TERUG           Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


Via West-Frankrijk naar Andalusië


19 februari - 17 maart 2020


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7200 en Sony HW10VZoals ieder jaar in dit seizoen trekken we naar het zuiden. Dit jaar wordt het nog een keer Spanje. Via West-Frankrijk rijden we naar Spanje en zakken af tot Andalusië waar we een tijdje de kust willen volgen. Daarna plannen we, met veel tussenstops, terug te reizen via Madrid en het prachtige gebied Las Merindades.

Zoals je zult lezen, draaien deze mooie plannen anders uit. Na vier weken zorgt de uitbraak van het Coronavirus, Covid19, voor een abrupt einde van onze rondreis.
Reisroute 1:
Van Laakdal tot El Puerto de Santa Maria
Geparkeerd op verharde weg
naast camperplaats

Woensdag, 19 februari - Van Laakdal naar Long in de Somme-vallei

We rijden via Brussel en Rijsel naar het mooie dorp Long in de vallei van de Somme. Onderweg zien we het resultaat van het noodweer dat de laatste tijd de streek onder water zette. Het waterpeil van de Somme staat ongeveer gelijk met de weg. Aangekomen bij de camperplaats stellen we vast dat, door wateroverlast, de plaatsen afgesloten zijn. De servicezuil is nog te gebruiken. We parkeren op de verharde weg er naast waar al een Fransman staat.

In normale omstandigheden is dit een uitgelezen camperplaats, gelegen midden in het groen, vlakbij de Somme waarlangs een fietspad Abbeville (14 km) tot Amiens (30 km) loopt. Nu is het een pak minder interessant. Fietsen kunnen we vergeten. Het regent trouwens nog de hele namiddag. Zelfs een wandeling naar het dorp zit er niet in. Gelukkig is het voor ons slechts een tussenstop.

Dag 1 -  324 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, 80510 Long, Rue de la chasse à Vaches, Aire Municipale
Coördinaten:N 50.03470    E 1.98370
Long gelegen in de Somme-valleiBasiliek Sainte-Thérèse

Donderdag, 20 februari - Van Long naar Lisieux en verder tot Notre Dame de Courson

We hebben geluk. Momenteel is het droog. Naar onze volgende bestemming is maar een paar honderd kilometer. Dus, tijd genoeg om een wandeling te maken tot in het centrum van Long. Langs de Somme zien we het prachtig 18e-eeuwse kasteel met zijn serres, de laat-gotische Église Saint Jean Baptiste, het merkwaardig gemeentehuis, ... Het dorpje is de moeite waard. Ooit komen we, met betere weersomstandigheden, terug en hopen dan een fietstocht te maken naar Abbeville.

10.00 u: We vertrekken richting Lisieux. Onderweg stoppen we bij een Carrefour waar we voordelig voltanken en lunchen.
15.00: We staan geparkeerd op een pleintje in de Avenue Jean XX23 in Lisieux, op een paar honderd meter van de Basiliek. Er staan al drie campers. De basiliek van Sainte-Thérèse is het doel van ons bezoek. Ondanks de regen die met bakken neerplenst, stappen we naar de monumentale basiliek met haar majestueuze, 95 meter hoge koepel. De toegang is grastis. Het interieur is indrukwekkend. We staan perplex. Plafonds, muren, pilaren, ... alles is versierd met marmer, prachtige mozaïeken en glas-in-lood ramen.
Een uur later zijn we terug bij de camper. Het blijft maar regenen. Volgens de Franse buren mag je hier overnachten. Toch beslissen we om 30 kilometer verder te rijden naar een "echte" camperplaats. We sjezen naar Notre Dame de Courson. Het dorpje heeft amper 200 inwoners. De camperplaats is prima. Er zijn 8 plaatsen, alle voorzien van stroom (16A). Water nemen, water en cassette-toile lozen is gratis.
Na een avondwandeling door het dorp kruipen we in onze bedstee.

Dag 2 -  226 km
Coördinaten:N 48.99027    E 0.25879
De Loire in Saumur met aan de overkant het Château de Saumur

Vrijdag, 21 februari - Van Notre Dame de Courson naar Saumur

Deze nacht noteerden we -2°C. Volgens het weerbericht krijgen we een droge, zonnige dag. Het wordt blijkbaar een fijne reisdag. Via Le Mans rijden we naar Saumur.
14.00 u: Geparkeerd op een grote Étapes camperplaats aan de oever van de Loire. We betalen er 11,5 euro all in (elektriciteit, lozen, water en wifi).
Vorige keer stonden we op een Étapes camperplaats op het eiland Offard (13,1 euro). Die camperplaats ligt op 1,6 km van het centrum en er is ook een fietspad. Voor een bezoek aan de stad sta je daar beter. Het maak ons geen verschil uit voor een tussenstop en de stad hebben we al uitgebreid bezocht.
De temperatuur is gestegen tot 17°C. Prima om een wandeling te maken. We stappen (4km) naar het centrum van Saumur, met het pad dat grotendeels langs de Loire loopt. Aan de overkant pronkt het Château de Saumur. De restaurants zijn op dit ogenblik gesloten. We stillen onze honger bij een snackbar en een uur later zijn we terug van weggeweest.

Dag 3 -  303 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Pays de la Loire, Le Port Roux, 49400 Villebernier, Aire Camping Car-Park Villebernier
Coördinaten: N 47.25310    W 0.03605Zaterdag, 22 februari - Van Saumur naar Capbreton

Het wordt kilometers vreten. Via Poitiers, Angoulême en Bordeaux sjezen we met veel tussenstops (tanken, voorraad kopen, eten, benen strekken, ...) naar Capbreton.
18.30 u: Op de camperplaats in Capbreton worden we verrast door het groot aantal campers. Er zijn 135 plaatsen waarvan slechts een paar vrije overblijven. We zijn content dat we nog een plekje hebben.
Eigenlijk is die drukte niet zo abnormaal want dit weekend begint het krokusverlof en het weer zit in de lift.

Dag 4 -  543 km
Overnachting: Frankrijk, Regio Nouvelle-Aquitaine, 40130 Capbreton, Allée des Ortolans, Aire de Camping-Car de Capbreton
Coördinaten:N 43.63572    W 1.44654Zondag, 23 februari - Van Capbreton naar Burgos

We steken de grens over naar Spanje. Via Bayonne, Irun, Vitòria Gasteiz en Miranda de Ebro bollen we naar Burgos.
14.00 u: Geïnstalleerd op Camping Fuentes Blancas, onze vaste stop op weg naar het zuiden.
Na de lunch fietsen we langs de rivier tot het centrum. Zo hebben we toch onze portie beweging gehad. Nadien genieten we van het comfort op de camping (buiten koken, de boel opkuisen, douchen, ...) wat deugd doet na 4 dagen op camperplaatsen.

Dag 5 -  296 km
Overnachting: Spanje, Regio Castilla Y Leon, 09193 Burgos, Ctra Fuentes Blancas, Camping Fuentes Blancas
Coördinaten:N 42.34122    W 3.65775Maandag, 24 februari - Van Burgos naar Salamanca

Om niet te veel kilometers te moeten rijden, houden we nog een stop tussendoor in de buurt van Salamanca. Het moet voor de chauffeur toch ook aangenaam blijven.
13.00 u en 20°C: Camping Regio ligt naast een luxe hotel. In dit seizoen moeten we inchecken bij de hotelreceptie. We betalen er 18,50 euro all in (stroom, water nemen, lozen, wifi). De mooie stad Salamanca bezoeken zit er deze keer niet in. We willen gewoon ontspannend genieten van de lentezon.

Dag 6 -  248 km
Overnachting: Spanje, Regio Castilla Y Leon, 37900 Santa Marta de Tormes, Carretera de Madrid 172, Camping Regio
Coördinaten:N 40.94830    W 5.61472


Camping Regio


Dinsdag, 25 februari - Van Salamanca naar Badajoz

Van Salamanca sjezen we naar Badajoz. Als we er aankomen, stellen we vast dat de camperplaats volzet is. We planten de camper dan maar in een aanpalend straatje waar al een vijftal campers geparkeerd staan. Het voelt er veilig aan en er staan nergens verbodstekens.
De camperplaats is gratis en heeft alle voorzieningen (behalve stroom) voor campers. Ze ligt vlakbij de voetgangers-fietsersbrug, over de rivier Guadiana, die ons naar de oude stad leidt.
Bij een vorig bezoek aan Badajoz hebben we de oude stad verkend. Nu maken we een fikse wandeling door de parken. Na een paar uur zijn we terug en zien dat er net een plaatsje vrij gekomen is. Willy verplaatst de camper want het is toch aangenamer om alle service dichtbij te hebben.

Dag 7 -  340 km
Overnachting: Spanje, Regio Extremadura, 06006 Badajoz, Camino Viejo de San Vicente
Coördinaten:N 38.88490    W 6.97827


Badajoz: Links de camperplaats, rechts de rivier Guadiana
Woensdag, 26 februari - Van Badajoz naar El Puerto de Santa Maria

20°C: Het wordt een warme dag maar een gure noordenwind zorgt er voor dat we onze plannen wijzigen. Het was onze bedoeling om een paar dagen vrij te staan aan zee in Matalascañas. Al dat opvliegend zand nodigt niet uit voor strandwandelingen. We vergeten Matalascañas en rijden naar Camping Las Dunas in El Puerto de Santa Maria.
De camping ligt tegenover Playa de la Puntilla. We kunnen hier wandelen en fietsen langs de zee, naar de haven en naar het stadje.

Dag 8 -  324 km
Overnachting: Spanje, Regio Andalusië, 11500 El Puerto de Santa María, Paseo Marítimo Playa de la Puntilla, Camping Playa Las Dunas (Acsi - 18 euro)
Coördinaten: N 36.58726    W 6.24073


Camping Playa Las Dunas


Donderdag, 27 februari - El Puerto de Santa Maria : Parque Natural Los Toruños

We pedaleren tot de haven om er de veerboot te nemen naar Cadiz. In Cadiz willen we langs de zee naar Bahia de Cadiz, naar het natuurpark San Fernando fietsen. Dat gaat niet door. We zitten midden in de carnavaltijd. Dat betekent dat er "veel" mensen naar Cadiz willen en daardoor mogen nu geen fietsen mee op de boot.

Als alternatief fietsen we naar het Parque Natural Los Toruños wat zo'n 6 kilometer verder ligt.
Los Coruños is een beschermd natuurgebied met ongeveer 30 kilometer wandel- en fietspaden met houten loopbruggen over overstroombare plekken, uitkijkpunten en uitkijktorens. We genieten van het prachtige natuurlandschap, de fauna en flora, de salinas en er is zelfs een zandstrand.
Na een plezante uitstap zijn we, met zesentwintig kilometer op de teller, terug bij de camper.

Dag - 9: Overnachting: El Puerto de Santa María, Camping Playa Las Dunas


Parque Natural los Toruños


Vrijdag, 28 februari - El Puerto de Santa Maria - Puerto Cherry

We trekken de andere richting uit en wandelen langs de zee tot Puerto Cherry en verder. Heerlijk strand, mooie haven en mooi uitzicht!
Het bevalt ons hier uitstekend. Doordat het momenteel nog krokusvakantie is, carnavalsperiode en op de koop toe vandaag de "feestdag van Andalusië" zijn alle Spanjaarden onderweg. Het is niet aan te raden nu te verkassen. We beslissen om hier vakantie te vieren tot maandag.

Dag - 10 tot 13: Overnachting: El Puerto de Santa María, Camping Playa Las Dunas


Puerto CherryReisroute 2: Van El Puerto de Santa Maria tot ÚbedaDinsdag, 3 maart - Van El Puerto de Santa Maria via San Fernando naar Los Cortijillos

Van El Puerto de Santa Maria zetten we koers richting Bahia de Cadiz, naar San Fernando. Na een wandeling in het natuurgebied rijden we verder tot Los Cortijillos om er bij de Carrefour te tanken en onze voorraad aan te vullen. Er tegenover zien we een grote camperplaats. Er zijn geen voorzieningen. Alleen parkeren en overnachten is toegestaan. Er staan vooral mensen die van en naar Marokko reizen. Het is al vrij laat. Hier blijven we overnachten.

Dag 14 -  138 km
Overnachting: Spanje, Regio Andalusië, 11379 Los Cortijillos, Andalucia, Pol.Ind Palmones II, Parque Commercial Guardacoste Center
Coördinaten: N 36.18297    W 5.43815


Natuurpark San FernandoNerja: Parking MirtoNerja: Parking Mirto

Woensdag, 4 maart - Van Los Cortijillos naar Nerja - Rio Chillar

23°C: Mooi weer en volop zon. We zijn onderweg met bestemming Camper Area MiluCar in Torrax Costa. De camperplaats is volzet en ze staat ons trouwens ook niet erg aan. Heel de omgeving is hier bijzonder druk.
Na een stop langs de weg, net buiten Torrax Cosa, rijden we verder richting Nerja. Het bekende Balkon van Europa moet even wachten. Eerst willen we naar de Rio Chillar om er een rivierwandeling te maken. Op parking Mirto laten we de camper achter. Het is nog een eind stappen en het gaat alsmaar naar beneden. Dat belooft voor de terugweg.
Bij de rivier aangekomen stellen we vast dat we, ondanks het laagseizoen, hier niet alleen zijn. Zelf vreesden we dat het water te koud zou zijn of te diep zo kort na het regenseizoen. Maar het valt best mee.
We volgen de rivierbedding. Af en toe moeten we door het water naar de andere oever om verder te kunnen. Dat hebben we voorzien. We hebben onze surfschoenen meegebracht en binden onze sandalen aan de rugzak. Hoe verder we stappen, hoe meer we echt door het water moeten en over de keien. Onderweg passeren we een dammetje en een waterval. Het water wordt dieper en dieper en uiteindelijk loopt de rivier tussen hoge rotswanden. Boven ons zien we een streepje lucht. Hier, na 6 kilometer, maken we rechtsomkeer.
Terug bij het beginpunt gekomen, moeten we nog een kilometer alsmaar stijgend naar de camper. Dat wordt een zware dobber.
Het was een hele belevenis.

Even twijfelen we: "doorrijden of hier overnachten?". We staan hier goed op parking Mirto, tussen personenwagens van locals met uitzicht op een wit dorp in de bergen. Het voelt veilig. We blijven.

Dag 15 -  202 km
Overnachting: Spanje, Regio Andalusië, 29780 Nerja, Calle Mirto, Parking Mirto
Coördinaten: N 36.76423    W 3.87199Donderdag, 5 maart - Nerja - Balcón de Europa

Van Parking Mirto rijden we naar de Lidl in Nerja. Ongeveer een kilometer er vóór tanken we bij het Benzinestation Cepsa ES, Axaquia. Hier kunnen we gratis water en chemisch toilet lozen en water nemen. Voor wie niet tankt kost het 3 euro.
We kunnen weer een paar nachtjes vrij staan. Op de parking van de Lidl zijn 7 grote plaatsen gemarkeerd voor campers. Er is nog een plaats vrij en we hebben een mooi uitzicht op de bergen!


We vullen we onze voorraad aan, genieten van een uitgebreide lunch en zakken af naar het oude centrum van Nerja bij de zee.
Door smalle straatjes met toeristische winkeltjes komen we bij het bekende Balcón de Europa, een prachtig uitzichtpunt op een uitstekende klif in zee met rondom, in de verte, de bergen.
De krachtige noordenwind zorgt voor hoogopslaande, wit schuimende golven.
Een reeks trappen brengt ons 23 meter lager naar het strand. We installeren ons op het terras van een hotel-restaurant vlak aan zee en genieten van het zicht en het geluid van de woelige zee.
Het bezoek aan Nerja is bijzonder meegevallen!

Dag 16 -  4 km
Overnachting: Spanje, Regio Andalusië, 29780 Nerja, Parking Lidl
Coördinaten: N 36.75410    W 3.88465


Nerja: Balcón de EuropaNerja: Strand


Nerja: Balcón de Europa
Vrijdag, 6 maart - Van Nerja naar Roquetas de Mar

Gelukkig is er nog plaats in Camping Roquetas. Ooit hadden we hier een fijne week vakantie en dat willen we nog eens overdoen. De camping ligt niet ver van het centrum van Roquetas de Mar en de supermarkten. Het strand en de zee liggen op wandelafstand. Er loopt een fietspad langs de zee tot Almerimar. Het zwembad is in dit seizoen niet open maar de tennisvelden zijn gratis en liggen meestal vrij. De zon schijnt volop (20°C).In de haven van Aguadulce
Na de lunch pedaleren we met een veldwegje naar het fietspad, dat tussen de palmbomen en de zee ligt, richting Aguadulce. In Aguadulce volgen we gewoon het strand tot de haven. In het laag seizoen wordt dit gedoogd. Eigenlijk moeten we het fietspad langs de weg volgen. Eens in de haven kunnen we niet anders dan hogerop het fietspad volgen. Dat is niet fijn fietsen. Dus hier stopt het voor ons. Op een terras, genietend van de omgeving, nemen we pauze, lessen onze dorst en keren terug.
Het was een korte tochtje maar heerlijk ontspannend.

Dag 17 -  138 km
Overnachting: Spanje, Regio Andalusië, 04740 Roquetas de Mar, Carretera Los Parrales 90, Camping Roquetas (Acsi - 18 euro)
Coördinaten: N 36.79766    W 2.59142
Roquetas de Mar: fietspad langs de zee

Zaterdag, 7 maart - Roquetas de Mar

20°C - 3 Bft N: We volgen het fietspad langs de zee richting Almerimar, voorbij de haven, het kasteel en verder naar het natuurreservaat Punta Entinas-Sabinar (17 km). Door de tegenwind moeten we een tandje bijsteken wat mij net iets te zwaar wordt. Na zo'n 10 km heb ik er genoeg van. Het natuurreservaat, de vogels en de rotsformaties, dat zal voor een ander keer zijn.
De terugweg, met de wind in de rug gaat veel vlotter. Bij de haven lassen we een pauze in om op adem te komen met een serveza. Nadien zijn we in een mum van tijd terug bij de camper.

Het bevalt ons in Roquetas de Mar. We kunnen hier wandelen, fietsen, tennissen en het weer zit in de lift (20°C > 24°C). Dus ... we blijven hier een paar dagen.

Dag 18 - Overnachting: 04740 Roquetas de Mar, Camping Roquetas
Coördinaten: N 36.79766    W 2.59142
Landschap onderweg in de Sierra Nevada
Vrijdag, 13 maart - van Roquetas de Mar naar Almócita

Na een paar ontspannende vakantiedagen in Camping Roquetas verlaten we de kust en trekken het binnenland in naar het dorpje Almócita in de Sierra Nevada. Het landschap onderweg is schitterend! De weg is goed te berijden tot ... we in het dorp aankomen en naar de camping willen. We volgden TomTom en dat was geen goed idee.
Ik vraag de weg aan een paar locals die voor hun huisje zitten. Ze verstaan alleen Spaans maar als ze de naam "Camping Almócita" horen, wijzen ze naar een smal straatje. Moeten we daar door? Dat lukt niet. Ik wijs naar de camper. Op dat ogenblik stopt een bestelauto. De vriendelijk chauffeur doet teken hem te volgen. Hij rijdt door een kronkelende, nogal smalle, stijgende weg, een paar kilometer niemandsland in tot de camping. Onderweg staat de camping bij ieder kruispunt aangegeven. Het gaat prima maar een tegenligger zou problemen geven.

De camping ligt helemaal afgezonderd in een natuurgebied. Van hierboven hebben we een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Het is hier bijzonder rustig. De eigenaar spreekt alleen Spaans maar doet zijn uiterste best om het ons naar de zin te maken. Het sanitair is vrij nieuw en uitstekend; de plaatsen zijn groot en bij het restaurant is wifi. Er staan een paar caravans (overwinteraars). We zijn de enige camper. Een kwartiertje later hebben we een buur, een Vlaming.

We zijn hier beland omwille van de natuur en de wandelingen. De kloofwandeling lopen, wordt ons afgeraden door de eigenaar van de camping. Volgens hem is het water, dat uit de bergen komt, nu te koud en het staat trouwens te hoog. Hij stelt ons voor een wandeling te maken naar Almócita of naar het nabijgelegen dorpje Padules.

De lucht ziet zwart. Het ziet er naar uit dat we onweer krijgen. Toch zakken we na de middag af naar Almócita. In het witte dorpje zijn de huizen versierd met bloemen en tekeningen met teksten. Centraal staat een Moors kerkje uit de 17de eeuw. Er is een parkje en een plaatselijke fontein "Pilar de los tres Caños". Gelukkig ook één cafeetje waar we kunnen uitrusten terwijl we een lekkere "jugo de naranja natural" drinken voor amper 1,5 euro.
De terugweg naar de camping is vooral stijgend en vermoeiend. Achteraf stellen we vast dat we niet de kortste en ook niet gemakkelijkste weg genomen hebben.
De verwachte onweersbui bleef uit.

Dag 24 -  66 km
Overnachting: Spanje, Regio Andalusië, 04458 Almócita, Los Majuelos, Camping Almócita (18 euro)
Coördinaten: N 36.79766    W 2.59142


Camping AlmócitaAlmócita


AlmócitaLandschap onderweg in de Sierra Nevada

Onderweg naar Úbeda

Zaterdag, 14 maart - van Almócita naar Úbeda

Van Almócita in de provincie Almería trekken we het binnenland in naar Úbeda in de Provincie Jaen. De eerste 1,5 kilometer van de camping naar de grote baan is spannend. Gelukkig komen we geen tegenligger tegen.
De volgende 10 kilometer, de weg AL4402 van Almócita tot Ohanes, zijn zowaar nog spannender. De baan is smal, kronkelend met haarspeldbochten en sterk stijgend en dalend. De enkele tegenliggers, gewone personenwagens, die we tegenkomen moeten we kruisen met dichtgeklapte spiegels. Wat zou dat geven moest het een bredere wagen, bv. een camper, zijn. Het lukt Willy ons veilig tot Ohanes te rijden.
Vanaf hier is de weg, de AL3404 van Ohanes tot Abla, iets breder en heeft zelfs een witte lijn in het midden. De weg is nog steeds kronkelend, stijgend en dalend maar het rijdt ontspannen en het landschap is super. Vanaf Abla is het leed geleden. Met de snelweg A92, de A308 en de A401 komen we vlot tot Úbeda.


Landschap onderweg


In Úbeda stoppen we bij de Carrefour om er te tanken en voorraad in te slaan. Dan snorren we naar de camperplaats bij de Academica Guardia Civil. Het oude centrum van de renaissance stad Úbeda ligt op wandelafstand. Er zijn 8 plaatsen. Toevallig is onze naaste buur weer een Vlaming.

In de namiddag krijgen we slecht nieuws. Omwille van het coronavirus, Covid19, gaat Spanje alvast voor 14 dagen in lockdown vanaf maandag 8 uur. Alle niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden op straf van boete. Alle hotels, campings, camperplaatsen worden gesloten. Toeristen moeten naar huis.
We houden een soort "crisis vergadering" met onze buren. Wat doen we? Vertrekken we of blijven we staan? We staan hier goed en hebben, behalve stroom, alle voorzieningen. De Carrefour is op wandelafstand. Eventueel vragen we stroom aan de gemeente. Maar wat als de lockdown verlengd wordt?
Onze Vlaamse buur besluit voorlopig te blijven. Wij vertrekken morgenvroeg richting Frankrijk.

Dag 25 -  181 km
Overnachting: Spanje, Regio Andalusië, 23400 Úbeda, Los Majuelos, Travesia Commendador Messias, camperplaats
Coördinaten: N 38.00635    W 3.37920
Reisroute 3: Van Úbeda tot LaakdalZondag, 15 maart - Van Úbeda naar de Franse grens

We zetten koers naar de Franse grens. Het wordt een lange rit. Deze keer geen alternatieve wegen, wel tolwegen wat het snelste is en ook minder inspanning van de chauffeur vraagt. Via Madrid, Huesca en Jaca sjezen we door de Spaanse Pyreneeën naar Oloron Sainte-Marie in Frankrijk, zo'n 60 kilometer voorbij de Spaans-Franse grens.
Regelmatig houden we tussenstops (tanken, benen strekken, eten, ... ). Tot de grens gaat alles prima. Vanaf hier, in de bergen, wordt het moeilijk. Het is ondertussen donker geworden. Er is geen verlichting en de wegen zijn smal, met bochten. Op de koop toe slaat de vermoeidheid toe.
We zijn niet de enigen die een soort "vlucht naar Frankrijk" maken. Langs de kant van de weg zijn alle mogelijke plaatsen om te parkeren bezet door campers die willen overnachten. Na een tiental kilometer vinden we een geschikt plekje op een dorpsplein bij de kerk. In welk dorpje we beland zijn, weten we niet. We zijn moe en kunnen overnachten, meer interesseert ons niet.

Dag 26 -   808 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Pyrénées-AtlantiquesMaandag, 16 maart - Van de Spaans-Franse grens naar de Frans-Belgische grens en verder tot Doornik

Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, heeft afgekondigd dat ook Frankrijk in lockdown gaat tegen morgen middag. We zetten onze "vlucht naar huis" verder. Het wordt minder lastig dan gisteren want van het ogenblik dat we de snelweg bereiken, zijn er tolwegen tot in België. We rijden via Bordeaux, Tours, Orléans, Parijs en Rijsel naar Doornik. Boven de weg hangen regelmatig borden die omwille van COVID19 waarschuwen afstand te houden. Het tanken gebeurt heel omslachtig ook om eventuele besmetting door het virus te voorkomen. Onderweg passeren we vooral vrachtwagens en campers-caravans op weg naar het thuisfront. Tot Parijs valt de verkeersdrukte mee. Rond Parijs is het bijzonder druk zoals altijd. Ondertussen begint het te donkeren en er is geen straatverlichting. Op een snelweg valt dat nogal mee. De vermoeidheid begint door te wegen. Hier ergens overnacht zal niet lukken. De meeste parkings zijn volzet. De vrachtwagens staan zelfs op de op- en afritten. We rijden, rijden, ...
Om 01.00 uur staan we geparkeerd op de camperplaats in Doornik. Het is ons gelukt. We zijn in België. Eerst nog berichtjes sturen naar het thuisfront dat we er geraakt zijn en dan eindelijk "in bed en uitslapen".

Dag 27 -  1130 km
Overnachting:België, provincie Henegouwen, 7500 Doornik, Esplanade du Conseil de l'Europe, Avenue des Frères Rimbaut, camperplaats
Coördinaten: N 50.60444    E 3.38167Dinsdag, 17 maart - Van Doornik naar Laakdal

Nadat we eerst lang uitslapen, rijden we rustig naar huis.
Wat een belevenis. We zijn echt content thuis te zijn en het is niets te vroeg.
In de namiddag horen we dat België ook in lockdown gaat en de grenzen wil sluiten.
Zolang het nodig is, blijven we in quarantaine, wat sterk aangeraden wordt aangezien onze leeftijd.

We legden in totaal 5.565km af.

Door de coronapandemie is onze voorjaarsreis halfweg afgebroken. Hopelijk komt deze virus vlug onder controle, wordt er een vaccin tegen gevonden, krijgt het leven weer zijn normale gang en kunnen we weer rondtrekken met de camper.

Dag 28 -  169 kmCoronavirus  - Coronavirus  -  Coronavirus  -  Coronavirus  -  Coronavirus  -  Coronavirus  - Coronavirus
EINDE

Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!

         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.