verder de N-632, AS-238 en de GO-9. Om bij de Playa de Verdicio te geraken moeten we door de Parroquia Verdicio. Hier wordt het behoorlijk smal. De laatste 500 meter is het moeilijk, zelfs onmogelijk om een tegenligger te passeren.
Maar, het loont de inspanning! De Asturische kust heeft veel mooie stranden, maar deze spant de kroon.

De locatie is geweldig. Er is een enorm groot grasveld bovenop de kliffen bij de zee, een stuk pure natuur. Waar we precies mogen staan ween we niet. Voorzieningen zijn er niet. Er staan al een tiental campers hier en daar verspreid met luifel open, stoeljes en tafel buiten. We zoeken ons eigen plekje dicht bij een pad dat van de rotsen naar het strand leidt.

De ruige zee klotst met veel lawaai hoge, schuimende golven tegen de rotsen. Wavesurfers zijn de grote afwezigen waarschijnlijk omdat het te gevaarlijk is met de rotsen her en der in het water. Ook zwemmen is voor het ogenblijk af te raden. De opkomende vloed zet geleidelijk aan het strand onder water zodat er nog maar een smalle strook overblijft.

Een honderdtal meter verder staat een houten chalet met houten tafels en banken rond. Tegen de middag komt een stel de zaak openen. Ze zetten nog meer stoelen en tafels buiten.
Nieuwsgierig ga ik poolshoogte nemen wat er te beleven valt. Het is geen restaurant maar een bar. Je kan er drinken maar ze verkopen ook broodjes, koffiekoeken, gebakjes, ijsjes, ... .
Een uurtje later komen auto's aangereden en zit de zaak zo goed als vol. Met 23°C en de zon die volop schijnt is het logisch dat ook de locals willen genieten van de zee en het strand. Het stoort ons niet. Mogelijk is het een pak drukker in het hoogseizoen.

Na de middag maken we een wandeling. We volgen de rotsen langs de zee. Je kan hier kilometers ver wandelen. Ik kan niet genoeg krijgen van de interactie tussen het water en de rotsen. Dit natuurgeweld kan je onmogelijk digitaal vastleggen. Toch schiet ik een heleboel foto's.

Na een uurtje zijn we terug net als een parkwachter 5 euro komt ophalen. We installeren ons bij de camper, eten en blijven genieten tot de ondergaande zon achter de rotsen verdwijnt. De dagtoeristen zijn weg. Het is pikdonker en we horen alleen nog het geluid van de zee.

Dag 28:  77 km
Overnachting: Spanje, regio Asturië, provincie Asturië, 33448 Verdicio, Playa de Verdicio
Coördinaten: N 43.62919    W 5.87566
Playa de Verdicio
Zondag, 29 september - Van Verdicio naar Perlora-Candás

Gisteren waren de laatste 500 meter nogal spannend want een tegenligger zou voor problemen zorgen. Daarom beslissen we om al vroeg te verkassen, nog vóór de dagjesmensen deze richting uitkomen. Het lukt ons prima. We zagen de eerste kilometers geen andere voertuigen. Een half uur later staan we op Camping Perlora in Candás.
Het is een kleine, nette camping die op een uitstekende rots aan zee ligt. Er zijn maar een paar plaatsen vrij dus is er niet veel keuze. Per nacht betalen we 21,50 euro all in, ook Wifi. We staan niet ver van de receptie en hebben goede wifi-ontvangst. Dat valt mee want we moeten nog een en ander uitdokteren voor de volgende overnachtingen. Deze voormiddag willen we poetsen, een was draaien, ... ... .

22°C en bewolkt: Na de middag fietsen we naar Candás. Van de camping loopt een weg langs de zee recht naar de haven. De stad zelf ligt op een hoogte en is met de fietsen niet te doen dus laten we ze beveiligd achter waar de trappen beginnen. Het toeristenbureau is niet open op zondag. Aan de hand van het stadsplan op een pancarte in het centrum maken we een rondwandeling. Het was een totaal andere dag dan gisteren maar toch ook de moeite.

Dag 29:  15 km
Overnachting: Spanje, regio Asturië, provincie Asturië, 33491 Perlora, Carretera Gijón-Candás, Camping Perlora
Coördinaten: N 43.58340    W 5.75721
Camping Perlora op uitstekende rots


Zicht op Candás
Maandag, 30 september - Van Candás in Asturië naar Cabárceno in Cantabrië

Met de AS-239 en de AS-19 rijden we naar de E-70/A-8. Bij afrit 379 verlaten we de snelweg om in Gijón bij een supermarkt onze voorraad aan te vullen maar vooral om te tanken en onze gas LPG (in Spanje GLP) aan te vullen. We kunnen er weer tegen en bollen terug naar de snelweg die we volgen tot op zo'n 4 kilometer van Cabárceno.

26°C: Om ongeveer 13.00 uur arriveren we bij de camperplaats. Het is een fantastische plek gelegen naast een meer, vlakbij een safaripark en nog gratis ook. De voorzieningen zijn minder goed. Lozen is oké maar water zou ik hier niet durven nemen. De kraan ziet er alles behalve hygiënisch uit.
Er staan al een tiental campers. Onze Engelse buren zitten gezellig buiten te genieten in de schaduw. Ze wachten en overnachten hier omdat ze morgen met de veerboot van Santander naar Plymouth moeten.
Ondanks de brandende zon maken we een wandeling naar het safaripark. Door de omheining zien we bruine olifanten vrij rond lopen. Er is zelfs eentje die naar ons toekomt zodat we een foto kunnen nemen. Bij de kiosk bekomen we alle nodige info. Normaal betaal je 31,50 euro toegang voor een volwassene. Vandaag kost het 24 euro, gondeltrip inbegrepen. De meeste dieren lopen achter een omheining behalve een klein deel maar daar mag je dan niet uitstappen. De totale rondrit is 30 kilometer. Het mag ook met een camper. Vandaag is het te laat. Ideaal is 's morgens het bezoek aanvatten en er minstens 5 uur voor uittrekken.
We overleggen of we het park willen bezoeken. Als we horen dat sommige wegen nogal smal zijn, haken we af. We zullen morgen, zoals gepland, verder reizen naar Elorrio.

Dag 30 :  191 km
Overnachting: Spanje, regio Cantabrië, provincie Cantabrië, 39627 Cabárceno, Calle Corraliza, Area del Lago del Acebo
Coördinaten: N 43.35841    W 3.81860
Één van de bruine olifanten in het SafariparkDinsdag, 1 oktober - Van Cabárceno in Cantabrië naar Elorrio in Baskenland

's Morgen worden we positief verrast door de aanblik van het Lago del Acebo waar een groep koereigers en kauwtjes hun plaatsje veroveren. De kleur en de vorm van de wolken geven het iets extra. Door dichterbij te komen verstoor ik het geheel en vliegen de vogels weg naar de overkant. Dit resulteert in een paar mooie foto's. Mijn dag is goed.

Vandaag is Elorrio onze bestemming. De camperplaats, aan de rand van het dorp, is net, ruim en heeft een mooi uitzicht op de bergen. Overnachten en voorzieningen zijn gratis maar voor water en stroom moet je gratische munten halen in het toeristenbureau.
20°C en bewolkt: Na de lunch stappen we naar het toeristenbureau. We ontvangen er veel uitleg en een map met natuurwandelingen. Elorrio heeft een oude geschiedenis en monumenten uit de 15de, 16de en 7de eeuw.
Bij het passeren van de vrij grote, 15de - 16de eeuwse basiliek nemen we nieuwsgierig een kijkje binnenin. Het superrijke interieur met gouden altaar slaat ons met verstomming. Dit hadden we niet verwacht!
We starten een stevige wandeling naar de Necrópolis de Argiñeta, één van de aangeduide wandelingen. Het is behoorlijk warm en de weg is nogal stijgend. Na een half uurtje kunnen we uitrusten onder de bomen bij de oude begraafplaats. Die middeleeuwse graven, in en naast het kerkje, met uitgehouwen symbolen hebben iets occults. Uit de opschriften blijkt dat sommigen dateren uit de 7de, 8ste en 9de eeuw.
Het uitzicht vanaf hier en ook onderweg is prachtig. We hebben genoten!

Elorrio is onze laatste stop in Spanje. Morgen rijden we naar Capbreton in Frankrijk.

Dag 31:  139 km
Overnachting: Spanje, regio Baskenland, provincie Biskaje, 48230 Elorrio, Kalea San Jose 10B, Area Autocaravanas Elorrio
Coördinaten: N 43.12837    W 2.54594
Aanblik van het meer s'morgensvroegLandschap in Elorrio

Altaar in de Basiliek van Elorrio
EINDE DEEL IVDEEL V: TERUGREIS door FRANKRIJK: Van Capbreton tot Laakdal         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.